Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory studyjne vs hi fi

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, xajas napisał:

Czego nie zrozumialem dlaczego Clarret 2 a nie Solo, skoro nie potrzebujesz wejsc mikrofonowych?

Najmniejszy Clarett to 2Pre. Solo to tańszy Scarlett. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

51 minut temu, marcinmarcin napisał:

A masz jakiś pomysł co mogłoby zagrać zauważalnie lepiej niż Clarett 2 Pre Usb? (mam stara wersję bez +) Muszę mieć Usb i sterowanie głośnością do końcówki. U mnie Clarett zastąpił Rme Adi 2FS dac, bo zagrał w moim systemie znacznie lepiej. Różnica była zaskakująca. 

Może Motu M2 albo coś z Universal Apollo. Mają usb 3.

Edytowane przez bonaventura

Ja bym sie nie pchal z monitorami studyjnymi w interfejsy studyjne do relaksacyjnych odsluchow bo nam wyjda z tego zyletki do pracy nad mixem

Poszukalbym raczej muzykalnych zrodel

1 godzinę temu, msankowski napisał:

Może autor pytania rozstrzygnie. Moim zdaniem pytał tam o parę spraw.

Tak, pytałem o podłączenie interfejsu do streamera, streamer ma wejście USB a nie wyjście (wxc-50)

Pytałem też jak lepiej regulować głośność, w  streamerze (wygoda, pilot, telefon) czy na końcu ( Palmer pasywny)

Panowie, podajecie dobre produkty ale też drogie.

Clarett i tego typu rzeczy to też funkcję zbędne w domowych odsłuchu. Coś poprawnego bez dodatkowych elementów..

Wracamy do Dac?

3 minuty temu, biniek napisał:

Ja bym sie nie pchal z monitorami studyjnymi w interfejsy studyjne do relaksacyjnych odsluchow bo nam wyjda z tego zyletki do pracy nad mixem

uwazam ze to zbytnie uogolnienie, stereotyp, nie majacy zbytniego zwiazku z rzeczywistoscia 🙂 delikatnie mowiac

Poparty wlasnymi doswiadczeniami

Slyszalem wiele monitorow studyjnych bo czesto nagrywam i bywam w studiach nagraniowych

Mialem 4 pary monitorow studyjnych w domu i podpinalem je pod audiofilskie daci i interfejsy studyjne 

Jesli chcesz pracowac nad mixami to po to te urzadzenia zostaly zaprojektowane

Nie ma z tego duzej przyjemnosci ze sluchania

Nie sadze ze to uogolnienie

Pytanie co chcesz osiagnac? 

Jesli produkowac i miksowac muzyke to masz racje

Edytowane przez biniek

Kurczę , to jest problem bo te droższe i mające wiele niepotrzebnych do odsłuchu funkcji grają lepiej.

A jeśli dac , to może coś z FPGA ale też tanio nie będzie.

7 minut temu, bonaventura napisał:

Kurczę , to jest problem bo te droższe i mające wiele niepotrzebnych do odsłuchu funkcji grają lepiej.

Zgadza się. Co z tego że nie wykorzystuje AD w Clarett skoro i tak jest wiele tańszy od gorzej grających DAC-ów (np topping D90 - tego sie nawet nie da porównać) 

Godzinę temu, biniek napisał:

Slyszalem wiele monitorow studyjnych bo czesto nagrywam i bywam w studiach nagraniowych

Mialem 4 pary monitorow studyjnych w domu i podpinalem je pod audiofilskie daci i interfejsy studyjne 

Jesli chcesz pracowac nad mixami to po to te urzadzenia zostaly zaprojektowane

Nie ma z tego duzej przyjemnosci ze sluchania

Nie sadze ze to uogolnienie

Pytanie co chcesz osiagnac? 

Jesli produkowac i miksowac muzyke to masz racje

Nie rozumiem

Uzywajac taki ADI-2 sam definiujesz jak ta "przyjemnos ze sluchania" wyglada.

Dzieki dostepnemu DSP/EQ (7 na kanal), moge dopasowac kazde monitory!

Poparte wlasnymi doswiadczeniami 😉

Edytowane przez xajas

Ok dla RME ale dla prostszych interfejsow juz nie.

Chce tylko zwrocic uwage ze jesli ktos na forum audiofilskim chce wejsc w monitory studyjne do casualowego słuchania to moze sie szybko zrazic jak podepnie pod nie studyjne interfejsy. To moze byc szok z przesiadki z przyjemnie grajacych kolumn i wzmacniaczy na neutralnie grajace narzedzia do pracy

Oczywiscie niech sobie kazdy testuje jak chce. Podkreslam tylko że później sa krzywdzace opinie typu "to gra szaro i bezdusznie"

Edytowane przez biniek

Wyłączam się z dyskusji gdyż zaczynają się połajanki i pouczenia. Na szczęście sam decyduje co gra miło a co nie i nie są mi potrzebne niczyje antycypacje moich nastrojów. Szkoda , tak było "fajnie".

2 godziny temu, biniek napisał:

Dlaczego z gory zakladasz ze opinie innych nie sa poparte wlasnymi doswiadczeniami? Dlaczego to podkreslasz? Nie zgadzam sie z Twoja opinia i tyle. Nie ma tu wiecej pola do dyskusji.

Przeciez napisales ze ougolniam wiec odpisalem Ci ze to moje wlasne doswiadczenia a nie prawdy objawione

Gdyby nie bylo dyskusji nt wlasnych opinii i doswiadczen to forum nie mialoby sensu 

Jak mozna sluchac sprzetu ktory szumi? Nie ogarniam tego.

Sporo (większość?) monitorów studyjnych szumi.
Przy słuchaniu muzyki to nie przeszkadza. Chyba, że ktoś jest fanem „czarnego tła”.

To jest szum na stałym, niskim, poziome.
Z wiekiem, na coraz niższym:-(

Panowie  niech ten wątek nie stanie się kolejnym forumowym przepychad!em. Szkoda by było.  Mało jest dobrych informacji o graniu studyjnym w domu .

Doświadczenia i opinie cenne i oczekiwane.

Konkretne przykłady i zestawienia tym bardziej!

7 godzin temu, xajas napisał:

Ile kosztuje Pre+Amp Accusa, Macintosha albo podobne?

To porownanie to wielki smiech

Jakieś słabe mam poczucie humoru z poniedziałku :).. na czym ta śmieszność polega?

Porownaj przykladowo cene preampu z DAC jednej i drugiej firmy

SPL 3.600€

Accuphase 9.000€

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4689.thumb.jpg.a635d1d096f5de635091004b01f8db91.jpg

Za 9 kafli to kupuje niemalze caly set

IMG_4690.thumb.jpg.b7dd99d74b3fb95670ffced76cf42221.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, biniek napisał:

krzywdzace opinie typu "to gra szaro i bezdusznie"

Czyli bardzo dobrze 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Czyli bardzo dobrze 😉.

Zalezy od oczekiwan 🙂

na forum gearspace nikt nie marudzi w zakladce hi end takie opinie o monitorach przewazaja

Godzinę temu, xajas napisał:

Porownaj przykladowo cene preampu z DAC jednej i drugiej firmy

SPL 3.600€

Accuphase 9.000€

Ukryta Zawartość

IMG_4689.thumb.jpg.a635d1d096f5de635091004b01f8db91.jpg

Za 9 kafli to kupuje niemalze caly set

IMG_4690.thumb.jpg.b7dd99d74b3fb95670ffced76cf42221.jpg

Jak porównujemy to w ten sposób to ok :).. fakt ten SPL wygląda pięknie.. Walne teraz głupote bo nigdy żadnego Accu  nie słyszałem, ale wygląda jak sprzęt od starego wujka z ameryki co jara 60 fajek dziennie i a wzmak jest starszy od wujka :P.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 12.03.2023 o 10:59, jurek1 napisał:

Sam pisałeś recenzję 😉 bardzo dobrą moim zdaniem. Zastanawiałem się nad nimi, były używane za rozsądne pieniądze, ale koloru żona nie zakceptowała. Mój Gibson czarny.

Fakt, zupełnie zapomniałem, dawno to było 😉

Generalnie co do "zimnego" czy "muzykalnego" grania. Ja nie wiem, co to jest, ale jak ktoś rozważa interfejs audio to oczywistym jest, że będzie go pędził z komputera bo jak. A w związku z tym jest do dyspozycji cały zestaw darmowych narzędzi którymi można sobie dopasować albo do równości albo jak kto chce. Bitperfect już dawno umarł, sterowniki w windowsie i na pewno w interfejsach mają już cyfrowy headroom i nie ma się co bać jakichkolwiek "strat jakości" na skutek użycia prostego korektora, bo i tak ze 3dB dynamiki nam obcinają po cichu.

nagrywamy.com

21 minut temu, przemak napisał:

Fakt, zupełnie zapomniałem, dawno to było 😉

Skończyłem na Behringer B2030A i nie mogę wyjść z podziwu, że taki mały i tak wiele może.

5 godzin temu, Froju napisał:

Sporo (większość?) monitorów studyjnych szumi.
Przy słuchaniu muzyki to nie przeszkadza. Chyba, że ktoś jest fanem „czarnego tła”.

To jest szum na stałym, niskim, poziome.
Z wiekiem, na coraz niższym:-(

No to zdecydowanie nie dla mnie taki sprzet. Nie wyobrazam sobie sluchac szumu w przerwach miedzy numerami albo w cichych partiach muzyki.

No to zdecydowanie nie dla mnie taki sprzet. Nie wyobrazam sobie sluchac szumu w przerwach miedzy numerami albo w cichych partiach muzyki.
Jakoś miałem szczęście do takich "nieszumiących". Bez przesady, cichy szum, kiedy się wsadzi ucho, to słychać i w pasywnym głośniku podłączonym do wzmacniacza.

Nie, tak nie jest, że monitory studyjne z jakiejś zasady szumią. Też nie znoszę szumu.
Teraz, BlueDot napisał:

Bez przesady. Gramofonu też nie posłuchasz bo są trzaski?

Fakt - są modele dość dobitnie szumiące - jak np. KRK w cenie 1200 za parę!! Ale Dynaudio BM 5 Mk III bylo slychać brum z woofera -- jak się przystawiło ucho na 1 cm od membrany... nie do usłyszenia cokolwiek nawet w nocy.

31 minut temu, BlueDot napisał:

Mity. W dodatku niektórzy słuchają winyli 😉 Biorąc pod uwagę poziomy spl jakie mogą produkować takie monitory to szumy są w normie niestety. Do tego dochodzi niewiedza użytkowników i mity na temat "urządzeń w pełni zbalansowanych" i idące za tym pętle mas i dodatkowe zakłócenia. AEONy szumią jak się przyłoży ucho do tweetera, z 20cm nic już nie słychać. Nie sądzę, żeby wzmacniacz 2x200 ze zwykłymi domowymi zestawami szumiał mniej - po prostu nikt nie słucha tego z metra.

nagrywamy.com

To wszystko wyjasnia. Ja myslalem ze te szumy slychac z miejsca odsluchowego, 2-3m od glosnikow.

1 godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Bez przesady. Gramofonu też nie posłuchasz bo są trzaski?

Wlasnie dlatego nie slucham czrnych plyt, wrecz ich nie znosze.

Interfejs z komputera..domowe audio aktywne ale bez komputera.

Relaks. Telefon najwyżej, pilot jeśli występuje.

Czy interfejs Clarett podłączony jakkolwiek się da, czy dac konsumencki że tak powiem, czy dac studyjny.

Jak grać pytam ja się proszę ja ciebie i zapewne wiele osób które natrafią na ten wątek. 

Jak wydobyć najwięcej optymalnie inwestując Sasiny.

2 minuty temu, miętowy napisał:

Czy interfejs Clarett podłączony jakkolwiek się da, czy dac konsumencki że tak powiem, czy dac studyjny.

U mnie Clarett z hypexem napędza teraz takie coś o rodowodzie mało studyjnym, ale świetnie się zgrywają 🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi