Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim grzebia nie tam gdzie trzeba. Sam RME oferuje dziesiatki funkcji i parametrow, wolywajacych na efekt koncowy, ale nieee… to wszystko jest ignorowane, ale co trzeba zmienic to kabelki

PS
Zamiana kabelka X na kabelek Y, nie wymaga przeczytania i zrozumienia 100 stron instrukcji obslugi

6 minutes ago, xajas said:

to wszystko jest ignorowane

Bo tam trzeba się zastanowić i wiedzieć cokolwiek, a wymiana zasilacza (na taki gotowy, wykonany pod konkretny model przez jakiegoś łowcę jeleni), kabelków, kondensatora takiej wiedzy nie wymaga - pyk i już jesteśmy konstruktorem 😄

I  można wtedy pisać i pochwalić się swoimi "osiągnięciami" i oczywiście tym, jak coś zjada coś innego na śniadanie

Cześć Gutekbull,

- Przesyłasz sygnał po SPDiF do ADI-2.  Czy testowałeś czy po SPDIF da się przesłać DSD do ADI-2 ?   A jeżeli tak to jakiej częstotliwości próbkowania DSD ?

- Piszesz o polepszeniu jakości brzmienia po podłączeniu SU-6.  W którą stronę idą zmiana w kontekście barwy, ciepła , rozdzielczości, przestrzeni ? Jeżeli przyjąć , że  standardowy ADI-2 brzmi neutralnie, to po podłączeniu tych wszystkich "ulepszaczy"  w którą stronę poszły zmiany ?

- Na czym polegają różnice w brzmieniu pomiędzy Singxer SU-6  i SU-1 , innymi słowy dlaczego SU-6 jest lepszy  🙂    ?

- Na jakim filtrze ( sharp , sd-sharp, slow, sd-slow, nos  )  grasz na ADI-2 ? 

pozdrawiam

Arkadix 

Edytowane przez Arkadix
dodatkowe pytanie
11 minut temu, xajas napisał:

Zamiana kabelka X na kabelek Y, nie wymaga przeczytania i zrozumienia 100 stron instrukcji obslugi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie dramatyzuj, nie jest Adi aż tak bardzo skomplikowane. Mało tego to zmiana parametrów DSP, filtrów, czy Bass Treble nie wpływa na charakter tego daca, który mi akurat nie podszedł.... (grałem po USB, może Coax jest lepiej zaimplementowany)

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To ja włożę kij w mrowisko. 

Wszystkie te rozważania o kablach, USB ( którego nigdy nie preferowałem w audio)/Coax , zasilaczach .... bezpiecznikach i innych fantazjach wydają mi się śmieszne po tym jak wreszcie raz, a dobrze zrobiłem akustykę w pomieszczeniu odsłuchowym. Kosztowało mnie to 3 tygodnie pracy i PLN 2 x koszt ADI. Zmiana we wszystkich aspektach odsłuchowych jest większa niż kiedykolwiek wcześniej (może poza zmianą kolumn). Dlatego powyższe przepychanki to udowadnianie wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem. 

Może to trochę off topic, ale polecam wszystkim, którzy tego nie zrobili na poważnie zacząć od rzeczy ważnych-akustyka ... a na "majonezy" kablowe itd jak komuś się jeszcze będzie chciało to proszę bardzo. W dobrze akustycznie  zaadaptowanym pomieszczeniuj teraz wiem dlaczego mój DAC Bricasti Design M1 był oceniany przez wielu jako wybitny i niepotrzebna mu sieciowka za grube tysiące. 

45 minut temu, marcinmarcin napisał:

(grałem po USB, może Coax jest lepiej zaimplementowany)

I to jest ignorancja techniczna level high 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przecież pisałem ze sprzedałem Auralica Vegę, Lampizatora ,a testowałem -słuchałem wiele innych,  dla mnie audio to niekończąca się zabawa - przecież o to tutaj chodzi 😉

Nawet CD Accu jako DAC poprzez konwerter usb i Lumina w konfiguracji jaką opisalłem jest bardzo dobry i śmiało może zostać jako główny DAC

Pewnie jest pełno lepszych DACów i zapewne droższych ,ale ja coś uzyskałem bawiąc sie i mam satysfakcję bo intuicja mnie nie zawiodła,efekt końcowy jest niesamowity.

I przypomnę w HI ENDzie nie chodzi o wydanie kasy ,a o efekt końcowy.

Zawsze mozna się umówić i posłuchać 😉

26 minutes ago, gutekbull said:

I przypomnę w HI ENDzie nie chodzi o wydanie kasy ,a o efekt końcowy.

Z pewnością. Pytanie tylko jaki to ma być efekt, bo z reguły jest on przede wszystkim wizualny.

Godzinę temu, Arkadix napisał:

Cześć Gutekbull,

- Przesyłasz sygnał po SPDiF do ADI-2.  Czy testowałeś czy po SPDIF da się przesłać DSD do ADI-2 ?   A jeżeli tak to jakiej częstotliwości próbkowania DSD ?

Z tego co pamiętam to po coaxial i AES/EBU da sie przesłać DSD64 jako DoP. Testowałem w ADI-2 Pro czyli konwerter AD i DA.

Muszę przewietrzyć mój system…

Arkadix

Po cyfrowym RCA ,DSD 64 i maks 192khz.

Trudno to opisać mam wrażenie że zupełnie inne granie inny świat do tego stopnia ze zdecydowałem sie sprzedać Singxera SU-1 i zainwestować w sporo droższego  SU-6 . USB w RME to porażka.

Bardziej otwarte namacalne brzmienie więcej informacji ,barwowo tez lepiej mówię o całej modyfikacji 

Filtr sharp i ostatnio sie skłaniam to wyłączania autro-regulacji głośności.

Różnice miedzy Singxer SU-1 a SU-6 są dość subtelne i trzeba samemu posłuchać , troszkę więcej informacji o nagraniu z SU-6 na pewno.

Polecam też IsoAcoustics GAIA  rewelacja.

41 minut temu, Piopio napisał:

Ignorancja to nie zauważenie różnic... 

9 minut temu, gutekbull napisał:

USB w RME to porażka

Tak go testowałem, może stąd mój zły odbiór tego daca

Arkadix 

Zabawa się zaczyna gdy słuchasz starszych płyt np. M.Dvisa czy w ogóle Jazzu lat 50-60 wtedy RME i jego  możliwości to bajka 🙂

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, gutekbull napisał:

Różnice miedzy Singxer SU-1 a SU-6 są dość subtelne

Tak jak się spodziewałem, coś dobrego trudno znacząco poprawić, oprócz ceny..😉.

Mój su1 po dość gruntownej modyfikacji gra sobie bezawaryjnie już z 8 lat i ma na liczniku tysiące płyt. Można zmieniać wciąż to różne nowe klocki i na liczniku mieć niestety kilka płyt..🙂😏

Pozdrawiam użytkowników ddc🙂

1 godzinę temu, Piopio napisał:

W niejednym Dac'u USB ma gorszą implementacje od Spdif, więc upieranie się przy USB za wszelką cenę może się kończyć zwrotem lub sprzedażą sprzętu 😁

Zasilacz do RME:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.fa55d7a17c536e3ff7919744d15aafa2.png

18 minut temu, Ajothe napisał:

W niejednym Dac'u USB ma gorszą implementacje od Spdif, więc upieranie się przy USB za wszelką cenę może się kończyć zwrotem lub sprzedażą sprzętu 😁

Może to i dobrze z tym zwrotem,w końcu RME to sprzęt na rynek pro,a nie amatorski.
Może dlatego nie każdemu "pasuje"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Zasilacz do RME:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.fa55d7a17c536e3ff7919744d15aafa2.png

Może to i dobrze z tym zwrotem,w końcu RME to sprzęt na rynek pro,a nie amatorski.
Może dlatego nie każdemu "pasuje"

Zależy czego się wymaga od Dac, jak ma być do bólu neutralny i bezduszny to te z rynku pro przecież będą idealne 🤔

Miałem na myśli, że to jaki typ przesyłu jest lepszy zależy od implementacji. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilacz do RME:

Ukryta Zawartość

Na forum RME jego pracownicy długo i konsekwentnie podważali celowość stosowania liniowych zasilaczy do ADI-2.
W końcu widać się poddali, dlaczego to inni mieliby zarabiać na zasilaczach do ich DAC.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zasilacz do RME

Czyli kilka lat mówili userom że nie potrzeba , a teraz sami wypuścili liniowy...

Świat "profesjonalnego" audio stanął na głowie... 😜

Gdzie te nasz chopy pomiarofce co pisały że gdyby był potrzebny to by Rme taki zrobiło 🙃 😁

1299$ .....ahahahahhahahah🤣🤣🤣

4 minuty temu, msankowski napisał:

Na forum RME jego pracownicy długo i konsekwentnie podważali celowość stosowania liniowych zasilaczy do ADI-2.
W końcu widać się poddali, dlaczego to inni mieliby zarabiać na zasilaczach do ich DAC.

Jak tu nie golić ? 🤔

49 minut temu, Ajothe napisał:

W starych DAC. W nowych gdzie króluje układ XMOS USB jest lepsze. Ot przewaga techniczna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli kilka lat mówili userom że nie potrzeba , a teraz sami wypuścili liniowy...

Świat "profesjonalnego" audio stanął na głowie... 😜

Gdzie te nasz chopy pomiarofce co pisały że gdyby był potrzebny to by Rme taki zrobiło 🙃 😁

userom nie potrzeba,chyba,że mają cos bardzo nie tak z prądem w domu.
Świat pro ma się dobrze-to audiofile stoja na głowie-stąd błąd poznawczy,kiedy patrza na rynek pro.
A zasilacz zrobili pewnie dla "audiofili".
Zaraz pewnie będa recki ,że "tak,teraz to gra,nie wiedziałem,że zmiana zasilacza przynosi tak spektakularne efekty".
No jak tu nie golić
🙂
A instrukcji jak nikt nie czytał-tak nikt nie czyta.
Po co-i tak gra bezdusznie.*
*ze starym zasilaczem impulsowym.

Czekamy teraz na kierunkowe wtyczki od rme.

Oraz koszulki termokurczliwe,certyfikowane przez blog "audioroby" na okolicznośc odpowiedniej kierunkowości.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Robilem dwa podejścia

głownie chodziło mi o wzmacniacz do słuchawek, ale testowałem tez w systemie

i ADI-2 DAC FS - miałem poczucie "tłumienia dźwięku", oddałem
ADI-2/4 Pro SE - nie ma takiego tłumienia, jest bardzo przejrzyście i to dla mnie najważniejsze, w końcu w słuchawkach mogę ustawić presety jak mi się podoba, przetestowałem tez w systemie i jest dobrze, został

Jeżeli chodzi o porównanie do dobrych Audiofilskich DACow to RME 2/4 wypada dobrze szczególnie z opcjami DSP, natomiast w klasie Hi-End DACi potrafią pokazać większą dynamikę, wystarczy podłączyć EMM Labs DA-2 V2 czy Soulnote D-3 i od razu słychać.
Rozne DACi maja wpływ na wielkość źródeł pozornych, precyzyjność prezentacji źródeł pozornych (obrys), głębia i wyrazistość dalszych obrazów dźwięku, różnica może być w pokazywaniu ciemnego tła, itd. Chodzi o rzeczy które takim DSP nie można skorygować.
Ja w tej chwili mam trzy DACi, każdy gra inaczej, muzykę można słuchać z telefonu jak komuś nie przeszkadza ....,

Dobre skonfigurowanie systemu Audiofilskiego nie potrzebuje korekcji, sam z siebie gra jak orkiestra

Edytowane przez .:Gerard:.
Godzinę temu, msankowski napisał:

Tu jest wszystko napisane dlaczego ten zasilacz powstał, słowo kluczowe "leakage current":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez EMiL

"Dobre skonfigurowanie systemu Audiofilskiego nie potrzebuje korekcji, sam z siebie gra jak orkiestra"

Tylko przy nagrywaniu - miksowaniu tymi suwakami jeżdżą góra - dół ,to potem już nie trzeba 🙂

8 minut temu, gutekbull napisał:

miksowaniu tymi suwakami jeżdżą góra - dół ,to potem już nie trzeba 🙂

Ja wiem ze na Forum więcej Mixerów niż Audiofilów.

52 minuty temu, Piopio napisał:

W starych DAC. W nowych gdzie króluje układ XMOS USB jest lepsze. Ot przewaga techniczna. 

RME Adi czy Qutest to faktycznie starocie...

Jeśli już jakieś złącze ma faktyczną przewagę jakości to I2S.

Co z tego że po USB można przepchnąć więcej niż 24/192, skoro tego nie potrzebuje, a jakość mam na nim zdecydowanie gorszą mimo topowego transportu...

• Pokaż nowe odpowiedzi