Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Tak pisałem o ofercie tych Sonusów że za pieniążki to potrzeba na nie wyjątkowo zakochanego amatora 😄.

Tamte Sonusy  to nie wiem czy ktoś bierze pod uwagę wiek to są kolumny z połowy lat 90, wydać na takie starocie mały monitor takie kwoty nie dzięki... 

23 hours ago, wit-told said:

dobry przykład oferty "z choinki"....

Cena jest kompletnie z doopy. Pare miesięcy temu sprzedałem z trudem za €2800 (czy nawet €2500) ze standami i kartami gwarancyjnymi takie SFy. Wisiały pare miesięcy.

Te Sonusy nie daj Boże coś padnie...tweeter T330D-SF = niestandardowy, woofer AudioTechnology C-Quenze to samo - wersja dla SF. Zwrotnice nie wiadomo, wszystko w środku jest zalane żywicą.

To że ogłoszenie znika nie oznacza że coś się sprzedało, tutaj w Holandii już ponad 3 miesiące wiszą Tannoy Arden 3, najrzadszy model z serii, w dobrym stanie - brak chętnych za €2500.

Polski akcent, Unitra Vela za €50 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
24 minuty temu, Airmike napisał:

a z którego roku są np Tannoy silver i dlaczego chętnie znajdują nabywców w cenie 10k+EUR?

Nie wiem skupują to do muzeum zapisały się w historii ? :-)  na widok takich starych pudeł  mnie odrzuca już kolumny z lat 90 trącą myszką  z wyglądu  o cudowności co po niektórych topów 20-25 letnich kolumn też się mogłem naczytać szkoda tylko, że w porównaniu z bardziej współczesnym tańszym wyrobem pewnej firmy Z CHIN  dostawały zadyszki, stara elektronika jak najbardziej kolumny NIE wyblakłe forniry ryzyko zesztywniałego zawieszenia i inne kwiatki.

Godzinę temu, kiza napisał:

Yamaha AS-2000

Ukryta Zawartość

Chociaż jeden normalnie wycenił. 

Ukryta Zawartość

?👈

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

co masz w tym przedziale cenowym.co sie zbliza w jakosci reprodukcji dzwieku.nie wspominajac o stolarce

W kwestii wyglądu/stolarki to faktycznie Sonusy są świetne - zawsze mi się podobały....

W kwestii odtwarzania muzyki, to już tak świetnie nie jest, Extrema ok - super i stare Guarnieri też, przy założeniu że słuchamy muzyki akustycznej, małych składów, bo reszta gra, ale nie każdemu musi się ten rodzaj prezentacji podobać.

Ja zdecydowanie wolę ProAc Response 2S, które chodzą po 4-5 tysi.....

Nie wiem skupują to do muzeum zapisały się w historii ? :-)  na widok takich starych pudeł  mnie odrzuca już kolumny z lat 90 trącą myszką  z wyglądu  o cudowności co po niektórych topów 20-25 letnich kolumn też się mogłem naczytać szkoda tylko, że w porównaniu z bardziej współczesnym tańszym wyrobem pewnej firmy Z CHIN  dostawały zadyszki, stara elektronika jak najbardziej kolumny NIE wyblakłe forniry ryzyko zesztywniałego zawieszenia i inne kwiatki.

Nie czytaj już więcej. Wpadnij posłuchać bo mi to już się nie chce tych "eleganckich chińskich nowości" nosić do domu bo finał jest zawsze taki sam.
Moje dostały nowe zawieszenia i zwrotki wg projektu Nelsona Passa na porządnych komponentach i grają, oj grają

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, Dune napisał:

kolumny z lat 90 trącą myszką  z wyglądu...

kolumny NIE wyblakłe forniry ryzyko zesztywniałego zawieszenia i inne kwiatki.

A byłeś kiedyś w serwisie z samochodem, wymienić gumy? Czy to problem nie do przeskoczenia i sprzedajesz samochód  ? 

Tego typu problemy są do rozwiązania, przy odrobinie chęci. 

Edytowane przez don111
9 godzin temu, don111 napisał:

A byłeś kiedyś w serwisie z samochodem, wymienić gumy? Czy to problem nie do przeskoczenia i sprzedajesz samochód  ? 

Tego typu problemy są do rozwiązania, przy odrobinie chęci. 

Nie wiem czy porównanie do motoryzacji jest do końca trafione, naprawiać niby można tylko po tym to już nie oryginał, a jakaś wariacja o ile kupiliśmy takie starocie za ułamek ceny to ok można sobie je zrobić, sprzedać później coś takiego będzie ciężko. Posłuchaj współczesnych kef r3 albo paradigim founder, okazuje się, że grają lepiej od tych 25 letnich kolumn legend co to kosztowały kiedyś po 10-15 kzł i nic nie trzeba naprawiać

4 godziny temu, Dune napisał:

Nie wiem czy porównanie do motoryzacji jest do końca trafione, naprawiać niby można tylko po tym to już nie oryginał, a jakaś wariacja o ile kupiliśmy takie starocie za ułamek ceny to ok można sobie je zrobić, sprzedać później coś takiego będzie ciężko. Posłuchaj współczesnych kef r3 albo paradigim founder, okazuje się, że grają lepiej od tych 25 letnich kolumn legend co to kosztowały kiedyś po 10-15 kzł i nic nie trzeba naprawiać

Nie mylisz wyglądu z walorami użytkowymi? 

Jak widać jeden chce mieć ładny mebel, a drugi dobre walory słuchowe - muzykę ale za rozsądną cenę. 

Dlatego 

17 godzin temu, tomek7776 napisał:

w wielu znanych mi króluja  stare topowe kolumny ....

17 godzin temu, kiza napisał:

Yamaha AS-2000

Ukryta Zawartość

Made in Malaysia. 

Ukryta Zawartość

LAMPOWY - Vincent CD S-6 - Odtwarzacz CD Player

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Electrocompaniet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Reimyo KAP-777:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 godzin temu, LJ3 napisał:

Made in Malaysia

To jakaś ujma ? Malezja to kraj dobrze rozwinięty i sporo elektroniki (nie budżetowych śmieci) się tam produkuje. 

41 minut temu, Tajitsu napisał:

Reimyo KAP-777:

Ukryta Zawartość

Sprzedaje, bo chce iść dalej w audio. Szacun.

Ukryta Zawartość

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Nie mam się osobiście za osobę która przerzuciła dużo sprzętu ale trochę miałem nawet nowoczesne kolumny za blisko 30k ale ten gość robi to zawodowo i przewala tonę sprzętu. Na pewno nikt nie sponsoruje jego oceny kolumn z 1970 bo po co ? skoro i tak nie ma ich w sklepie a na rynku wtórnym dużo kosztują . Posłuchaj jego oceny / jego zdania a on ma w czym wybierać i to z najwyższych półek

Chyba skok w bok

No właśnie, z kolumnami jest tak, że jedne mogą mieć pewne elementy które grają lepiej od innych kolumn, ale liczy się całościowy efekt, przyjemność ze słuchania muzyki. I wcale nie trzeba do tego mega drogich kolumn, stare vintage często mają "to coś", częściej niż w przypadku nowszych kolumn, które może i mają głębszy bas z mniejszych głośników, moze i lepszą precyzję, szczegółowość ( choć i tu też bywały perełki jak np Mordaunt Short Pageant 2 ), jednak często brak im tego czynnika spajającego wszystko w spójną całość. 

No właśnie, z kolumnami jest tak, że jedne mogą mieć pewne elementy które grają lepiej od innych kolumn, ale liczy się całościowy efekt, przyjemność ze słuchania muzyki. I wcale nie trzeba do tego mega drogich kolumn, stare vintage często mają "to coś", częściej niż w przypadku nowszych kolumn, które może i mają głębszy bas z mniejszych głośników, moze i lepszą precyzję, szczegółowość ( choć i tu też bywały perełki jak np Mordaunt Short Pageant 2 ), jednak często brak im tego czynnika spajającego wszystko w spójną całość. 

Plus dopasowanie do swoich indywidualnych preferencji bowiem nie ma obiektywie najlepszych kolumn dla każdego. Moje zdanie znacie nie będę się powtarzał i moje "pralki" JBL L300 mają u mnie miejce na dłużej .
Pewnie są lepsze nowe konstrukcje JBL Everest nawet chiński ? TAD ? ATC SCM ale wyższe modele niż 40 - ale po prostu mnie na nie nie stać

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Moje zdanie znacie nie będę się powtarzał i moje "pralki" JBL L300 mają u mnie miejce na dłużej .

jednak się powtórzyłeś 😉 ale nie mamy Ci tego za złe, bo to fajne paczki są. Najcenniejsze jednak jest to, że jesteś zadowolony. Masz "swój sound" i konsekwentnie się w nim obracasz. Nie stękasz, nie jęczysz... robisz swoje. 

Gorzej z tymi, którym ciągle coś nie pasi i kręcą się po forum siejąc swe niezadowolenie ze wszystkiego i do wszystkich.  

Edytowane przez piano
7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Pewnie są lepsze nowe konstrukcje JBL Everest nawet chiński

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? TAD ? ATC SCM ale wyższe modele niż 40 -

w ATC 3 way, masz świetny podział , kapitalnego średniaka i to ewidentnie słychać. Do tego, b. sprawnego, żywego basowca z subtelnym gwizdkiem. W pewnych aspektach może być "lepiej" z naciskiem na "inaczej" ale, coś za coś, bo;

Z drugiej, są bardziej wymagające względem amp/ reszty toru, no i sprawa zasadnicza -  ich sznyt, stylistyka. Jest inna niż JBL, kierowana do nieco innego słuchacza. 

Jednym w to mi graj, innym to lotto, a jeszcze innym, nie bardzo. 

Taki lajf. 

Nie jestem pewien, ale coś mi nos podpowiada, że to nie obszar w którym czułbyś  się najlepiej, choć pewne aspekty mogą się spodobać bardziej. Jednak liczy się "całość".

Everest i TAD, świetne paczki, ale każda o innej stylistyce grania. Mniemam, że ten obszar byłbym bliższy twoim uszalom. Choć, czasem i mnie zdziwko złapie. Jak miałem ATC 150 Classic, to przyjechał do mnie gość, ze na bank(!) byłem pewien, że będzie krzywił nos, puszczał bąki i szybko zawinie kitę. Ku mojemu zdziwieniu, było odwrotnie. Kazał sobie zrobić duży dzban kawy, wyżarł mi połowę lodówy i zostawić samego z ATC. 

Nie znasz dnia, ani godziny 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piano
9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Chyba skok w bok

Ukryta Zawartość

Chodziło mi o to, że jeśli ktoś sprzedaje taki "klocek" za taką kasę i argumentuje że chce iść dalej, to albo ma już upatrzony kolejny element i wie że będzie to krok do przodu, albo jest to tylko kolejne modne hasło mające zachęcić do sprzedaży.

Ukryta Zawartość

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

12 hours ago, karolkos said:

Kolumny upchniete miedzy szafke a sciane... szkoda kasy na taki sprzet jak tak sie go ustawia I akustyka pewnie najgorsza jaka mozna miec. 

Zeby isc do przodu trzeba o warunki w pokoju zadbac.

Edytowane przez Huberto1984

Wieza STEREO Technics :)

w ATC 3 way, masz świetny podział , kapitalnego średniaka i to ewidentnie słychać. Do tego, b. sprawnego, żywego basowca z subtelnym gwizdkiem. W pewnych aspektach może być "lepiej" z naciskiem na "inaczej" ale, coś za coś, bo;
Z drugiej, są bardziej wymagające względem amp/ reszty toru, no i sprawa zasadnicza -  ich sznyt, stylistyka. Jest inna niż JBL, kierowana do nieco innego słuchacza. 
Jednym w to mi graj, innym to lotto, a jeszcze innym, nie bardzo. 
Taki lajf. 
Nie jestem pewien, ale coś mi nos podpowiada, że to nie obszar w którym czułbyś  się najlepiej, choć pewne aspekty mogą się spodobać bardziej. Jednak liczy się "całość".
Everest i TAD, świetne paczki, ale każda o innej stylistyce grania. Mniemam, że ten obszar byłbym bliższy twoim uszalom. Choć, czasem i mnie zdziwko złapie. Jak miałem ATC 150 Classic, to przyjechał do mnie gość, ze na bank(!) byłem pewien, że będzie krzywił nos, puszczał bąki i szybko zawinie kitę. Ku mojemu zdziwieniu, było odwrotnie. Kazał sobie zrobić duży dzban kawy, wyżarł mi połowę lodówy i zostawić samego z ATC. 
Nie znasz dnia, ani godziny

I take to już jest z tym naszym hobby.
Co do stylistyki to ja słucham z zamkniętymi oczami więc
Na słuchanie JBL Everest jestem "zapisany" u naszego kolegi z forum ale daleko mam no i boje się co będzie jak ... Ale do odważnych świat należy. Trzymajcie się zdrowo i za kieszeń bo to hobby może zrujnować człowieka

I take to już jest z tym naszym hobby.
Co do stylistyki to ja słucham z zamkniętymi oczami więc
Na słuchanie JBL Everest jestem "zapisany" u naszego kolegi z forum ale daleko mam no i boje się co będzie jak ... Ale do odważnych świat należy. Trzymajcie się zdrowo i za kieszeń bo to hobby może zrujnować człowieka

Panowie , Panie i Panienki
Jakby ktoś coś w temacie to piszcie w tym wątku bo nie chce zaśmiać tutaj

Yarbo SP-8000PW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Na słuchanie JBL Everest jestem "zapisany"

to może być dla ciebie niebezpieczne. Jest szansa, że wypełnisz wniosek o kredyt 😉

YBA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

W dniu 21.04.2022 o 20:22, Different napisał:

To jakaś ujma ? Malezja to kraj dobrze rozwinięty i sporo elektroniki (nie budżetowych śmieci) się tam produkuje. 

Podobnie jak produkcja w Chinach? 

12 godzin temu, Pszczyna napisał:

Vintage pełną parą kable RCA MARANTZ

Ukryta Zawartość

Właśnie miałem to wkleić. Tragedia. A nóż, może ktoś kupi. Już przecież byli chętni na pudełka po Sansui za tysiaka to co to taki kabelek za 120. Vintage musi kosztować. 

Ukryta Zawartość

?👈

11 godzin temu, LJ3 napisał:

Podobnie jak produkcja w Chinach? 

Stanowczo nie 🙂 Moim największym celem jest podróżowanie i miałem okazję poznać ten kraj od środka... Tam nie ma taniej siły roboczej, niskich cen i produkcji tandety w garażu. Sporo systemów przemysłowych dobrej klasy (klimatyzacja, energoelektronika, zasilanie) robi się właśnie w Malezji. 

• Pokaż nowe odpowiedzi