Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Lesheck napisał:

Może w następnej wersji Noda pojawi się DSD aby przekonać użytkowników do wymiany. BTW, jak ja wskazuje folder z DSD to pojawia się komunikat “content not found” Czy jest jakieś ustawienie DSD w aplikacji?

A wiesz, że teraz u mnie jest podobnie, wcześniej próby robiłem przed aktualizacją ... hmm.. ciekawe?

-------- 

Gdzieś słyszałem, że do pracy na plikach DSD procesor musi pracować na 32 bitowych słowach, czy to prawda? tego nie wiem, nie wiem czy procek w Node to potrafi, moze tu jest ograniczenie?

27 minutes ago, Bogusław_59825 said:

A wiesz, że teraz u mnie jest podobnie, wcześniej próby robiłem przed aktualizacją ... hmm.. ciekawe?

Już udało mi się dojść o co chodzi - trzeba w aplikacji desktopowej wskazać folder gdzie zostanie umieszczony przekonwertowany plik we FLACu. Na tablecie / telefonie ta opcja w ogóle się nie wyświetla.

Tak czy owak nie będę się w to bawił - zawsze mogę posłuchać przez Roona. Tylko Roon na razie tylko przez coax bo ciągle są te trzaski.   

W dniu 8.01.2022 o 21:24, Bogusław_59825 napisał:

-------- 

Gdzieś słyszałem, że do pracy na plikach DSD procesor musi pracować na 32 bitowych słowach, czy to prawda? tego nie wiem, nie wiem czy procek w Node to potrafi, moze tu jest ograniczenie?

Nie , musi pracować w DSD czyli konwersji 1 bitowej .

A Node ma chip TI PCM 5242.

Pracujący do 32/384 ale jak sama nazwa wskazuje tylko w PCM.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

45 minut temu, marek-1969 napisał:

Nie , musi pracować w DSD czyli konwersji 1 bitowej .

A Node ma chip TI PCM 5242.

Pracujący do 32/384 ale jak sama nazwa wskazuje tylko w PCM.

Dzięki za info.

No to teraz już całkiem nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak czekali na aktywne wyjście USB?

Blokując gniazdo USB na połączenie z DAC trace wejście na pojemnego pen-drive z muzyka.

Edytowane przez Bogusław_59825
Dzięki za info.
No to teraz już całkiem nie rozumiem, dlaczego wszyscy tak czekali na aktywne wyjście USB?
Blokując gniazdo USB na połączenie z DAC trace wejście na pojemnego pen-drive z muzyka.

Dlatego, że bywa - nie jest to regułą- że po USB jest lepiej niezależnie od formatu. a jak jest .. sami oceniamy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Dlatego, że bywa - nie jest to regułą- że po USB jest lepiej niezależnie od formatu. a jak jest .. sami oceniamy

Kiedyś, większość cd-player miały wyjście cyfrowe Toslink, z czasem doszło coaxial, teraz tylko czekać, kiedy tam jeszcze dojdzie USB albo HDMI -- a może i dobrze, bo mamy pare autorskich połączeń związanych z przesyłam 1bitowym SACD

Niestety nie doczekamy już takich rozwiązań . Są one z rzadka stosowane w bardzo drogich i egzotycznych odtwarzaczach.

Najbardziej zdroworozsądkowym jest IS2 z braku standardu przesyłane przez złącze HDMI.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

No niestety więcej wyjść to wyższe koszty dla producentów a oni idą w dokładnie przeciwną stronę. Nasze oczekiwania są drugorzędne

I jak wam idzie testowanie zewnętrznych DAC'ków po USB vs coax? 

Ja dźwiękowo nie słyszę różnicy, ale przy USB tylko natywna apka Tidala gra bez zacięć. Słuchając muzyki po Roon'ie albo z apki BS, dźwięk co chwilę przycina.  Ma ktoś z was taki objaw w swoim systemie?

11 minutes ago, Karmelowy said:

I jak wam idzie testowanie zewnętrznych DAC'ków po USB vs coax? 

Ja dźwiękowo nie słyszę różnicy, ale przy USB tylko natywna apka Tidala gra bez zacięć. Słuchając muzyki po Roon'ie albo z apki BS, dźwięk co chwilę przycina.  Ma ktoś z was taki objaw w swoim systemie?

Może się powtórzę ale u mnie przez USB gra lepiej niż przez coax. Dźwięk jest głębszy, lepiej wypełniony - przyjemniejszy w odbiorze. Przez roona niestety nie da się słuchać i nie ma znaczenia czy Tidal czy Qobuz czy lokalne pliki- pojawiają się trzaski. Na stronie wsparcia zapewniają, że pracują nad tym i ma wyjść jakaś łatka w przyszłości. Apka BS odtwarza u mnie wszystko poprawnie. 

Ciągle nie stanąłem do porównania obu wyjść, ale z grania dotychczas nie słyszę by coś było lepiej czy gorzej (oba kable to AQ Carbon 1,5m).

O przerywaniu z USB pierwsze słyszę, nic takiego nie mam czy to Qobuz czy pliki grane z magazynu Soundgenic.

Roon nie używam (po 3 testach ... nie przekonał mnie).

Sądzę, że nie wynika to z tego, że Node gra lepiej po USB tylko, że mój DAC ma lepszą implementację USB. A co do Roona, to jeśli nie przekonał, to w sumie dobrze dla portfela 😉 Dla mnie jest to genialne rozwiązanie, które zupełnie zmieniło mój sposób odtwarzania muzyki oraz rodzaj muzyki, której słucham. Więc dobrze byłoby gdyby team z BS ogarnął temat USB + Roon. 

Po zamknięciu Roona wszystko wróciło do normy. Czyli tak jak pisze @Lesheck, problem leży pewnie gdzieś w komunikacji mdz-y BS a Roonem i to tylko przy podłączeniu DAC'ka przez USB.

Restart całości spowodował, że na ekranie swojego DAC'ka po raz pierwszy zobaczyłem że dostaje sygnał DSD 😂

Zamiana transportu z BS na laptop MBP i problem zniknał. 

Przygoda z Bluesound powoduje, że czuję się trochę jak beta-tester. 

Edytowane przez Karmelowy

Sorry pomyłka 

A malina 5 miesiąc bez zwiechy

A jaka malinka u ciebie ? Daje radę z MQA ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez Marcin Wielgus
18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A jaka malinka u ciebie ? Daje radę z MQA ?

Usbridge signature z liniowym.

Pewnie w konfiguracji z dac MQA byłoby to do ogarnięcia. Ale ja mam dość negatywne podejście do MQA, Rme Adi też tego nie obsługuje, no i wydaje mi się jednak ze wolę klasycznego flac 16/44,1kHz, nie mówiąc już o gęstszych plikach np z Qobuz. 

A malina super, bardzo mi się podoba dowolność wyboru zarówno systemu, jak i playera. Aktualnie mam moode jako os i bubble upnp jako player na kom

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W ogóle nie mogę zaktualizować. Puszczam, zapala się czerwona lampka i tyle. Reset z prądu pomaga, wyskakuje zaktualizuj, ponawiam aktualizacje i dalej to samo :(

Wysłane z mojego Pixel 4 przy użyciu Tapatalka

3 hours ago, jus6 said:

Dziś kolejna aktualizacja.

Zainstalowałem ale nie widzę /słyszę aby cokolwiek się zmieniło. USB + Roon jak trzeszczał tak trzeszczy. 

W dniu 7.01.2022 o 22:56, jus6 napisał:

Czy Usb jest aktywne do podłączenia Dac

oczywiście 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Komedie u mnie z tym nodem. Słuchałem muzyki z tidala, skończył się album, zatrzymało granie. Komunikat że mnie wylogowalo. Wchodzę zaloguj, nic się nie dzieje, jakby przycisk zaloguj był nieaktywny. Po 5 sekundach komunikat że mnie zablokowano. Tidal w aplikacji oryginalnej normalnie działa.
Zaktualizowalem noda do najnowszej wersji (bo też miałem z tym problem) poprzez kabel ethernet i dalej ten sam komunikat. 47d4e9907fead77116e4a78df15ad5f7.jpg

Edit: to jednak problem z tidalem a nie z apka Bluos. Wszedłem przez stronę tidala na konto i tam ten sam komunikat :(

10 minut temu, znoww napisał:

Komedie u mnie z tym nodem. Słuchałem muzyki z tidala, skończył się album, zatrzymało granie. Komunikat że mnie wylogowalo. Wchodzę zaloguj, nic się nie dzieje, jakby przycisk zaloguj był nieaktywny. Po 5 sekundach komunikat że mnie zablokowano. Tidal w aplikacji oryginalnej normalnie działa.
Zaktualizowalem noda do najnowszej wersji (bo też miałem z tym problem) poprzez kabel ethernet i dalej ten sam komunikat. 47d4e9907fead77116e4a78df15ad5f7.jpg

Edit: to jednak problem z tidalem a nie z apka Bluos. Wszedłem przez stronę tidala na konto i tam ten sam komunikat 😞

soft aktualny? Nigdy się z takim komunikatem nie spotkaliśmy...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tak aktualne, ale tak jak dopisałem że zablokowało mi konto na tidalu. Więc nie jest to problem z Bluos ale przez niego mi to się stało :( Pisze do suportu o odblokowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi