Skocz do zawartości
IGNORED

System marzeń

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, iro III napisał:

Tyle, że gdyby wiarygodny, ślepy test przeprowadzić,

Ślepy test jest tak samo wiarygodny jak i to, że im drożej tym lepiej 🙂

4 godziny temu, babatular napisał:

Ale to raczej wiedzą wszyscy DOŚWIADCZENI audiofile na pewnym, wysokim i zaawansowanym poziomie tej zabawy - okablowanie systemu  najwyższej jakości przewodami oraz jakość  zasilania tegoż systemu to podstawa.

Naprawdę bardzo wysokiej klasy brzmienie można osiągnąć już  z dobrą elektroniką/kolumnami i najwyższej jakości okablowaniem/zasilaniem.  Z topową  elektroniką połączoną tylko przyzwoitymi kablami ( nie mówiąc o przeciętnych) - NIGDY nie osiągnie się bardzo wysokiej klasy brzmienia.  O banałach w stylu akustyka, akcesoria nawet nie wspominam. Gra wszystko. 

Złota zasada najbardziej doświadczonych zawodników w tym hobby - na okablowanie systemu/zasilanie wydaj więcej niż Cię stać. Wbrew temu co tu wypisują zwolennicy majsterkowania w piwnicy - niestety wysokiej klasy przewody kosztują bardzo dużo ( choć ceny całego hi-end są po prostu przegięte).

Więc  Profi podążasz właściwą drogą. Co prawda jeszcze coś bredzisz o gramofonach analogowych vs  CD (cyfra). Ale tu jest dokładnie tak samo jak z okablowaniem - bez wybitnego CD - nie ma grania na najwyższym poziomie. Jeszcze troszkę nauki i doświadczenia przed Tobą - tak za 10 lat - jak już przerzucisz z 4 tony  sprzętu - wrócimy do rozmowy.

Czy możesz zatem wskazać konkretne przewody, które powinienem jeszcze przerobić - wiesz jakie są tego ceny i bardzo chciałbym uniknąć sytuacji po zakupie np. Odin2 odnalezienia kolejnego świętego graala jak ma to miejsce teraz właśnie.

Kable i dodatki to absolutnie ostatnia rzecz przy budowaniu systemu. Akustyka pomieszczenia jest absolutnie najwazniejsza i potrafi zrobic z dobrego systemu cos czego sie prawie sluchac nie bedzie dalo. Jak jest super pomieszczenie to drugie sa kolumny i wtedy dobieramy wzmacniacz do nich. Zrodlo jest wedlug mnie za wspomnianymi wczesniej elementami a kable, gniazdka i stoliki na samym koncu. Obecnie doszedlem do miejsca w ktorym sadze ze w standardowym mieszkaniu "w bloku" nie ma sensu wydawac na audio wiekszych kwot (chyba ze ktos sobie kupi jakis fajny zestaw sluchawek). Sytuacja przypomina wlasciwie kupowanie supersportowych samochodow aby jezdzic nimi po normalnych dziurawych drogach z koleinami.

Godzinę temu, piter z napisał:

Kable i dodatki to absolutnie ostatnia rzecz przy budowaniu systemu. Akustyka pomieszczenia jest absolutnie najwazniejsza i potrafi zrobic z dobrego systemu cos czego sie prawie sluchac nie bedzie dalo. Jak jest super pomieszczenie to drugie sa kolumny i wtedy dobieramy wzmacniacz do nich. Zrodlo jest wedlug mnie za wspomnianymi wczesniej elementami a kable, gniazdka i stoliki na samym koncu. Obecnie doszedlem do miejsca w ktorym sadze ze w standardowym mieszkaniu "w bloku" nie ma sensu wydawac na audio wiekszych kwot (chyba ze ktos sobie kupi jakis fajny zestaw sluchawek). Sytuacja przypomina wlasciwie kupowanie supersportowych samochodow aby jezdzic nimi po normalnych dziurawych drogach z koleinami.

Akustyka jest bardzo ważna. Ale całkiem  dobrą akustykę można osiągnąć nawet domowymi sposobami z małym uzupełnieniem ustrojami akustycznymi. Z kablami nie ma że boli -  wydatki będą bolały. Po taniości się nie da.

Na poziomie o którym rozmawiamy koszty sensownej akustyki w pokojach do powiedzmy 20-25 m.kw. są stosunkowo niewielkie i zakładam.że jak ktoś wpina do systemu kable topowe od Siltecha, Nordosta czy Ansuza to akustykę ma ogarniętą. Inaczej dywagowanie na temat jakosci takich kabli nie ma sensu.

Czym się różni 20 metrowy  pokój w bloku od 20 metrowego pokoju w domku jednorodzinnym ? 

4 godziny temu, Profi napisał:

Czy możesz zatem wskazać konkretne przewody, które powinienem jeszcze przerobić - wiesz jakie są tego ceny i bardzo chciałbym uniknąć sytuacji po zakupie np. Odin2 odnalezienia kolejnego świętego graala jak ma to miejsce teraz właśnie.

Sprawdzaj, słuchaj, konfrontuj, SZUKAJ. Jak Ci się chce i masz na to czas i środki - baw się.

Chciałbyś przepis na wybitne brzmienie - a takiego nie ma. No chyba że identycznie skopiujesz kogoś system, który Cię zwalił z nóg  - do najmniejszego szczegółu włącznie z zasilaniem,  wymiarami pomieszczenia i akustyką.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

15 minut temu, babatular napisał:

Czym się różni 20 metrowy  pokój w bloku od 20 metrowego pokoju w domku jednorodzinnym ? 

Poziomem hałasu tła 24/7

Calkiem niedawno byłem gosciem przez kilka dni w bloku. 2×3 razy głośniejsze hałasy, pewnie średnio to bedzie nieco powyżej 3dB...a może i więcej?

Napewno więcej w starych żelbetonowych blokach.

Edytowane przez iro III
6 minut temu, iro III napisał:

Poziomem hałasu tła 24/7

Calkiem niedawno byłem gosciem przez kilka dni w bloku. 2×3 razy głośniejsze hałasy, pewnie średnio to bedzie nieco powyżej 3dB...a może i więcej?

To zależy od lokalizacji. Poza tym tą 3dB różnicę da sìę zniwelować. W  dodatku jak sąsiad w ogródku obok włączy kosiarkę lub piłę spalinową - sytuacja się odwraca. Choć zawsze lepiej mieszkać w domku na odludziu bez sąsiadów wokoło i słuchać w ciszy i spokoju - tylko ilu z nas ma takie warunki.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Trochę ogarnięta akustyka 😉 pomaga.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

46 minut temu, Kazik II napisał:

Trochę ogarnięta akustyka 😉 pomaga.

Ukryta Zawartość

Obraz trzeba domalować do dołu co by puste ściany nie świeciły😉

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, Profi napisał:

Ale Cię trafiły te kable. 😉 Z powyższych kilku wpisów wynika, że na poziomie szaleństwa. Z jednej strony szczerze gratuluję 👍, jednak mając u siebie sporą część wymienionych przez Ciebie topowych drutów Furu i Hijiri i bazując na skromnym wpisie uzyskanych zmian wiem, co oddałeś. Choćby z ostatnio zakupionego przeze mnie V1 Furu, nieco tańszego NCF, czy Takumi. To może być dla Ciebie nieistotne, ba, nawet szkodliwe, ale zapewniam, punkt widzenia zależy od wielu czynników. nawet na poziomie stratosfery cenowej i jakościowej. Wygląda na to, że przerzuciłeś większość oferty High End-u, zatem jest szansa upierdol.nia łba niewdzięcznemu króliczkowi. Jednak pamiętaj, jak mawiał klasyk: "zawsze znajdzie się większa ryba", zatem do następnego finału udanego polowania. Zapewniam, iż znam to z autopsji. Może nie kablowej, tylko z sekcji wzmocnienia, ale zawsze. 😀 

10 hours ago, Profi said:

U mnie dokładnie to samo. Czy możesz napisać coś więcej o wyższych seriach Ansuz: jakie są wyższe modele i jakie różnice zachodzą w porównaniu do Odin2 oraz D2 - niestety nie miałem okazji posłuchać wyższych modeli Ansuz.

Porownujac z d2 to dtc, przede wszystkim daje większą separację i czarniejsze tło, przez co zyskuje mikro i makro dynamika. Wszystko jest wyraźniejsze, scena to głęboka i szeroka ściana dźwięku. Znika ta „aura”, otaczająca instrumenty, przez co każdy jest precyzyjniej oddzielony, ale równocześnie wszystko jest pełniejsze i klarowne. Wybrzmienia są wyraźniejsze, jest głębszy, pięknie wyrysowany bas. 
DTC2 jest jeszcze lepszy we wszystkich wymienionych aspektach, ale póki co mam tylko jeden i używam go w tej chwili w pozycji gniazdko listwa. Może i czas na Supreme w to miejsce.

….be still and know….

1 minute ago, Meloman said:

A ja myślałem naiwny, że to wątek o systemie marzeń...

Każda zdobyta góra, to następny punkt startowy.

….be still and know….

23 godziny temu, Profi napisał:

Moje podstawowe komponenty to Tad cr1, mephisto, vivaldi, taiko i phoenixnet.

Obecnie rozprawka dotyczy tego. Zatem w czym rzecz? Chcesz tylko wyliczanki co komu w duszy gra, czy czasem może być coś z reala? 

J.

Edytowane przez umka
13 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Porownujac z d2 to dtc, przede wszystkim daje większą separację i czarniejsze tło, przez co zyskuje mikro i makro dynamika. Wszystko jest wyraźniejsze, scena to głęboka i szeroka ściana dźwięku. Znika ta „aura”, otaczająca instrumenty, przez co każdy jest precyzyjniej oddzielony, ale równocześnie wszystko jest pełniejsze i klarowne. Wybrzmienia są wyraźniejsze, jest głębszy, pięknie wyrysowany bas. 
DTC2 jest jeszcze lepszy we wszystkich wymienionych aspektach, ale póki co mam tylko jeden i używam go w tej chwili w pozycji gniazdko listwa. Może i czas na Supreme w to miejsce.

Doskonały opis właśnie tego co słyszę/zmieniło się u mnie po zmianie drutów👌. Ponadto szybkość całego systemu, ataku i czas wygaszania dźwięków są na zupełnie innym poziomie. Dodałbym jeszcze „niekończącą się” dynamikę i wybrzmienia oraz niewiarygodnie zróżnicowany, szybki, sprężysty, zwarty z ogromem faktur bas. Być może wymienione przez kolegę cechy to generalna domena wysoko jakościowych przewodów. I wskazując na jakość miałem na myśli, że o ile nie mamy  bardzo „specyficznych” upodobań, gustujących w różnych zniekształceniach to tego typu produkty są moim zdaniem must have systemu marzeń, gdyż inaczej nigdy nie doświadczymy potencjału posiadanego seta.

Edytowane przez Profi
13 godzin temu, umka napisał:Wygląda na to, że przerzuciłeś większość oferty High End-u, zatem jest szansa upierdol.nia łba niewdzięcznemu króliczkowi. Jednak pamiętaj, jak mawiał klasyk: "zawsze znajdzie się większa ryba", zatem do następnego finału udanego polowania. Zapewniam, iż znam to z autopsji. Może nie kablowej, tylko z sekcji wzmocnienia, ale zawsze. 😀 

Jacku,

dziękuję za wpis - wiesz jak bardzo cenię Twoje zdanie i wszelkie uwagi. Dlatego właśnie postanowiłem odłożyć emocje na bok i podejść do tematu max pragmatycznie by nie okazało się za chwilę, że ta większa ryba już obok pływa 😉

20 hours ago, Profi said:

Zanim zacząłbym się rozglądać za czymś lepszym, zatrudniłbym wczesniej dobrego elektryka, aby system dobrze uziemił. Mam osobna skrzynkę bezpiecznikowa, dedykowana specjalnie dla audio i jest ona uziemiona trzema miedzianymi prętami, ale… 
Wcześniej, korzystałem z taniego patentu stosowanego przez amerykańskich audiofilów. Płytka miedziana, do której mocowalem grounding kable od streamera, internetowych switchy i preampa połączone grubym miedzianym kablem z miedzianą rurą zimnej wody wchodzącej do domu. „System” miałem rozłączony i nie używany przez dłuższy czas. Kiedyś to podpiąłem z powrotem i oniemiałem.

Ansuz to odszczep Nordosta, wiec podobieństwa nie są przypadkowe.

20 minutes ago, Profi said:

inaczej nigdy nie doświadczymy potencjału posiadanego seta.

Zgadzam się. Po topowych sieciówkach siltecha, transparent, shunyata, Synergistic research nie sądziłem, ze mój system będzie mógł mnie az tak zaskoczyć.

….be still and know….

W dniu 13.08.2022 o 18:42, babatular napisał:

Akustyka jest bardzo ważna. Ale całkiem  dobrą akustykę można osiągnąć nawet domowymi sposobami z małym uzupełnieniem ustrojami akustycznymi. Z kablami nie ma że boli -  wydatki będą bolały. Po taniości się nie da.

Na poziomie o którym rozmawiamy koszty sensownej akustyki w pokojach do powiedzmy 20-25 m.kw. są stosunkowo niewielkie i zakładam.że jak ktoś wpina do systemu kable topowe od Siltecha, Nordosta czy Ansuza to akustykę ma ogarniętą. Inaczej dywagowanie na temat jakosci takich kabli nie ma sensu.

Choc za zwyczaj się z Toba nie zgadzam,  tu myślimy identycznie. 

W dniu 13.08.2022 o 18:42, babatular napisał:

Moze się różnić diametrycznie, najczęściej w blokach są waskie kichy

W dniu 13.08.2022 o 17:26, piter z napisał:

Obecnie doszedlem do miejsca w ktorym sadze ze w standardowym mieszkaniu "w bloku" nie ma sensu wydawac na audio wiekszych kwot

Przykra prawda.  Bez możliwości podreperowania akustyki nie ma sensu. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Bez możliwości podreperowania akustyki nie ma sensu. 

Co oznacza "podreperowanie" akustyki. Ale konkretnie, w punktach najlepiej...

99% audiofilów ma niewłaściwie ustawiony sprzęt, stoliki przed kolumnami itp.

System marzeń to taki bez zniekształceń i z pełnym pasmem przenoszenia. Proste.

Każdy kabel w teorii ma przenosi pełne pasmo i niewiele zniekształca, więc stawianie go w roli wybawiciela systemu - bardzo to kontrowersyjne. Na inne sposoby można znacząco bardziej podnieść jakość odtwarzania.

Większość systemów kolumnowych przegrywa ze średniej klasy słuchawkami. W kontekście przybliżenia się do wykonania, czytelności, wglądu w konstrukcję utworu. A jaki kabel mają słuchawki: Tara Labs, Nordost, Siltech? - niech mi ktoś przypomni, bo jakaś niepamięć mnie dopadła...

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Moze się różnić diametrycznie, najczęściej w blokach są waskie kichy

20 m kw w blokach to najczęściej 4x5m x 2,5m . W domkach tak samo. Nie ma różnicy. Warunki akustyczne są identyczne. Oczywiście można filozofować ze tu beton tam pustak a tam cegła. Ale to śmiechu warte - jeśli  potem taki Diabelski Znawca układa ceramikę na całej podłodze, albo przykleja 5cm pianki do sufitu.

Albo goły parkiet na podłogach.

Bo drewno to taki swojski materiał, ale gładkie i twarde odbija jak... twarda i gładka ściana.

A jest nawet bliżej kolumn (np. niż sufit), więc tym więcej szkody powoduje. Widzę gołe panele, to nie słucham nawet, uciekam od razu, bo o uszy trzeba dbać...

25 minut temu, Wuelem napisał:

Co oznacza "podreperowanie" akustyki. Ale konkretnie, w punktach najlepiej...

99% audiofilów ma niewłaściwie ustawiony sprzęt, stoliki przed kolumnami itp.

System marzeń to taki bez zniekształceń i z pełnym pasmem przenoszenia. Proste.

Każdy kabel w teorii ma przenosi pełne pasmo i niewiele zniekształca, więc stawianie go w roli wybawiciela systemu - bardzo to kontrowersyjne. Na inne sposoby można znacząco bardziej podnieść jakość odtwarzania.

Większość systemów kolumnowych przegrywa ze średniej klasy słuchawkami. W kontekście przybliżenia się do wykonania, czytelności, wglądu w konstrukcję utworu. A jaki kabel mają słuchawki: Tara Labs, Nordost, Siltech? - niech mi ktoś przypomni, bo jakaś niepamięć mnie dopadła...

Nie znam kabla, który jest wybawicielem systemu. Ale nie znam ŻADNEGO systemu, który miał byle jakie kable i byle jakie warunki akustyczne i wspaniale brzmiał. Ty też nie znasz bo nie ma takiego systemu. By brzmienie było na najwyższym poziomie system musi grać w bardzo dobrych warunkach akustycznych, musi mieć wysoką jakość zasilania  i musi być odrutowany możliwie najlepszymi kablami - a to niestety kosztuje.

2 minuty temu, Wuelem napisał:

Albo goły parkiet na podłogach.

Bo drewno to taki swojski materiał, ale gładkie i twarde odbija jak... twarda i gładka ściana.

A jest nawet bliżej kolumn (np. niż sufit), więc tym więcej szkody powoduje. Widzę gołe panele, to nie słucham nawet, uciekam od razu, bo o uszy trzeba dbać...

Pełna zgoda

6 minut temu, babatular napisał:

Ale nie znam ŻADNEGO systemu, który miał byle jakie kable i byle jakie warunki akustyczne i wspaniale brzmiał.

Top 5 Audio Show - w tej grupie zawsze znajdzie się zestaw z małych pokoi w Sobieskim. Tam pokoje są mizerne, więc argument akustyki mamy z głowy. Co za kable są tam podpięte, tego nie wspomnimy, ale w tych lokalizacjach (piętra hotelu, nie sale w holu) grają zestawy o umiarkowanych cenach (jak na szczyty hi-endowe). Tym sposobem i argument najdroższych kabli traci uzasadnienie.

8 minut temu, babatular napisał:

Ty też nie znasz bo nie ma takiego systemu.

Są. Wystarczy uważnie słuchać różnych rzeczy. Jak w sumie wyżej wykazałem.

12 minut temu, Wuelem napisał:

Top 5 Audio Show - w tej grupie zawsze znajdzie się zestaw z małych pokoi w Sobieskim.

Top 5 - ale dla kogo ?

Byłem na wszystkich Audio Show od początku - nigdy żaden system w Sobieskim nie brzmiał na najwyższym poziomie. Więc nie bardzo wiem o czym mówisz. W 99% przypadków brzmienie systemów  w tych pokojach jest delimatnie mówiąc średnie. Czasami lepsze czasami gorsze - ale generalnie " takie sobie"

No i te tanie systemiki na Creekach, Nadach, Herbatnikach czy DIYowych cudach to już abdolutna porażka brzmieniowa.

Audio Tekne i Zellation - gdyby nie cena ludzie by wynosili na własnych plecach.

Siedziałem wystarczająco długo w obu przypadkach, żeby widzieć minę i koniec planów po zapytaniu o cenę.

Przykładów mogę podać długą listę, bo też lubię się wybrać na AS.

Może jedno dodam: WLM. Też na piętrach... : -)

Kable mają znakomite, przepakowane dość tanie - które to sobie "przyswoili" nikt nie wie. A jak wiem : -)

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Audio Tekne i Zellation

Za te pieniądze pasują do tych prezentacji dwa słowa -  Porażka i Dramat. 

3 minuty temu, Wuelem napisał:

WLM

????

Estradowe, fatalne brzmienie. Efektowne dla początkujących ale jakości tam brak na tych kolumnach.  I ta szorstka, bezbarwna góra. O czym my w ogóle rozmawiamy.

1 minutę temu, babatular napisał:

Porażka i Dramat. 

Bardziej pasuje na opis czyjejś drogi życia. Takie CV audiofila...

Bo z jakością tamtych prezentacji nie ma NIC wspólnego.

13 minut temu, babatular napisał:

????

Estradowe, fatalne brzmienie.

Ta sama historia: każdy chciał mieć, tylko zapytanie o cenę (dowiedzenie się później) kończyło rozdział zakupowy. Oczywiście późniejsza liczba chętnych do klonowania o niczym nie świadczy. Szczególnie tę "bezbarwną" górę chciało bractwo wprowadzić do swoich domów...

Nie dopisuj się do zamieszczonych już postów - było oki, a teraz poszło w stronę kompromitacji.

Audio Tekne i Zallation - dla przypomnienia - grały na muzyce klasycznej. Pewnie po to, aby wyraźniej się skompromitować. A może jednak chodziło o pokazanie, jak klasykę można zagrać?

45 minut temu, Wuelem napisał:

Zallation

Muszę się sam poprawić, z szacunku do producenta - jego nazwa: ZELLATON.

Jednak jak twórcy są osobiście, gwarantują odpowiedni poziom jakości. Tu przyjechało 3 ludzi z firmy.

Poradzili sobie z akustyką i... kablami. Wypadało dla monitorów za 100 tysięcy.

Dziwna obserwacja poboczna - im lepiej gra zastaw, proporcjonalnie wystawca ma więcej luzu. Rzecz oczywista, że takie firmy nie szukają klienta w każdym. W sumie nawet nie w każdym kraju...

Nadzieja na przyszłe systemy marzeń, to wyposażanie urządzeń w cyfrową obróbkę sygnału (DSP). Już choćby proponowanie dziś w opcjach paru filtrów cyfrowych do wyboru dowodzi, że przemysł produkcyjny nie traktuje jakości odsłuchowej jako niezmiennej. Jednego stałego celu. A manipulacje cyfrowe na sygnale (na żądanie użytkownika) zepchną kable w nicość. Obnażą ich marginalne znaczenie (bo to co robią kable, da się zrobić inaczej - dla chcących to zrobić). Teraz mamy zacofanie na wzór urządzenia bez PILOTA, a tymczasem nie zauważamy, że świat zmierza do tego, by cały system hi-fi przeszedł do pilota (TELEFONU). Jakość jest rzeczą umowną. Tak samo jak to, czy jest sens kupować monitory za 100 kawałków. Wielu takie kolumny nie są niezbędne, korporacje postanowią, że bez muzyki w dobrej jakości też można żyć.

System marzeń to będą telefon i kolumny sufitowe promieniujące dowolnymi wiązkami (stereo i kino domowe - a dźwięk można kierunkować). Trochę jak z projektorami - stoi 30 cm od ściany i rzuca idealnie geometryczny wielki obraz. Wisi na suficie (tam jest sporo niezagospodarowanego miejsca), a gra jak wcześniejsze kolubryny dla stereo.

Kolumny w żyrandole - wychodzi, że w takiej postaci tkwi potencjał. Wątek o systemach marzeń, więc marzę sobie : -)

9 godzin temu, Wuelem napisał:

Audio Tekne i Zellation - gdyby nie cena ludzie by wynosili na własnych plecach.

Siedziałem wystarczająco długo w obu przypadkach, żeby widzieć minę i koniec planów po zapytaniu o cenę.

Przykładów mogę podać długą listę, bo też lubię się wybrać na AS.

Może jedno dodam: WLM. Też na piętrach... : -)

Kable mają znakomite, przepakowane dość tanie - które to sobie "przyswoili" nikt nie wie. A jak wiem : -)

Altusy wielu też wyniosłoby na swoich plecach. 

Jak widać - w zasadzie na temat audio najwyższej jakości i najwyższej jakości dźwięku nie pogadamy bo ty jesteś jeszcze w żłobku. To oczywiście żadna ujma - ja w tym żłobku też kiedyś byłem. Tyle tylko, że się po prostu nie dogadamy - ja rozumiem o czym Ty mówisz, natomiast TY kompletnie nie wiesz o czym ja mówię ( w kontekście najwyższej jakości). 

7 godzin temu, Wuelem napisał:

Jednak jak twórcy są osobiście, gwarantują odpowiedni poziom jakości. Tu przyjechało 3 ludzi z firmy.

Mogli przyjechać w 100 osób - nie ma to znaczenia. Brzmienie było słabe - jak na ceny to katastrofa. Co wcale nie znaczy że Zellaton wytwarza kiepskie kolumny. 

O estradowej firmie WLM - szkoda w ogóle pisać.

• Pokaż nowe odpowiedzi