Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w nowych DACach faktycznie jest soniczny postęp?

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, EMiL napisał:

Miałeś okazję używać regulacje głośności w RME z pominięciem zewnętrznego preampa? Od strony technicznej jest mądrze pomyślana, ale czy dobrze "gra"?

Nie. Mam analogowy preamp.

Tu masz wszystko:

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

16 godzin temu, Huberto1984 napisał:

Mam statego reimyo dap 999ex...

Miałem EX, przesiadłem się na Limited, spory progres w każdym aspekcie.

Ja na tym DAC słucham nawet DSD, i oczywiście 24/192 dzięki roon i konwersji w locie, bez problemu.

To jest DAC który jest bardzo muzykalny, imho żaden chińczyk nie jest w stanie mu dorównać. 

1 minute ago, RCD said:

Ja na tym DAC słucham nawet DSD, i oczywiście 24/192 dzięki roon i konwersji w locie, bez problemu.

To jest DAC który jest bardzo muzykalny, imho żaden chińczyk nie jest w stanie mu dorównać. 

W UK te dac sa niestety praktycznie niedostepne. A szkoda. Juz mialem kupowac z Holandii (teraz clo trzeba doliczac do UK), ale trafil sie akurat uzywany w UK, wiec go wzialem z mozliwoscia zwrotu... no I zostal. 

Chyba tylko audio emotion maja reimyo w UK (moze sie myle) I to tylko dap-999ex I cdt 777 jest dostepny. Nic wiecej. W MCRU maja tylko kondycjoner. Szkoda. 

Limited jest chyba R2R? Czy sie myle?

Wieza STEREO Technics :)

8 minut temu, Huberto1984 napisał:

Limited jest chyba R2R? Czy sie myle?

Tak R2R

Ja robiłem porównanie z wieloma i też został. 

Edytowane przez RCD
6 minut temu, tomek7776 napisał:

To jest EX 

To Limited i wywiad z Kazu Kiuchi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

podobno spora roznica na korzysc wersji Limited.

Jako posiadacz tych dwóch i bezpośredniego porównania, potwierdzam 

Czytalem ten temat zanim kupilem reimyo. Pisalem tez do Sly, bo mialem dylemat co kupic pierwsze ,reimyo czy dcs debussy, bo oba byly na sprzedaz I nie chcialem, zeby lepszy mi uciekl. Wzialem reimyo a potem dalem rade posluchac dcs. No I reimyo sie obronil. 

Nie wiem dlaczego w UK brak tej firmy. 

Ja tam mam dość małe doświadczenie z baaardzo drogimi przetwornikami. 
Postęp jest jak w każdej dziedzinie a w dziedzinie chipów przeogromny. 10 lat dla przemysłu opartego na silikonie to jak wieki w dziejach świata. Procesory sprzed dziesięciu lat to zabytki a procesory sprzed 20-tu lat to już mega antyki. Przetworniki D/A sprzed dwudziestu lat to technologia przedpotopowa.
Ale postęp jest nie tylko w samych kościach D/A/D.
Przecież w DACu mamy nie tylko samą kość ale też odbiornik SPDiF czy resampler kiedyś na osobnej kości a dziś może być zintegrowany już w głównej jednostce. Są też wzmacniacze operacyjne - te stare sprzed dwudziestu lat wiele razy tutaj krytkowano za po prostu starość i ustępowanie parametrami nowszym wypustom.
Mam trzy stare DACe sprzed około 25 lat - grają zacnie i lubie ich dźwięk, ale w porównani z nowymi prztwornikami po prostu słychać, że są mało szczegółowe, "wolne", zbyt mocno zaokrąglają dźwięk, bas mają długi, struna nie ma szarpnięcia. Nowe przetworniki są przede wszystkim "szybsze", agresywniejsze, dynamiczniejsze, bardziej do przodu na twarz.
Czy stare grają lepiej - nie. Grają inaczej, bardzo inaczej. Stare mniej męczą, mogę ich słuchać non-stop. Ale jak się przełaczę w połowie płyty ze starego DACa na jakiś nowy wytwór to jakbym z kineskopu lampowego wszedł na 4K TV.

Nie podam nazw i marek przetworników, bo zaraz się zacznie, że wszystko co mam jest do tyłka 😉 

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Głównym problemem  starych DAC był filtr cyfrowy.

A co do nowych Tosię zgodzę z twoim opisem , i dodam że jest jeden minus ,  mało muzyki w muzyce.😁

Więc gdzie tu postep ?

W dniu 30.01.2022 o 14:42, barni napisał:

Vinyl to moda i potwierdzenie tezy na starzenie się społeczeństwa. Po prostu czym jesteśmy starsi tym robimy się bardziej sentymentalni i chętniej wracamy do wrazeń z naszej młodości. 

Ja mam tezę, że sprzet powinno się dopasować do muzyki jaką słuchasz, czyli nie ma sensu sluchanie muzyki z lat 70-tych na sprzęcie wspólczesnym bo on obnaża całą mizerię jej realizacji.  Współczesne DACi sa bardzo rozdzielcze, gdyż wspólczesna technika pozwala zejść niżej z poziomem szumów, a więc i uzyskać większą dynamikę. Nie ma wiec sytuacji, że cześć rozdzielczości przetwornika tak naprawdę maskują szumy. Co z tego, że 24 bitowe przetworniki były 30 lat temu, skoro ich faktyczna rozdzielczość oscylowała wokól 18 bitów, nie wspominajac o 16-bitowym zapisie na CD. Więc na wspólczesnym sprzęcie słyszysz o wiele więcej niż słyszał realizator 40 lat temu. On nawet nia miał pojęcia, co działo się na niskich poziomach w muzyce jaką realizował, wiec do tego nie przykładał żadnej wagi, a Ty z kolei obecnie bez problemu wyłapujesz to czego on wtedy nie słyszał i to nie jest miłe dla ucha. Wiec problem nie jest w DAC-u ale realizacji nagrania i zgrania możłiwości realizacji z danych czasów z obecnym torem. 

Mnie też czasami podoba się ciepłe lampowe granie, z naciskiem na czasami. Z tym, że na wspólczesnym sprzęcie słyszysz jakimi brakami jest ono okupione w kontroli basu, jego rozdzieczości, czy ilości szczegółów jakie gubisz na wysokich tonach. Ja to jeszcze słyszę i bardziej cierpię z powodu tych braków, niż mam przyjemnośc z ciepłej misiowatej średnicy sprzetów vintage.  Może za 10 lat bede mniej słyszał, ale czytając to co teraz napisałem będe mial pewnośc, że to efekt ograniczeń w słuchu i postrzeganiu świata, a nie globalny problem z wspólczesnym stanem techniki 😉 Może wtedy będe szukał jakiegoś Lectora CDP 7  i zaczynam się zastanawiac, czy już go teraz nie kupić. Strach pomyśleć ile bedzie kosztował za 10 lat ze statusem "vintage" 😉

Akurat mam Lectora CDP7 i jeżeli chodzi o format CD to jemu ogólnej rozdzielczości, ani kontroli basu nie brakuje. Co do ilości szczegółów jakie rzekomo gubi się na wysokich tonach, to jest kwestia niejednoznaczna ze względu na reakcję ludzkiego mózgu. Niekiedy występuje dzielenie przysłowiowego włosa na czworo, co jest przez mózg odbierane jako zwiększenie ilości detali, a może to być w rzeczywistości niepełny dźwięk czyli tak naprawdę podane jest mniej.

Nie wiem czy wystarczająco jasno to opisuję, ale w audio jest sporo pułapek psychoakustycznych, które wpływają na nasze opinie. Do tego dochadzą jeszcze właściwości reszty toru. Stąd pewnie często mamy tak rozbieżne opinie.

Do mnie przemawia opinia kolegi Piano, który podpiera się porównaniem z muzyka na żywo. Wystarczy posłuchać samych skrzypiec na żywo i wyciągnąć wniski z ta rozdzielczością na wysokich jak to naprawdę jest.

Edytowane przez fafarskid
W dniu 4.02.2022 o 20:28, barni napisał:

Bo jeszcze oprócz teorii trzeba mieć trochę praktyki. Ale co o tym może wiedzieć biedny d'Agostino, wieczny praktykant w Krellu 😉 Tak musiał knocić robotę, że go w 2009 aż musieli zwolnić.  A taki głąb kapuściany jak Jurgen Reis stosujący w MBL 6010D przedpotopowe NE5534 oraz AD797. Przecież to zgroza, zwolnić natychmiast !

Ale może już wrócimy z tych banialuk "kolega opowiadał" na ziemie i do tematu wątku ?

Ktos miał oakzję posłuchać jak DAC Lumina P2 vs Meitnber MA3 ? Kasa podobna.

Agostino wiedzę i doświadczenie ma, jak mało kto w tej branży . Ale to wcale nie znaczy, że jak odwala kaszanę to wszyscy mają  piać z zachwytu. Za ten szmal, który woła za te piękne wzmaki to ma być absolutna perfekcja pod każdym względem. I ani nazwisko ani super obudowy go z tego nie zwalniają, ani nie usprawiedliwiają takiej bylejakości.

15 godzin temu, RCD napisał:

Kolejny audiofilski bzdet - żaden chińczyk nie jest w stanie dorównać staremu Reymio. Na tym forum kapie od ludowych guseł, wierzeń i bajań. Chińczyk ??? - no jak to Chińczyk może dorówać Japończykowi.  Wytrawni audiofile wiedzą że o jakości brzmienia i muzykalności decyduje granica państwa. 

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, babatular napisał:

Kolejny audiofilski bzdet - żaden chińczyk nie jest w stanie dorównać staremu Reymio. Na tym forum kapie od ludowych guseł, wierzeń i bajań. Chińczyk ??? - no jak to Chińczyk może dorówać Japończykowi.  Wytrawni audiofile wiedzą że o jakości brzmienia i muzykalności decyduje granica państwa. 

Który dorówna? 

Po za tym kto tu mówi o państwach?

Miałem Serbski piec który kładł większość Japończyków w podobnym budżecie, tu nie o region chodzi a i inżynierię 😉

Żaden chińczyk, czyli słuchałeś wszystkich?  Szacun, bo trochę tego jest 👍😁

Mało muzyki w muzyce - co to za brednie? Tak może pisać tylko osoba, która słucha sprzętu, a nie muzyki. 

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

raczej

Cześć,

Zapewne bardzo często odwiedzasz sale/miejsca koncertowe.

Zapewne posiadasz dobrze dobrany audio zestaw.

16 hours ago, pod_innym_nickiem said:

Ale jak się przełaczę w połowie płyty ze starego DACa na jakiś nowy wytwór to jakbym z kineskopu lampowego wszedł na 4K TV.

Mialem uznane za bardzo dobre I nowsze od reimyo dac auralic I topping. Fakt, ze tansze, ale byly duzo gorsze od starego reimyo. Slychac wiecej na nich? Ja bym powiedzial, ze mniej. Duzo mniej. Wybrzmien, szczególnie z topping to praktycznie brak. Instrumenty w ogole nie brzmia. Dzwiek jest suchy I szary. Obydwa mialy krotszy bas I bylo go wiecej, jakby mial wiecej "lupniecia", ale nie byl lepszy, bo bardziej zroznicowany jest z reimyo. 

Do tego tak jak napisane bylo wczesniej szczególnie topping dawal wszystko na talerzu, na twarz. Stad moze sie wydawac, ze jest bardziej szczegolowy. To jednak mylace. Wystarczy sie odrobine wsluchac, zeby uslyszec, ze w reimyo te wszystkie dzwieki plus wiecej sa, tylko ulokowane w roznych rzedach. Tworzy to swietna scene. 

Jedyne czym reimyo przegrywa to funkcjonalnosc, brak pilota, brak pre...ale mi to niepotrzebne. 

Jak kupilem reimyo to napisalem cos takiego:

"Dac gra bez nerwowosci, bardzo gladkim dzwiekiem. Z pozoru wydaje sie wszystko upraszczac, bo gra dosc miekko, pozornie lekko zaokraglajac dzwiek. Porownujac nawet do tanszej vegi mozna miec wraznie, ze gubi detale I brak mu ekspresji. Jednak to jest zludne odczucie, bo tak naprawde reimyo nas uwodzi dzwiekiem. Daje sie prawie dotknac a po chwili przedstawia dzwiek z dystansem, jakby oddala go od nas by zaraz znowu podac go nam na talerzu. Taki zabieg jest osiagniety dzieki bardzo plastycznej srednicy a nawet wychodzi troche poza gorne I dolne jej granice. 

To, ze nie slyszymy "szczegolow" jest spowodowane rewelacyjnymi wybrzmieniami i spojnoscia dzwieku jaki slyszymy. Bynajmniej nie jest to packa, bo wystarczy troche wytezyc sluch, by sie zorientowac, ze detale nie sa pogubione a nawet jest ich więcej niz w auralic. Bardzo nietypowy zabieg, ktorego nie slyszalem wczesniej w zadnym sprzecie. 

Dzwieki sa bardzo soczyste, nasycone, slodkawe, ale jednoczesnie nie brzmia nienaturalnie. Wrecz przeciwnie. Brak w tej muzyce szarosci, matowych barw. Vega do Reimyo to dzwiek bezbarwny. Tu mamy podana palete kolorow, tak jakby wymienic TV czarno-bialy na kolorowy. 

Niski bas nie ma tu jakiegos lupniecia, czy super mocy. Jest zauwazalny, ale nie podkreslony. Agresywne nagrania jak Nirvana sa troche ugrzecznione przez co brzmia "przyjemniej". Caly czas jest szarpidructwo, ale nie jest tak surowe jak do tego przywyklem (czy tez moze nie przywyklem, bo czesto mi to przeszkadzalo). Pewne instrumenty brzmia wedlu mnie wybitnie. Cymbaly, trojkat brzmia fenomenalnie. Swietnie brzmia tez glosy. Nie slyszalem lepszych. Niby artysta jest przed nami, ale tak naprawde jest bardzo umiejetnie ulokowany na scenie. Nie narzuca sie nam na twarz. Znowu bardzo interesujaco to brzmi. Efekt jest naprawde bardzo dobry. 

Zdecydowanie nie jest to sprzet do testowania. To nie jest dac, ktory pozwoli nam znalezc dziure w calym. Tu koncentrujemy sie na calosci, polaczeniu dzwiekow w calosc a nie dzieleniu wlosa na czworo. Po prostu nie ma co dzielic. Siadasz I gra...ot tak... emocje sa budowane glownie przez srednice I troche gore pasma. Skraje sa jako akompaniament, sa I graja, ale nie pierwsze skrzypce. Na srednicy dzieje sie tak duzo, ze jak ktos ma potrzebe wylapywania co jest na nagraniu, spokojnie moze sie tak bawic, tylko ze nie ma po co. Muzyka jest tak wciagajaca, ze piate skrzypce w trzecim rzedzie sie nie licza w calej prezentacji, bo cala orkiestra gra wybornie. 

Jak ktos chce kruszyc mury basem to nie jest dac dla niego. To nie to granie. I tu rewelacyjnie sprawdza sie polaczenie z moim wzmacniaczem, ktory gra bardzo dobrym basem i ma swietna kontrole. Idealne polaczenie. Trzeba tez pamietac, ze ja mam 2x14cm na basie. To nie sa kolumny z "pierdolnieciem". Nie po to je kupilem. 

Scena jest rowniez ciekawa. Bardziej idzie w glab niz na boki. Wypelnienia pokoj znacznie lepiej niz vega, ale zostaje w 4 scianach. Nie wychodzi za drzwi. Ciezko jest ja okreslic. Niby jest cofnieta I zaprasza, wciaga nas na swoja strone, by po chwili postawic artyste tuz przed nami. Nie wiem jak oni to zrobili. Pierwszy raz cos takiego slysze. 

Na pewno nie jest to dac dla wszystkich. Jesli ktos ma lampy, herbatniki i slucha jazz to bedzie mial tak slodki dzwiek, ze bardziej juz sie chyba nie da. Do rocka, jak dla mnie to by byla porazka. Ja mam jednak inna sytuacje. Mocny, dynamiczny tranzystor I dosc naturalne kolumny. Nawzajem uzupelniaja swoje "braki". 

Dac gra tylko jakosc cd, brak usb...to sprzet dla swiadomego klienta. Mlodziez tego nie kupi. Wiekszosc go zdeklasuje z braku hi res bez odsluchu. Jesli jednak chodzi o szeroko pojeta muzykalnosc to nie slyszalem nic lepszego. Gra to zdecydowanie lepiej niz na odsluchach rega isis. To takie polaczenie systemu gryphon vs luxman m900. Pamietam, ze te dwa zestawy najbardziej mi sie podobaly. Tu mam to co najlepsze z obydwu dzieki zmianie zrodla. Dzwiek jest niesamowicie wciagajacy, sprezysty, pelen barw. Nie gra moze z bog wie jakim rozmachem od pierwszego taktu, ale nie o to tu chodzi. Emocje narastaja powoli, sa dawkowane w bardzo przyjemny spodob. Słuchając nie odczuwamy brakow, ale tez ich nie szukamy. To tak jakby krytykowac Pink Floyd, ze nie potrafia spiewac. Jak spiewaja, jaka maja skale glosu jest nieistotne. Ich muzyka jest wybitna i nigdy sie nie zastanawiam jak ich slucham czy wyciagaja 4 oktawy ze spiewu. Delektuje sie tym co stworzyli. 

Takie mam wrazenia po ok 10 godzinach sluchania roznych plyt. Klasyki, rock, pop, jazz itd.. zobaczymy co sie zmieni po tygodniu. Mam 30 dni na oddanie. 

Nie czytalem zlego komentarza na temat tego dac I ja tez zle go nie ocenie. Po prostu sie nie da. Moze bardziej lub mniej wpasowac sie w nasz system, ale gra to dobrze. Z dedykowanym transportem to musi grac zjawiskowo. "

W dniu 4.02.2022 o 21:43, DAWH napisał:

Bardzo fajnie się czyta wasze sympatyczne spory i wywody... Tak naprawdę o niczym. 

Wiele mi brakuje do nazwania się audiofilem, system mam jaki mam, słucham streamingu dla wygody, ale muzyka cieszy, nawet bardzo. 

Mam do was, jako doświadczonych ludzi w tym naszym wspólnym hobby, pytanie, szczegolnie do osób słuchających plików i streamingu. Ale też do zwolenników czarnych płyt i CD. 

Jakie macie DACe w swoich systemach? Jakiej muzyki słuchacie i jakie płyty sprawiają wam najwięcej frajdy? 

Może byśmy tak poszukali czegoś co nas łączy a nie dzieli? 

Ciekawy wątek się zapowiadał. Może dajcie mu szansę i zostawcie na boku swoje "poglądy".

Rockna Wavelight

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Dla wszystkich wyznawców najnowszej techniki DSD, DXD i innych pierdół, koniecznie przeczytajcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, RCD napisał:

Dla wszystkich wyznawców najnowszej techniki DSD, DXD i innych pierdół, koniecznie przeczytajcie.

Ukryta Zawartość

Miałem topowego Chorda Dave dwa tygodnie w domu, podsumowując techniczne granie i do doopy, nic nie pomagała wymiana kabli czy elektroniki współpracującej

To tak tyle zachwytu trzecią drogą w tym linku 

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 minutes ago, ASURA said:

Miałem topowego Chorda Dave dwa tygodnie w domu, podsumowując techniczne granie i do doopy, nic nie pomagała wymiana kabli czy elektroniki współpracującej

To tak tyle zachwytu trzecią drogą w tym linku 

Ukryta Zawartość

Kiedys sluchalem Dave z moimi kolumnami I kilkoma wzmacniaczami. Tak jak piszesz, techniczne granie. 

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Huberto1984 napisał:

Ukryta Zawartość

Kiedys sluchalem Dave z moimi kolumnami I kilkoma wzmacniaczami. Tak jak piszesz, techniczne granie. 

Powiedziało się A, to trzeba było powiedzieć i B. W przypadku Chorda, mscaler zmienia wszystko.

Ukryta Zawartość

21 minutes ago, NRK said:

Powiedziało się A, to trzeba było powiedzieć i B. W przypadku Chorda, mscaler zmienia wszystko.

Moze, nie wiem. Nie sluchalem to co mialem pisac. Muzyka szla z transportu chord do dac. Czyli mowa juz o zrodle za duzo pieniedzy. Cos ok £17k? Mowisz, ze do tego trzeba jeszcze m scaler, zeby to zagralo? 

25 minut temu, Huberto1984 napisał:

Moze, nie wiem. Nie sluchalem to co mialem pisac. Muzyka szla z transportu chord do dac. Czyli mowa juz o zrodle za duzo pieniedzy. Cos ok £17k? Mowisz, ze do tego trzeba jeszcze m scaler, zeby to zagralo? 

Jednym gra, drugim nie. Takie życie.

2 hours ago, tomek7776 said:

swietny DAC

Ukryta Zawartość

Cena troche "ponad budzet". To juz dosc drogi dac. Co ciekawe Lampi to chyba jedyna polska firma chwalona na zagranicznych forach. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi