Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory studyjne vs hi fi

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, biniek napisał:

Wygladaja na AEON

2-drożne, czy 3-drożne?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Możesz podać jaki model poprzednika?

Ten szeroko rozumiany poprzednik to pierwszy AEON, w tym przypadku chyba jeden z pierwszych egzemplarzy. Wykończony miał na moje specjalne życzenie przód taką "gumową" farbą, podobno okropnie wtedy drogą - po latach jest już mniej gumowa, bardziej szorstka, ale nadal fajna.

Aeon jest oczywiście dwudrożny,, ten nowy nie mogę powiedzieć 😉

nagrywamy.com

14 godzin temu, biniek napisał:

Jak sie te malutkie Neumanny spisuja? To KH80? Ponoc z ich dedykowanym subem i aplikacja kalibrujaca mozna miec za pol ceny model KH420

Tak, to KH 80. Zadziwiająco głośne i chociaż bas taki nieco "kartonowy" to i tak jak na czterocalowy głośniczek pędzony mocą 90W to w sumie mało kartonowy. Chyba to zasługa obudowy, bo to ciężkie jest jak na swoje rozmiary

3 godziny temu, biniek napisał:

Moze wiekszy Klassik bo czytalem na gearspace ze tworcy rozwaza taka prosbe forumowiczow 🙂

Nie, tyle chyba mogę napisać, nie większy Klasik, zresztą Aeon w nowej wersji jakby zmalał. Zresztą Klasik 2020 i tak jest spory 😉 

nagrywamy.com

A ja kupiłem dziś kolejne monitory ALESIS - mam już "3", "4" i "6". Dwa aktywne i jeden pasywny. Polecam wypróbować, szczególnie w kwestii wokali. Są obiektywne i przyjemne - połączenie prawie niemożliwego. 

9 minut temu, Wuelem napisał:

A ja kupiłem dziś kolejne monitory ALESIS - mam już "3", "4" i "6". Dwa aktywne i jeden pasywny. Polecam wypróbować, szczególnie w kwestii wokali. Są obiektywne i przyjemne - połączenie prawie niemożliwego. 

Alesisy to bym ewentualnie te przygarnął 😉

xrt6amtyzc4nqvsgq1pb.jpg

nagrywamy.com

Kto stawia kolumny na podłodze? - choćby nawet tylko do zdjęcia.

Ładne paczki, pierwszy raz widzę. To chyba jeszcze z czasów, gdy ta firma więcej znaczyła.

PS. Aha, wiem co z tą podłogą... W instrukcji podali pewnie, że parametry w specyfikacji podane są dla półprzestrzeni i realizacja tego jest ortodoksyjna. Można i tak...

6 minut temu, Wuelem napisał:

Kto stawia kolumny na podłodze?

Nie wiem, przypadkowe zdjęcie z netu 😉

6 minut temu, Wuelem napisał:

To chyba jeszcze z czasów, gdy ta firma więcej znaczyła.

No tak, z czasów ADATa. A te Twoje pasywne to nie Monitor One? Ten sam okres.

40801.jpg

Na te Alesisy Monitor Two się szykowałem, ale na szczęście nie bardzo można je było u nas kupić, więc... kupiłem JBL 4410 i mam do dzisiaj 😉

nagrywamy.com

@przemak

Słuchałeś już może krk rokit 10-3 g4?

Wiem że testowałeś kiedyś g3. Ciekawy jestem twojej opinii o tej nowej jak by nie było budżetowej trójdrożnej konstrukcji.

Mnie trochę dziwi mała popularność tego zestawu, pomimo tego, że na rynku już trochę czasu są i praktycznie nie mają konkurencji w klasie cenowej. 

31 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

@przemak

Wiem że testowałeś kiedyś g3. Ciekawy jestem twojej opinii o tej nowej jak by nie było budżetowej trójdrożnej konstrukcji.

Mnie trochę dziwi mała popularność tego zestawu, pomimo tego, że na rynku już trochę czasu są i praktycznie nie mają konkurencji w klasie cenowej. 

No właśnie nie testowałem. Już wprawdzie jeprawie kupiłem, ale nie doszło do finalizacji. I tak mam tego za dużo 😉 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

I tak mam tego za dużo 😉 

Fajnie masz.

Jeśli to nie tajemnica, to zdradź czy te nowe APS będą jeszcze w tym roku?

Pewnie będzie to następca aeon 2 bo na stronie APS zniknęły. Tylko pewnie cena już nie będzie tak fajna jak w wersji pierwszej. 

W dniu 6.04.2022 o 12:41, przemak napisał:

Ten szeroko rozumiany poprzednik to pierwszy AEON, w tym przypadku chyba jeden z pierwszych egzemplarzy. Wykończony miał na moje specjalne życzenie przód taką "gumową" farbą, podobno okropnie wtedy drogą - po latach jest już mniej gumowa, bardziej szorstka, ale nadal fajna.

Aeon jest oczywiście dwudrożny,, ten nowy nie mogę powiedzieć 😉

Żartujesz z tą gumą oni od początku tą powłoką malowali. Słuchałem AEON-ów jak one dopiero zaczeły schodzić z taśmy. Bardzo fajne aktywne monitory do małych reżyserek poniżej 20m2

2 godziny temu, Przemysław_51508 napisał:

@przemak

Nieprodukowanym KRK Expose z odlewaną aluminiową obudową do pięt nie sięgają ale przypomnij sobie po ile chodziły Expose

Obecne modele spuściły mocno co do dźwięku no bo żeby wyjąć to trzeba włożyć a sam znaczek na nowych obudowach KRK nie zagra

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

28 minut temu, ASURA napisał:

Nieprodukowanym KRK Expose z odlewaną aluminiową obudową do pięt nie sięgają ale przypomnij sobie po ile chodziły Expose

Obecne modele spuściły mocno co do dźwięku no bo żeby wyjąć to trzeba włożyć a sam znaczek na nowych obudowach KRK nie zagra

Być może. Z KRK nie słuchałem nic dłużej, poza obecnymi trójdrożnymi, które mam od 2 lat. Mi one odpowiadają, na tyle że nie korci mnie ich zmieniać. 

• 5 miesięcy później...

Coraz częściej chodzi mi po głowie zmiana tradycyjnego systemu stereo n jakieś kolumny aktywne z rynku pro. W związku z tym będę wdzięczny za jakieś typy, sugestie. Pomieszczenie 22m2.

15 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Dynaudio BM6 mkIII, Eve Audio SC207.  Obie bardzo muzykalne, ciepłe.

Dzięki, myślisz że one dadzą radę bez suba?

Genalec fajne, ale cena nie zachęca. Presonus z kolei bardzo atrakcyjna cena, ciekawe jak z jakością reprodukcji.

6 minut temu, Allmr napisał:

Genelec 8340 z kalibracją.

wiem, ale ceny nie da rady skalibrować 🙂

6 minut temu, Allmr napisał:

Edytowane przez jurek1

Odlicz suba, którego nie będziesz potrzebował, kable i dsp. Podłączasz źródło i hej....Z resztą moim zdaniem taka zmiana (na monitory aktywne) wymaga wcześniejszego posłuchania. A o Genelec'a stosunkowo łatwo, można to potraktować jako cenne doświadczenie

4 minuty temu, Allmr napisał:

Odlicz suba, którego nie będziesz potrzebował, kable i dsp. Podłączasz źródło i hej....Z resztą moim zdaniem taka zmiana (na monitory aktywne) wymaga wcześniejszego posłuchania. A o Genelec'a stosunkowo łatwo, można to potraktować jako cenne doświadczenie

Ja wiem czego się spodziewać przy takiej zmianie. Obrabiam muzykę, nagrywam, miksuje itd...Parę lat temu przeprowadziłem się do większego mieszkania, i moje dawne monitory sprzedałem. Teraz zaistniała taka myśl, żeby wrócić  do takiego zestawu, a w wersji aktywnej na 8 calowych wooferach, ale w tym sprzęcie nie mam rozeznania, stąd pytanie. Nie chcę jednocześnie rujnować budżetu przy tej okazji.

8 minut temu, jurek1 napisał:

A co sądzicie o  takim zestawie?

KALI AUDIO LP-8V2

Kali jest OK. Nie słyszałem, ale ma dobre opinie. Zwłaszcza ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Kali jest OK. Nie słyszałem, ale ma dobre opinie. Zwłaszcza ten:

Ukryta Zawartość

No właśnie czytam opinie, i propozycja wydaje się kusząca.

Dużą zaletą jest BR z przodu.

A taki zestaw?

KRK ROKIT RP8

Ukryta Zawartość

12 minut temu, jurek1 napisał:

No właśnie czytam opinie, i propozycja wydaje się kusząca.

Dużą zaletą jest BR z przodu.

A taki zestaw?

KRK ROKIT RP8

Tylko ja pokazuje trójdrożne, a Ty dwudrożne. Różnica w cenie jest niezbyt duża.

nagrywamy.com

37 minut temu, Adi777 napisał:

Nie lepiej Genelec 1236A? 😄 Niewielkie, ustawne, wysoki WAF 😁

Aż sobie wyguglowałem zdjęcie z punktem odniesienia 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Allmr
  • Pokaż nowe odpowiedzi