Skocz do zawartości
IGNORED

Pismo Święte i Chrześcijaństwo biblijne

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, toptwenty napisał:

Adam Mickiewicz (ur. 1798) - to też rodowity Rosjanin?

Kazik nie chrzań, tylko odpowiedz na to pytanie. 

Edytowane przez toptwenty
1 minutę temu, zetempowiec napisał:

No i jak w dowcipie, jego matka bez grzechu rzuciła. ?
A serio to widzę problem. Bóg zmienił zdanie? Czy też Chrystus odciął się od tatusia? To bardzo poważny problem.

Co to jest nierząd sakralny który według McGyvera popełniał Bóg na ludziach.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Wyjaśnij gdzie urodził się Paweł i będzie spokój. Mickiewicze i Białorusini to nie o tym jest wątek.

by się urodzić trzeba żyć...czy żył ten o którego pytasz?

Bo może się okazać, że to, podobnie jak inne, postać z krainy czarów.

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Kazik nie chrzań, tylko odpowiedz na to pytanie. 

jakie pytanie?

1 minutę temu, kazik-t napisał:

by się urodzić trzeba żyć...czy żył ten o którego pytasz?

Bo może się okazać, że to, podobnie jak inne, postać z krainy czarów.

Cofnijmy się w czasie i sprawdźmy, wylegitymujemy go, weźmiemy próbki dna, koleś będzie prześwietlony.

4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Wyjaśnij gdzie urodził się Paweł i będzie spokój

Urodzeni w Zaborze Rosyjskim stawali się rodowitymi Rosjanami?

Piłsudski - rodowity Rosjanin.

Drzymała - rodowity Prusak.

Sabała - rodowity Austriak.

9 minut temu, kazik-t napisał:

jakie pytanie?

Co?

Urodzeni w Zaborze Rosyjskim stawali się rodowitymi Rosjanami?

Piłsudski - rodowity Rosjanin.

Drzymała - rodowity Prusak.

Sabała - rodowity Austriak.

Popisuj się wiedzą nie którą masz w dyspozycji, tylko wiedzą w temacie wątku, będę wdzięczny. Bo zaraz wejdziemy co kto wie o prawie naturalnym i pożywieniu chomika.

13 minut temu, Piotr_1 napisał:

nierząd sakralny który według McGyvera popełniał Bóg na ludziach.

Ot i czytanie między wierszami. Nie twierdzę że bóg popełniał nierząd sakralny. Nierząd sakralny wymieniłem w kontekście boskich metod wychowawczych. 

1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Bo zaraz wejdziemy co kto wie o prawie naturalnym i pożywieniu chomika.

Proszę bardzo.

Na razie to Ty wszedłeś z Pawłem rodowitym Rzymianinem (Koń by się uśmiał) i brniesz dalej..

Awansujesz do ignorów, pisz co chcesz. Bez odbioru.

Teraz, McGyver napisał:

Ot i czytanie między wierszami. Nie twierdzę że bóg popełniał nierząd sakralny. Nierząd sakralny wymieniłem w kontekście boskich metod wychowawczych. 

Nie rozumiem, przeczytałem to określenie w szeregu jakby twoich zarzutów do Boga, co do metod wychowawczych na Izraelu i stylu wymuszonej progresji narodu wybranego względem innych narodów, tj. wojen, rzezi i przejmowania ziem.

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

2. Bóg ani Jezus nie każe zabijać homoseksualistów, jak tak, to poproszę o cytat i bezpośrednie miejsce.

A gdyby kazał, to co wtedy?

Teraz, toptwenty napisał:

Proszę bardzo.

Na razie to Ty wszedłeś z Pawłem rodowitym Rzymianinem (Koń by się uśmiał) i brniesz dalej..

Awansujesz do ignorów, pisz co chcesz. Bez odbioru.

Nie rozumiem jak się można czepiać takich rzeczy. Wiesz co to jest małostkowość? To taka wada. Jeżeli jest to pomyłka, to nie jest ona istotna w kwestii rozumienia Biblii. W kwestii rozumienia Biblii ważne jest kto był jedną z 4 kategorii:

1. wyznanie żydowskie

2. poganin dla żydów i chrześcijan, czyli ateista albo inna religia ze "świata"

3. żyd wyznaniowy nawrócony na chrześcijaństwo (chrześcijanin wersja 1)

4. poganin z pkt. 2 nawrócony na chrześcijaństwo (chrześcijanin wersja 2)

To są warianty ogólnie potrzebne do zrozumienia NT, czyli kto do kogo co i po co mówi. Przynajmniej jak na moje obecne rozeznanie.

5 minut temu, Piotr_1 napisał:

Nie rozumiem, przeczytałem to określenie w szeregu jakby twoich zarzutów do Boga, co do metod wychowawczych na Izraelu i stylu wymuszonej progresji narodu wybranego względem innych narodów, tj. wojen, rzezi i przejmowania ziem.

I to wszystko było napisane w moim poście? Serio?

3 minuty temu, Zbig napisał:

Przecież kazał.

2 minuty temu, Zbig napisał:

Kiedyś kazał, teraz nie każe. Już o tym było. Gdyby kazał, to by było inaczej, jak by było to już mnie nie interesuje, bo nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.

1 minutę temu, McGyver napisał:

I to wszystko było napisane w moim poście? Serio?

Mniej więcej tak go odczytałem, intencji autora nie znam do końca, mam tylko posta i kilka poprzednich postów McGyvera.

Nierząd sakralny w Piśmie świętym: 

STARY TESTAMENT

Księga Rodzaju

rozdział 38.

Juda i Tamar

1 W owym czasie Juda opuścił swych braci wędrując ku dolinie zaszedł do pewnego mieszkańca miasta Adullam, imieniem Chira. 2 Ujrzawszy tam córkę pewnego Kananejczyka, noszącego imię Szua, wziął ją za żonę i zbliżył się do niej. 3 Ona zaś poczęła i urodziła syna, któremu dano imię Er. 4 Potem jeszcze raz poczęła, urodziła syna i nazwała go Onan. 5 A gdy znów urodziła syna, dała mu imię Szela. Ten zaś jej poród nastąpił w Kezib.
6 Juda wziął dla swego pierworodnego syna, Era, żonę imieniem Tamar. 7 Ponieważ Er, pierworodny syn Judy, był w oczach Pana zły, Pan zesłał na niego śmierć. 8 Wtedy Juda rzekł do Onana: «Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo»2. 9 Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia3, aby nie dać potomstwa swemu bratu. 10 Złe było w oczach Pana to, co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć4. 11 Wtedy Juda rzekł do swej synowej Tamar: «Zamieszkaj jako wdowa w domu twego ojca aż do czasu, gdy dorośnie mój syn Szela». Myślał jednak: «Niech nie umrze on również jak jego bracia». Tamar odeszła i zamieszkała w domu swego ojca.
12 Po wielu latach umarła żona Judy, córka Szuy. Juda, zapomniawszy nieco o swej stracie, udał się wraz ze swym przyjacielem Adullamitą imieniem Chira do Timny, gdzie strzyżono jego owce. 13 A gdy powiedziano Tamar: «Teść twój idzie do Timny, aby strzyc swe owce», 14 zdjęła z siebie szaty wdowie i otuliwszy się szczelnie zasłoną usiadła przy bramie miasta Enaim, które leżało przy drodze do Timny. Wiedziała bowiem, że choć Szela już dorósł, nie ona będzie mu dana za żonę. 15 Kiedy Juda ją ujrzał, pomyślał, że jest ona nierządnicą, gdyż miała twarz zasłoniętą. 16 Skręciwszy ku niej przy drodze, rzekł: «Pozwól mi zbliżyć się do ciebie» - nie wiedział bowiem, że to jego synowa. A ona zapytała: «Co mi dasz za to, że się zbliżysz do mnie?» 17 Powiedział: «Przyślę ci koźlątko ze stada». Na to ona: «Ale dasz jakiś zastaw, dopóki nie przyślesz». 18 Zapytał: «Jakiż zastaw mam ci dać?» Rzekła: «Twój sygnet z pieczęcią, sznur i laskę, którą masz w ręku5». Dał jej więc, aby się zbliżyć do niej; ona zaś stała się przez niego brzemienną. 19 A potem wstała i odszedłszy zdjęła z siebie zasłonę i przywdziała swe szaty wdowie. 20 Gdy Juda posłał koźlątko przez swego przyjaciela Adullamitę, aby odebrać zastaw od owej kobiety, ten jej nie znalazł. 21 Pytał zatem tamtejszych mieszkańców: «Gdzie w Enaim jest ta nierządnica sakralna, która siedziała przy drodze?» Odpowiedzieli: «Nie było tu nierządnicy sakralnej». 22 Wróciwszy do Judy, rzekł: «Nie znalazłem jej. Także tamtejsi mieszkańcy powiedzieli: "Nie było tu nierządnicy sakralnej"». 23 Wtedy Juda rzekł: «Niech sobie zatrzyma. Obyśmy się tylko nie narazili na kpiny. Przecież posłałem jej koźlątko, ty zaś nie mogłeś jej znaleźć».
24 Po około trzech miesiącach doniesiono Judzie: «Twoja synowa Tamar stała się nierządnicą i nawet stała się brzemienną z powodu czynów nierządnych». Juda rzekł: «Wyprowadźcie ją i spalcie!» 25 A gdy ją wyprowadzano, posłała do swego teścia i kazała powiedzieć: «Jestem brzemienną przez tego mężczyznę, do którego te przedmioty należą». I dodała: «Niechaj rozpozna, czyje są: ten sygnet z pieczęcią, sznur i laska!» 26 Kiedy zaś Juda poznał je, rzekł: «Ona jest sprawiedliwsza ode mnie, bo przecież nie chciałem jej dać Szeli, memu synowi!» I Juda już więcej z nią nie żył.

Edytowane przez McGyver
typo
59 minut temu, toptwenty napisał:

Synowie Henryka Sienkiewicza urodzili się jako obywatele rosyjscy. Czy można śmiało nazwać ich rodowitymi Rosjanami?

Adam Mickiewicz (ur. 1798) - to też rodowity Rosjanin?

Zdaje się, że inaczej interpretujemy pojęcie "Rzymianin". Odnoszę wrażenie, że Ty zaweżasz je do mieszkańców miasta Rzym  a być może nawet do etnicznej grupy Latynów. Natomiast ja posłużyłem się nim na określenie obywatela państwa rzymskiego. Na tej samej zasadzie obywatela Imeprium Brytyjskiego legitymującego się brytyjskim paszportem możesz nazwać Brytyjczykiem ( lecz oczywiście nie Anglikiem ) choćby żył na Grenadzie. Skoro Paweł powiedział, że obywatelem rzymskim jest od urodzenia to znaczy, że jego rodzice oboje musieli to obywatelstwo posiadać więc był rodowitym obywatelem rzymu ( Rzymianinem w kontekście który wyżej  przedstawiłem ).   

Edytowane przez Jaranek.
7 minut temu, Jaranek. napisał:

Zdaje się, że inaczej interpretujemy pojęcie "Rzymianin". Odnoszę wrażenie, że Ty zaweżasz je do mieszkańców miasta Rzym  a być może nawet do etnicznej grupy Latynów. Natomiast ja posłużyłem się nim na określenie obywatela państwa rzymskiego. Na tej samej zasadzie obywatela Imeprium Brytyjskiego legitymującego się brytyjskim paszportem możesz nazwać Brytyjczykiem ( lecz oczywiście nie Anglikiem ) choćby żył na Grenadzie. Skoro Paweł powiedział, że obywatelem rzymskim jest od urodzenia to znaczy, że jego rodzice oboje musieli to obywatelstwo posiadać więc był rodowitym obywatelem rzymu ( Rzymianinem w kontekście który wyżej  przedstawiłem ).   

Nie zawężam. Wiadomo, że Paweł nie urodził się w mieście Rzym. Był obywatelem Rzymu, albo rzymskim, obojętne.

Ale razi mnie stwierdzenie że był rodowitym Rzymianinem. Tak jak Mickiewicz nie był rodowitym Rosjaninem, chociaż urodził się w Cesarstwie Rosyjskim. 

Kiedy napotkasz w którymś z wątków nazwisko Piłsudski, to napisz, proszę, że był on Twoim zdaniem rodowitym Rosjaninem (jako poddany rosyjski).

Drzymała - rodowity Prusak (Niemiec)?

Edytowane przez toptwenty
5 minut temu, Zbig napisał:

A co sprawiło, że zmienił zdanie?

Opinia publiczna.

A tak po prawdzie, to nigdzie nie jest napisane że rozkaz mordowania homoseksualistów został odwołany. Obowiązuje on zatem nadal, tyle ze pozostaje (nomen omen) martwym przepisem.

Gość

(Konto usunięte)

Tak jak Mickiewicz nie był rodowitym Rosjaninem, chociaż urodził się w Cesarstwie Rosyjskim. 

to co musiałby zrobić, by być rodowitym ?

Godzinę temu, zetempowiec napisał:

Księga kapłańska, rozdział o karach (20,13):
"Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli."
No dawaj Pinokio, dawaj... ?

Jak jesteś taki oblatany to dawaj pinokio:

Cytat

Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie1. 10 2 Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica. 11 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z żoną swojego ojca, odsłania nagość ojca: będą ukarani śmiercią oboje, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 12 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z synową, będzie razem z nią ukarany śmiercią: popełnili sromotę, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 13 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.

Nie za dużo tej śmierci? A może ty nie rozumiesz?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

8 minut temu, McGyver napisał:

Nierząd sakralny w Piśmie świętym: 

STARY TESTAMENT

Księga Rodzaju

księga rodzaju rozdział 38.

Juda i Tamar

1 W owym czasie Juda opuścił swych braci wędrując ku dolinie zaszedł do pewnego mieszkańca miasta Adullam, imieniem Chira. 2 Ujrzawszy tam córkę pewnego Kananejczyka, noszącego imię Szua, wziął ją za żonę i zbliżył się do niej. 3 Ona zaś poczęła i urodziła syna, któremu dano imię Er. 4 Potem jeszcze raz poczęła, urodziła syna i nazwała go Onan. 5 A gdy znów urodziła syna, dała mu imię Szela. Ten zaś jej poród nastąpił w Kezib.
6 Juda wziął dla swego pierworodnego syna, Era, żonę imieniem Tamar. 7 Ponieważ Er, pierworodny syn Judy, był w oczach Pana zły, Pan zesłał na niego śmierć. 8 Wtedy Juda rzekł do Onana: «Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo»2. 9 Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia3, aby nie dać potomstwa swemu bratu. 10 Złe było w oczach Pana to, co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć4. 11 Wtedy Juda rzekł do swej synowej Tamar: «Zamieszkaj jako wdowa w domu twego ojca aż do czasu, gdy dorośnie mój syn Szela». Myślał jednak: «Niech nie umrze on również jak jego bracia». Tamar odeszła i zamieszkała w domu swego ojca.
12 Po wielu latach umarła żona Judy, córka Szuy. Juda, zapomniawszy nieco o swej stracie, udał się wraz ze swym przyjacielem Adullamitą imieniem Chira do Timny, gdzie strzyżono jego owce. 13 A gdy powiedziano Tamar: «Teść twój idzie do Timny, aby strzyc swe owce», 14 zdjęła z siebie szaty wdowie i otuliwszy się szczelnie zasłoną usiadła przy bramie miasta Enaim, które leżało przy drodze do Timny. Wiedziała bowiem, że choć Szela już dorósł, nie ona będzie mu dana za żonę. 15 Kiedy Juda ją ujrzał, pomyślał, że jest ona nierządnicą, gdyż miała twarz zasłoniętą. 16 Skręciwszy ku niej przy drodze, rzekł: «Pozwól mi zbliżyć się do ciebie» - nie wiedział bowiem, że to jego synowa. A ona zapytała: «Co mi dasz za to, że się zbliżysz do mnie?» 17 Powiedział: «Przyślę ci koźlątko ze stada». Na to ona: «Ale dasz jakiś zastaw, dopóki nie przyślesz». 18 Zapytał: «Jakiż zastaw mam ci dać?» Rzekła: «Twój sygnet z pieczęcią, sznur i laskę, którą masz w ręku5». Dał jej więc, aby się zbliżyć do niej; ona zaś stała się przez niego brzemienną. 19 A potem wstała i odszedłszy zdjęła z siebie zasłonę i przywdziała swe szaty wdowie. 20 Gdy Juda posłał koźlątko przez swego przyjaciela Adullamitę, aby odebrać zastaw od owej kobiety, ten jej nie znalazł. 21 Pytał zatem tamtejszych mieszkańców: «Gdzie w Enaim jest ta nierządnica sakralna, która siedziała przy drodze?» Odpowiedzieli: «Nie było tu nierządnicy sakralnej». 22 Wróciwszy do Judy, rzekł: «Nie znalazłem jej. Także tamtejsi mieszkańcy powiedzieli: "Nie było tu nierządnicy sakralnej"». 23 Wtedy Juda rzekł: «Niech sobie zatrzyma. Obyśmy się tylko nie narazili na kpiny. Przecież posłałem jej koźlątko, ty zaś nie mogłeś jej znaleźć».
24 Po około trzech miesiącach doniesiono Judzie: «Twoja synowa Tamar stała się nierządnicą i nawet stała się brzemienną z powodu czynów nierządnych». Juda rzekł: «Wyprowadźcie ją i spalcie!» 25 A gdy ją wyprowadzano, posłała do swego teścia i kazała powiedzieć: «Jestem brzemienną przez tego mężczyznę, do którego te przedmioty należą». I dodała: «Niechaj rozpozna, czyje są: ten sygnet z pieczęcią, sznur i laska!» 26 Kiedy zaś Juda poznał je, rzekł: «Ona jest sprawiedliwsza ode mnie, bo przecież nie chciałem jej dać Szeli, memu synowi!» I Juda już więcej z nią nie żył.

Do kogo masz zarzuty w związku z tą historią McGyver, wtedy jeszcze nie było Przymierza i przykazań Bożych, grzechy były, ale nie były poczytywane ludziom jako wina, ponieważ nie było prawa. A brak prawa oznacza brak winy, a także brak kary, a także ewentualnej pokuty za winę. To po prostu było Przed Mojżeszem, Juda i Józef to czasy przed Mojżeszem.

10 minut temu, Zbig napisał:

A to dobre.  A co sprawiło, że zmienił zdanie?

A no właśnie najmądrzejszy nie musi mądrzeć. Coś jak masz 1 letniego synka to dajesz mu zmiksowaną papkę do buzi, a nie każesz jeść schabowego przy pomocy widelca i noża. Rozwój, dostosowanie zasad do aktualnych możliwości i pojmowania wychowanka. Dla jego własnego dobra z resztą. Tak jak już mówiłem. Czasy były dość brutalne wtedy, kara śmierci dla Żydów czy innych to było nic. Żydzi jeszcze w czasach Jezusa byli specjalistami od różnego kamienowania, w tym na śmierć, pełna profeska.

Kazirodztwo w Piśmie świętym: 

Cytat

Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią: złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie1. 10 2 Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica. 11 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z żoną swojego ojca, odsłania nagość ojca: będą ukarani śmiercią oboje, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 12 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z synową, będzie razem z nią ukarany śmiercią: popełnili sromotę, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. 13 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.

Lecz mimo to...

księga Rodzaju rozdział 19, niedługo po tym jak bóg użył broni masowej zagłady w Sodomie i Gomorze oraz zamordował Lotowi żonę w celu wymuszenia bezwzględnego posłuszeństwa:

30 Lot wyszedł z Soaru i zamieszkał wraz z dwiema swymi córkami w górach, gdyż bał się pozostawać w tym mieście.
A gdy mieszkał z dwiema swymi córkami w pieczarze, 31 rzekła starsza do młodszej: «Ojciec nasz wprawdzie już stary, ale nie ma w tej okolicy mężczyzny, który by przyszedł do nas na sposób wszystkim właściwy. 32 Chodź więc, upoimy ojca naszego winem i położymy się z nim, a tak będziemy miały potomstwo z ojca naszego». 33 Upoiły więc swego ojca winem tej samej nocy; wtedy starsza poszła i położyła się przy ojcu swoim, on zaś nawet nie wiedział ani kiedy się kładła, ani kiedy wstała.
34 Nazajutrz rzekła starsza do młodszej: «Oto ostatniej nocy ja spałam z ojcem; upójmy go winem także tej nocy i idź ty, i śpij z nim, abyśmy obie miały potomstwo z ojca naszego». 35 Upoiły więc i tej nocy ojca swego winem i poszła młodsza i położyła się przy nim; a on nawet nie wiedział, kiedy się kładła i kiedy wstała. 36 I tak obie córki Lota stały się brzemienne za sprawą swego ojca.
37 Starsza, urodziwszy potem syna, dała mu imię Moab. Ten był praojcem dzisiejszych Moabitów. 38 Młodsza również urodziła syna i nazwała go Ben-Ammi. Ten zaś stał się praojcem dzisiejszych Ammonitów.

38 minut temu, McGyver napisał:

Ot i czytanie między wierszami.

Problem to branie wszystkiego dosłownie, tak jak i Biblii, bez kontekstu i  potrzebnej wiedzy historycznej.

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.