Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, costa brava napisał:

Na pewno na kowidoze więcej umarło niż na kowid

O smiercionkach nie wspominam 

Nie wspominasz bo co? Bo już i tak wszyscy się z ciebie śmieją?

To pomyśl sobie (hehe) co musi czuć taki Morawiecki.

18 minut temu, costa brava napisał:

To gdzie oni teraz uciekną? W Szwecji gwalca , w USA tez zyc nie dają....

Do Meksyku facet, do Meksyku.

Albo do Montany, to takie amerykańskie Bieszczady.

Jestem Europejczykiem.

Oczywiście, że tak. 
Bzdura. W Polsce mamy mnóstwo zachodnich firm z racji m.innymi takiej, że są mniejsze koszty utrzymania pracowników. Wydajność pracowników w takich fabrykach jest na takim samym poziomie, gdyż system produkcyjny jest jednakowy bez względu na umiejscowienie fabryki.
Z palca sobie tego nie wyssałem bo mam kolegów, którzy pracują od lat w Fiacie i w Oplu. Jeżdzę też trochę sam po świecie i z ludźmi rozmawiam. Ci koledzy w obu przypadkach co jakiś czas wyjeżdżają (odpowiednio) do Włoch i do Niemiec na staże doskonalające i znają proporcje. W Polsce pracują za 3/4 i mniej stawki robiąc to samo na tym samym stanowisku co za granicą w tych samych firmach. Ale żeby nie było w np Hiszpanii w Oplu nie jest wcale dużo lepiej z zarobkami niż w Polsce. W Portugalii jest nawet gorzej w niektórych koncernach samochodowych.
Zatem nie wiem skąd czerpiecie takie statystyki...
W moim zawodzie aktualnie uprawianym w Niemczech za tą samą pracę i często mniej wydajną niż w Polsce można zrobić 2x tyle i też dużo moich znajomych decyduje się "uciec" do pracy w Niemczech.

Godzinę temu, TomekL3 napisał:

Covid jest tak groźny, że po dwóch latach zabił 5promili z 8mld ludzi. Tymczasem w tv pandemia z trupami na ulicach.

Coronavirus Cases:

305,745,803

view by country

Deaths:

5,501,745

Recovered:

258,847,364

jak widac zmarło jedynie ledwie 5, 5 miliona ludzi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Godzinę temu, morawka napisał:

A po co się szczepić ? W sąsiednim wątku od medycznych „ekspertów” można się dowiedzieć , ze COVID nie jest groźna choroba , można go leczyć witamina D i uwaga 

WEGLEM 

I dziwic się ze co jakiś czas powraca temat edukacji

Ale statystycznie czym więcej szczepień tym większa zachorowalność

Polecam węgiel tobie, może to choć trochę forum ulży

6 minut temu, cir napisał:

Coronavirus Cases:

305,745,803

view by country

Deaths:

5,501,745

Recovered:

258,847,364

Zdecydowanie za malo aby zwalczyć głupotę

20 minut temu, piorasz napisał:

Bzdura. W Polsce mamy mnóstwo zachodnich firm z racji m.innymi takiej, że są mniejsze koszty utrzymania pracowników. Wydajność pracowników w takich fabrykach jest na takim samym poziomie, gdyż system produkcyjny jest jednakowy bez względu na umiejscowienie fabryki.
Z palca sobie tego nie wyssałem bo mam kolegów, którzy pracują od lat w Fiacie i w Oplu. Jeżdzę też trochę sam po świecie i z ludźmi rozmawiam. Ci koledzy w obu przypadkach co jakiś czas wyjeżdżają (odpowiednio) do Włoch i do Niemiec na staże doskonalające i znają proporcje. W Polsce pracują za 3/4 i mniej stawki robiąc to samo na tym samym stanowisku co za granicą w tych samych firmach. Ale żeby nie było w np Hiszpanii w Oplu nie jest wcale dużo lepiej z zarobkami niż w Polsce. W Portugalii jest nawet gorzej w niektórych koncernach samochodowych.
Zatem nie wiem skąd czerpiecie takie statystyki...
W moim zawodzie aktualnie uprawianym w Niemczech za tą samą pracę i często mniej wydajną niż w Polsce można zrobić 2x tyle i też dużo moich znajomych decyduje się "uciec" do pracy w Niemczech.

Jak pisałem, to są dość znane dane, a nie to, co się komu wydaje. 

Na przyklad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"w ubiegłym roku przeciętny Polak pracował już z produktywnością na poziomie 66,3 proc. średniej unijnej z uwzględnieniem przepracowanych godzin. Dla porównania, Niemiec wykonywał w ciągu godziny pracę na poziomie około 122,4 proc. średniej unijnej.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Rzad sobie zrobił igraszki
Rozumiem gdy Podatki sa obniżane, ulgi dla pracujących, ale cel jest wyraźny, zebrać więcej kasy do rozporządzania, do celów rządzenia i tworzenia kontroli
A głupota próbuje to jakoś wytłumaczyć "tak to dla naszego dobra" ......

Coronavirus Cases:
305,745,803
view by country
Deaths:
5,501,745
Recovered:
258,847,364

Policz sobie ile to promili.
Sam dół tabeli śmiertelnych chorób.
Godzinę temu, jezz napisał:

No bo popatrz, jeśli jest to prawda, to powinny być na to dowody

Podobnie jak na to, że np. kable w słyszalny sposób wpływają na brzmienie 😉

Na przyklad:

Ukryta Zawartość

"w ubiegłym roku przeciętny Polak pracował już z produktywnością na poziomie 66,3 proc. średniej unijnej z uwzględnieniem przepracowanych godzin. Dla porównania, Niemiec wykonywał w ciągu godziny pracę na poziomie około 122,4 proc. średniej unijnej.
A ja piszę z życia. A nie żyję z pisania. Czasem warto mniej czytać co nawet udowadnia ten wątek jak i wiele innych podobnych.
We Facie w Tychach nowi pracownicy po kilku dniach uciekali przez płot bo nie wytrzymywali tępa pracy. Ale o tym pewnie nigdzie nie przeczytałeś. Zostają tylko Ci produktywni.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, morawka napisał:

Było sygnalistów wielu 

ale żaden się nie ostał przy Jankielu 

Piszesz teraz o Bobcacie, papageno, wymieniać dalej?

14 minut temu, Zbig napisał:

Podobnie jak na to, że np. kable w słyszalny sposób wpływają na brzmienie 😉

Podobnie.

9 minut temu, TomekL3 napisał:

Policz sobie ile to promili.
Sam dół tabeli śmiertelnych chorób.

Jak zwykle musisz się dokształcić

3 miliony zgonów rocznie to będzie 4 pozycja, zaraz za zawałem, wylewem i zapaleniem płuc.

34 minuty temu, przemak napisał:

Na przyklad:

Ukryta Zawartość

Bo Polacy to myślą ze są pępkiem świata i nawet jak dowody pokarzesz to się nie liczą.

Zatrudniam Polaków jako podwykonawców, lepiej abym się nie wypowiadał o wydajności, sprytnych jest garstka ale oni są samo-zaradni  
Większość myśli ze jak jest 9 godzin dziennie to są wydajni, ja potrafię być wydajny jak czterech cwaniaków i już nie jednemu to udowodniłem, bo ja muszę, dlatego ze mam dużo większe opłaty niż większość z tych leserów którzy przyjeżdżają sezonowo na zarobek
Powstrzymam sie bo to rodacy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
15 minut temu, piorasz napisał:

A ja piszę z życia. A nie żyję z pisania. Czasem warto mniej czytać co nawet udowadnia ten wątek jak i wiele innych podobnych.
We Facie w Tychach nowi pracownicy po kilku dniach uciekali przez płot bo nie wytrzymywali tępa pracy. Ale o tym pewnie nigdzie nie przeczytałeś. Zostają tylko Ci produktywni.

Ale co to zmienia, co mnie obchodzi jak tępo czy ostro pracują? Wydajność pracy to jest konkretny wskaźnik a nie co się komu wydaje. Piszesz bzdury i tyle, a wątek jest ekonomiczny jakby nie było.

nagrywamy.com

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Bo Polacy to myślą ze są pępkiem świata i nawet jak dowody pokarzesz to się nie liczą.

Zatrudniam Polaków jako podwykonawców, lepiej abym się nie wypowiadał o wydajności, sprytnych jest garstka ale oni są samo-zaradni  
Większość myśli ze jak jest 9 godzin to są wydajni, ja potrafię być wydajny jak czterech cwaniaków i już nie jednemu to udowodniłem, bo ja muszę, dlatego ze mam większe opłaty niż większość z tych leserów którzy przyjeżdżają sezonowo na zarobek
Powstrzymam sie bo to rodacy

Też piszesz o tym, co ci się wydaje że jest wydajnością pracy. Wydajność pracy w Niemczech jest dwukrotnie wyższa niż w Polsce i nie ma znaczenia, czy tam pracują zaradni czy nie. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

5 godzin temu, notoryczny napisał:

Za chwilę temu piekarzowi będziesz musiał ( lub nie) zapłacić za chleb 12 zł. czy pretensje skierujesz do twórców tego Ładu

A kto sprowokował inflację rozdawnictwem? Potem wszystko ruszyło z kopyta.

2 godziny temu, jezz napisał:

Wyjeżdżacie, czy zostajecie? 

Niestety ja już nie jestem w wieku wyjazdowym. Młodzi muszą się zastanowić w jakim kraju chcą żyć, czy demokratycznym czy autorytarnym.

1 godzinę temu, jezz napisał:

No bo popatrz, jeśli jest to prawda, to powinny być na to dowody, i wtedy ci brygadziści opłacani przez Centralę, powinni mieć zablokowane konta.

Poczułeś jakiś związek z tym tekstem? 

1 godzinę temu, xetras napisał:

Ciekawe, gdzie i kiedy ten aktyw rewolucyjny od czwartej rewolucji przemysłowej i wielkiego resetu się ogarnie.

Pewnie jak dotrą do Polski, prawej i sprawiedliwej. Moi znajomi z Kanady już zgłosili chęć powrotu, rozglądają się za mieszkaniem. Ci z USA też pewnie niedługo zaczną masowe powroty do krainy mlekiem i miodem płynącej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, przemak napisał:

Też piszesz, co co się wydaje. Wydajność pracy w Niemczech jest dwukrotnie wyższa niż w Polsce i nie ma znaczenia, czy tam pracują zaradni czy nie. 

Jest, bo jak bym nie gonił czy wyszkolił to by nie była, nie mogę pozwolić na wydajność jak w Polsce bo bym nie utrzymał się na rynku

Wykonanie musi być adekwatne do cen rynkowych, jezeli np. kasuje za pracownika 450€ netto dniówki to chyba muszę wydajność wykazać, jak nie to mi podziękują

Edytowane przez .:Gerard:.

Ale co to zmienia, co mnie obchodzi jak tępo czy ostro pracują? Wydajność pracy to jest konkretny wskaźnik a nie co się komu wydaje. Piszesz bzdury i tyle, a wątek jest ekonomiczny jakby nie było.

Chyba nigdy nie pracowałeś w dużej międzynarodowej korporacji. Dla mnie te dane są z doopy. I jak już ktoś wyżej wspomniał - dzisiejszy magister (w tym przypadku od tych danych) to jak w 1939r gimnazjalista.
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Niestety ja już nie jestem w wieku wyjazdowym.

A ja z jednej strony już nie jestem, a z drugiej jeszcze nie jestem. Ale poważnie się zastanawiam. 

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Jest, bo jak bym nie gonił czy wyszkolił to by nie była, nie mogę pozwolić na wydajność jak w Polsce bo bym nie utrzymał się na rynku

Wykonanie musi być adekwatne do cen rynkowych, jezeli np. kasuje za pracownika 450€ dniówki to chyba muszę wydajność wykazać, jak nie to mi podziękują

Gonisz czy nie ich wydajność jest dwa razy większa niż s u nas. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

A ja z jednej strony już nie jestem, a z drugiej jeszcze nie jestem. Ale poważnie się zastanawiam. 

Wyjeżdżać najlepiej zaraz po studiach. Moi znajomi którzy tak zrobili teraz nie myślą o powrocie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, piorasz napisał:

Chyba nigdy nie pracowałeś w dużej międzynarodowej korporacji. Dla mnie te dane są z doopy. I jak już ktoś wyżej wspomniał - dzisiejszy magister (w tym przypadku od tych danych) to jak w 1939r gimnazjalista.

Oczywiście, dane z dupy bo nie masz pojęcia, o czym jest rozmowa. Nie przyznasz się, że nie kumasz, bo nie. Ale wpierd... się nie na temat i z dupy to jak widać umiesz. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, piorasz napisał:

Wydajność pracowników w takich fabrykach jest na takim samym poziomie, gdyż system produkcyjny jest jednakowy bez względu na umiejscowienie fabryki.

Ale są inne proporcje jeżeli chodzi o liczbę fabryk, mówiąc najprościej.

Trzykrotnie wyższy PKB per capita w Niemczech nie bierze się znikąd.  Możesz go skorygować o siłę nabywczą, wtedy z 3x robi się około 1,5x, dlatego niektórzy słusznie kombinują aby zarabiać tam a wydawać tutaj, zwłaszcza w PRLu to była dolce vita.

1 minutę temu, przemak napisał:

Gonisz czy nie ich wydajność jest dwa razy większa niż s u nas. 

Jest bo musi, nowi którzy przyjeżdżają tego nie rozumieją
W Niemchech czas goni nieublagalnie, w Polsce jak w Matrixie w zwolnionym tempie, każdy kto zapier... na zachodzie to powie

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Dlatego w Polsce tylu rewolucjonistów się ciągle znajduje, teraz przygarnął ich Prezes.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Wyjeżdżać najlepiej zaraz po studiach. Moi znajomi którzy tak zrobili teraz nie myślą o powrocie.

Moi młodzi owszem. Ja po studiach się nie zdecydowałem i w sumie nie żałuję. Ale teraz czemu nie? 

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Moi młodzi owszem. Ja po studiach się nie zdecydowałem i w sumie nie żałuję. Ale teraz czemu nie? 

W pierwszej pracy miałem znajomego który zdecydował się w wieku około 50 lat na emigrację do Kanady i dobrze się tam ustawił, ale w tym wieku to trzeba już mieć fart żeby wszystko wypaliło. Ryzyko jest bardzo duże.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.