Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Volumio zainstalowany i uruchomiony. MQA w Tidalu sprawdzone - wszystko OK. Za jakiś czas krótko wypowiem swoje zdanie nt. dźwięku z E50 i będziemy kończyć wątek - bo co tu można więcej wymyślić 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Spoiler

Liczę na Twoje odczucia w sprawie większej rozdzielczości plików, czy słyszysz różnice, jak tak to jakie 😄

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

co tu można więcej wymyślić

Po stwierdzeniu, że słychać 2 centy już niewiele. A @Muzgzamilkł 😉

nagrywamy.com

9 godzin temu, przemak napisał:

Po stwierdzeniu, że słychać 2 centy już niewiele. A @Muzgzamilkł 😉

Nad czym tu się rozwodzić. Ja twierdzę, że słyszę, Ty że ja nie słyszę i tyle. 🙂

Tak dla innego zapisu te 50Hz na 44,1kHz to jakieś 1100ppm, 0,1% lub ok. 0,5Hz przesunięcie dla 440Hz.

W dniu 7.04.2022 o 21:18, msankowski napisał:

Do mnie jedzie:

Ukryta Zawartość

W dniu 7.04.2022 o 21:42, fan64 napisał:

Rpi 4 testowane w systemie za dużą kasę po USB,szkoda kasy na nakładki,ale niech każdy sam przez to przejdzie.

Żeby móc podłączyć/potestować malinę do daca nieposiadającego wejścia usb musiałem nabyć jakąś nakładkę digi. Jedzie więc do mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chyba najtańsza.

just.thumb.jpg.5873882c239ca7d81c02f0d059ffcdcf.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

17 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Żeby móc podłączyć/potestować malinę do daca nieposiadającego wejścia usb musiałem nabyć jakąś nakładkę digi. Jedzie więc do mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chyba najtańsza.

just.thumb.jpg.5873882c239ca7d81c02f0d059ffcdcf.jpg

Jaki Twój dac nie ma usb? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

18 minut temu, daris666 napisał:

Jaki Twój dac nie ma usb? 

Ten, który stoi na zdjęciu na E50, czyli z pierwszego wpisu tego wątku - ma usb, którego to wejścia nawet nie tknąłem i raczej nie zamierzam, a to z powodu tego, że przyjmuje tylko do 96Khz, co w dzisiejszych czasach jest dziwne wg mnie, nie mówiąc już o wątpliwej i podejrzanej jakości (dywaguję) więc pozostaje spdif działające do 192Khz.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Ukryta Zawartość

Chyba nie najgorsza. Ma izolowane wyjście Coaxial i widać tam jakiś mały rezonator obok układu PLL.

Ukryta Zawartość

Ten, który stoi na zdjęciu na E50, czyli z pierwszego wpisu tego wątku - ma usb, którego to wejścia nawet nie tknąłem i raczej nie zamierzam, a to z powodu tego, że przyjmuje tylko do 96Khz, co w dzisiejszych czasach jest dziwne wg mnie, nie mówiąc już o wątpliwej i podejrzanej jakości (dywaguję) więc pozostaje spdif działające do 192Khz.

Dlaczego tak bardzo Ci zależy na tych 192kHz?
Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Topping E50?

xu216 xmos, nie jest źle 🙂 

Cytat

Interfejs USB Topping E50 wykorzystuje 16-rdzeniowy układ XMOS XU216 drugiej generacji z niestandardowym sterownikiem Thesycon. Powiązana z DAC ES9068AS, ta kombinacja zapewnia doskonałą neutralność dźwięku, ale także obsługę plików o wysokiej rozdzielczości. Obsługuje sygnał PCM o rozdzielczości do 32-bit i próbkowaniu do 768kHz, DSD512 i MQA. Wejście USB wykorzystuje również CPLD do przetwarzania sygnału zegara, a tym samym znacznie zmniejsza poziom jittera.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

50 minut temu, recognizer napisał:

Kup sobie Amanero 🙂

Amanero jest cienkie. Są lepsze interfejsy już nawet stary Luckit bije go na łeb

10 godzin temu, Muzg napisał:

Nad czym tu się rozwodzić. Ja twierdzę, że słyszę, Ty że ja nie słyszę i tyle. 🙂

Tak dla innego zapisu te 50Hz na 44,1kHz to jakieś 1100ppm, 0,1% lub ok. 0,5Hz przesunięcie dla 440Hz.

Inny zapis to też niecałe 2 centy, niecałe dwie setne półtonu. Ja nie twierdzę, że tego bez odniesienia nie słychać, ja wiem, że tego nie słychać.

nagrywamy.com

20 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Amanero jest cienkie. Są lepsze interfejsy już nawet stary Luckit bije go na łeb

Mam znajomego  który ma soekrisa i amaneero ,twierdzi  że gra super ,mnie śmiech ogarnia jak to słyszę. 

Szybko chyba nie skończę 😉 . Teraz przyszła mi ochota na zmianę wzmacniacza w ramach klasy D i rozsądnego budżetu. Do tej pory słuchałem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "Chińczyku" Breeze TPA3116 zasilanym 12V czyli  ok. 12W x2. Ładnie to gra, jak na swoje gabaryty i 12V.

spacer.png

Teraz zdecydowałem się zamówić Toppinga PA3S, przy 8Ω ok. 40W na kościach 2 x

Ukryta Zawartość

Ktoś słyszał na własne uszy, ma swoje zdanie o tych kościach i chciałby się podzielić? Będzie elepiej niż na TPA3116?  🙂

Test tego Toppinga jest

Ukryta Zawartość

No i mam jeszcze pytanie - nie chcąc np. wydawać ok. 250 zł. na zbalansowane kabelki Toppinga typu Jack 2,5 - dostanę na rynku jakieś krótkie zamienniki? Przejrzałem póki co portal aukcyjny i nie rzuciło mi się nic w oczy. Mógłbym wtedy podłączyć malinkę via DAC E50 w trybie zbalansowanym, a transport CD via DAC E50 normalnie.

spacer.png

spacer.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mógłbym wtedy podłączyć malinkę via DAC E50 w trybie zbalansowanym, a transport CD via DAC E50 normalnie.

Dlaczego miałbyś podłączać raz kablami symetrycznymi a raz niesymetrycznymi?
Może czegoś nie zrozumiałem?
27 minut temu, msankowski napisał:

Dlaczego miałbyś podłączać raz kablami symetrycznymi a raz niesymetrycznymi?

Topping E50 ma dwa wyjścia analogowe - symetryczne oraz normalne, a wzmacniacz PA3S ma analogiczne tylko że wejścia - czyli mogę pod pod dac i wzmacniacz podpiąć jednocześnie na stałe dwa źródła - żeby je wykorzystać i nie przepinać kabli - tylko w dacu (z pilota) wybierać rodzaj wyjścia (zbalansowane/normalne) a we wzmacniaczu (na panelu głównym) rodzaj wejścia (zbalansowane/normalne). Słucham malinki po zbalansowanym a CD po normalnym.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Topping E50 ma dwa wyjścia analogowe - symetryczne oraz normalne, a wzmacniacz PA3S ma analogiczne tylko że wejścia - czyli mogę pod pod dac i wzmacniacz podpiąć jednocześnie na stałe dwa źródła - żeby je wykorzystać i nie przepinać kabli - tylko w dacu (z pilota) wybierać rodzaj wyjścia (zbalansowane/normalne) a we wzmacniaczu (na panelu głównym) rodzaj wejścia (zbalansowane/normalne). Słucham malinki po zbalansowanym a CD po normalnym.

A nie lepiej raz a porządnie, czyli symetrycznym? A źródła możesz przełączać.
Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Teraz zdecydowałem się zamówić Toppinga PA3S, przy 8Ω ok. 40W na kościach 2 x

Ukryta Zawartość

Ktoś słyszał na własne uszy, ma swoje zdanie o tych kościach i chciałby się podzielić? Będzie elepiej niż na TPA3116?  🙂

Mam zrobiony zestaw aktywny 2-way na tych układach, tyle że w wersji z wejściem I2S MA12070P:

ma12070p.thumb.jpg.1f211e95bde0cf336b58b4654ddcaad8.jpg

Prawdę mówiąc jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym co te kości potrafią. Od TPA3116 będzie znacznie lepiej. Przede wszystkim te układy nie boją się niskiej impedancji na wyjściu, więc bas jest znacznie lepiej przekazany niż robi to TPA3116.

A nawiązując do tytułu tematu, ja w tym przypadku zrobiłem całkowitą przerwę od składania daca, bo w tym setupie po prostu go nie ma 🙂 . Cały tor jest cyfrowy, sygnał analogowy pojawia się dopiero na zaciskach głośnikowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

9 minut temu, msankowski napisał:

A nie lepiej raz a porządnie, czyli symetrycznym?

Przepraszam, nie rozumiem do końca o co chodzi.

9 minut temu, msankowski napisał:

A źródła możesz przełączać.

Mogę w dacu i we wzmacniaczu (będę mógł - wzmacniacz w drodze)

11 minut temu, frobek napisał:

Mam zrobiony zestaw aktywny 2-way na tych układach

"Zazdroszczę" talentów, zresztą nie tylko Tobie. 👍

Fakt że Toppingi mają wejścia i wyjścia w dwóch standardach tzn symetryczne i niesymetryczne oznacza że są uniwersalne. Ale nie ma potrzeby a nawet to niewskazane żeby równocześnie łączyć i jednymi i drugimi. Wybór źródła masz w DAC.

5 minut temu, msankowski napisał:

Wybór źródła masz w DAC.

Nie tylko wybór źródła (USB, COA, OPT) także wybór rodzaju wyjścia.

6 minut temu, msankowski napisał:

Ale nie ma potrzeby a nawet to niewskazane żeby równocześnie łączyć i jednymi i drugimi.

No właśnie jest potrzeba - bo jedno źródło chcę mieć po zbalansowanym a drugie po normalnym.

Nie wiem, może ja czegoś nie rozumiem...

Nie wiem, może ja czegoś nie rozumiem...

Na to wygląda. Rób jak chcesz, w ciągu tego wątku już tyle razy zmieniałeś sprzęt i koncepcje że to pewnie i tak nie ma znaczenia.

Czujesz się czymś urażony przeze mnie?, że nie chcesz wytłumaczyć dokładnie o co chodzi?

1. Połączenie symetryczne jest w każdy możliwy sposób lepsze od niesymetrycznego.
2. Dodatkowe wejścia/wyjścia niesymetryczne masz po to, żeby ich użyć gdybyś łączył z takim modułem który nie posiada symetrycznych.
3. Łączenie obu na raz tworzy nadmiarowe połączenia elektryczne którymi w sposób niepożądany może się propagować sygnał lub zakłócenia. Czyli może powstać pętla masy. I bez tego może powstać, ale jak namnożysz połączeń ryzyko jest większe.

4 minuty temu, msankowski napisał:

1. Połączenie symetryczne jest w każdy możliwy sposób lepsze od niesymetrycznego.
2. Dodatkowe wejścia/wyjścia niesymetryczne masz po to, żeby ich użyć gdybyś łączył z takim modułem który nie posiada symetrycznych.
3. Łączenie obu na raz tworzy nadmiarowe połączenia elektryczne którymi w sposób niepożądany może się propagować sygnał lub zakłócenia. Czyli może powstać pętla masy. I bez tego może powstać, ale jak namnożysz połączeń ryzyko jest większe.

Teraz rozumiem 🙂 Jeszcze raz to przeanalizowałem - i masz rację - jedno połączenie symetryczne, a steruję przełącznikiem źródła w dacu, eureka, dzięki, zmęczony chyba jestem....👍

11 godzin temu, msankowski napisał:

Z tym że należy dodać że dobrze wykonane połączenie RCA niczym nie ustępuje dobrze wykonanemu połączeniu XLR. XLR po prostu jest bezpieczniejszy bo masa w nim nie przewodzi sygnału.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 10.04.2022 o 20:38, (nie)przecietniak napisał:

musiałem nabyć jakąś nakładkę digi. Jedzie więc do mnie

Ukryta Zawartość

Wyjście elektryczne z tej nakładki jest świetne (odsłuchowo), optyczne gorsze. Kto by pomyślał -  taka niepozorna i stosunkowo tania nakładka, mniej  popularnej firmy - a taga figlarna. Mam wrażenie, że w porównaniu do połączenia USB z E50 też jest lepiej, ale to wina na pewno prostego kabla usb (od drukarki).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi