Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, desperado napisał:

Elac FS 247 za 1400zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wał i to taki mocno prymitywny 🙂 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Adasza napisał:
40 minut temu, desperado napisał:

Elac FS 247 za 1400zł.

Ukryta Zawartość

Wał i to taki mocno prymitywny 🙂 

Tu kolejny, a zdjęcia kolumn robione w tym samym pomieszczeniu. A lokalizacja odbioru inna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, desperado napisał:

Tu kolejny, a zdjęcia kolumn robione w tym samym pomieszczeniu. A lokalizacja odbioru inna.

Ukryta Zawartość

🙂

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adasza

Ukryta Zawartość

Umiejętnie przyskrobane ,wręcz profesjonalnie rzekł bym 😂

Niech ktoś powie ze za 470 nie warto. 

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, desperado napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Typ od cardasa .

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 15.09.2024 o 19:16, Adasza napisał:

Ukryta Zawartość

🙂

Link wykryty jako phishing , mysle se powinienes zmodyfikowac go zeby ktos sie nie naciął…

Ukryta Zawartość

Ciekawe historie na allegro się dzieją. Przy wznawianiu aukcji nie można wznowić tych z tzw. markami pod ochroną (jest tam gdzieś spis) nie tylko nowych, ale też jako "uzywane". Możesz sobie je wystawić na Allegro Lokalnie, ale nie będą one widoczne na allegro!

Niby nic, tylko mam wrażenie że pod osłoną walki z podróbkami, allegro zadbało o polskich importerów sprzętu, bo teraz żaden sklep nie kupi np. w Niemczech sprzętu i będzie go taniej sprzedawało na allegro, bo importer zgłosi to jako podróbę i allegro taką aukcje zamknie. Bo mowa jest o jakichś podmiotach uprawnionych, które zgłaszają takie niby podróby i to pewnie nie kto inny tylko tzw. oficjalni dystrybutorzy sprzętu na Polskę.

Na allegro Gadane sprzedawcy opowiadają ciekawe historyjki jak to w praktyce wygląda.

Mnie ciekawi jak taki zakaz wygląda z punktu widzenia prawa.

Najlepsze jest to że nawet przedmiotów uzywanych nie sprzedasz np. starego telefonu samsung...słuchawek...

-----------------

2a225009-720e-4879-8353-9027570b5fb8.jpg

Wzmacniacz Musical Fidelity X-T100 + Odtwarzacz CD X-Ray V8 + Zasilacz Triple-X

Aktualna oferta

€ 360

Cena minimalna nie została osiągnięta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 minuty temu, iro III napisał:

Alllegro straci, ktoś inny zyska, np. OLX.

Ja sądzę że Alle Lokalnie przezyje druga młodosć, tylko ludzie się muszą nauczyć wchodzić bezpośrednio na niego. Ochrona kupującego taka sam jak na Allegro w OLX kiepsko z tym.

Ale zdajecie sobie sprawę, że allegro i olx to ten sam koncern?

Na catawiki jest mnóstwo fejkowych ogłoszeń, trzeba bardzo uważać. Ja bym tam nic nie kupił, chyba że z odbiorem osobistym, albo płatnością przy odbiorze (co zapewne nie jest w ogóle możliwe).

• Moderatorzy
4 minuty temu, Allmr napisał:

allegro i olx to ten sam koncern

Otomoto i otodom, to wiem, ale Allegro to raczej co innego.

24 minuty temu, Jacchusia napisał:

Ja sądzę że Alle Lokalnie przezyje druga młodosć, tylko ludzie się muszą nauczyć wchodzić bezpośrednio na niego. Ochrona kupującego taka sam jak na Allegro w OLX kiepsko z tym.

Też tak sądzę. Ogólnie widzę w tym dążenie do jasnego podziału profilowego: na Allegro rzeczy nowe i sprzedawcy biznesowi, na Allegro Lokalnie pchli targ rzeczy używanych. I tylko użytkownicy muszą się nauczyć, że jak po używkę to trzeba szukać bezpośrednio na Lokalnie.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

32 minuty temu, Marcinus napisał:

Otomoto i otodom, to wiem, ale Allegro to raczej co innego.

Rzeczywiście, masz rację - to był jeden właściciel, koncern Naspers. Zapomniałem, że jakiś czas temu pozbyli się Allegro, teraz są notowani na GPW, sporo akcji mają zagraniczne fundy. Należy też do nich ebilet i ceneo.

23 godziny temu, Allmr napisał:

Ale zdajecie sobie sprawę, że allegro i olx to ten sam koncern?

Na catawiki jest mnóstwo fejkowych ogłoszeń, trzeba bardzo uważać. Ja bym tam nic nie kupił, chyba że z odbiorem osobistym, albo płatnością przy odbiorze (co zapewne nie jest w ogóle możliwe).

Twoje info to prawie prawda:

Allegro należał kiedyś do koncernu tego samego co OLX, w tej chwili jest to firma z siedziba w Luxemburgu i jej głównymi udziałowcami są - Cinven, Permira i Mid Europa Partners.

OLX należy do Naspers kiedyś właściciela allegro.

Te informacj ełatwo znaleźć.

Na Catawiki kupiłem kilka rzeczy, nigdy się nie naciąłem, często tez zamieszczam linki do aukcji stamtąd. Oszuści pewnie i są , jak wszędzie, myślę że na OLX jest ich znacznie więcej. Na Catawiki jest program ochrony kupujących (za to do ceny zakupu doliczasz 9%) i on działa, wiem bo korzystałem.

I jeszcze jedno, tam sprzęt starszy, ogólnie jest w dużo lepszym stanie niż ten z Alle i OLX. To wyglada tak jakby handlarze z polski kupowali tam te tańsze egzemplarze i sprzedawali u nas.

Na Catawiki można zaobserwować pewien trend, mianowicie do pewnej kwoty jest dużo Polaków, którzy próbują coś tam kupić, ale tylko do pewnej kwoty, tej gwarantującej zysk na odsprzedaży 🙂

Przejrzyjcie sobie historie licytacji...

--------------

444fe9ce-f461-4147-9cad-1c150031af62.jpg

T+A elektroakustik - PA 1000 - Seria E - V1.0 - Zintegrowany wzmacniacz półprzewodnikowy

Cena wywoławcza

€ 750

Cena minimalna nie została osiągnięta

Ukryta Zawartość

--------

f83efc65-8731-46d3-9e54-6cbdb3d5db37.jpg

Rotel - RB-06 - Tranzystorowy wzmacniacz mocy

Aktualna oferta

€ 550

Cena minimalna osiągnięta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

38 minut temu, Jacchusia napisał:

Twoje info to prawie prawda:

Allegro należał kiedyś do koncernu tego samego co OLX, w tej chwili jest to firma z siedziba w Luxemburgu i jej głównymi udziałowcami są - Cinven, Permira i Mid Europa Partners.

OLX należy do Naspers kiedyś właściciela allegro.

... przecież za chwilę sprostowałem informację.

W dniu 17.09.2024 o 11:29, Jacchusia napisał:

Ciekawe historie na allegro się dzieją. Przy wznawianiu aukcji nie można wznowić tych z tzw. markami pod ochroną (jest tam gdzieś spis) nie tylko nowych, ale też jako "uzywane". Możesz sobie je wystawić na Allegro Lokalnie, ale nie będą one widoczne na allegro!

Ogólnie to nic nie można teraz znaleźć na Allegro. Wpisujesz jedną frazę a wyskakuje milion ofert z niepowiązanymi rzeczami (akurat nie piszę o audio). Nie pokazuje rzeczy od najtańszych, trzeba klikać w poszczególne rzeczy i porównywać dopiero indywidualnie. I te głąby włączyły to na stałe, w sensie nie można już rozdzielić ofert i sobie szukać jak chcemy. To jest jakiś debilizm. Skończyło się przeglądanie ofert np szukając kolumn używanych podłogowych w jakimś zakresie cenowym, bo pomijane są w większości oferty używane z lokalnie, gdzieś na szarym końcu trzeba klikać "zobacz podobne", nie pokazane są oferty tego samego modelu, tylko trzeba klikać, rozwijać na nowej karcie. Strasznie to uciążliwe. Generalnie wg mnie i nie tylko - to  duży krok w kierunku upadku tego portalu.  Dawno temu sam chętnie tam wystawiałem bo prowizje były małe, zasięgi duże, olx kojarzyło się z ryzykiem i tylko odbiorem osobistym. Np sprzedawało się coś za 2 tys. to była prowizja 30-40zł, teraz to jest ponad 100zł, 5-6%, za 5 tys. sprzedajemy to jest 250-300zł. Co do kupowania - to liczą chyba że ludzie będa jak debile klikać i kupować oferty które oni promują lub pokazują jako pierwsze (nie najtańsze w ofercie, bez rozwijania porównania oferty), mają gdzieś wygodę i wybór użytkowników, kto jak woli przeglądać. Portal jest równany z ziemią we wszystkich opiniach na ich własnym forum, bo to aż nie do uwierzenia że takie głupoty tam się dzieją, wygląda to jak jakiś sabotaż a oni dalej w to brną.

34 minuty temu, don111 napisał:

Generalnie wg mnie i nie tylko - to  duży krok w kierunku upadku tego portalu.

Zmienili po prostu target na klientów biznesowych. Rzeczy używane to teraz tylko OLX.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, don111 napisał:

Ogólnie to nic nie można teraz znaleźć na Allegro. Wpisujesz jedną frazę a wyskakuje milion ofert z niepowiązanymi rzeczami (akurat nie piszę o audio). Nie pokazuje rzeczy od najtańszych, trzeba klikać w poszczególne rzeczy i porównywać dopiero indywidualnie. I te głąby włączyły to na stałe, w sensie nie można już rozdzielić ofert i sobie szukać jak chcemy. To jest jakiś debilizm. Skończyło się przeglądanie ofert np szukając kolumn używanych podłogowych w jakimś zakresie cenowym, bo pomijane są w większości oferty używane z lokalnie, gdzieś na szarym końcu trzeba klikać "zobacz podobne", nie pokazane są oferty tego samego modelu, tylko trzeba klikać, rozwijać na nowej karcie. Strasznie to uciążliwe. Generalnie wg mnie i nie tylko - to  duży krok w kierunku upadku tego portalu.  Dawno temu sam chętnie tam wystawiałem bo prowizje były małe, zasięgi duże, olx kojarzyło się z ryzykiem i tylko odbiorem osobistym. Np sprzedawało się coś za 2 tys. to była prowizja 30-40zł, teraz to jest ponad 100zł, 5-6%, za 5 tys. sprzedajemy to jest 250-300zł. Co do kupowania - to liczą chyba że ludzie będa jak debile klikać i kupować oferty które oni promują lub pokazują jako pierwsze (nie najtańsze w ofercie, bez rozwijania porównania oferty), mają gdzieś wygodę i wybór użytkowników, kto jak woli przeglądać. Portal jest równany z ziemią we wszystkich opiniach na ich własnym forum, bo to aż nie do uwierzenia że takie głupoty tam się dzieją, wygląda to jak jakiś sabotaż a oni dalej w to brną.

Musisz się wylogować na Allegro i w tedy wyszukiwanie jest po "staremu".

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Tak, z karty incognito trzeba wejść, ale to tylko chwilowo jeszcze działa. Chyba od 1 października ma być wyłącznie ten widok pogrupowany. I koniec, więcej nic nie znajdzie się na szybko, nie wyświetlają od najniższych ofert nawet jak się posortuje - trzeba w każdą rzecz klikać i sprawdzać. Żeby jeszcze zostawili oba widoki - wybór, ale nie - zostaje tylko jeden słuszny wg nich. Nigdy w sumie nie liczyli się z głosami użytkowników.

23 godziny temu, Allmr napisał:

... przecież za chwilę sprostowałem informację.

Ok. Czytam posty od mojej nieobecności i odpowiadam, stąd taka sytuacja.

12 godzin temu, don111 napisał:

Nie pokazuje rzeczy od najtańszych, trzeba klikać w poszczególne rzeczy i porównywać dopiero indywidualnie.

Bo pokazuje, jak to pięknie określa allegro 🙂 "te "najlepiej dopasowane" Musisz w to kliknąc i rozwijają się opcje w tym "od najtańszych" i wtedy tak się to porządkuje.

12 godzin temu, don111 napisał:

Portal jest równany z ziemią we wszystkich opiniach na ich własnym forum, bo to aż nie do uwierzenia że takie głupoty tam się dzieją, wygląda to jak jakiś sabotaż a oni dalej w to brną.

Masz racje, ale trwa i ma się wyśmienicie bo nie ma konkurencji. Ludzie tam przychodzą i kupują, a jest choćby Ebay, który praktycznie nie istnieje w świadomości Polaków.

12 godzin temu, Piopio napisał:

Zmienili po prostu target na klientów biznesowych

Raczej na sklep z nowymi towarami.

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Ok. Czytam posty od mojej nieobecności i odpowiadam, stąd taka sytuacja.

Bo pokazuje, jak to pięknie określa allegro 🙂 "te "najlepiej dopasowane" Musisz w to kliknąc i rozwijają się opcje w tym "od najtańszych" i wtedy tak się to porządkuje.

Na Allegro od 20 lat kupuję, zdążyłem zauważyć ;)

Chodzi mi o nowy widok produktowy, co z tego ze klikniesz sortowanie "od najniższych" jak nie masz gwarancji że widoczna pierwsza oferta na liście jest najtańsza - trzeba klikać "porównaj oferty". To takie małe oszustwo, uniemożliwiające normalne zakupy czy wyszukiwanie na szybko. Na to oni właśnie liczą, że nie będziemy porównywać tylko klikać pierwsze z brzegu, zmyleni że to najtańsza oferta. 

3 minuty temu, don111 napisał:

Na Allegro od 20 lat kupuję, zdążyłem zauważyć 😉

Chodzi mi o nowy widok produktowy, co z tego ze klikniesz sortowanie "od najniższych" jak nie masz gwarancji że widoczna pierwsza oferta na liście jest najtańsza - trzeba klikać "porównaj oferty". To takie małe oszustwo, uniemożliwiające normalne zakupy czy wyszukiwanie na szybko. Na to oni właśnie liczą, że nie będziemy porównywać tylko klikać pierwsze z brzegu, zmyleni że to najtańsza oferta. 

Edit, wiedziałem, wiem juz o co chodzi, to porównanie najniższej ceny wśród produktów wystawionych z tym samym EAN

Edytowane przez Jacchusia

• Pokaż nowe odpowiedzi