Skocz do zawartości
IGNORED

Czy przetworniki C/A mają znaczący wpływ na jakość dźwięku i charakter brzmienia?

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Prewwit napisał:

U mnie to badziewie w Deezerze psuło jakość dźwięku.

Dokładnie takie samo wrażenie mam.. ? Ale podobno to tylko wrażenie... w każdym razie bez tego jakoś lepiej mi się słucha ?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Jeżeli komuś wydaje się, że coś co gra głośniej gra lepiej to tylko niezbyt dobrze świadczy to o doświadczeniu i "osłuchaniu" audiofila.

Musiał by to być totalny laik, pierdoła bez doświadczenia.

4 minuty temu, jaceknad napisał:

Musiał by to być totalny laik, pierdoła bez doświadczenia.

Co Ty wiesz o prawidłowo technicznych testach porównawczych? ? Wyrównanie poziomów głośności to podstawa prawidłowych technicznie porównań ? 

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ?

Co Ty wiesz o prawidłowo technicznych testach porównawczych?  Wyrównanie poziomów głośności to podstawa prawidłowych technicznie porównań  
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać

Nie przepraszaj i nie powstrzymuj sie, tylko napisz o tym, co Ty wiesz o prawidłowo technicznych testach porównawczych
20 godzin temu, Sznup napisał:

Co Ty wiesz o prawidłowo technicznych testach porównawczych? ? Wyrównanie poziomów głośności to podstawa prawidłowych technicznie porównań ? 

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ?

A czy jest chociaż jedna osoba na forum co o tym nie wie?

26 minut temu, jaceknad napisał:

A czy jest chociaż jedna osoba na forum co o tym nie wie?

Według "fachowców" od "testów" poza paroma osobami na tym forum to nikt nie ma o tym zielonego pojecia ?

• 3 miesiące później...

Ostatnio znalazłem ciekawy artykuł o cyfrowej regulacji głośności. Jest tam też mowa o True Peak, który może być przyczyną przesterowania nowoczesnego dac i pewnie także w wyniku tego jego innego brzmienia. Lekarstwem na to wg. autora tego artykułu może być regulacja cyfrowa dźwięku przed wypuszczeniem sygnału do daca. 

Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem ciekawe jest podsumowanie wspominajace nieuzasadniona awersje do cyfrowej, regulacji glosnosci, utraty rozdzielczosci poprzez stosowanie DSP i ta ciagla bledna wiare w wysoka rozdzielczosc/zakres dynamiki techniki analogowej

Ukryta Zawartość

IMG_7291.thumb.png.043e230eb5e4e3595e5ea5f171b2d404.png
IMG_7292.thumb.png.4376d09e34957a6b31007e9b1b06102c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyciszenie analogowe nigdy nie powoduje wzrostu zniekształceń THD, a cyfrowe ściszenie o 6dB to dwukrotny wzrost zniekształceń przetwornika, o 12dB to aż 4 krotnie większe zniekształcenia !

27 minut temu, jaceknad napisał:

Wyciszenie analogowe nigdy nie powoduje wzrostu zniekształceń THD, a cyfrowe ściszenie o 6dB to dwukrotny wzrost zniekształceń przetwornika, o 12dB to aż 4 krotnie większe zniekształcenia !

Jakiego przetwornika?

Jeśli chodzi o dac to nie ma możliwości "ściszyć" przed nim analogowo.

Jeśli chodzi o głośniki to jest to nieprawda.

19 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Jakiego przetwornika?

Każdego. Sciszenie o 24dB to 16 krotny wzrost zniekształceń harmonicznych.

1 minutę temu, jaceknad napisał:

Każdego. Sciszenie o 24dB to 16 krotny wzrost zniekształceń harmonicznych.

Na jakim poziomie są te zniekształcenia?

2 minuty temu, Przemysław_51508 napisał:

Na jakim poziomie są te zniekształcenia?

Masz podane w pdf przy różnych poziomach, to degraduje DAC, ale za to jest najtańsze a o to chodzi w produkcji seryjnej. Każdy grosz się liczy.

11 minut temu, J.Jerry napisał:

Używajcie 24 lub 32 bitów przy regulacji głośności

Robię korekte DSP, mam na sztywno 24/44,1. Przy 32b mam wrażenie ze jest cos dziwnego. Może dac albo Windows nie wyrabia. 

U mnie działa przy 32 int...sterownik ASIO pozwala tyle wybrać...jakoś wcześniej działało tylko przy 24. W Direct mogę sobie ustawić nawet 32 bit float w odtwarzaczu. Wpływ na obciążenie procesora przy zmianie trybów minimalny.

12 minut temu, J.Jerry napisał:

sterownik ASIO

U mnie Asio i Wasapi odpada ze względu na Apo Equalizer (pominą go)

Ale może dlatego 32 dziala Ci ok

Ja mam ciekawy problem z dźwiękiem - czasem jeden kanał się ścisza (reset pomaga), a czasem szum na max głośności na playerze z przeglądarki (trzeba wybrać moment dalej). Wcześniej miałem APO, miałem te problemy, odinstalowałem i dalej mam to samo. Karta jest dosyć stara, na integrze sporo nowszej zawsze było dobrze, ale z jakością nie jest dobrze. 

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Karta jest dosyć stara, na integrze sporo nowszej zawsze było dobrze, ale z jakością nie jest dobrze. 

A nie myślałeś o DACu po Usb. Ja aktualnie używam taniego Toppinga E30 i moim zdaniem brzmi świetnie. Brzmienie mi się bardzo podoba (wszyscy piszą o suchości Toppingów, u mnie aż gęsto) na dodatek bardzo poprawnie od strony technicznej, fajna obsługa, świetnie działajace wybudzanie, stabilne sterowniki,pilot,pre.

7 godzin temu, jaceknad napisał:

To jest lekkie niedopowiedzenie 😉 Piszesz THD, a chodzi o thd+n czy sinad. Tymczasem thd+n w analogu też rośnie przy zmniejszaniu poziomu sygnału, bo szum jest stały (jak szum kwantyzacji) a poziom sygnału maleje. Wzmacniacz ściszony szumi tak samo mocno jak odkręcony, a ściszony o 12dB ma też 4x większy thd+n. 

nagrywamy.com

Trochę nie rozumiem.

Przecież przy zmniejszaniu poziomu sygnału szum (czy to analogowy, czy cyfrowy) nie może pozostawać stały.

Czasem cicho słucham i  nie jest tak dokuczliwie.

(Przecież  nie słychać tych szumów?)

Wolę tłumienie analogowe, bo gałki są wygodniejsze od przycisku.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Sygnał ściszony cyfrowo kiepsko gra. Bez ściszania są różnice w jakości przetworników a każde wyciszenie degraduje dźwięk. Analogowo można ściszyć i 100dB i dźwięk będzie czysty, tyle że zaszumiony.

W tym artykule na archimago.blogspot.com autor tak napisał: " To end this lengthy rant in a happier way, let's appreciate how elegant a floating-point data format is." 

Czy jest w praktyce to stosowane ?

18 minut temu, xajas napisał:

Tlumienie cyfrowe to tez galka

Ukryta Zawartość

Może tak być. Chyba ostatnio ocenia się konieczność tej programowej (w software) ?

Sugestia jak zrozumiałem jest taka , że  w wyniku softwarowej obróbki "Californication" i "Death Magnetic" nie muszą być śmieciem 🙂

(Przy okazji - te przykłady mi są obojętne)

Ukryta Zawartość

14 minut temu, jaceknad napisał:

Sygnał ściszony cyfrowo kiepsko gra. 

Dekoduje, czyli odczytuje (ale urządzenie z algorytmem software'u).

Granie wskazywałoby na niestabilność.

Czyli przybywanie stanów nieustalonych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, xetras napisał:

Czy jest w praktyce to stosowane ?

Tak. 

2 godziny temu, jaceknad napisał:

Sygnał ściszony cyfrowo kiepsko gra. Bez ściszania są różnice w jakości przetworników a każde wyciszenie degraduje dźwięk. Analogowo można ściszyć i 100dB i dźwięk będzie czysty, tyle że zaszumiony.

100dB powiadasz? Z jakiego poziomu i do jakiego poziomu? Jak porównujesz sygnał cyfrowy i analogowy sciszony o 100dB? Uprzedzając - domyślam się, że na słuch, tylko... co i z czego słuchasz? 😉

nagrywamy.com

13 minut temu, slawek.xm napisał:

🙂

niezłe 🙂

Gdyby tak było jak sugeruje, nie mogłyby być stosowane w diagnostyce medycznej.

2 godziny temu, xetras napisał:

Trochę nie rozumiem.

Przecież przy zmniejszaniu poziomu sygnału szum (czy to analogowy, czy cyfrowy) nie może pozostawać stały.

Czasem cicho słucham i  nie jest tak dokuczliwie.

(Przecież  nie słychać tych szumów?)

Wolę tłumienie analogowe, bo gałki są wygodniejsze od przycisku.

Obniżanie poziomu obniża poziom sygnału i szumu ale tego szumu przed regulacją. Po regulatorze jakimkolwiek tor sobie szumi bez względu na położenie gałki. Jeżeli poziom sygnału w tym torze jest niższy, to stosunek sygnal/szum maleje. Doskonale to widać na wykresach thd+n wzmacniaczy. Niestety, ludzie nie odróżniają zniekształceń od thd+n czy sinad i mamy takie kwiatki. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi