Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Riczi75 napisał:

Co macie z tym Adamem ? Za krótki mam staż i nie ogarniam .

Chodzi o  bardzo znanego,,spryciarza" z Sosnowca🙂

Adam, człowiek legenda całe te. Borzy user uguem.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

28 minut temu, Tajitsu napisał:

Adam, człowiek legenda całe te. Borzy user uguem.

Z pół roku tutaj nie zaglądałem co mnie ominęło ?

3 minuty temu, margaryna85 napisał:

Z pół roku tutaj nie zaglądałem co mnie ominęło ?

Spokój w obejściu, nic się nie dzieje się, uguem wieje nudą. Żadnych awantur, dobry przekaz leci i niech się to trzyma 🤓muszę mieć lepszą wiadomość… ooo właśnie.

ps

gdzie byłeś jak Cię nie było?

masz nowy pokój odsłuchowy? Dlatego monitory wypadły z systemu?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

Spokój w obejściu, nic się nie dzieje się, uguem wieje nudą. Żadnych awantur, dobry przekaz leci i niech się to trzyma 🤓muszę mieć lepszą wiadomość… ooo właśnie.

ps

gdzie byłeś jak Cię nie było?

masz nowy pokój odsłuchowy? Dlatego monitory wypadły z systemu?

Generalnie audio zeszło  gdzieś na 3 plan . najpóżniej do roku będę się wyprowadzał . Chciałbym też samochód wymienić na coś nowszego bo obecny to już taki trochę zabytek . E i takie tam . Dzieci rosną i gneralnie wszystko jest ok 🙂

Znalezisko w sieci . Co to za wielka płyta ? i jeszcze do góry nogami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

płyta.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

Znalezisko w sieci . Co to za wielka płyta ?

Serio? Nie słyszałeś o LD (Laser Disk) - poprzedniczce "kompaktowej" CD (Compact Disc) wielkości winyla?

Edytowane przez mol01

Sprzęt dla lubiciela. 

Ukryta Zawartość

Następny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi o Stefana Rogalę pewnie 😉 (z tych Tychów no) !

Niezły "przyjemniaczek";

Zapomnijcie o nim, jak i ja to zrobiłem 😠

5 godzin temu, mol01 napisał:

Serio? Nie słyszałeś o LD (Laser Disk) - poprzedniczce "kompaktowej" CD (Compact Disc) wielkości winyla?

Tak to już jest że ludzie nie mieli styczności , z kasetami  szpulakami, DAT, DCC, MD, itp. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, dedal75 napisał:

Tak to już jest że ludzie nie mieli styczności , z kasetami  szpulakami, DAT, DCC, MD, itp. Pzdr

MiniDisc z tego co mi się przypomina pasował do tacek zwykłych odtwarzaczy Compact Disc 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, rafal735r napisał:

Screenshot_20221207_073145_com.android.chrome_edit_7756547513919.thumb.jpg.f09751fccb66ef1ec760e91796390e1f.jpg

MiniDisc był niewypałem ze względu na pojemność, LaserDisc zaś miał jej za dużo i był nieporęczny 🙂 CD wygrało jak widać.

37 minut temu, MarcinStereo napisał:

MiniDisc z tego co mi się przypomina pasował do tacek zwykłych odtwarzaczy Compact Disc 🙂

Się mylisz ,MD wytwór Sony. w plastikowej obudowie jak dyskietka do pc . Miałem 2 odtwarzacze . Pzdr672931531_pobrane(2).jpeg.b3b5d6fc030c2a23972e8438f571276e.jpeg

Edytowane przez dedal75

Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, dedal75 napisał:

Się mylisz ,MD wytwór Sony. w plastikowej obudowie jak dyskietka do pc . Miałem 2 odtwarzacze . Pzdr672931531_pobrane(2).jpeg.b3b5d6fc030c2a23972e8438f571276e.jpeg

Widzisz całe życie żyłem w przekonaniu że miniCD to miniDisc :D  

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, dedal75 napisał:

Mam kilka w domu , nie wiem po co chyba na pamiątkę 😂. Pzdr 

Pamiątki mogą z czasem przybierać na wartości 🙂 Pozdro.

Hm, mam talerz z mistrzostw 74 z czasów komuny ,taki na ściane , ostatnio mundial myślę ciekawe ile to warte w sumie 48 lat ,szukam i zonk parę dyszek 😎

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Widzisz całe życie żyłem w przekonaniu że miniCD to miniDisc 😄

No właśnie - miniCD to najmniejsza 8cm odmiana CD, a MiniDisc to zupełnie inny stratny zapis w kodeku ATRAC. Też miałem kiedyś recorder MD Sony MDS-JB940QS.

Edytowane przez mol01

Przepiękny zestaw:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz OTL, kolumny 800 Ohm. Prawdopodobnie wczesne lata 60, przetwornik szerokopasmowy AD9710AM.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, mol01 napisał:

LD to raczej poprzednik DVD był, bo był i jest tam obraz i dźwięk.

16 godzin temu, Riczi75 napisał:

Ja go nie tuningowałem . Słuchałem jedynie swoich kolumn na sprzęcie tuningowanym u elektronika z ogłoszenia .

Co macie z tym Adamem ? Za krótki mam staż i nie ogarniam .

A to taki forumowy znajomy - w sumie nie wiem czy to on, ale imię pasuje jak i rejon zamieszkania, zamiłowanie do lutowania również 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

12 minut temu, Jacchusia napisał:

LD to raczej poprzednik DVD był, bo był i jest tam obraz i dźwięk.

16 godzin temu, Riczi75 napisał:

Bezpośrednim poprzednikiem DVD były płyty VCD (VideoCD)- czyli płyty CD z zapisem video. Jak widać, format CD też nie był tylko i wyłącznie stworzony do dźwięku, pomijając już kwestię CD-R/RW, na których można zapisać dosłownie wszystko.

Edytowane przez mol01
8 godzin temu, quatross napisał:

Chodzi o Stefana Rogalę pewnie 😉 (z tych Tychów no) !

Niezły "przyjemniaczek";

Zapomnijcie o nim, jak i ja to zrobiłem 😠

A ten pan z Tychów to nie na "k" się nazywał? Chyba, ze jest ich tam dwóch 🙂

3 minuty temu, mol01 napisał:

Bezpośrednim poprzednikiem DVD były płyty VCD (VideoCD)- czyli płyty CD z zapisem video. Jak widać, format CD też nie był tylko i wyłącznie stworzony do dźwięku, pomijając już kwestię CD-R/RW, na których można zapisać dosłownie wszystko.

Pamiętam i nawet mam do dzisiaj, jednak LD zapisywał obraz i dźwięk, a CD to raczej kojarzone jest z CD Audio i jako takie funkcjonuje w świadomości, i o to mi chodziło. VCD to epizod czy jedna z możliwości wykorzystania nośnika CD.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Tak, czy inaczej najpierw było LD (lata 70', stworzone przez Philipsa w latach 60'), potem CD (lata 80', stworzone ostatecznie w 79 w kooperacji Philipsa z Sony), potem VCD (początek lat 90'), a następnie DVD (druga połowa lat 90').

11 godzin temu, mol01 napisał:

Nie słyszałem , ale patrząc domyślałem się i byłem zdziwiony . Słyszałem o " Mini Dysku " , ale okazuje się , że to tylko do dedykowanego odtwarzacza .
W dzieciństwie bawiłem się płytami gramofonowymi wykonanymi z materiału który pękał . Płyta często rozsypywała się . Nie pamiętam nazwy materiału z jakiego  były wykonane , jakoś ; " szlaka "  Te płyty były mego ojca . Pamiętam artysta Fog na jednej czy kilku płyt .

9 minut temu, czester15.30 napisał:

Nie słyszałem , ale patrząc domyślałem się i byłem zdziwiony . Słyszałem o " Mini Dysku " , ale okazuje się , że to tylko do dedykowanego odtwarzacza .
W dzieciństwie bawiłem się płytami gramofonowymi wykonanymi z materiału który pękał . Płyta często rozsypywała się . Nie pamiętam nazwy materiału z jakiego  były wykonane , jakoś ; " szlaka "  Te płyty były mego ojca . Pamiętam artysta Fog na jednej czy kilku płyt .

możesz nadrobić swoje "zaległości" empirycznie w tematach LD i MD 🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Szelak.

Ukryta Zawartość

płyty oszałamiające swoim brzmieniem dźwiękiem jakości extremely lowest resolution 😇 

Ukryta Zawartość

Z tym, że DVD wniósł mniejszy rozmiar "rowków", więc nie bazował już na laserze o długości fali 780nm stosowanym od czasów LD.  Na jego podstawie Philips z Sony potem opracowali upakowanie danych DSD na płycie a'la DVD z laserem 650nm i powstało SACD w 1999 w opozycji do DVD-audio, które stosowało nadal kodowanie PCM rodem z CD, tylko o wyższym próbkowaniu lub większej ilości kanałów. No i ostatecznie mamy Blu-ray (BD) z niebieskim laserem o długości fali 480nm i jeszcze mniejszych "rowkach". W międzyczasie było jeszcze HDCD - czyli teoretyczne upakowanie  rozdzielczości 192kHz/24bit na zwykłej płycie CD, które dekorowały tylko odtwarzacze z filtrem PMD, a pozostałe widziały ją jako zwykłą płytę CD.

No ale, w naszym pięknym kraju CD weszły z dość dużym opóźnieniem, na VDC przez chwilę były głównie dodawane jakieś filmy do gazet lub używały ich firmy trudniące się video-rejestrają ślubów itp. (często reklamując jako DVD). A więc LD nas ominęło szerokim łukiem, bo u nas panowała wtedy kasetomania.

Edytowane przez mol01

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z przed chwili , a może by tak sobie kupił odtwarzacz i przypomniał 🤔

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi