Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Up Tone Audio zapowiada, że do końca kwietnia wznowi produkcję swojego regen w wersji 2.

Na zagranicznych forach czytałem, że właściwie wystarczy zastosować ich urządzenie i nic więcej właściwie już nie potrzeba.

38 minut temu, pantagruel napisał:

Up Tone Audio zapowiada, że do końca kwietnia wznowi produkcję swojego regen w wersji 2.

Na zagranicznych forach czytałem, że właściwie wystarczy zastosować ich urządzenie i nic więcej właściwie już nie potrzeba.

Użytkownicy Regena od UpTone w większości przypadków wlasciwie na nim kończą dalsze poprawianie toru LAN. Jeszcze tylko ekstremiści dokładają zgary sterujące.

Bardzo drogie to pudełko, kiedyś przebierałem nóżkami wokół tego UpTone Regen 😁

Na wtórnym  chyba ponad 4tys, zatem pozostaje jeno izolacja galwaniczna Pink Faun 😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)

Ale gdyby pozliczać koszty dwóch switchy, zasilaczy do nich, dodatkowego okablowania, to niekoniecznie musi wyjść drogo sam regen.

O estetyce użycia jednego urządzenia zamiast kilku pudełek, już nie wspomnę, może komuś podobać się taka pajęczyna. Mi nie bardzo.

Miałem ER przez 10 dni na testach z zasilaczem odpowiednim i właściwie to sprowadziło mnie na złą drogę.

Wściekałem się jak diabeł, że we właściwym czasie nie kupiłem ER, ale było za późno.

Gość w tym sklepie:

Ukryta Zawartość

jest przyjazny i komunikatywny; byłem nawet zapisany na ER mk2 i Sonore opticalModule Deluxe v2, ale w międzyczasie koncepcja się zmieniła. I już do tego nie wracam. Ale ER z testu zrobił wrażenie.

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

20 minut temu, sir.jax napisał:

Na wtórnym  chyba ponad 4tys, zatem pozostaje jeno izolacja galwaniczna Pink Faun 😆

Ukryta Zawartość

I znów producenci oszukują naiwnych audiofili ...

Można uzyskać to samo dużo taniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

31 minut temu, Piopio napisał:

I znów producenci oszukują naiwnych audiofili ...

Można uzyskać to samo dużo taniej:

Ukryta Zawartość

Biere 😄

Tylko ten ma dwa gniazda, a Pink Faun wpinasz w urządzenie, a w niego kabelek. Tutaj by trzeba kawałkiem przewodu połączyć,  czy jakoś tak 🫢

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

41 minut temu, sir.jax napisał:

Użytkownicy Regena od UpTone w większości przypadków wlasciwie na nim kończą dalsze poprawianie toru LAN. Jeszcze tylko ekstremiści dokładają zgary sterujące.

No i zostałem ekstremistą 😉

2 minuty temu, kaviter napisał:

No i zostałem ekstremistą 😉

Hmmm.

No i co nam powiesz, progres jest?

Bo niby zegary nic nie dają 😉

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, sir.jax napisał:

E, szczęśliwiec z Ciebie... Czyli wstajesz kiedy jasno się robi, kładziesz się spać o zmroku, a w ciągu dnia polujesz, tak?😅

Każdy z  nas zaczynał od czegoś i potem dowiadywał się, że np wymiana kabla głośnikowego zmieni/poprawi brzmienie. No ale jak, ku7wa, przecież to zwykły prąd płynie, w podstawówce uczyli że ładunek w czasie to natężenie a żarówka czy w tej czy tamtej oprawce świeci tak samo. No ale przyszedł moment, że trzeba było pokajać się, bić się w pierś, przeprosić ze swoim niedowiarstwem i uznać grające kable głośnikowe. Potem po kolei przychodził czas na interkonekty, wyższy level niedowiarstwa czyli interkonekty cyfrowe, potem ładowarka vs zasilacz liniowy. Potem zasilacz liniowy (ależ to gówno się okazało) kontra baterie. Jeszcze kabel zasilający - no ale jak, kabel z prądem z gniazdka? No tak - i znowu zmiana poglądów i bicie się w pierś. Ja już swoją drogę przeszedłem i wiem, że kilka lat temu też byłem na etapie robienia beki z wielu aspektów, ale pewne rzeczy jednak trzeba w audio przyjąć do wiadomości mimo ich niskiej wiarygodności. Nie doszedłem jeszcze do etapu audiofilskich gniazdek w ścianie, zatyczek dla nieużywanych gniazd RCA blokujących promieniowanie kosmiczne czy cos tam jeszcze, podkładek pod kable i bezpieczników audio (tych dla switcha czy routera też - na szczęście nie mam takich bezpieczników do wymiany w swoim sprzęcie). Tak czy siak ostrożnie  przyjmuję różne dziwne "grające" gadżety, ale nie wyrywam się już z szyderą, jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że może nie u mnie ale w lepszym systemie coś tam słychać.

Cały ten wątek to takie zastanawianie się, czy jesteśmy na przedstawieniu iluzjonisty i gdzie jest granica prawdy technicznej a gdzie fantastyki. Oprócz konkretów pojawiło się mnóstwo bzdur i naszej wyobraźni. Wśród komentujących  jest może jedna albo dwie osoby co rzeczywiście wiedzą jak działa ta transmisja danych internetowych, jaka jest rzeczywista wrażliwość i degradacja. Piszemy tu o paczkach, poukładanych pakietach, jitterach itd. A w rzeczywistości większość CH się zna na tym. Wiecie/wiemy że gdzieś dzwoni, każdy sobie poczytał kiedyś o tym jak działa transmisja szeregowa RSem , potem USB i protokołam przemysłowymi, że są bity kontroli parzystości, że są tokeny i mądrzymy się do bólu by sprawić wrażenie fachowca, zaorać oponenta i  pokazać kto ma dłuższego. 

Krótko, znasz się na tym, ale tak faktycznie to pisz i wyjaśniaj reszcie bo od tego jest forum. Ale jakieś gdybanie, domyślanie się, "chyba" "możliwe" "prawdopodobnie", rzucanie tekstów których samemu się nie rozumie - nikomu tu niepotrzebne. To  nie było personalnie do kogoś, tak do siebie i do reszty.

24 minuty temu, pantagruel napisał:

E, szczęśliwiec z Ciebie... Czyli wstajesz kiedy jasno się robi, kładziesz się spać o zmroku, a w ciągu dnia polujesz, tak?😅

Dokładnie tak 😁

58 minut temu, Wito76 napisał:

Tak czy siak ostrożnie  przyjmuję różne dziwne "grające" gadżety, ale nie wyrywam się już z szyderą, jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że może nie u mnie ale w lepszym systemie coś tam słychać.

Dokładnie, dobrze ujęte. Wszystko ma znaczenie w audio, niektóre rzeczy mniejsze, niektóre większe. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 18.01.2023 o 10:06, Piopio napisał:

Mimo wszystko to jest domena analogowa. W domenie cyfrowej kable i sprzęty sieciowe nie mają wpływu na przesyłane dane. Poza COAX. Ale to inna bajka. 

To co ty uznajesz ze dziala to dziala a to czego ty nie uznajesz nie dziala 😄 

Odmienny stan swiadomosci

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Bo niby zegary nic nie dają

Wiadomo, wszystko gra tak samo 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 minut temu, rafa napisał:

To co ty uznajesz ze dziala to dziala a to czego ty nie uznajesz nie dziala 😄 

To nie ja ale inżynierowie. Trzymam się techniki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

To nie ja ale inżynierowie. Trzymam się techniki. 

otoz to, a jak ktos dalej uwaza ze zegar w switchu ma jakikolwiek wplyw to by nie dac sie nabrac szarlatanom polecam przeczytac specyfikacje : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - sa dostepne za free po zalozeniu konta 🙂

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Ukryta Zawartość

Taką izolację ma każdy switch 😉 .

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Wito76 napisał:
10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
Taką izolację ma każdy switch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Żart?

no nie - specyfikacja lacza ethernet _wymaga_ transformatora izolacyjnego na kazdym koncu medium z rj45 🙂

dawalem nawet wczesniej zdjecie jak to wyglada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xsnailx

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Tu chyba ktoś popełnił recenzje tego ustrojstwa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W temacie zasilaczy impulsowych i ich wpływu na tor audio.

I wychodzi na to, że sprawa nie jest taka oczywista.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość

(Konto usunięte)

Sprawa jest oczywista, bo wszyscy znamy firmy produkujące zacne i drogie sprzęty na zasilaczach impulsowych. Jak zawsze, sprawa implementacji. A co może być we wtyczce do ściany? Podładować komórkę, ok, ale co z dedykowanymi urządzeniami audio? Może robić się słabo. Krótko mówiąc, wygląda na to, że technologia impulsowa sama w sobie nie jest zła, tylko wymaga odpowiedniego traktowania. Być może czasem nawet prościej jest zrobić zasilacz liniowy - ale to zajmuje wiele miejsca w sprzęcie i nie jest tanie. Taki los nasz.

2 godziny temu, Wito76 napisał:
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
Taką izolację ma każdy switch

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Żart?

Nie, pytanie jak i na ile to faktycznie działa przy audio. Z jakichś względów uważa się że izolacja przez optyka (2x switch z wkładką SFP) jest skuteczniejsza. No i nie można zapominać że same urządzenia sieciowe (a szczególnie jak są np 3 w jednym jak router dodawać od siebie). Z ciekawostek - jeden ze switchy, tylko nie pamiętam który nie reagował na zmianę zasilacza, tak samo było z liniowym jak impulsowym - ale ewidentnie coś mi psuł w dźwięku. Żałuję że nie porobiłem notatek - pamięć ulotna bywa 🙂 

2 godziny temu, xsnailx napisał:

no nie - specyfikacja lacza ethernet _wymaga_ transformatora izolacyjnego na kazdym koncu medium z rj45 🙂

Na każdym wejściu/wyjściu?

Z linka poniżej wynika że standardowa izolacja jest mniej skuteczna niż np. dedykowana medyczna izolacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Tu chyba ktoś popełnił recenzje tego ustrojstwa.

Ukryta Zawartość

I tak ma działać. Taki sam wpływ na brzmienie ma izolacja galwaniczna USB jeśli transport USB i DAC jest rozdzielony. W przypadku jednego pudełka - streamera warto takie urządzenie wstawić w tor. Albo korzystać w połączenia Wi-Fi. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Na tym kabaretowym forum "niby" to słowo klucz.

5 godzin temu, Wito76 napisał:

zatyczek dla nieużywanych gniazd RCA blokujących promieniowanie kosmiczne

W aspekcie Value For Money to najlepszy możliwy tweak.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, kaviter napisał:

W aspekcie Value For Money to najlepszy możliwy tweak.

Zgadzam się i potwierdzam, sam używam cardasów niedrogich. Są ponoć droższe i jeszcze lepsze. Poza tym, zobaczcie na zdjęciach, że stare sprzęty japońskie fabrycznie miały zaślepki.

I tak ma działać. Taki sam wpływ na brzmienie ma izolacja galwaniczna USB jeśli transport USB i DAC jest rozdzielony. W przypadku jednego pudełka - streamera warto takie urządzenie wstawić w tor. Albo korzystać w połączenia Wi-Fi. 
Przepraszam że tak niesubtelnie, jakbym był złośliwy i policzył ile razy pisałeś o tej izolacji galwanicznej i za każdy wpis dostał złotówkę na alkohol to opiłbym się wraz z kumplami. Ale nie o tym, zupełnie serio i bez trollingu teraz , podaj linka do takiego izolatora, wreszcie mnie zaintrygowałeś.
Zgadzam się i potwierdzam, sam używam cardasów niedrogich. Są ponoć droższe i jeszcze lepsze. Poza tym, zobaczcie na zdjęciach, że stare sprzęty japońskie fabrycznie miały zaślepki.
A nie wystarczy zwykła wtyczka rca i zrobić zworkę gorącego pinu i masy? Nie sprawdzałem ale też podobno likwiduje przesłuchy.
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Wito76 napisał:

A nie wystarczy zwykła wtyczka rca i zrobić zworkę gorącego pinu i masy? Nie sprawdzałem ale też podobno likwiduje przesłuchy

Chyba jednak prościej i taniej włożyć te zatyczki i z głowy. Zresztą nie każdemu i wszędzie to się sprawdza. Ja jeden komplet kupiłem od pana, który ich nie używał, bo nie słyszał żadnych zmian. Ja usłyszałem. Mam całkowicie lampowe pre. Może dlatego? 

No tak to jest że czytamy, czytamy i się nakręcamy. Kupujemy te zatyczki, bezpieczniki, kabelki do switcha cat8 itd - ja nie mówię, że to voodoo - ale gdy tak sobie kiedyś podliczyłem w koszyku Allegro i Aliexpress ile takich pierdół, pomysłów na przyszłość tam mam - to za tę kasę kupię sobie nowy zestaw lamp do wzmacniacza czy dołożyć do lepszego DACa i tu progres czy choćby słyszalna zmiana będzie oczywista i bez dylematów czy jestem frajerem czy nie. Chodzi mi o to, co robi robotę i jest priorytetem w moim systemie a co kosztowną zabawą.

• Pokaż nowe odpowiedzi