Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacnacz ktory przy cichym słuchaniu jest w pełni dynamiczny i nie lampowy i nie klasa A

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, pmcomp napisał:

PS. pamiętam, że pod konie lat 90-ych czysty CD-R kosztował ok. 50 zł. To była kupa kasy.

Nikt nie myślał o kopiowaniu CD, które kosztowały ok. 30 zł 🙂 . Ale gry komputerowe i owszem 😉 .

BTW kiedy złamano zabezpieczenie płyty CD? Philips na swoich nagrywarkach CD-R dawał mozliwośc zapisu tylko sygnału po wejściach analogowych. Potem to samo na DVD.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Audroc napisał:

Ale my audiofile cenimy nawet ten 1 % prawdziwych analogowych nagrań, czy to "13" Black Sabbath", czy to Jarre czy nowe wydania Beatlesów, czy Pink Floyd- za każdą z tych płyt damy się zabić. A że sporo płyt CD tłoczona jest z plików MP3 to trudno, ja staram się nie kupować takich gniotów, wolę audiofilskie płyty SACD tym bardziej że wszystkie są tłoczone na złotych nośnikach.

Ślady "13" już są wyżej, analogowe jak sto ch... 😉 a "nowe wydania Beatlesów"... To jest taka technologia, że sam się dziwię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zresztą każdy może sobie sprawdzić jak taki współczesny "analog" działa, z dowolnym nagraniem za darmo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

No to jeszcze żeby nie było ...

Cały dzisiejszy wieczór tej konwersacji mam na uszach założone wciąż analogowe słuchawki ale ... źródło jest cyfrowe, mam taki muzyczny wieczór przy klawiaturze. Jakiś tam DAP, podobno nie powinno się tutaj nic reklamować 😉.

Iiiii ... brzmi to zajefajnie.

Napisze po raz kolejny ... dla muzyki odtwarzanej mobilnie (spacer, wyjazd, pociąg, autobus, samolot, plaża itp.) nie ma dzisiaj alternatywy dla cyfry, pomimo że posiadam topowe walkmany z lat 90-ych. Podobnie jest np. we własnym samochodzie. Znaczenie ma jedynie KIEDY I JAK wykonano ta kopię cyfrową tego analogowego oryginału.

Ale ... w bezpośrednim porównaniu muzyka stworzona w erze analogowej, nagrana i zmasterowana w analogu i zapisana na nośnikach analogowych o najlepszej dostepnej jakości (studyjna taśma magnetofonowa i często gęsto jej vinylowe mastery) pokazuje MIEJSCE nr 2 na podium jej kopiom cyfrowym. Kopiom !!! jak jest definicja kopii ... znajdziecie sami. A czy jest to prawdziwy analog ... bardzo łatwo samemu sprawdzić 🙂 . To nie musi być słychać , to ... WIDAĆ. Jak kto wie jak sprawdzić.

I jeszcze żeby nie było ... współczesne remastery cyfrowe potrafią brzmieć baaardzo fajnie, nawet zaje...ście.

Tylko, że ... to nie ma nic wspólnego z ORYGINAŁEM.

EOT.

Howgh 

… służące nadaniu dobitności czemuś, co się powiedziało: rzekłem

Słowo spopularyzowane przez Karola Maya, używane w powieściach i filmach przez stereotypowych Indian. Użycie samego háu znajduje pewne potwierdzenie w świadectwie Francisa Parkmana The Oregon Trail, który polował w 1846 roku z Siuksami na bizony, jednak byłoby jedynym w języku lakota słowem z dyftongiem i obecnie nie jest używane. Jego istnienie budzi więc pewne wątpliwości.

Karola Maya to się teraz czytuje ??? Czy tylko tą Panią i tego pana:

000DNVXG6SH0M71K-C122-F4.jpg

ubhk9kuTURBXy9hZDZjNTAxMS03YTQ4LTRiODgtO

🙂 

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

58 minut temu, pmcomp napisał:

No to jeszcze żeby nie było ...

Cały dzisiejszy wieczór tej konwersacji mam na uszach założone wciąż analogowe słuchawki ale ... źródło jest cyfrowe, mam taki muzyczny wieczór przy klawiaturze. Jakiś tam DAP, podobno nie powinno się tutaj nic reklamować 😉.

Iiiii ... brzmi to zajefajnie.

Wiesz @sly30 czym się różnimy ???

Ja znam i cyfrę i analog. I doceniam oba standardy zapisu i reprodukcji. Ich wady i zalety. Zarówno w nagraniach jak i nośnikach. I potrafię je docenić.

A ty, jak ten koń ... TYLKO CYFRA !!! Sly ... zrzuć te klapki ... świat jest analogowy, tylko ludzie z wygody i dla zysku go cyfryzują. BTW kiedy ostatni raz wlazłes do morza czy do jeziora bez majtochów? Tak analogowo?

NIGDY ??? Tak myslałem ... wszystko jasne.

🙂 

Tylko tobie chyba ten salonik i ta twoja branża nie pozwalają ... zrzuć kajdany 😉, bądź wolny.

Z cyfrowym pozdrowieniem i dedykacją ... to na 100% nagrano w cyfrze, co zreszta słychać jak cholera:

Edytowane przez pmcomp

8 godzin temu, bum1234 napisał:

Ja nie obrażam, tylko piszę prawdę. Jeśli ktoś zajmuje się marketingiem albo propaguje kablowe bzdury, to jak to mam nazwać?

To zwykłe kłamstwa. Jesteśmy dorośli i powinniśmy nazywać rzeczy po imieniu, a nie chować głowę w piasek i udawać że czegoś nie ma.

Ale ja nie mam nic do Twojej misji niesienia kaganka oświaty. To wolny kraj i pisz sobie co chcesz. Nigdy zresztą o to Ciebie nie zaczepiłem, bo poznawszy Twój sposób działania nie widzę sensu.

Wieńcząc zaś naszą konwersację, niestety z uwagi na szacunek do wolnego czasu, to ostatni post w kierunku Twojej osoby związany z tematem mojej, niezwiązanej z audio, dlatego w ogóle podjętej reakcji.

J.  

10 godzin temu, pmcomp napisał:

Jesli cenne tasmy były przechowywane w odpowiednich klimatyzowanych pomieszczeniach z dala od źródeł pola elektromagnetycznego to ręczę ci, że zawartość zachowała się w znakomitym stanie

Sly "wie" swoje, jak zwykle ta "wiedza" polega na tym, co mu się wydaje, specyficznej formie "jasnowidzenia".

W zeszłym roku znalazłem w piwnicy (!), co prawda suchej ale warunki jednak "ciut" gorsze niż pro do przechowywania "master tapes", kilka kaset, zwykłych, komercyjnych, żelazowych (Stilon Gorzów), nawet nie chromy. Kasety te nagrywałem z winyli w drugiej połowie lat70.

Zapomniane przeleżały ponad 40lat. Z ciekawości zaniosłem do znajomego, który do dziś gra z kaset (jakiś wyższy Akai).

Nawet pomijając to, że ustawienia na pewno były inne, zagrało to bez jakichkolwiek problemów i do tego zadziwiajaco dobrze.

Nic tam się ze starości nie rozpadło, jak domniemywa Sly.

Jeszcze jedno, o ile pamiętam, profi warunki przechowywania taśm m.in. przewidują nie tyle nagrywanie kolejnych kopii, co przewijanie ich co określony czas. Tworzenie kolejnych, analogowych kopii, mijało by się "nieco", z potrzebą zachowania jakości nagrań.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, przemak napisał:

Ślady "13" już są wyżej, analogowe jak sto ch... 😉 a "nowe wydania Beatlesów"... To jest taka technologia, że sam się dziwię.

https://www.musicradar.com/news/the-beatles-revolver-stereo-remix-ai-tech

Zresztą każdy może sobie sprawdzić jak taki współczesny "analog" działa, z dowolnym nagraniem za darmo:

https://vocalremover.org/pl/

Kurde, co to się wyprawia...

10 godzin temu, pmcomp napisał:

My ...

my w mojej pracy

jakies 30 lat temu mielismy bazy video i audio   na tasmach  i były na to konkretne przepisy prawne które kazały to trzymac w stanie perfect

tam było własnie to kopiowanie co 3-5 lat

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

19 minut temu, cir napisał:

przepisy prawne które kazały to trzymac w stanie perfect

tam było własnie to kopiowanie co 3-5 lat

Analogowe, kopia z kopii, kopii ma się bardzo słabo do "stanu perfect".

Godzinę temu, iro III napisał:

Analogowe, kopia z kopii, kopii ma się bardzo słabo do "stanu perfect".

miało to sens - w tłumaczeniach było o degradacji tasm

zrobiona w odpowiednim czasie kopia miała byc  lepsza niz oryginał po 5 latach

17 minut temu, cir napisał:

W efekcie była, czy nie?

Jak wiele jest różnych kontrowersji na tym (i nie tylko) forum audio, tak nigdy ich nie było, gdy chodziło o jakość kolejnych kopii z analogowych taśm...no chyba, że to Sly był autorem tego przepisu...🤣

Edytowane przez iro III
1 godzinę temu, iro III napisał:

W efekcie była, czy nie?

Jak wiele jest różnych kontrowersji na tym (i nie tylko) forum audio, tak nigdy ich nie było, gdy chodziło o jakość kolejnych kopii z analogowych taśm...no chyba, że to Sly był autorem tego przepisu...🤣

czy sadzisz ze ktos to sprawdzał :)

4 godziny temu, cir napisał:

miało to sens - w tłumaczeniach było o degradacji tasm

A te niepotrzebne juz oryginaly i wczesniejsze kopie wyrzucano do smietnika? Bo jesli nie to twoja teze mozna sprawdzic i udowodnić.

A czy nie chodzilo tutaj o magnetyczny zapis danych, a nie o zapis audio?

W dniu 11.01.2023 o 19:56, sly30 napisał:

szefowa MoFi zeznając pod przysięgą przed sądem w USA.

Uczepiłeś się tej aferki jak rzep...

Jaki to udział w rynku winylowym ma ta hajendowo- wyczynowo-audiofilska wytwórnia?

Ma choć 1% udziału?

Mnie ta aferka zupełnie nie dziwi w kontekście innych przewałów na biednych audiofilach np. przewałów sprzętowych (obudowa haj, w środku obudowy low).

Ciekawe, że ci wydawcy, którzy mają znaczacy udział w tym rynku po dziś dzień informują na okładkach wznowień, że to" "remaster/remix from original analog master tapes"?

Nie wiedzą co czynią, czy swiadomie oszukują?

Skoroś taki pewniaczek, pozwij ich, zapewne grube miliony $ są w takim razie do przytulenia ...i nie próbuj ściemniać, że są Ci zbędne i nie warto się schylić po takie drobne...🤣

5 minut temu, iro III napisał:

Nie wiedzą co czynią, czy swiadomie oszukują?

Oszukują ale w zmyślny sposób, nie podając całej prawdy. Bo zawsze nagrania, których dokonano przed okresem cyfrowym, pochodzą z analogowych taśm matek. Jednakże milczą, że po drodze zostały zdigitalizowne i finalnie do produkcji winyli jako źródło posłużył cyfrowy plik, a nie taśma matka. Ale plik cyfrowy powstał z analogowej taśmy matki, więc nie do końca kłamią pisząc from original analog master tapes. 

45 minut temu, sly30 napisał:

Oszukują ale w zmyślny sposób, nie podając całej prawdy. Bo zawsze nagrania, których dokonano przed okresem cyfrowym, pochodzą z analogowych taśm matek. Jednakże milczą, że po drodze zostały zdigitalizowne i finalnie do produkcji winyli jako źródło posłużył cyfrowy plik, a nie taśma matka. Ale plik cyfrowy powstał z analogowej taśmy matki, więc nie do końca kłamią pisząc from original analog master tapes. 

Czym to się różni od aferki mofi?

Zresztą, w tej chwili słucham z winyla "nowy" Revolver...by Giles Martin.

W d**** mam, ile razy to analogowe nagranie później cyfrowo "zmaltretowano", masz w ogóle choćby blade pojęcie jak to brzmi?

W dniu 9.01.2023 o 17:48, sly30 napisał:

Pasmo przenoszenia winyli to max 14-16khz. Wszystko powyżej to są artefakty i zniekształcenia igły skaczącej w rowku. Co CD, to wiele zależy od konkretnego wydania. Niektóre faktycznie są trochę skompresowane ale dobre wydania grają bardzo dobrze. Poza tym cyfra nie musi oznaczać tylko CD. Są też dobrej jakości pliki hires lub DSD i tam żadnej kompresji nie ma.

Proszę nie powielają tych bzdur o ograniczonej dynamice, czy wąskim paśmie przenoszenia winyli. Pisałem tu na naszym Forum kilkukrotnie na ten temat, ale jak trzeba to proszę jeszcze raz.

Dynamika- na płytach winylowych, które nagrywane są bez żadnych ograniczeń, muzyka nagrywana jest od najcichszego do najgłośniejszego dźwięku. Natomiast na płytach CD od zupełnej ciszy, ponieważ z powodu szumu najcichsze dźwięki są wycinane. Muzycy często twierdzą że na płytach CD nie słychać wielu dźwięków które sami w studio grali. 

Pasmo- płyta CD ma ograniczone 20-20 kHz i tyle. Płyta winylowa od kilku Hz do 30-50kHz z łatwością osiągalne dla dobrych wkładek MC.

Właśnie z tego powodu już od lat 70-tych wzmacniacze przenoszą do 100kHz, a w ostatnich latach, na skutek powrotu winylu, oraz pojawienia się płyt SACD przenoszących do 50kHz również kolumny produkuje się tak, by przenosiły przynajmniej te 30kHz.

Oczywiście nie chodzi tu o pasmo głosu ludzkiego czy instrumentów, tylko o harmoniczne co chyba tu na audiofilskim forum dla wszystkich jest oczywiste.

PS- co do SACD pełna zgoda, cieszę się że popierasz moje zdanie co do wyższości gęstych formatów nad 16 bitowa płytę CD. pisałem tu już wcześniej o inżynierze Philipsa, który wynalazł format CD. kiedy dowiedział się że ten budżetowy i słaby jakościowo produkt trafił do salonów to był zły że zgodził się na wprowadzenie płyt CD do produkcji.

14 minut temu, Audroc napisał:

Proszę nie powielają tych bzdur o ograniczonej dynamice, czy wąskim paśmie przenoszenia winyli. Pisałem tu na naszym Forum kilkukrotnie na ten temat, ale jak trzeba to proszę jeszcze raz.

Pisałeś po prostu bzdury, a powielanie ich setki razy nie zmieni faktów.

15 minut temu, Audroc napisał:

płyta CD ma ograniczone 20-20 kHz

Kolejna bzdura bo pasmo CD to 5hz do 22 khz.

16 minut temu, Audroc napisał:

Płyta winylowa od kilku Hz do 30-50kHz z łatwością osiągalne dla dobrych wkładek MC.

I znów bzdura. Wkładki potrafią odczytać szeroki zakres częstotliwości, ale problemem są same płyty. Winyl to archaiczna technologia z XIXw. Bas jest skompresowany i monofoniczny, a wysokie pasmo wygasa dalece poniżej 20khz. To co wkładka czyta powyżej 20khz, to zniekształcenia drgań igły w rowku. To nie są dźwięki muzyczne, ani harmoniczne z muzyki. 

2 godziny temu, sly30 napisał:

Pisałeś po prostu bzdury, a powielanie ich setki razy nie zmieni faktów.

Kolejna bzdura bo pasmo CD to 5hz do 22 khz.

I znów bzdura. Wkładki potrafią odczytać szeroki zakres częstotliwości, ale problemem są same płyty. Winyl to archaiczna technologia z XIXw. Bas jest skompresowany i monofoniczny, a wysokie pasmo wygasa dalece poniżej 20khz. To co wkładka czyta powyżej 20khz, to zniekształcenia drgań igły w rowku. To nie są dźwięki muzyczne, ani harmoniczne z muzyki. 

Rence opadają. Brak słów. Klapki na oczach wrosły temu koniowi w mózg.

To nie są dźwięki muzyczne, ani harmoniczne z muzyki. 

Jak rozumiem tobie wystarczy radio mojej babci z pasmem jednego głosnika szerokopasmowego ograniczonego od góry na 5 kHz. Bo na tej częstotliwości kończą się dźwięki muzycznych instrumentów:

63422mgyd6a4cmc4i8fco13uy15pvbh.png

Jakim baranem trzeba być żeby forowac takie tezy jak internet jest w zasięgu ręki?

Pytanie pomocnicze: a jak nazywają się dźwięki powyżej 5 kHz?

Doucz się: 

Ukryta Zawartość

Znafco, a co stanowi o tzw. barwie dźwieku, pojęciu uzywanym na tym portalu nagminnie?

Wreszcie sie dowiedzielismy jak są zrobione twoje super kolumny. Brawo. Do 5 kHz bo więcej ci niepotrzebne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

a wysokie pasmo wygasa dalece poniżej 20khz. 

To już nie jest 14-15 kHz tylko dalece poniżej 20 kHz? Zdecyduj się. Kłamstwa nie bolą.

Możesz podać konkretne źródło tej informacji?

Przecież podano ci prawdziwe parametry, gruuuubo powyżej.

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
25 minut temu, pmcomp napisał:

Bo na tej częstotliwości kończą się dźwięki muzycznych instrumentów:

Tabela pokazuje tony podstawowe (można odczytać co to takiego) dla danych instrumentów a nie zakres częstotliwości jakie one wytwarzają. Zakres częstotliwości wytwarzanych przez instrumenty jest daleko wyższy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Rence opadają. Brak słów. Klapki na oczach wrosły temu koniowi w mózg.

Jak rozumiem tobie wystarczy radio mojej babci z pasmem jednego głosnika szerokopasmowego ograniczonego od góry na 5 kHz. Bo na tej częstotliwości kończą się dźwięki muzycznych instrumentów:

Ukryta Zawartość

Jakim baranem trzeba być żeby forowac takie tezy jak internet jest w zasięgu ręki?

Pytanie pomocnicze: a jak nazywają się dźwięki powyżej 5 kHz?

Doucz się: 

Ukryta Zawartość

Znafco, a co stanowi o tzw. barwie dźwieku, pojęciu uzywanym na tym portalu nagminnie?

Wreszcie sie dowiedzielismy jak są zrobione twoje super kolumny. Brawo. Do 5 kHz bo więcej ci niepotrzebne.

Większego barana na forum od ciebie nie ma!….hehehe….przeczytaj jeszcze raz tępa guło co wypisujesz za absurdy?!!!! Teraz leje z ciebie cała Polska. W swej chorej nienawiści, nie potrafisz nawet czytać prostych zdań! Jakie 5khz? O czym ty piszesz?…hehehe….pasmo przenoszenia na CD Red Book to 5hz….Pięć herców od dołu, a nie 5 khz!! 

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Rence opadają. Brak słów. Klapki na oczach wrosły temu koniowi w mózg

„Rence głowom”….że koń jest o 1000% mądrzejszy od pmcompa i….umie jeszcze pisać po polsku!

I od razu do moderacji…proszę przeczytać co ten tępak wypisuje za absurdy, następnie jego tyrady obelg, wylew nie swieci i zastanowić się kto powinien dostawać punkty karne i kiedy wreszcie wywalicie stąd na zbity pysk tego szkodnika i awanturnika  ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
8 minut temu, sly30 napisał:

Jakie 5khz? O czym ty piszesz?…hehehe….pasmo przenoszenia na CD Red Book to 5hz….Pięć herców od dołu, a nie 5 khz!! 

A co ma red book to pasma instrumentów?

Na zbity pysk możesz dojechać i się rzucić do ... Malty.

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy

Z muzycznego punktu widzenia czy pasmo sięga 15khz czy 20 kHz to nie wielka różnica bo to nawet nie jest jedna oktawa. 5 kHz to dużo na dole pasma gdzie pomiędzy 25 Hz a 5 kHz mieści się prawie 8 oktaw a nie na górze pasma. A powyżej 20 kHz to już w ogóle bez znaczenia bo kolejna oktawa sięga 40 kHz. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

10 minut temu, Seyv napisał:

Tabela pokazuje tony podstawowe (można odczytać co to takiego) dla danych instrumentów a nie zakres częstotliwości jakie one wytwarzają. Zakres częstotliwości wytwarzanych przez instrumenty jest daleko wyższy.

A co jest po tonach podstawowych?

Hehehe….nic nie pisałem o instrumentach tylko zdementowałem kłamstwo, że pasmo CD to 20hz do 20khz, bo prawda jest taka, że wynosi ono 5hz do 22khz. A że największy głąb na forum nie odróżnia 5hz od 5000hz to już nie moja wina. 

3 godziny temu, sly30 napisał:

To nie są dźwięki muzyczne, ani harmoniczne z muzyki. 

Ukryta Zawartość

Od 5 kHz. Dla niektórych instrumentów znacznie wcześniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, Seyv napisał:

Z muzycznego punktu widzenia czy pasmo sięga 15khz czy 20 kHz to nie wielka różnica bo to nawet nie jest jedna oktawa. 5 kHz to dużo na dole pasma gdzie pomiędzy 25 Hz a 5 kHz mieści się prawie 8 oktaw a nie na górze pasma. A powyżej 20 kHz to już w ogóle bez znaczenia bo kolejna oktawa sięga 40 kHz. 

Nigdzie nie było mowy o 5khz. Ten baran nie umie czytać. Była mowa o 5hz….od dołu!!!! Teraz wpadł w panikę bo zdał sobie sprawę w kolejnej swojej wtopy i będzie rozmywał wpadkę innymi wpisami, żeby zakryć swoją kompromitacje!

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi