Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem cały temat. Nikt nie ma potencjometru w końcówce. :((((

Nie ważne. Nie musicie odpowiadać na post wyżej.

Pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender
6 godzin temu, Darodff napisał:

Daj zaciski lutowane wydłubane z złącz ark przykrecanych w miejsce oczek na pcb co wyprowadzenia kondensatora i będziesz szybko podmieniał kondy

Plus umocuj duże kondy na czymś dystansowym i opaskami zepnij. 

Przekaźnik łatwo sprawdzisz bateryjką 9volt podpinasz raz jedne nogi skrajne raz drugie jak zakliknie za którymś razem to na tych nogach jest cewka przekaźnika. 

zaciski lutowane wydłubane z złącz ark przykręcanych - a ja się zastanawiałem skąd takie złącza ktoś wytrzasnął. Z pół godziny szukałem tego cuś na tme, farnell, allegro i nic.   Dziękuje że to napisałeś 👌👍😁

Mam taką prosbę, czy ktoś mógłby wrzucić screen z oscyloskopu jak u niego wygląda prostokąt i jakiej pojemności ma zastosowane kondensatory wyjściowe, oraz info dla jakiej impedancji wejściowej końcówki mocy przyjął daną pojemność kondensatorów?

Tylko nie dla 1kHz bo to nic nie mówi ale dla 20Hz.

Co dać w miejscu D14? Na schemacie jest led 5V, czy można dać Leda na niższe napięcie? Czy trzeba się trzymać niewolniczo 5V?

Nie ma tam tego co podajesz.

Jest led i napięcie 5V wychodzące ze stabilizatora. Czyli zwykła dioda i rezystor R13 ograniczający jej napięcie. 

1Ender, ale o co pytasz? o kolor, kształt?

Tak się zastanawiam że może masz obawy żeby led Ci się nie spalił...??? Jak masz już wszystko polutowane w sekcji "delay" to daj zasilanie z transformatora (zakładam że już masz) i multimetrem zmierz sobie napięcie na pinach do D14...

Leda włóż odpowiednio tj. nie pomyl plusa z minusem, a nawet jak pomylisz to jest to tak tania rzecz, że setki razy droższe było pisanie przeze mnie tej wiadomości i czytanie tego wszystkiego przez innych użytkowników...

Dotarła przesyłka od majfrendów. Pytanie do osób które testowały DRV134 czym najlepiej zasilać? Jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie jedno. Do jak niskiego poziomu można jeszcze zejść z zadawaniem pytań w tym wątku?

5 godzin temu, ksiezyc napisał:

Dotarła przesyłka od majfrendów. Pytanie do osób które testowały DRV134 czym najlepiej zasilać? Jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

Układ do którego link zamieściłeś zawiera symetryczny zasilacz, wiec to zagadkowe urządzenie, którym należy to zasilić, to......uwaga! ......transformator🥳 i to taki z dwoma symetrycznymi napięciami wtórnymi lub dwa identyczne  transformatory z pojedynczymi uzwojeniami.   Odpowiednie napięcia podane w opisie oferty układu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek 1685
5 godzin temu, ksiezyc napisał:

Ukryta Zawartość

Z niecierpliwocią czekam na poównanie do transformatorków 🙂

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Układ do którego link zamieściłeś zawiera symetryczny zasilacz, wiec to zagadkowe urządzenie, którym należy to zasilić, to......uwaga! ......transformator🥳 i to taki z dwoma symetrycznymi napięciami wtórnymi lub dwa identyczne  transformatory z pojedynczymi uzwojeniami.   Odpowiednie napięcia podane w opisie oferty układu.

Tak,tak . Znalazłem opis analogicznego rozwiązania na AVT. Z zasilaniem bardziej chodziło mi o to w jaki transformator iść. Czy dedykowane do audio oprócz wydania kasy coś wniosą? Wolałbym jeden zasilacz z napięciami symetrycznymi bo łatwiej będzie upchać w obudowie. Tak mi się wydaje. Może już ktoś testował i się podzieli wiedzą 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygrzebałem 3 typy.

Ten tani ale dostępny za 7-14 dni

Ukryta Zawartość

Ten droższy, dostępny od ręki na dodatkowo na R-Core. Droższy ale może posłuży do innych projektów.

Ukryta Zawartość

No i po taniości z kraju środka ale ten to będzie na styczeń 😞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 hours ago, ksiezyc said:

Wygrzebałem 3 typy.

Wpisywałeś w allegro "transformator 2x12" z filtrem na używane? Wisi ładny czarny toroid 0.3A za 40pln w dodatku ze smartem. 

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Wpisywałeś w allegro "transformator 2x12" z filtrem na używane? Wisi ładny czarny toroid 0.3A za 40pln w dodatku ze smartem. 

O widzisz, faktycznie wygląda fajnie. Dziękuje za podpowiedź. Muszę zobaczyć jak go upchnąć w obudowie.  Przy rozmiarach 7.5x 4 cm chyba będę musiał dać go pionowo.

12 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

Zastanawia mnie jedno. Do jak niskiego poziomu można jeszcze zejść z zadawaniem pytań w tym wątku?

Wątek  mógłby się nazywać - Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji) - początkujący - piaskownica. 

Proszę o weryfikację ekspertów.

Ukryta Zawartość

1203273200_2.NowyPV12.thumb.jpg.6eb375bec4bc02d40abc17be66902946.jpg

Złącza ark na kondensatory sygnałowe jeszcze nie polutowałem. W otwory wchodzą idealnie. Mogę np. uciąć jeden pin i obrócić o 90° . 

Widziałem opaski na kondensatorach. Do czego są przymocowane? Wiercicie dziury w PCB?

3. Nowy PV 12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, 1Ender napisał:

Widziałem opaski na kondensatorach. Do czego są przymocowane? Wiercicie dziury w PCB?

Ja montuje na cos takiego. Trzyma bardzo mocno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, rysiu126 napisał:

Wątek  mógłby się nazywać - Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji) - początkujący - piaskownica. 

Rysiu 126 zaproponuj moderatorowi aby usunął posty które nic nie wnoszą a zaśmiecają wątek. Pewnie ze dwa, trzy to moje 😉 

Proszę o rzucenie okiem ekspertów. :))) Co ewentualnie poprawić. 

Dziękuję! :)))

preamp gotowy do podłączenia i pomiarów. 

Ukryta Zawartość

Spód przed poprawieniem lutów lamp

1098465449_PV12spd.thumb.jpg.d31a4787115e8c58d533dd4468ec5d12.jpg

Poprawione luty 

1548816490_poprawionelutylamp.thumb.jpg.ba766c5c022358f4333890300e57e07a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender

Znaczy że co, mamy Ci posprawdzać luty przez zdjęcie czy wartości elementów.

Sorry ale jeżeli wszystko jest polutowane zgodnie ze szt i elementy są takie jak powinny to ten układ rusza od kopa.

1 minutę temu, 1Ender napisał:

o sprawdzenie lutów  proszę

Sprawdziłem omomierzem przykładając do ekranu. Nie ma zwarć, wszystko OK 😉 

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Sprawdziłem omomierzem przykładając do ekranu. Nie ma zwarć, wszystko OK 😉 

dziękuję :))))

👍

Żyje 😀uruchomiłem . ( na początku pojawiało mi się w jednym z wyjść napięcie które wzrastało w ciągu kilku sekund do 4V . Okazało się ze słabo wlutowałem kondensator.)

Wydaje  mi się że potencjometr zupełnie zbędny jest, jest ustawiony na maxa a w końcówce trochę wcześniej i podobna głośność .

Posłuchałem kilkanaście utworów z różnych gatunków i coś się zmieniło ale nie wiadomo czy na lepsze. Ale puściłem A Gathering of Friends no i tu się dzieje 🙃

@1Ender:
No ok. Teraz czas dokładnie wyczyścić pcb po lutowaniu. Ja czyściłem IPA, było ok, ale ostatnio wpadł mi w ręce KT-5: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , rewelacyjnie czyści.

Po czyszczeniu możesz uruchamiać po kolei moduły- podłączając napięcie tylko do danego modułu:
-żarzenie-  w żarzeniu masz dobrany rezystor R5? ,
-zwłoka (Delay)- sprawdź czas zadziałania,
-anodowe- sprawdź wartość stabilizowanego.

Tak jak mówili koledzy, jeżeli włożyłeś odpowiednie komponenty w odpowiednie miejsca, to wszystko powinno odpalić od razu.

Ukryta Zawartość

Panowie to ostatnia moja wypowiedź. Dziękuje wszystkim za pomoc. Preamp odpalił bez brumu, bez szumu. Na razie na desce - w sobotę będę umieszczał razem z daciem.  Możliwe że w obudowie pojawi się brum, ale powalczę i nie dam znać 😉  Dziękuje za pomoc.

9 minut temu, TomKordas napisał:

Panowie to ostatnia moja wypowiedź. Dziękuje wszystkim za pomoc. Preamp odpalił bez brumu, bez szumu. Na razie na desce - w sobotę będę umieszczał razem z daciem.  Możliwe że w obudowie pojawi się brum, ale powalczę i nie dam znać 😉  Dziękuje za pomoc.

Super, że działa. Jaki DAC, też DIY ?

1 minutę temu, ksiezyc napisał:

Super, że działa. Jaki DAC, też DIY ?

Niestety nie. Wzmacniacz DIY, Pream DIY a dac to malina z hifiberry - powoli przymierzam się nad DIY. 

Coś polecasz? 

3 minuty temu, TomKordas napisał:

Coś polecasz? 

Też zaczynam się rozglądać za jakimś DAC DIY ale łatwo nie jest 🙂. Teraz gram z Arcam rDAC + Tomanek. 

Pomierzyłem napięcia 312V i 6,12 V jest to w granicach błędu. Napięcia wyjściowe na transformatorze są wyższe od deklarowanego. Mierzone na złączach ark PCB
8,13 V  (7,5V) Con2
14,84 V (14V) Con3
286,8 V (270V) Con1

Napięcie z sieci 235V.

Napięcia na 4 i 5 pinie lamp
podstawka z diodami 230V
podstawka bez diod 21,8V

Wszystkie pomiary robione bez lamp.

Edytowane przez 1Ender
  • Pokaż nowe odpowiedzi