Skocz do zawartości
IGNORED

400 milionów z naszych podatków na wsparcie artystów

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nie wiem czy dostali .

Na pewno dostali. Janda wnioskowała o kwotę 5,8 mln PLN. 

26 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

.Oni prowadzą teatry , zatrudniają po kilkadziesiąt osób .To są przedsiębiorstwa .Zespół estradowy to kilka osób.

Janda nawet dwa. Ale bez przesady, to są prywatne biznesy. Mogli w czasach prosperity oszczędzać. Janda była jedną z ikon walki z ustrojem, który ciemiężył artystów. Więc niech teraz nie narzeka. Warto przypomnieć, że w tamtym ustroju sami artyści bojkotowali występy w TVP przez długi czas i jakoś to przeżyli. Niektórzy nawet dobrze, bo na pokaz bojkotowali, a po cichu wystepowali na akademiach organizowanych przez MSW czy PZPR. Tak robił np. jeden mój znajomy aktor.

O "algorytm".

"- Zęby,  i do przodu! "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zassie znaczniej skądinąd.

3 minuty temu, Zyzol napisał:

Janda wnioskowała o kwotę 5,8 mln PLN. 

Im więcej by dostała tym więcej złości by wyraziła.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zyzol

Jaki ma sens porównywanie bojkotu TVP za komuny z obecną sytuacją ?To nonsens. Wtedy to był bojkot instytucji państwa komunistycznego ale były możliwości innego zarobkowania. I był to bojkot pojedynczej osoby .A teraz nie ma innej możliwości a ponadto za nimi stoi po kilkadziesiąt osób bez pracy .

15 godzin temu, il Dottore napisał:

O, Egon, jesteś! Dobrze, że żyjesz! ?

Nie przebijesz mojej radości, gdy wróciłem po latach i Ciebie odnalazłem!

26 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Przekręciarz od Damy z Łechtaczką, minister od antykultury, człowiek o którym znakomity reżyser nie mówi inaczej, niż "mam brata idiotę" i wreszcie zwyczajny sqinsyn i kawał ciula - bredzi coś o "algorytmach" i "przejrzystych regułach przyznawania dotacji".

No to ja sobie wziąłem liczydło i kajecik i policzyłem:

* Orkiestra symfoniczna w Zamościu - skład 50 osób, dotacja 216 588 zł - wychodzi 4332 złotego na osobę.

* Toruńska orkiestra symfoniczna - tu jest jeszcze lepiej:

- skład podstawowy orkiestry to 57 osób. Dotacja - 198 001 (ta złotówka mnie rozwaliła), - 3473 na osobę.

Tu by jeszcze trzeba dodać 11 osób administracji, wtedy - 2911 zł na osobę.

Ale administracja może nie jeść i nie kupować dzieciom leków.

Jak się to ma do Golców i tych innych dziwadeł i jaki to jest procent - wyliczcie już sobie sami, bo mnie ręce opadły...

☹️

Ty masz cóś do łechtaczki? Ciulu? Po wileńsku - kutasie?

"Iż ten urząd na zamku przed laty piastował.
I dotąd nosił wielki pęk kluczów za pasem,
Uwiązany na taśmie ze srebrnym kutasem."

14 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zyzol

Jaki ma sens porównywanie bojkotu TVP za komuny z obecną sytuacją ?To nonsens. Wtedy to był bojkot instytucji państwa komunistycznego ale były możliwości innego zarobkowania. I był to bojkot pojedynczej osoby .A teraz nie ma innej możliwości a ponadto za nimi stoi po kilkadziesiąt osób bez pracy .

Jak to nie ma? Po pierwsze niech artyści nie żyją ponad stan, a po drugie w dobie gospodarki rynkowej śmiesznością jest żerowanie na pomocy państwa. Nie potrafią się utrzymać ze swojego artyzmu, to niech robią co innego. 

Co innego artyści pro-rządowi, ci nie muszą utrzymać się ze swojego artyzmu.

Tym pomoc się należy, Zyzolowi to nie przeszkadza.

Przeciwnie, chętnie podzieli się z nimi swoją rentą mundurową.

Zwłaszcza w czasach obecnej zarazy. Wstydź się, Zyzol!

Na liście beneficjentów znaleźli się znani artyści, m.in. Piotr Kupicha, Kasia Cerekwicka, Justyna Steczkowska, Radek Liszewski z grupy Weekend czy zespół Bayer Full. Wielkość kwot, jaką otrzymały gwiazdy, oburzyła wiele osób. (net)

"Ambasadorka Polski na świecie - Sinfonia Varsovia - dostała połowę tego, co Golec uOrkiestra. O więcej się nie ubiegała, martwiąc się, czy pomocy starczy dla innych zagrożonych instytucji. Zapewne wtedy nie miała świadomości, że niewiele mniej trafi do zespołu »majteczki w kropeczki«"

26 minut temu, skynyrd napisał:

Nie przebijesz mojej radości, gdy wróciłem po latach i Ciebie odnalazłem!

Ty masz cóś do łechtaczki? Ciulu? Po wileńsku - kutasie?

"Iż ten urząd na zamku przed laty piastował.
I dotąd nosił wielki pęk kluczów za pasem,
Uwiązany na taśmie ze srebrnym kutasem."

A dalej coś przeczytałeś? Czy tylko do łechtaczki doszedłeś, bo rozbiegane oczy i trzęsące się łapy?

Nie wqwiaj mnie, Egon.

No - chyba że uważasz Glińskiego za znakomitość. Choć akurat Ciebie bym o takie sympatie nie podejrzewał... Mogę się mylic, zaznaczam.

12 minut temu, toptwenty napisał:

"Ambasadorka Polski na świecie - Sinfonia Varsovia - dostała połowę tego, co Golec uOrkiestra. O więcej się nie ubiegała, martwiąc się, czy pomocy starczy dla innych zagrożonych instytucji. Zapewne wtedy nie miała świadomości, że niewiele mniej trafi do zespołu »majteczki w kropeczki«"

Powinien dofinansowywać ją samorząd miasta st. Warszawy zamiast troszczyć się o poza statutowe dziedziny. Np. LGBTQ+. A poza tym jeśli znana i ceniona orkiestra, która kilkadziesiąt lat koncertuje po całym świecie i wydała kilkaset płyt, nie ma odpowiednich rezerw finansowych, to znaczy, że jest źle zarządzana.

18 minut temu, toptwenty napisał:

Zyzolowi to nie przeszkadza.

Przeciwnie, chętnie podzieli się z nimi swoją rentą mundurową.

Zwłaszcza w czasach obecnej zarazy. Wstydź się, Zyzol!

Mogę odpalić ci parę złotych na oddział zamknięty. ?

7 minut temu, Zyzol napisał:

Powinien dofinansowywać ją samorząd miasta st. Warszawy zamiast troszczyć się o poza statutowe dziedziny. Np. LGBTQ+. A poza tym jeśli znana i ceniona orkiestra, która kilkadziesiąt lat koncertuje po całym świecie i wydała kilkaset płyt, nie ma odpowiednich rezerw finansowych, to znaczy, że jest źle zarządzana.

Pieprzysz Zyzol jak stary PiSowiec.

Jestem Europejczykiem.

8 minut temu, Zyzol napisał:

Powinien dofinansowywać ją samorząd miasta st. Warszawy 

W przypadku Sinfonia Varsovia to w gestii radnych leży. To zależy czy im na orkiestrze zależy.

A na necie akcje - "Zbieramy wodę dla szpitali..." Takie rzeczy to tylko u nas. Milionerzy dostali miliony.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Dokładnie - znów wyręczamy państwo w realizacji jego podstawowych obowiązków, bo ono jest zajęte dbaniem o swoich ludzi.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Na pewno dostali. Janda wnioskowała o kwotę 5,8 mln PLN. 

Janda nawet dwa. Ale bez przesady, to są prywatne biznesy. Mogli w czasach prosperity oszczędzać. Janda była jedną z ikon walki z ustrojem, który ciemiężył artystów. Więc niech teraz nie narzeka. Warto przypomnieć, że w tamtym ustroju sami artyści bojkotowali występy w TVP przez długi czas i jakoś to przeżyli. Niektórzy nawet dobrze, bo na pokaz bojkotowali, a po cichu wystepowali na akademiach organizowanych przez MSW czy PZPR. Tak robił np. jeden mój znajomy aktor.

To zupełnie jak z tobą - stary komuch do tej pozy płaczący nad upadkiem komuny liże reżimowy zad. Z tym ze nie po cichu - mlaskanie aż się niesie po internecie.

1 minutę temu, Zyzol napisał:

Jak zwykle merytoryczna argumentacja. Czuwaj!

No to teraz merytorycznie: sp***dalaj!

Jestem Europejczykiem.

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

To zupełnie jak z tobą - stary komuch do tej pozy płaczący nad upadkiem komuny liże reżimowy zad. Z tym ze nie po cichu - mlaskanie aż się niesie po internecie.

Poprzyj to przykładami idioto. Czuwaj!

8 minut temu, d-t-x napisał:

Dokładnie - znów wyręczamy państwo w realizacji jego podstawowych obowiązków, bo ono jest zajęte dbaniem o swoich ludzi.

To już strategia strategia reżimu - maksymalnie ograniczyć wszystko co dzieje się poza nim i skupić w swoim ręku.

Jednym z elementów jest zabieranie kasy samorządom przy jednoczesnym dokładaniu im obowiązków a co za tym idzie wydatków.

Następnie stwierdzenie ze skoro sobie nie radzą to ich obowiązki musi przejąć władza centralna.

Jestem Europejczykiem.

1 godzinę temu, xetras napisał:

O "algorytm".

"- Zęby,  i do przodu! "

Ukryta Zawartość

Zassie znaczniej skądinąd.

Im więcej by dostała tym więcej złości by wyraziła.

"Żebyśmy mogli istnieć i utrzymać nasze dwa teatry i finansować nowe spektakle, musimy zarobić minimum milion miesięcznie. Mamy 460 tysięcy kosztów stałych dla obu teatrów i około 500 tysięcy kosztów artystycznych, kiedy gramy 80 razy w miesiącu na wszystkich scenach..."

Fragment wywiadu w Gali z 2014 (sic!) roku.

"Zassie znaczniej skądinąd" - piszesz.

Nie zassie. Ona nie z PiSu.

Ps - Janda ma na wszystko odpowiednie papiury i dokumenty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Gość

(Konto usunięte)

tytuł tematu:

"400 milionów z naszych podatków na wsparcie artystów"

i co teraz?

Jest płacz i oburzenie, że wydali, mniejsza o to komu, po co i za co.

Najważniejsze jest to, że dali z "naszych podatków"...otóż to. Mniejsza o to, że podatki to haracz, a ten ma to do siebie, że zabrany jest własnością zabierającego. Tak trudno jest to pojąć.......ważny jest płacz, że zabrali i dali komu chcieli.

A powinni ......................................................................oddać?

Wy macie ponoć prawa wyborcze? I ktoś to dobrze przemyślał, że je wam dał, tak samo dobrze przemyślał, że wam zabiera to, co macie do oddania.

Teraz piszcie petycje i proście, by to co wam zabrali, dawali komu innemu.

Kur..a, ponoć macie "wykształcenie" .

8 minut temu, toptwenty napisał:

Może by Zyzol nadstawił cycka? 

Nie ma takiej opcji. Altruizm Zyzola kończy się na zakamuflowanym wznoszeniu PiSu pod niebiosa.

3 minuty temu, kazik-t napisał:

Najważniejsze jest to, że dali z "naszych podatków"

Nie dali, tylko rozdzielili.

Na to między innymi zbierają od nas podatki.

2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Nie ma takiej opcji. Altruizm Zyzola kończy się na zakamuflowanym wznoszeniu PiSu pod niebiosa.

Pewnie zresztą nic go to nie obchodzi, o czym nie omieszka nas poinformować.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, toptwenty napisał:

Nie dali, tylko rozdzielili.

Na to między innymi zbierają od nas podatki.

twoja filozofia przypomina skomplikowaną budowę kapusty....cała wiedza i moc zawiera się w jej środku.

Ale ich nie chcą do kotleta, bo zarazę roznoszą.

Zaraza dotyczy i władzy i dlatego rozdaje odszkodowania.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, war3z napisał:

Tylko ja sobie nie życzę aby moje pieniądze szły do darmozjadów i nieudaczników życiowych.

28 minut temu, kazik-t napisał:

Teraz piszcie petycje i proście, by to co wam zabrali, dawali komu innemu.

57 minut temu, Tadeiro napisał:

na necie akcje

Crowdfunding to normalka.

7 minut temu, war3z napisał:

Tylko ja sobie nie życzę aby moje pieniądze szły do darmozjadów i nieudaczników życiowych.

Następne wybory za trzy lata. A moźe wcześniej?

Jestem Europejczykiem.

29 minut temu, kazik-t napisał:

Jest płacz i oburzenie, że wydali, mniejsza o to komu, po co i za co

Formularz wniosku od 30 października jest dostępny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.