Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.04.2025 o 15:31, J.Jerry napisał:

To są takie wnioski końcowe, a nie wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje.

Jak zmienisz jeden kabel, to ma to wpływ na inne połączenia, albo jak zmienisz urzadzenie, dlatego nie będziesz miał ostatecznego sety kabli.

Od razu powiem, że nie wiem jak ten problem rozwiązać.

Jak masz podłączony do wzmacniacza kabel a i pod CD kabel b to po zamianie powinno grać inaczej, co zresztą nazywa się doborem kabli i jest opisywane.

Nigdzie nie jest tak opisywane.

Jeżeli zamienisz ze sobą 2 kable o identycznych parametrach impedancyjnych- pojemnościowych czy indukcyjnych i o identycznej rezystancji to nie będzie zmiany. 

Kabel nie gra bo to nie instrument- to tylko wpływ jego parametrów na pracę podłączanych ur-ądzeń powoduje słyszalne różnice w brzmieniu i tyle.

Sorry ale prościej już nie można...

W dniu 3.04.2025 o 18:43, Seth_A_Rider napisał:

Chłopak mogąc mieć wszystko, też ostatecznie skupił się na eksperymentach z uziemieniem.

A mówił coś o przekrojach kabli do uziemienia?

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

A mówił coś o przekrojach kabli do uziemienia?

Znam tego chłopaka. Odlałem mu dużo elementów, które potrzebował do budowy grounding box ze srebra 99.99. Wysłał mi kilka swoich kabli.
Używa splotu różnych przewodów o różnych średnicach i z różnych materiałów. Głównie srebrne. Izoluje je dodatkowo autorskimi mieszankami egzotycznych minerałów, które wsypuje pod owijkę. Ja w tej chwili mam pięć różnych kabli spiętych z obudowa mojego preampa. Każdy coś dodawał.

….be still and know….

49 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Znam tego chłopaka. Odlałem mu dużo elementów, które potrzebował do budowy grounding box ze srebra 99.99. Wysłał mi kilka swoich kabli.
Używa splotu różnych przewodów o różnych średnicach i z różnych materiałów. Głównie srebrne. Izoluje je dodatkowo autorskimi mieszankami egzotycznych minerałów, które wsypuje pod owijkę. Ja w tej chwili mam pięć różnych kabli spiętych z obudowa mojego preampa. Każdy coś dodawał.

Ale ja pytałem o średnicę kabla ,druta, uziemiające go.

Jest to istotne 

21 godzin temu, Audroc napisał:

Jeżeli zamienisz ze sobą 2 kable o identycznych parametrach impedancyjnych- pojemnościowych czy indukcyjnych i o identycznej rezystancji to nie będzie zmiany

Audroc, nie pisz w ten sposób w zakładce hi end.

To są nieprawdziwe treści wprowadzające niepotrzebne zamieszanie oraz ośmieszające forum.

Ktoś tu wejdzie z innego miejsca w świecie, przeczyta i pomyśli ze wszyscy tu piszący są głuchymi .....ami.

Rezystor w hi end może kosztować.

Kondensator dla hi end może kosztować.

Przewodnik do przewodu hi end również może być bardzo drogi.

Parametry statyczne przewodu to nie wszystko, dany może kosztować 10groszy lub 100$, nawet dziecko pomyślałoby że coś tu jest nie tak, że efekty pracy takich przewodników raczej nie będą takie same.

..

Jaki wstyd że coś takiego trzeba napisać w takim miejscu.

8 godzin temu, tedi02 napisał:

Ale ja pytałem o średnicę kabla ,druta, uziemiające go.

Jest to istotne 

Jeśli stosuje  splot kilku kabli, to trudno podać średnicę. Minimum 10 AWG dodane wszystkie razem. Ja przestałem szukać innych i używam mieszanek w różnych proporcjach wybierając z tych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

….be still and know….

11 godzin temu, tedi02 napisał:

Jak na uziemienie ,stanowczo za dużo wg.mooch eksperymentów,przewalalo balans tonalny w dół .

Które miejsca w torze i jak uziemiałeś?

Zerowanie masz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, ASURA napisał:

Które miejsca w torze i jak uziemiałeś?

Zerowanie masz?

Ja piszę o kablu sieciowym ,i jego uziemieniu ekranu , taki 1,5mm przewalal w bas ,góra się robiła bez blasku .Ok 0,7mm była równowaga , dla jasności: to odcinek około 1,5mb z listwy do uziemienia .W kablu jest na oko🤔 milimetr.

1 minutę temu, tedi02 napisał:

Ja piszę o kablu sieciowym ,i jego uziemieniu ekranu , taki 1,5mm przewalal w bas ,góra się robiła bez blasku .Ok 0,7mm była równowaga , dla jasności: to odcinek około 1,5mb z listwy do uziemienia .W kablu jest na oko🤔 milimetr.

Nie lepiej zamiast ekran uziemiać to go spolaryzować; trzeba tylko pobawić się  wielkością napięcia...

Wracając do tematu wątku, obecnie mam u siebie 3 landrynki Furutecha oprawione we wtyki FI-50 NCF, dwie są moje, jedna kolegi. Ta od kolegi jest wygrzana, moje przekroczyły wczoraj 300h. Do tej pory dźwięk się mocno zmieniał, od połowy tygodnia zanotowałem mocną poprawę.  Niczego odkrywczego nie napiszę - kabel jest znakomity, wtyki również. U mnie największe wrażenie robi w pre oraz dacu, trzeci zasila listwę do której podłączone są źródła i zasilacz liniowy od switcha i routera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 3.04.2025 o 18:27, Seth_A_Rider napisał:

Dodatkowo, mam bardzo dużo wolnego czasu więc i przednią zabawę eksperymentując długościami, pozycją i materiałami z jakich kable do uziemienia są wykonane.

Widzę Dynki są dobre ale Estelony najlepsze co potwierdzam bo jednych i drugich słuchałem. Estelonom by się przydało trochę niższe zejście na basie. Dynki radzą sobie trochę lepiej jak na tej wielkości przetworniki, do samego dołu im ciutkę brakuje. Estelony protezuje aż 6 sekcji nisko tonowych, trochę małe pomieszczenie żeby z tego ostatniego potencjał wykorzystać

Ogólnie fajnie się gość bawi, poza ostatnim pomieszczeniem widać że sobie mieszka a audio jest jednym z wielu aspektów życia podczas mieszkania w tym fajnym rozległym budynku

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

DPS 4.1 

to tak na marginesie ponieważ furutech liquid okazał się u mnie porażką , znacznie przyciemniał , ograniczał wysokie i ogólnie koc bez zniwelowania , przetrzymałem go z 200 godz , ale widocznie do korygowania jasnych systemów tylko się nadaje

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Najlepsza jest cena i te prace badawcze. W dodatku kabel wygląda jak zrobiony w piwnicy domoroslego majsterkowicza.  Za te 60k zł pan producent może by chociaż jakieś swoje wtyki opracował - a tak to najprostsze, banalne rozwiązanie w postaci Furutecha z RCMu. O 'oplocoe" z allegro na kabelku w cenie nowego autka nie wspominając. 

Kabel klasy POiM. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Redaktorzy
2 godziny temu, babatular napisał:

Ukryta Zawartość

Najlepsza jest cena i te prace badawcze. W dodatku kabel wygląda jak zrobiony w piwnicy domoroslego majsterkowicza.  Za te 60k zł pan producent może by chociaż jakieś swoje wtyki opracował - a tak to najprostsze, banalne rozwiązanie w postaci Furutecha z RCMu. O 'oplocoe" z allegro na kabelku w cenie nowego autka nie wspominając. 

Kabel klasy POiM. 

A są na rynku lepsze wtyki od 50-ek NCF Furutecha?

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Po prostu piękny prezent z rana z tą recenzją, z linkiem.

Szczegóły z projektowania jak analiza thd przy różnych wersjach kabla....i jednak pomiary są przydatne.

Było coś, że kabel generuje zakłócenia tłustym drukiem, zaznaczone, chyba sprawdzę dokładnie. A nie, kable zasilające same generują zakłócenia podczas przepływu prądu!, czyli chodzi pole w około kabla związane z przepływem prądu, dlatego jest to pole elektryczne. 

Ale najważniejsze jest thd, czyli mówimy o mierzalnym wpływie, tak że nie trzeba uciekać od pomiarów...przeciwnie można w ten sposób selekcjonować te najlepsze.

I cena jaką można uzyskać, M.in dzięki pomiarom . 

2 godziny temu, Fr@ntz napisał:

Ja bym zapytał czy są gorsze w tej cenie .

Z pewnością IEGO 8095 ,srebro rodowane.

2 godziny temu, Fr@ntz napisał:

Wattgate Rh

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

17 minut temu, rafa napisał:

Wattgate Rh

No nie mogę się przekonać po tym jak swoje Furutechy wygrzałem już z parę tysięcy godzin

Ale kuszą jako te bardziej muzykalne ( specjalny stop brązu na styki i specjalna obróbka cieplna dzięki czemu styki mają podobny opór elektryczny jak miedż i... bardzo dużą wytrzymałość mechaniczną wielokrotnie lepszą od miedzi)

3 godziny temu, Fr@ntz napisał:

Pytanie - co rozumiesz przez lepsze ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

40 minut temu, ASURA napisał:

Ale kuszą jako te bardziej muzykalne

To jest wlasnie dla mnie clue sprawy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ukryta Zawartość

Chińczycy są po prostu bezlitośni dla audiofilskiego wariactwa cenowego. Ludzie z Państwa Środka w mistrzowski sposób pokazują gdzie "zachodnie" hi-end audio się obecnie znajduje.

Wiem,wiem - podróba, wtyk nie jest kriogenizowany na Antarktydzie, rod w tzw. "oryginale" jest wydobywany na Księżycu, itd. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Ale kuszą jako te bardziej muzykalne

"Muzykalne" (nawet "bardziej") ...wtyki w sieciówce... 

Wszystkie pozostałe (wtyki i wtyczki) zarumienily się gwałtownie ze wstydu i ...zażenowania.

6 godzin temu, iro III napisał:

"Muzykalne" (nawet "bardziej") ...wtyki w sieciówce... 

Wszystkie pozostałe (wtyki i wtyczki) zarumienily się gwałtownie ze wstydu i ...zażenowania.

A tobie nie wstyd z tekstu który napisałeś ...

17 minut temu, tedi02 napisał:

tobie nie

Nie i cieszy to, że powieliłeś go, cytując. Dzięki temu wiadomość o "MUZYKALNEJ" wtyczce mocniej pójdzie w świat. 🤣

Co na to muzycy? 😳

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, iro III napisał:

Nie i cieszy to, że powieliłeś go, cytując. Dzięki temu wiadomość o "MUZYKALNEJ" wtyczce pójdzie w świat. 🤣

Co na to muzycy? 😳

A ty wiesz co to jest wtyczka 🤣 jak ci się nudzi ,podlub sobie w nosie ,nie usiłuj za wszelką cenę rozbawiać piszących w temacie ,marnie ci idzie  , Jak nie znasz tematu ,nie trolluj.

13 godzin temu, babatular napisał:

Ukryta Zawartość

Najlepsza jest cena i te prace badawcze.

Mnie najbardziej urzeka to co bazgroli recenzent, to level hard Pacula.

cyt.

"Wszystkie ich metalowe elementy wykonano z niemagnetycznych materiałów (miedź OCC) powlekanych warstwą rodu i poddanych procesowi Alpha (rozmagnesowanie i obróbka kriogeniczna)."

No szqrwa, rozmagnesowanie niemagnetyczycznych elementów ? 

Jprdl 🤦‍♂️

Można rozmagnesować coś, co jest niemagnetyczne ? 😂

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi