Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

I to ma wpływ na transmisję USB ? Serio ?

Kilkukrotnie zamulony router (zapchany cache) zamulał dźwięk. Reset pomagał. (zazwyczaj pierwszy objaw to trzaski przy przewijaniu). Wyłączenie niepotrzebnych usług, w tym Upnp poza responsywnoscią całej sieci poprawia dźwięk. 

Czym to wyjaśnić? Nie wiemy co się dzieje z plikami w trakcie skoków transferu/ping. Wszystko wskazuje że to nie działa tak jak się racjonalistom bez minium wiedzy technicznej wydaje 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

racjonalistom

to strasznie zabobonni ludzie

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Tak jak lekarz nie będzie przyjmował suplementów diety tak specjalista IT od sieci komputerowych nie będzie montował audiofilskiego switcha i cudownych zasilaczy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pokaźną grupa osób którym zarówno suplementy diety jak i audiofilskie elementy sieci komputerowej poprawiają samopoczucie.

7 minut temu, przmor napisał:

Tak jak lekarz nie będzie przyjmował suplementów diety tak specjalista IT od sieci komputerowych nie będzie montował audiofilskiego switcha i cudownych zasilaczy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pokaźną grupa osób którym zarówno suplementy diety jak i audiofilskie elementy sieci komputerowej poprawiają samopoczucie.

Dlaczego wy piszecie o streamingu przez net. TO JEST ZLO I Z JAKOSCIA DZWIEKU NIE MA NIC WSPOLNEGO !!!

Ma tylko jedna zalete … jest relatywnie tanie.

Rozmawiajmy o streamingu plików z wlasnego serwera w sieci LAN.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

55 minut temu, pmcomp napisał:

Rozmawiajmy o streamingu plików z wlasnego serwera w sieci LAN

No to jak włączasz NAS w tor? Tzn gdzie wpadają/uchodzą dane z NAS-a u Ciebie?

Edytowane przez absinth3

35 minut temu, absinth3 napisał:

No to jak włączasz NAS w tor? Tzn gdzie wpadają/uchodzą dane z NAS-a u Ciebie?

Co robią? Uchodzą po … skrętce zakonczonej po obu stronach wtykami RJ45 😉 . Protokół ethernetowy.

”Narysowalem” jak najlepiej podlaczyć.

Coś jeszcze? Zamów sobie uslugę komputerową to specjalisci od IT przyjada i ci podlączą.

Ponieważ ja nie jestem taki ałdjofilskim purystą jak wy tutaj, choc robilem proby z dedykowanym routerem i podpietym do niego HDD po USB, korzystam w pelni z mojej sieci LAN, po ktorej biega „wszystko”. Ostatni switch, do ktorego podpiety jest streamer dCS ma zasilanie liniowe. A NAS z muzuką stoi na strychu, „jakos tam wpiety” do sieci LAN. Dzieki temu korzystam ze swoich muzycznych zasobów wszedzie w LAN i „wszedzie” na świecie jak przyjdzie mi na to ochota.

Zadnych Tidali, Spotyfajów i innych wynalazków.

Teraz juz wiesz?

🙂 

PS. chcesz dobry dzwiek to … złóż system analogowy 😉 . Za te wszystkie kable, switche, zasilacze zlozycie niezly gramofon albo kupicie decka Nakamichi, ktory zje na sniadanie wasza cyfrę 🙂 .

Wlasnie slucham z vinyla:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przejebajka 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

no robią robią o tak: plum

A ktoś próbował porównywać SQ łącząc NAS z routerem przez USB? Albo NAS ze switchem po rj45?

Edytowane przez absinth3

5 minut temu, absinth3 napisał:

no robią robią o tak: plum

A ktoś próbował porównywać SQ łącząc NAS z routerem przez USB? Albo NAS ze switchem po rj45?

Ty masz jakies pojecie o LAN czy o połaczeniach sieciowych?

Bo widze, ze dzwoni tylko nie w tym kościele.

Plum zrobisz jak wskoczysz do basenu z zimną woda … ochloniesz nieco.

Edytowane przez pmcomp

hehe czuję, że czeka mnie egzamin...

a mówiłem o takim pudełku co się nazywa qnap coś tam coś tam i o jego ewentualnym zastosowaniu w roli hdd. Oraz o pominięciu routera w ogóle = router ciągnie z inernetu a NAS uchodzi do switcha. 

Co do serwisów- to ja akurat się nie zgadzam i nawet słucham spotify (najlepsza baza), tidal odpada (dla mnie najsłabsza baza), qobuz - dla mnie OK

I kto tu mówi o puryzmie? Nie uznajesz serwisów- to jesteś purystą.

Dobre granie z gramofonu uzyskać można za część kwoty wydanej tor cyfrowy (nawet jeśli wyłączyć z tego streamery)

29 minut temu, pmcomp napisał:

Przejebajka 🙂

pewnie czuć dymek z faji, którą laska jara

Nie … czeka cie po prostu nabycie pewnej wiedzy jak dzialaja protokoły ethernetowe i co z czym i jak mozna połaczyć. Forum audio slabe do tego jest.

🙂 

6 minut temu, absinth3 napisał:

pewnie czuć dymek z faji, którą laska jara

Pewnie za duzo sie najrales.

U mnie laska „sluzy” do ruchania, nie do jarania 🙂 . Starej daty jestem 😉 .

10 minut temu, absinth3 napisał:

a mówiłem o takim pudełku co się nazywa qnap coś tam coś tam i o jego ewentualnym zastosowaniu w roli hdd. 

Po USB? Ło matko i córko …

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie … czeka cie po prostu nabycie pewnej wiedzy jak dzialaja protokoły ethernetowe i co z czym i jak mozna połaczyć.

nie- interesuje mnie tylko SQ, wiedza tylko jeśli ma zastosowanie w tym celu.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

U mnie laska „sluzy” do ruchania, nie do jarania

coś Ci się pomyliło: faja służy do jarania. A nie laska (która jara faję) z różą.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Rozmawiajmy o streamingu plików z wlasnego serwera w sieci LAN

tośmy tu sobie porozmawiali

zabawne

16 minut temu, pmcomp napisał:

A skad wiesz czy czasem w tym marketingowym MQA dostawca nie koduje czasem jakosci np. MP3 128 kbps? Wierzysz na marketignowe slowo? Gratuluję.

Taki stary, 15,5 lat na forum a taki … g..i 🙂 . Gazetom, internetowi, forum i Pacułom też wierzysz? Uszom?

Spisek aż nadto widoczny- wiadomo wszyscy nas chcą oszukać i orżnąć

Hehe nie bierzcie mnie Kolego pod małego

Ślepe testy- dawno z tego wyrosłem. Takie testy mogą służyć badaniu słuchaczy a nie różnic sprzętowych.

Tiaaaaa … ale douczyc sie z IT to nie łaska. Szkoda. EOT with you.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 2.09.2022 o 11:50, Muzg napisał:

Nie, o tym:

Ukryta Zawartość

Jeszcze go nie ma w ofercie, czy to na zamówienie? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

5 godzin temu, absinth3 napisał:

Ślepe testy- dawno z tego wyrosłem. Takie testy mogą służyć badaniu słuchaczy a nie różnic sprzętowych.

Tak. W sumie masz rację.

Badaniu, czy słuchacz SŁYSZY różnice, czy tylko opowiada, że je słyszy.

10 godzin temu, pmcomp napisał:

Dlaczego wy piszecie o streamingu przez net. TO JEST ZLO I Z JAKOSCIA DZWIEKU NIE MA NIC WSPOLNEGO !!!

Ma tylko jedna zalete … jest relatywnie tanie.

Rozmawiajmy o streamingu plików z wlasnego serwera w sieci LAN.

Dlatego że sluchamy z serwisów, gdzie mamy największy wybor? 

Nie każdy ma tyle plików własnych żeby się do nich ograniczać? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, iro III napisał:

tylko opowiada, że je słyszy

Może i tak być. A czy kto robił test na ilość błędów w kolejnych odpowiedziach?

Np 100 słuchaczy w teście ABX  i 10 prób. Jaka jest ilość błędów w 1-2 próbie w porównaniu z 9-10?

Ja streamuje bezpośrednio z pamięci streamera z karty SD o dużej pojemności i w życiu nie  miałem takich problemów, o której tu wspominają koledzy korzystający z NAS...

23 minuty temu, absinth3 napisał:

Np 100 słuchaczy w teście ABX  i 10 prób. Jaka jest ilość błędów w 1-2 próbie w porównaniu z 9-10?

Myślę sobie, że gdy są realne różnice o jakich opowiadają wyczynowi (przeoaść!, różnica 3 klas! itp.) to nie ma znaczenia, różnice słychać bedzie podobnie tak w 1-2 próbie jak i 9-10.

Gdy są jednak "różnice", będące fragmentami powielanych bajek i mitów, w 1-2 próbie będzie tylko zgadywanie, podobnie jak w 9-10.

2 godziny temu, iro III napisał:

Gdy są jednak "różnice", będące fragmentami powielanych bajek i mitów, w 1-2 próbie będzie tylko zgadywanie, podobnie jak w 9-10.

Że tobie się nie nudzi pisać w kółko to samo ,jak by ci dali taką możliwość to karał byś grzywną albo więzieniem tych co co słyszą róznicę ... zajmij się czymś innym ,nie masz rodziny ,może więcej słuchaj muzyki ,masz sporo płyt,tylko nie pisz już tych bzdur.

4 minuty temu, folab napisał:

Że tobie się nie nudzi pisać w kółko to samo ,jak by ci dali taką możliwość to karał byś grzywną albo więzieniem tych co co słyszą róznicę ... zajmij się czymś innym ,nie masz rodziny ,może więcej słuchaj muzyki ,masz sporo płyt,tylko nie pisz już tych bzdur.

On nie pisze bzdur tylko prawdę.

Ałdjofilom często wydaje się, że słyszą różnice, a gdy proponuje sie im sprawdzenie tego w ślepym teście to krzyczą jak Ty.

I nie mówimy tutaj o różnicach np. przy kablach analogowych tylko o wyimaginowanych różnicach w sprzęcie LAN.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Ałdjofilom często wydaje się, że słyszą różnice, a gdy proponuje sie im sprawdzenie tego w ślepym teście to krzyczą jak Ty.

Ja nie krzyczę tylko udowadniam w slepym teście co czyniłem nie raz

10 minut temu, pmcomp napisał:

I nie mówimy tutaj o różnicach np. przy kablach analogowych tylko o wyimaginowanych różnicach w sprzęcie LAN.

tego nie sprawdzałem ,jedyne co zrobiłem to wymieniłem standardowy zasilacz od routera na Muzg Audio i róznica w dźwięku jest bardzo duża ,słucham po WI-FI.

Gość

(Konto usunięte)

PO rozmowie z jednym z userów z tej zakładki pojawiła sie u mnie następująca koncepcja:

1. switch zarządzany (żeby ustalić priorytet np. dla urządzeń audio i odciąć pozostałe), np tp linki sg3210 z wyjściem SFP do tego wpinamy np. MiniGBIC TP Link TL-SM311LM czyli przejście na światłowód (uciekamy od zakłóceń elektromagnetycznych)

2. Światłowód np. taki: https://pl.farnell.com/phoenix-contact/1115640/fibre-cable-lc-duplex-lc-duplex/dp/3462893?gclid=CjwKCAjwvNaYBhA3EiwACgndggxjqRRk-s0XrXNf8aAVLxERvpDThkZge3WE4WS-7_6nnaS3osQWVxoCPWsQAvD_BwE&mckv=_dc|pcrid||plid||kword||match||slid||product|3462893|pgrid||ptaid||&CMP=KNC-GPL-GEN-SHOPPING-PMax-Cables&gross_price=true. Ten jest drogi bo z włókien szklanych

3. Z drugiej strony  druga przejściówka ze światłowodu na SFP i jeszcze jedna z SFP na jr45

W ten sposób, jak zrozumiałem naszą rozmowę, odcinamy się, izolujemy od innych urządzeń podpiętych do tej samej sieci (zarządzanie na switchu) i odcinamy się, na ile to możliwe od zakłóceń elektromagnetycznych zbieranych przez całą instalację internetową. 

Razem wszystko to nie jest specjalnie drogie. Problemem może być tylko ustawienie switcha, tu musiałbym poprosić o pomoc informatyków biegłych w tym. Dopiero potem ewentualnie zasilacze (chociaż ten tp link sg 3210 ma zasilacz wewnętrzny, penie impulsowy, chociaż nie znalazłem nigdzie opisu, co naprawdę tam siedzi, ale ma normalne gniazdo komputerowe, więc lepszy kabel można wypróbować zawsze lub w przyszłości odciąć wewnętrzny zasilacza i dać liniowy)

2 minuty temu, pantagruel napisał:

Z drugiej strony  druga przejściówka ze światłowodu na SFP i jeszcze jedna z SFP na jr45

Nie mam pojęcia czy istnieje urządzenie, które to w sobie łączy co by nie mnożyć połączeń itd.

Godzinę temu, folab napisał:

zajmij się czymś innym ,nie masz rodziny ,może więcej słuchaj muzyki ,masz sporo płyt,tylko nie pisz już tych bzdur.

Ty mi życia nie będziesz ustawiał, nawet gdy masz takie nań odkrywcze przepisy.

Jak nazwiesz to "bzdurą" nawet 1000 razy, to i tak ta bolesna prawda z bzdurę się nie zamieni.

Edytowane przez iro III
6 minut temu, iro III napisał:

Jak nazwiesz to "bzdurą" nawet 1000 razy, to i tak ta bolesna prawda z bzdurę się nie zamieni

w drugą stronę to samo będzie

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

On nie pisze bzdur tylko prawdę.

To tak jak bym nie słyszał różnicy nagrania na taśmie ORWO a Stilonowskiej z przed pożaru AN-35.

No to taśma i to taśma z patryjotyzmu kupowałem tylko Stilonowskie 🤣

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 godzin temu, sir.jax napisał:

Jeszcze go nie ma w ofercie, czy to na zamówienie? 

Na ten moment jest dostępny na zamówienie.

55 minut temu, pantagruel napisał:

W ten sposób, jak zrozumiałem naszą rozmowę, odcinamy się, izolujemy od innych urządzeń podpiętych do tej samej sieci (zarządzanie na switchu) i odcinamy się, na ile to możliwe od zakłóceń elektromagnetycznych zbieranych przez całą instalację internetową. 

Dlatego jeszcze raz zarekomenduje tutaj MikroTik CSS610. Dwa porty SFP+ pozwalają jednym połączyć się z routerem na nawet 10Gbit, a drugi wkładką SFP podłączyć bridge zapewniając pełną separacje systemu audio od sieci internet i domowej. Dodatkowo mamy 8 portów LAN do wykorzystania. Ma zewnętrzny zasilacz impulsowy który można bez problemu zamienić na liniowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego jeszcze raz zarekomenduje tutaj MikroTik CSS610

mowa o tym: 

Ukryta Zawartość

czy o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_61036
aktualizacja błędu
13 godzin temu, absinth3 napisał:

Ja raz dałem się namówić na ślepe testy, mogę wam w paru słowach napisać jaki był tego przebieg.

Przedmiotem testów były przewody zasilające w systemie kolegi którego nazwijmy początkującym audiofilem, sprzęt średnia półka (kolumny, wzmacniacz, CD ~40k, nie ma to znaczenia), testowaliśmy mityczny przewód komputerowy, AQ NRG 2 którego poczatkujący audiofil kupił ze sprzętem i AQ Wild którego ja przyniosłem. 

W teście brali udział: Antykablarz kolega początkującego audiofila który nabijał się z niego że kupił przewód zasilający za 500zł, zainicjował ten test i był sędzią, jego zindoktrynowany kolega, który szczerze to nawet nie pamiętam czy w ogóle miał cokolwiek wspólnego z audio, żona i nastoletnia córka początkującego audiofila i ja.

Test przebiegał w ten sposób, że najpierw po około 5 minut słuchaliśmy przewodów w parach, czyli np. przewód komputerowy (A) i Wild (B). Przewody kolejno były zmienione dwa razy. Na tym etapie antykablarze mieli bardzo niewesołe miny. Potem przed sprzętem został postawiony taki wieszak na kółkach z nałożonym kocem który zasłonił nam sprzęt tak żebyśmy nie widzieli jaki przewód był podłączony i który bardzo zmienił dźwięk, po czym było 10 prób po mniej więcej 2 minuty tego samego kawałka z losowo podłączonym przez antykablarza przewodem A/B, my zapisywaliśmy na kartce czy to A czy B.

Wyniki pierwszego testu porównującego przewód komputerowy z Wildem były następujące. Ja trafiłem 9/10 (w ostatniej próbie się pomyliłem), żona 8/10, początkujący audiofil z córką po 7 razy, kolega antykablarza 5 razy. Po czym kolega antykablarza oznajmij że wskazywał przewody losowo i że nie słyszy różnicy (co bardzo ciekawe 5 pierwszych prób miał poprawnie). Z 10 prób 6 razy był podłączony Wild. Następnie antykablarz zaczął sugerować że ja siedziałem tak że widziałem co jest podłączone, zaczął wymyślać jakieś swoje teorie i oznajmił że ogólnie ta próba dowodzi że on ma rację. Wyśmiałem go i na tym to się w sumie skończyło.

Nigdy więcej na taką farsę nikt mnie nie namówi. 

Skoro się pomyliłeś w ostatniej próbie to znaczy że miałeś po prostu najwięcej szczęścia podczas testu a nie że na 100% słyszyszałeś różnicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi