Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 375 - jakie kolumny podłogowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Mam do Was ogromna prośbę. Czy możecie mi doradzić w kwestii kolumn podłogowych do NADa 375.

Pokój około 18 m kw. Elektronika to NAD 375 + Rarpberry, Muzyka to głównie smooth jazz (Diana Krall itp.)

Budżet niestety dosyć niski bo około 3500.

Lubię nisko schodzący bass i głębię.

Myślałem o marce PYLON, ale nie wiem jaki model nadaje się do tego metrażu.

Z innych modeli to  Mission LX-6 MKII, ale też nie wiem czy to się nadaje,  a może  Melodika BL40 MK3 ?

Może macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/155857-nad-375-jakie-kolumny-pod%C5%82ogowe/

Cześć,

sprawdź Quadral Signum 70, to nowy model tej marki, zbiera bardzo pozytywne oceny. Brzmieniowo fajnie się to sprawdzi w połączeniu z Nadem starszej serii, również w takim pomieszczeniu dobrze wypadną.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Kolega ma zestawienie z BMN S3 II. Gra to u niego bardzo dobrze. Super stosunek jakość/cena. Nowych w tej cenie nie kupisz ale możesz poszukać używanych.

Basu nie powinno  zabraknąć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a kolory do wyboru.    

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć,
Pylony to bardzo dobre kolumny ale z NADem 375 może być zbyt tłusto. Tutaj warto byłoby zwrócić uwagę na Q Acoustic 3050i lub wspomniane Quadral Signum 70, które z gęstym NADem powinny zagrać bardzo dobrze. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jednak BR z tyłu stawia pewne wymagania - cytat z testu 70' w StereoLife:

bardzo duże znaczenie ma tu odległość od tylnej ściany. Jeśli nie ma możliwości

odsunięcia kolumn na pół metra lub więcej, poeksperymentujcie z zatykaniem bass-refleksu

Jeśli są takie możliwości ustawienia to no problem, ale w tym metrażu może być

kłopot z właściwym ustawieniem. Nie znaczy też, że jak BR na froncie, to można

kolumny dosunąć do samej ściany 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 21.06.2021 o 11:30, veris napisał:

Witam Panowie,

Mam do Was ogromna prośbę. Czy możecie mi doradzić w kwestii kolumn podłogowych do NADa 375.

Pokój około 18 m kw. Elektronika to NAD 375 + Rarpberry, Muzyka to głównie smooth jazz (Diana Krall itp.)

Z innych modeli to  Mission LX-6 MKII, ale też nie wiem czy to się nadaje,  a może  Melodika BL40 MK3 ?

Może macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam.

Twój Nadzik wysteruje większość kolumn dlatego wybór masz ogromny.

De gustibus non est disputandum

Witaj.

Jak poczekasz cierpliwie to trafiają się w tej kwocie Monitor Audio gs20. Z Nadem do tej muzyki bajka. 

Wiem bo sam je posiadam. Jak chcesz posłuchać to wpadaj 😉

NA twoim miejscu spróbował bym popatrzeć za Focel'em Arią 906 w tańszym kolorze. Budżetowo może wyjść te rozwiązanie minimalnie drożej, ale warto sprawdzić tą konstrukcję. Z podłogówek na pewno warto zainteresować się Aurorą 700, ale nie dostaniesz z niej takiej jakości jak z podstawek 906, za to będziesz miał pełny w miarę równy charakter grania.

W nie co wyższym budżecie z podłogówek masz KEF Q750 i Fyne Audio F501. Dwie cieplejsze konstrukcje z czego KEF posiada mniej dołu, a F501 to typowo spokojna kolumna w górze pasma, za to dołu ma sporo.

Zobacz jeszcze Magnat Trans Puls 1500. To takie Klipsh Cornval dla ubogich. Mieścisz się w budżecie a do tego głośniki mają potencjał i po niedrogim tuning na prawdę mogą zaskoczyć i pogonić droższą konkurencję. Tu filmik pokazujący co drżenie w tych głośnikach. 

Edytowane przez dlmtb

Posłuchaj tych Quadrali wyżej. Ja mam większe Quadrale na sprzedaż, ale do 18m będą niestety za duże

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Witaj,

rozumiem, że te Mission LX-6 to był żart? 😛

rzy takich założeniach odsłuchaj koniecznie kolumn B&W 606 S2. Podłogówki tym  bardziej takie duże "uduszą się" w tym metrażu! Te kolumny to sprawdzony pomysł do tego Nada. Jakbyś miał z 30 metrów, to wtedy można podejść do podłogówek: B&W 603 S2

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli monitory, tak jak sugerują doświadczeni koledzy z branży, to do tego metrażu weź pod uwagę Kudos Cardea C1, mam używane na sprzedaż. Zmieścisz się w budżecie, a takie Focale 906,czy Bowersy 606 do pięt im nie dorastają... 

Edytowane przez stach_s
  • 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Nie ukrywam, że nadal mam mętlik. W tym budżecie to nie ma zbytnio dużego wyboru.

Myślę o Q Acoustic 3050i - nowych albo używanych monitorach Dynaudio DM 2/10.

Acoustic uda mi się chyba posłuchać z Dynaudio będzie gorzej.

Macie może jakieś doświadczenia z tymi kolumnami?

Sądzę, że w 18 m2 spokojnie dadzą radę mieszczące się w budżecie 

Ukryta Zawartość

oczywiście, że jest różnica w wooferze, ale myślę, że nie będzie tu istotna

Ukryta Zawartość

zależy też, czy masz gdzieś bliżej 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może faktycznie pójdę w monitory. Te Dynaudio mi się podobają. DM 2/10 są potężne. Nie wiem, czy nie za duże do moich 18 m kw.

Macie może jakieś pomysły na monitory z niską schodzącym basem?

3 godziny temu, veris napisał:

Macie może jakieś pomysły na monitory z niską schodzącym basem?

Do tego Nada sprawdź Quadral Platinum Two, bardzo fajnie schodzą dołem, ale nie powinno to z Nadem dudnić. Poza tym świetna góra.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

A co myślicie o PYLONACH. Znalazłem PYLON DIAMOND MONITOR 18.

Są trochę droższe, ale może się uda. Mają dobre opinie. Z NAD-em powinny się zgrać. Co sądzicie?

Pozdrawiam

Jako użytkownik tego wzmaka do jazzu zdecydowanie polecałbym coś z Kefa, złagodzą wszystkie ostrości szczególnie instrumentów dętych do poziomu przyjemnego brzmienia testowałem na nim niedawno te kolumny i w takich dźwiękach najlepiej się sprawdzały

Diamond Monitor gra jak podłogówka i warto byłoby go posłuchać bo i głośniki

niezłe i dobrze wyglądają, jedynie trochę luzu z tyłu by się przydało, bo BR.

@veris

Nie pomiń w poszukiwaniach Usherów V601, slyszalem je swego czasu w dość dużym pomieszczeniu z NADem właśnie i było to bardzo pozytywne połączenie. Okablowanie Enerr i Equlibrium jak pamiętam. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jesli mialbys ochote na odsluch dobrych monitorow, to zapraszam do Tarnowskich Gor z Twoim Nadem, mam Kudos Cardea C1 i Dynaudio Excite X18. 

Do 18m2 beda az nadto

Godzinę temu, veris napisał:

STACH_S - dziękuję za zaproszenie, Szkoda, że tak daleko mieszkasz 🙂 Ja z Pomorza.

Ale dzięki 🙂 Pozdrawiam

Moze wybierzesz moje okolice na wakacje? Ja bylem nad morzem 🤣🤣🤣