Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o dobór kabli do systemu

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Jedynak napisał:

Kable skręcone zgodnie w w/w sugestiami.

YTDY 20x0,5 + oplot.

Koszt śmieszny ale zobaczymy, ups... posłuchamy co potrafią. Od jutra zaczynam testować 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2021-11-01-19-57-58-450.jpg

Masz dobry sprzęt ( Yamaha jako transport jest słaba ) , kolumny, widać że co robiłeś z akustyką a chcesz obniżyć sobie poziom brzmienia byle jakimi kablami.

2000 na kable głośnikowe to za mało żeby usłyszeć potencjał tego co masz. Do 2000 bardzo dobrymi kablami są Luna Cables Gris. Wypożycz i sam oceń, ale to nadal nie ten poziom. 

2000zł na resztę też za mało. Dobry kabel zasilający do źródła to np Oyaide GPX-RE V2. Też wypożycz i sam oceń.

Co do RCA to za nieco ponad 2000zł można kupić używane kable adekwatnej do systemu klasy jak np Kimber KS-1016 czy Tellurium Q Black Diamond. To są kable które już mało psują. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel głośnikowy YTDY 20x0,55 przetestowany.

Przepaści między moimi Cordialami nie ma. Różnice na granicy percepcji. Pewnie wynika to z faktu, że jestem jeszcze słabo osłuchany.

A co usłyszałem?

Subiektywnie: delikatne podbicie pasma w zakresie przełomu średnica-góra przez co zacząłem mocniej  słyszeć sybilanty, co z kolei zaczęło mnie drażnić. Nie wiem na ile to efekt kabla a na ile efekt pracy mojego mózgu. Pojawił się też delikatny pogłos, który brzmiał całkiem przyjemnie. Co do dołu pasma, stereofonii i przestrzeni różnic nie stwierdziłem, no może delikatne dociążenie dołu w kierunku zaokrąglenia brzmienia. 

Przez podbite sybilanty YTDY 20X0,5 odpada.

Dalej będę poszukiwał kabli do mojego systemu. Chwilowo jednak muszę postawić na zmianę transportu CD. W najbliższym czasie zamierzam przetestować Cambridge CXC.

@muda44: tych Luna Cables Gris nie znalazłem do wypożyczenia. 

11 minut temu, Jedynak napisał:

tych Luna Cables Gris nie znalazłem do wypożyczenia. 

Są dostępne bezpośreednio u dystrybutora. Wysyła na testy bez problemu. Z tym, że taniej i wcale nie gorzej "grają" kable Duelunda. W obu przypadkach jest to bowiem miedź cynowana w oplocie bawełnianym   

Przepaści między moimi Cordialami nie ma. Różnice na granicy percepcji. Pewnie wynika to z faktu, że jestem jeszcze słabo osłuchany.
A co usłyszałem?
Subiektywnie: delikatne podbicie pasma w zakresie przełomu średnica-góra przez co zacząłem mocniej  słyszeć sybilanty, co z kolei zaczęło mnie drażnić. Nie wiem na ile to efekt kabla a na ile efekt pracy mojego mózgu. Pojawił się też delikatny pogłos, który brzmiał całkiem przyjemnie. Co do dołu pasma, stereofonii i przestrzeni różnic nie stwierdziłem, no może delikatne dociążenie dołu w kierunku zaokrąglenia brzmienia. 
Dalej będę poszukiwał kabli do mojego systemu. Chwilowo jednak muszę postawić na zmianę transportu CD. W najbliższym czasie zamierzam przetestować Cambridge CXC.

[mention=13108]muda44[/mention]: tych Luna Cables Gris nie znalazłem do wypożyczenia. 

Zmniejsz z 20 do 8 lub 4 drucików na plus i drugie na minus, i posłuchaj
16 minut temu, TomekL3 napisał:

Zmniejsz z 20 do 8 lub 4 drucików na plus i drugie na minus, i posłuchaj

Ukryta Zawartość

Nic to nie da, bo sybilanty będzie kolega dalej slyszał, nawet może mocniej, bo zmniejszy się znacznie ilość basu. 

Dla tych sybilantow, tej głębokiej średnicy i punktowego, basu je właśnie polecam. 

Widocznie kolega lubi inne brzmienie, nic mi do tego. Powodzenia w poszukiwaniu odpowiednich kabelków. Pozdrawiam. 

Ukryta Zawartość

Nic to nie da, bo sybilanty będzie kolega dalej slyszał, nawet może mocniej, bo zmniejszy się znacznie ilość basu. 
Dla tych sybilantow, tej głębokiej średnicy i punktowego, basu je właśnie polecam. 
Widocznie kolega lubi inne brzmienie, nic mi do tego. Powodzenia w poszukiwaniu odpowiednich kabelków. Pozdrawiam. 

U mnie przy 4x0,5 nie ma sybilantów a i bas potrafi nisko zejść. Zapewne jest to zależne od wielu czynników, ale skoro kabelek już jest to czemu nie poeksperymentować.
3 godziny temu, Jedynak napisał:

Subiektywnie: delikatne podbicie pasma w zakresie przełomu średnica-góra przez co zacząłem mocniej  słyszeć sybilanty

Dzięki za opinię bo miałem z ciekawości wypróbować, ale to co opisałeś zupełnie mi wystarczy. Jak widać nie dla każdego "lepiej" oznacza dobrze... 

28 minut temu, TomekL3 napisał:

U mnie przy 4x0,5 nie ma sybilantów a i bas potrafi nisko zejść. Zapewne jest to zależne od wielu czynników, ale skoro kabelek już jest to czemu nie poeksperymentować.

U mnie też nie świszczy, tylko bardzo wyraźnie słychać. Widocznie kolega ma w kolumnach mocna górę, a te kabelki to jeszcze bardziej uwydatnią. Dlatego są świsty. Sybilanty to wystąpią przy mocnej górze kolumn, to na pewno. Jakby się miało podpiac te kabelki do altus 140 czy pochodnych to głowę urwie 😄

48 minut temu, KALIBER napisał:

Nie zdzierżyłbym , ktoś tak lubi ?🙂

Mi się nazwa sybilanty popierdzieliła z czyms innym. Nie ma świstów, ale jest wszystko bardzo wyraźnie słyszalne. Przy mniejszych ilościach drutów , dzwiek będzie bardziej płaski, lecz dalej wyrazny. 

Ten kabel określam jako bezlitosny 😉 

Jak coś jest nie tak w systemie na pewno nie zamaskuje i nie uczyni słuchania "przyjemnym"

cokolwiek to dla każdego z nas oznacza. Niskie THD, liniowe pasmo i podobnej jakości

kable IC pozwalają się cieszyć dźwiękiem. Ale niestety zbliżonym do naturalnego 😉 

co początkowo nie pozwalało mi na słuchanie muzyki "w tle" bo przyciągało uwagę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Jedynak napisał:

A co usłyszałem?

Też u mnie coś z górą narobiły, po godzinie odsłuchu, usunąłem je z systemu.  Wysokie były jakieś nerwowe,momentami ostre, nieprzyjemne się słuchało nagrań, było brak jakiejś takiej płynności w ich graniu. Z Cordialami, Melodiką, czy Audioquestami takich przebojów nie miałem🙂 U kogoś w innym systemie mogą się sprawdzać, u mnie słabo.

Przeginacie z kablami 🙂

Mam Tellurium Q Black II za te 1000 zl i nic wiecej nie trzeba... Jezeli ktos kupuje kable za 4-8, czy 20 tys... jest szamanem audio 😉

Kabel ma najmniejszy wplyw na system - od pewnego pulapu cenowego. Do zadnej yamahy nie ma sensu kupowac przesadnie drogich kabli.

Do 2x12 dorzuciłem następne 2x10. Rzeczywiście średnica i bas bardziej się nasyciły, bez zmian w wysokich. Czasem basu jednaj jest trochę za dużo, rozmazuje się lekko. Dam im się audiofilsko wygrzać kilka dni, może coś się zmieni w ich barwie. Jeśli nie, to będę musiał odjąć kilka drutów.

9 godzin temu, lete napisał:

Przeginacie z kablami 🙂

Mam Tellurium Q Black II za te 1000 zl i nic wiecej nie trzeba... Jezeli ktos kupuje kable za 4-8, czy 20 tys... jest szamanem audio 😉

Kabel ma najmniejszy wplyw na system - od pewnego pulapu cenowego. Do zadnej yamahy nie ma sensu kupowac przesadnie drogich kabli.

Mylisz się i to bardzo 😉

Tani i rewelacyjny kabel:

Jantzen Audio Bi-Wire 2x1/0,5mm2 lub Jantzen Audio 2x1,0mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak potrzebujesz system nieco utemperować, to może być strzał w "10"

Jeśli nie, to lepiej na górę pasma SC 24 AWG albo i wyżej, a na bas zwykła linka 2,5.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@Jedynak,  salony audio dysponują kablami ze szpuli w wersji demo, wypożycz kilka i zdecyduj. Czytając forum weź poprawkę na to, że co uszy i system to inna opinia. 

A moze rzeczywiscie wynika to z tego ze nie ma „przepasci“ wiec wszystko wlasciwie slyszales
Mylisz się i to bardzo

Mylisz sie i to bardzo

2000 na kable głośnikowe to za mało żeby usłyszeć potencjał tego co masz.
…..
2000zł na resztę też za mało.

Sam fakt rozpatrywania wszystkiego w kategoriach cenowych mowi za siebie
17 minut temu, xajas napisał:

Mylisz sie i to bardzo 

To wynika z moich 26 lat doświadczeń i POSIADANIA wielu kabli z różnych przedziałów cenowych w różnych systemach.

18 minut temu, xajas napisał:

Sam fakt rozpatrywania wszystkiego w kategoriach cenowych mowi za siebie

Nie ma nic za darmo. Żeby zrobić bardzo dobre kable potrzebne są do tego odpowiednie materiały a to kosztuje więc te najwyższej jakości kable są drogie co nie oznacza że wszystkie drogie są dobre i każdy taki nawet dobry kabel będzie pasował w danym systemie.

Tylko to trzeba wypróbować. Kupić, wypożyczyć i posłuchać samemu. 

Z moich 40 lat doswiadczen i POSIADANIA wielu kabli w roznych systemach wynika co innego

I co teraz?

Zapomnijmy te Co sie liczy to

PS.

Jakie superdrogie materialy sa potrzebne, by zrobic dobre kable?

11 minut temu, xajas napisał:

Co sie liczy to

Ukryta Zawartość

Myślalem, że to 🧠

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, xajas napisał:

Z moich 40 lat doswiadczen i POSIADANIA wielu kabli w roznych systemach wynika co innego

Ukryta Zawartość

I co teraz?

Zapomnijmy te emoji385.png Co sie liczy to emoji101.png

PS.

Jakie superdrogie materialy sa potrzebne, by zrobic dobre kable?

Pisać może sobie każdy. 

Wklej kilka fotek tych kabli w Twoich systemach. 

Czystość przewodnika,  wtyczek czy łączenia ma znaczenie. Tak jak geometria, izolacja itd ale najpierw trzeba mieć te dobre kable i sprzęt dobrej klasy żeby się o tym móc wypowiadać a nie klepać w klawiaturę 😉

No i oczywiście 40 lat temu porównywałeś różne dobre kable ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, muda44 napisał:

Wklej kilka fotek tych kabli w Twoich systemach. 

Że tak wtrącę , nie bądż taki do przodu .

Uważasz że wszyscy mają robić drutom zdjęcia by tobie coś udowodnić ?

KALIBER vel rydz .

1 minutę temu, KALIBER napisał:

Że tak wtrącę , nie bądż taki do przodu .

Uważasz że wszyscy mają robić drutom zdjęcia by tobie coś udowodnić ?

Ci którzy negatywnie  wypowiadają się o dobrych kablach, ich wpływie na poprawę brzmienia to takich na oczy nie widzieli. Mi nic udowadniać nie trzeba. Ja sam dla siebie wypożyczam lub kupuję i wyrabiam sobie własne zdanie w tym temacie. I nie zawsze im droższe tym lepsze chociaż nie ma tanio i wybitnie.

Pisać może sobie każdy. 
Wklej kilka fotek tych kabli w Twoich systemach...

Takie „powazne“ wyzwanie zasluzylo na rownie „powazna“ odpowiedz

Moj zestaw glosnikow stereo to ponad 150m

Kto da wiecej?

Ukryta Zawartość

Dzieki temu jestem najwiekszym KABLARZEM na tym forum.

Yep, pisac to kazdy moze, co chce

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, xajas napisał:

Takie „powazne“ wyzwanie zasluzylo na rownie „powazna“ odpowiedz

Ukryta Zawartość

Moj zestaw glosnikow stereo to ponad 150m emoji12.png

Kto da wiecej?

IMG_7299.thumb.jpg.0c1a227bfabdfb765bbf0316ebdcbfe8.jpg

Dzieki temu jestem najwiekszym KABLARZEM na tym forum. emoji3.png

Yep, pisac to kazdy moze, co chce

Nie wkleisz zdjęć dobrych kabli jakie miałaś bo takich nie miałeś i próbujesz to w żart obrócić. Gdybyś takie miał to byś inaczej pisał jak każdy który miał czy ma dobry sprzęt i spróbował dobrego okablowania.

A 40 lat temu to można było się cieszyć gramofonem Bambino i " grającymi " pocztówkami z kiosku a nie sprawdzać różne kable.

Nic mi do tego ale czytają to ci którzy by chcieli  dowiedzieć się coś w temacie od praktyków a trafiają na teoretyków udających praktyków...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jezeli ktos nie sluchal czegos lepszego, bardziej wyrafinowanego, to dlaczego twierdzi, ze nie warto i odradza innym?Jak kogos zadowala produkt x, niech na nim poprzestanie i nie pisze wszedzie i w kolko, ze nie warto, ze nie ma roznicy, ze to zbedny wydatek. Kable potrafia wniesc do systemu tyle dobrego co i zlego, wiec wybor nie jest oczywisty i do konca okreslony.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Nie wkleisz zdjęć dobrych kabli jakie miałaś bo takich nie miałeś i próbujesz to w żart obrócić. Gdybyś takie miał to byś inaczej pisał jak każdy który miał czy ma dobry sprzęt i spróbował dobrego okablowania.

A 40 lat temu to można było się cieszyć gramofonem Bambino i " grającymi " pocztówkami z kiosku a nie sprawdzać różne kable.

Nic mi do tego ale czytają to ci którzy by chcieli  dowiedzieć się coś w temacie od praktyków a trafiają na teoretyków udających praktyków...

Mylisz sie. Zaczalem od gramofonu, ktory byl jeszcze starszy niz Bambin i podlaczony do pieknego radia lampowego Stradivari (zaluje ze go juz nie mam).

PS. 

nie zapominaj ze to ty zaczales z tymi twoimi "...26 lat doświadczeń i POSIADANIA wielu kabli z różnych przedziałów cenowych w różnych systemach...", wiec jesli chcesz takimi "argumentami" wywrzec wrazenie na innych i podkreslic przez to swoja kompetencje i praktyke, to wklejaj te wszystkie swoje systemy i kable. Na mnie to nie dziala. Nie traktuje takich wyzwan powaznie 🙂

23 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Jezeli ktos nie sluchal czegos lepszego, bardziej wyrafinowanego, to dlaczego twierdzi, ze nie warto i odradza innym?Jak kogos zadowala produkt x, niech na nim poprzestanie i nie pisze wszedzie i w kolko, ze nie warto, ze nie ma roznicy, ze to zbedny wydatek. Kable potrafia wniesc do systemu tyle dobrego co i zlego, wiec wybor nie jest oczywisty i do konca okreslony.

G prawda, nie masz zielonego pojecia o tym co "ktos sluchal, i czy to bylo cos "lepszego i wyrafinowaanego")

Najprymitywniejsza metoda argumentowania (a w zasadzie dowodem braku rzeczowych argumentow) i rozprawiania sie z opinia niezgodna z wlasna jest proba podwazenia kompetencji i dyskredytowania tej innej osoby 

Edytowane przez xajas
  • Pokaż nowe odpowiedzi