Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słabą jakością streamingu Deezer, Tidal , a wybór docelowego źródła

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytaj sobie recenzję Prismy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jest ona bit perfect. Dodatkowo można odwajchować parę opcji. Może to pomoże poprawić dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, DAWH napisał:

Jeśli tak jest to moim głównym źródłem pozostaje 357 

A ja powiem tak - punkt dla kolegi, że słucha tak zacnego radia!😀 

No i do tego stacja  rzeczywiście świetnie brzmi, dynamicznie, cieplutko.

23 minuty temu, aryman napisał:

A ja powiem tak - punkt dla kolegi, że słucha tak zacnego radia!😀 

No i do tego stacja  rzeczywiście świetnie brzmi, dynamicznie, cieplutko.

tak, dobrze się tego radia słucha, a już nie długo lista wszechczasów 🙂 

18 minut temu, DAWH napisał:

tak, dobrze się tego radia słucha, a już nie długo lista wszechczasów 🙂 

Właśnie siadam do głosowania 😀

11 godzin temu, DAWH napisał:

Wzmacniacz mam taki jak @Franz-007Moon 250i, i absolutnie nie mam mu nic do zarzucenia, bo wiem jaki ma potencjał... 

Męcz się sam dalej i nie zwracaj głowy innym.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

A może dźwięk radia 357 jest jeszcze przed emisją odpowiednio podkręcony i dlatego Tidal gra płasko?

Ja bym się zastanowił nad spróbowaniem CD, sam po początkowych zachwytach Tidalem i MQA kupiłem rok temu Marantza CD 67 (jako transport), który zagrał lepiej niż Malina z Tidalem podpięta do DACa. Problemem są różne realizacje na serwisach streamingowych, które też często się zmieniają. Wypożycz sobie jakiś porządny transport CD i sprawdź sam, to nic nie kosztuje. 

12 minut temu, przmor napisał:

A może dźwięk radia 357 jest jeszcze przed emisją odpowiednio podkręcony

Nie "może", tylko na pewno, tak jak każdego innego radia. Tylko, że każde radio ma swoje ustawienia.

Edytowane przez fozzie

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

39 minut temu, rochu napisał:

Męcz się sam dalej i nie zwracaj głowy innym.

Twój poprzedni post absolutnie nic nie wniósł, a ten tym bardziej.

Może wyjaśnisz co masz na myśli i czym cię uraziłem ?

39 minut temu, przmor napisał:

A może dźwięk radia 357 jest jeszcze przed emisją odpowiednio podkręcony i dlatego Tidal gra płasko?

Na pewno trochę podkręca go NP5 prisma

A ja właśnie słucham sobie "Achtung Baby 30th A.E". Co prawda nie z Tidala a z Amazona. I tego naprawdę da się słuchać z dużą przyjemnością. Choć U2 jest znane ze spieprzonych realizacji swych płyt. Nawet edycji na CD. Tak więc skoro na tak zmasakrowanej płycie da się, co dopiero mówić o porządnych nagraniach? Streaming jest pełnoprawnym i pełnowartościowym źródłem muzyki. Choć z nośników fizycznych nie zrezygnuję 

Z ciekawości odpaliłem sobie Radio 357 przez Roona i porównałem kilka utworów przełączając je radio/Tidal. Jestem pewien, że masz coś nie tak ze streamerem albo dack'iem lub ich ustawieniami. Nie da się nie usłyszeć skoku jakości odtwarzanej muzyki po przełączeniu na Tidala. Spróbuj jeśli masz możliwość, wypożyczyć i podpiąć jakiś inny zewnętrzny DAC. 

Kolekcjonowanie CD przestało mieć dla mnie sens właśnie przez Tidala.

15 minut temu, Karmelowy napisał:

Z ciekawości odpaliłem sobie Radio 357 przez Roona i porównałem kilka utworów przełączając je radio/Tidal. Jestem pewien, że masz coś nie tak ze streamerem albo dack'iem lub ich ustawieniami. Nie da się nie usłyszeć skoku jakości odtwarzanej muzyki po przełączeniu na Tidala. Spróbuj jeśli masz możliwość, wypożyczyć i podpiąć jakiś inny zewnętrzny DAC. 

Kolekcjonowanie CD przestało mieć dla mnie sens właśnie przez Tidala.

Dzięki za sprawdzenie tego. Większość głosów w tym temacie jest zdecydowanie za streamingiem, szczególnie Tidal. Więc coś musi być na rzeczy.

Może uda mi się pożyczyć cały streamer. Wydaje mi się, ze problem może wynika z transportu, chociaż masz rację, że dac tez należało by sprawdzić. 

10 minut temu, przmor napisał:

A w jakiej jakości pobierasz stream z Tidal? Może głupie pytanie ale warto się upewnić.

nie ma głupich pytań, jedynie głupie odpowiedzi,

sprawdzę 🙂

Mam taki sam problem teraz/dylemat jak autor watku 🙂 Slucham ze squeezeboxa z oryginalnych rip'ow do WAVe mojej kolekcji CD (tidala tez czasem slucham, chociaz bardziej jako poznawcze zrodlo) i nie rozumiem fenomenu, ze jak wrzucę ta sama plyte jako nosnik do CDka jako transport, to nagle brzmi to lepiej, bardziej 3D, pojawiaja sie instrumenty czy dzwieki których, nie bylem swiadomy ze tak graja lub w ogole sa nagrane? A przeciez squeezebox jako transport ma praktycznie idealne pomiary na papierze. Gdzie jest trick? Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest? 

4 minuty temu, GT napisał:

idealne pomiary na papierze.

Bo to nie papier gra i nie grają zapisane na nim cyferki tylko konkretne urządzenie. Tak samo przetworniki Toppinga na papierze deklasują większość przetworników za kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy. A w realu? Nawet najwięksi fani tej marki (oczywiście nie wszyscy) po kilku miesiącach sprzedają i wymieniają na coś, co gra muzykę a nie dźwięki. Niestety inżynier projektujący urządzenie musi posiadać obok wiedzy technicznej wrażliwość muzyczną i czuć, czemu ma ono służyć 

A reszta w rękach użytkownika aby umiał kupione urządzenie właściwie wykorzystać 

Proponuję spróbować Amazon Music, dźwięk jest mocno ocieplony i otwarty, może nie jest to moja bajka ,  ale słucha się tego całkiem przyjemnie. Dla mnie jest to właśnie dźwięk zbliżony do radia Paradise w wersji FLAC. Wersja testowa 3 miesiące.

Pozdrawiam

Godzinę temu, PioZ napisał:

Proponuję spróbować Amazon Music, dźwięk jest mocno ocieplony i otwarty, może nie jest to moja bajka ,  ale słucha się tego całkiem przyjemnie. Dla mnie jest to właśnie dźwięk zbliżony do radia Paradise w wersji FLAC. Wersja testowa 3 miesiące.

Pozdrawiam

Hmm ocieplony?!  Na pewno sluchamy tego samego serwisu?

Porównując do Dezzera jest wieksza dynamika, detal, więcej wybrzmień.  To Dezzer "gra" bardziej słodko, mocniej akcentując średnicę.

No chyba że porównywałeś do Tidala to bym uwierzył. Tam faktycznie soprany są podkręcone dość mocno.

Amazon ma porównując do tych dwóch serwisów nalepszą dynamikę czyli jedna z ważnych cech dobrego źródła

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Bo to nie papier gra i nie grają zapisane na nim cyferki tylko konkretne urządzenie. Tak samo przetworniki Toppinga na papierze deklasują większość przetworników za kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy. A w realu?

W realu nie deklasują bo ta "deklasacja" w przypadku urządzeń tej firmy odbywa się na tak niskich poziomach że ludzki słuch już ich nie obejmuje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

29 minut temu, Tomek1777 napisał:

No chyba że porównywałeś do Tidala to bym uwierzył.

To akurat masz rację, Tidal jest głównym serwisem, który używam. 

Pozdrawiam

Witam, może te różnice wynikają z rodzaju wyjścia do którego podpinasz Nuprime. U mnie lumin gra lepiej kiedy podpinam go do wyjścia CD niż do AUX. Używam wzmacniacz exposure.

A jeśli chodzi o radio, to w porównaniu do Tidal dźwięk mocno napompowany.

22 godziny temu, DAWH napisał:

Dobrze by było pożyczyć gotowy streamer lub choćby transport ifi stream zen. Ponoć Tidal gra bardzo dobrze na nim. 

Jakość podobna do twoich obecnych. 

Edytowane przez trueman
17 godzin temu, GT napisał:

nie rozumiem fenomenu, ze jak wrzucę ta sama plyte jako nosnik do CDka jako transport, to nagle brzmi to lepiej, bardziej 3D, pojawiaja sie instrumenty czy dzwieki których, nie bylem swiadomy ze tak graja lub w ogole sa nagrane?

Zwróć uwagę, że często zestawy stereo za spore kwoty mają zawsze podłączone jako źródło odtwarzacz lub transport CD.

16 godzin temu, Lech36 napisał:

W realu nie deklasują bo ta "deklasacja" w przypadku urządzeń tej firmy odbywa się na tak niskich poziomach że ludzki słuch już ich nie obejmuje.

19 godzin temu, przmor napisał:

A w jakiej jakości pobierasz stream z Tidal? Może głupie pytanie ale warto się upewnić.

Przenoszę tu mój wpis z innego wątku "Słyszalność różnicy między TIDAL HiFi a Spotify Premium".

Mianowicie, pobawiłem się wczoraj ustawieniami, pograłem Tidal z TV, z kompa z Audirvana studio, i wydaje mi się że z NP5 prisma i tak jest najlepiej (różnice bardzo niewielkie, w ślepym teście pewnie bym poległ) . Czego bym nie robił, to problem w tym że muzyka z Tidal mnie nie wciąga na zbyt długo, nawet kiedy gram ulubione płyty. 

Przyczyną może być m.in. nieodpowiednio dobrany DAC do  mojego systemu i do moich oczekiwań. 

Nie podlega wątpliwości, że Tidal gra bardziej otwartym, szczegółowym, "zwiewnym" dźwiękiem, niż wspomniane przeze mnie radio 357. Nie wiem jakiej obróbce poddawany jest sygnał, ale suma summarum, 357 jest tak skrojony że nie męczy w ogóle, a  muzyka grana z Tidal mnie w ogóle nie wciąga, pomimo, że pod kątem "audiofilskim" brzmienie jest lepsze. 

Jutro wpada do mnie kolega ze starym Philipsem na TDA 1541, dawno go nie słuchałem, nawet nie pamiętam jak brzmi, ale jestem ciekaw jak ma się technologia sprzed 40 lat do dzisiejszej. 

Edytowane przez DAWH
Godzinę temu, g88 napisał:

Zwróć uwagę, że często zestawy stereo za spore kwoty mają zawsze podłączone jako źródło odtwarzacz lub transport CD.

Sugerujesz że odtwarzacz CD jest gwarantem doskonałego brzmienia?

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

kolega @g88 chyba nie to miał na myśli. Gwarantem jest dobrze skrojony pod własne ucho system, ale nie o tym mowa w tym wątku. 

Swoją drogą, w audio nie ma czegoś takiego jak "gwarant doskonałego brzmienia".  każdy z nas przez "doskonałe brzmienie" może rozumieć coś zupełnie innego.

A uniwersalny to może być pilot do telewizora. 

Edytowane przez DAWH

Kolega @g88wyraził swoje myśli w taki sposób że z jego zdania nie wynika inny sens jak ten że odtwarzacz CD jest gwarantem doskonałego stereo.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 hour ago, DAWH said:

Przenoszę tu mój wpis z innego wątku "Słyszalność różnicy między TIDAL HiFi a Spotify Premium".

...

Przyczyną może być m.in. nieodpowiednio dobrany DAC do  mojego systemu i do moich oczekiwań.

Na podstawie porównania w tamtym wątku, to nie potrzebujesz DACa tylko raczej jakiś equalizer, albo inny podobny efekt jaki używają w tym radiu. Żaden DAC nie da ci +5 dB na basie, które najwyraźniej preferujesz.

A ja dodam, że odtwarzacz CD bardzo dobrej jakości, dopasowany charakterem brzmienia do całego systemu i upodobań słuchacza w połączeniu z dobrymi realizacjami plyt CD jest gwarantem wysokiej jakości brzmienia.  Oczywiście charakter/barwa brzmienia zależy od całego systemu.  I nawet niedpowiedni "glupi" kabel rca czy zasilający może to brzmienie zepsuć niestety. 

Dlatego dochodzenie do optymalnego dla siebie brzmienia to bardzo długotrwały proces gdzie po kolejnych testach, próbach dochodzimy w końcu do momentu, że to jest to czego szukaliśmy. I nie można zapominać o najdrobniejszych elementach systemu. Sam kupiłem w swoim życiu trochę wzmacniaczy, odtwarzaczy cd, kolumn itd nie mówiąc o kablach. Ale dzięki temu wiedziałem po każdym ruchu co zrobiłem nie tak, dlaczego dźwięk po początkowym zachwycie po kilku tygodniach czy  miesiącach męczył. Cały czas dążyłem do brzmienia dla mnie idealnego, pozwalającego słuchać wiele wiele godzin bez męczenia. I małymi kroczkami, oczywiście nie uniknąłem błędów i strat pieniędzy przy odsprzedaży sprzętów, w końcu się to udało. 

Na szczęście żona była i jest cierpliwa do ruchów odnośnie zmian/inwestycji sprzętowych, chociaż były już granice cierpliwości jak za często trzeba było sprzedawać niedawno kupiony wzmak, czy kabel. 

Edytowane przez sebgla

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.