Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym zostawił to, co kupiłeś. Jeśli czujesz niedosyt i chcesz eksperymentować, moim zdaniem warto kupić DAC, który ma taki "superkryształ" na pokładzie. Wtedy zapomnisz o jitterze, szklanym kablu i ciągłym ruchu niedrogich "klocków".

Parę dni temu ktoś sprzedał na OLX Behringer SRC2496 za 250zł. Nie jest to hi-end, wygląd ma taki sobie, ale ma konwerter AKM, trzy wejścia (ale nie USB) i dwa kwarcowe wzorce częstotliwości. Twój szklany kabel kosztował więcej.

Cieszę się, że wykazujesz troskę o moje "klocki", moją kieszeń i że polecasz mi inne rozwiązania - naprawdę cieszę się z tego (przynajmniej jest rozmowa)  i przeanalizuję je. Jednak nie odpowiedziałeś mi (w sumie nie musisz, jak nie chcesz) na pytanie - czy usłyszałbyś różnicę. Odpowiedź może się sama nasuwać, gdyż wybrałeś rozwiązanie 0.1ppm, a mogłeś wybrać u innego sprzedawcy (gdzie jest nawet taniej w Twojej opcji) to samo tylko 25ppm. 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

7 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Cieszę się, że wykazujesz troskę o moje "klocki", moją kieszeń i że polecasz mi inne rozwiązania - naprawdę cieszę się z tego (przynajmniej jest rozmowa)  i przeanalizuję je. Jednak nie odpowiedziałeś mi (w sumie nie musisz, jak nie chcesz) na pytanie - czy usłyszałbyś różnicę. Odpowiedź może się sama nasuwać, gdyż wybrałeś rozwiązanie 0.1ppm, a mogłeś wybrać u innego sprzedawcy (gdzie jest nawet taniej w Twojej opcji) to samo tylko 25ppm. 

Tu jeden słyszy takie rzeczy, pisz do niego 😉

Przykro mi, ale nie bardzo. 

nagrywamy.com

Nie odpowiedziałem bo nie wiem czy bym usłyszał różnicę. Jitter rozmywa widmo sygnału analogowego po konwerterze C/A. Nie wiem jak 25ppm przekłada się na jitter w S/PDIF. W moim ten 0.1ppm przekłada się wg producenta na jitter 50ps. Ale nie wiem czy to jest zależność liniowa bo te zegary są mnożone, dzielone itd. [mention=64427]przemak[/mention] gdzieś wcześniej albo w Twoim równoległym wątku, napisał że słyszalny może być jitter rzędu ns.

Dobry DAC uwolni Ciebie od tych dylematów.

54 minuty temu, przemak napisał:

Przykro mi, ale nie bardzo. 

Czyli nie słychać różnicy pomiędzy 0.1ppm a 25ppm. No i dobrze.

Godzinę temu, msankowski napisał:

Jeśli czujesz niedosyt i chcesz eksperymentować, moim zdaniem warto kupić DAC, który ma taki "superkryształ" na pokładzie. Wtedy zapomnisz o jitterze, szklanym kablu i ciągłym ruchu niedrogich "klocków".

Parę dni temu ktoś sprzedał na OLX Behringer SRC2496 za 250zł. Nie jest to hi-end, wygląd ma taki sobie, ale ma konwerter AKM, trzy wejścia (ale nie USB) i dwa kwarcowe wzorce częstotliwości. Twój szklany kabel kosztował więcej.

No i tu Cię zaskoczę. Pół roku temu kupiłem inerfejs audio PreSonus Studio 24c (USB) celem zupełnie innych amatorskich eksperymentów. Do chwili Twojego postu podłączony był do PC i używany wraz ze sterownikami dla Windowsa, aczkolwiek kilka dni temu zastanawiałem się nawet czy da się go używać z maliną i Volumio (nie bardzo w to wierzyłem). Po Twoim poście podłączyłem go - ........ i działa jako DAC. 🙂

Oparty jest o zintegrowany stereofoniczny przetwornik A/D D/A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Poniżej jego zmierzone cechy Audio out

Jego fajną cechą jest wyświetlacz wysterowania kanałów w trakcie odtwarzania audio (ciekawe czy natrafię na jakieś przesterowane utwory w serwisach streamingowych) oraz analogowa (pokrętłem) regulacja siły głosu z poziomu"daca".

No i teraz dopiero będę miał mozliwości porównań brzmień 🙂 poszczególnych daców, które posiadam. Stop z kolejnymi zakupami.

24c.thumb.jpg.067b81a7cf4d35cf8c25fc8e32335c22.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

ciekawe czy natrafię na jakieś przesterowane utwory w serwisach streamingowych)

Raczej nie, streaming trzyma się normy - 1dB TP, diodki się nie zaświecą nawet przy nadprobkówaniu. 

8 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

czy da się go używać z maliną

Nawet z komórką ruszy 😉

nagrywamy.com

No i tu Cię zaskoczę. Pół roku temu kupiłem inerfejs audio PreSonus Studio 24c (USB) celem zupełnie innych amatorskich eksperymentów.
(...)
Oparty jest o zintegrowany stereofoniczny przetwornik A/D D/A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

AKM AKMowi nierówny. Z pewnością ten interfejs, z racji że ma na pokładzie konwerter A/C, ma również stabilizowany kwarcowo zegar.
Napisz jakie wrażenia w stosunku do E50.

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

czy da się go używać z maliną

Nie volumio wprawdzie, ale... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Nie volumio wprawdzie, ale... 

Jeszcze do niedawna nie przypuszczałem, że Malina (jak dobrze, że zdecydowałem się "wejść" w temat streamingu), to jest taka .....

Godzinę temu, przemak napisał:

Raczej nie, streaming trzyma się normy - 1dB

Po przesłuchaniu kilkunastu różnych utworów przesterów nie zauważyłem, ale np. na poniższym utworze przez cały czas jego trwania - czerwone diody migały, o czymś to świadczy?

Oczywiście pokrętłem "mikser" z ustawienia max mogę kręcąc lekko w lewo usunąć te "przestery" - powinienem tak robić?

Ukryta Zawartość

Czy w tym interfejsie audio albo wg poniższej specyfikacji, wyjścia to TRS zbalansowane? Póki co (nie mam odpowiedniego wzmacniacza jeszcze) używam na poszczególne kanały przejściówek mono (duży jack na rca).

_out.thumb.jpg.77c6f04d4323963406c34948954515a7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

18 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Po przesłuchaniu kilkunastu różnych utworów przesterów nie zauważyłem, ale np. na poniższym utworze przez cały czas jego trwania - czerwone diody migały, o czymś to świadczy?

Oczywiście pokrętłem "mikser" z ustawienia max mogę kręcąc lekko w lewo usunąć te "przestery" - powinienem tak robić?

Jak widać są równi i równiejsi 😉 Miks to nie jest dobry pomysł, on dodaje sygnał z wyjścia, czyli w najlepszym przypadku szumy. Niech migają diodki, komu to przeszkadza. 

20 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Czy w tym interfejsie audio albo wg poniższej specyfikacji, wyjścia to TRS zbalansowane? Póki co (nie mam odpowiedniego wzmacniacza jeszcze) używam na poszczególne kanały przejściówek mono (duży jack na rca).

Symetryczne, napisali. Zwykle w takich tanich interfejsach jest symetria tylko impedancyjna a nie sygnałowa, ale to nic nie szkodzi, zawsze to lepiej niż nic. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

on dodaje sygnał z wyjścia

Miało byc zapewne z "wejścia"? 😉

--------------------

Gdyby ktoś miał wątpliwości, że malina i Volumio "z marszu" współpracuje z takim interfejsem:

Ukryta Zawartość

I dla informacji: ponieważ Presonus 24c czerpie zasilanie z połączenia USB, "dla spokojności" użyłem Ifi Defendera (którego posiadam od kilku lat), który po podłączeniu do niego zewnętrznego zasilania 5V odcina zasilanie daca z USB "komputerowego".

Ukryta Zawartość

14 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Miało byc zapewne z "wejścia"?

Tak, oczywiście. 

nagrywamy.com

7 hours ago, Lech36 said:

P.S. tu link do tego filmu o żarówkach LED:

Zawsze zaczynam od sprawdzenia kondensatora/ow. Wszyscy (niemal) producenci probuja oszczedzac by produkt koncowy mial atrakcyjna cene i efektem jest uzywanie taniej "padliny" przewaznie dodatkowo uzywanej na  napieciu granicznym kondow. Osobiscie lubie zrodla LEDowego swiatla zasilane stalopradowo. Nie zeby mi migaly ale kamerom juz tak i to widac w zapisie wideo jako kilku/nasto Hz-owe oscylacje jasnosci oswietlenia. Przy DC jest zawsze cacy.

14 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Większość żarówek ma zasilanie impulsowe. 

Jest w tym jakiś uzasadnienie przy tak małych poborach prądu przez diody LED? Ja tylko zacytowałem film z netu w którym pokazano że takiego zasilacza nie ma. Sam takiej żarówki nie rozbierałem. Też do czasu tego filmu byłem pewny że tam jest zasilanie impulsowe. Film spowodował wątpliwości.

9 godzin temu, audiostyk napisał:

Zawsze zaczynam od sprawdzenia kondensatora/ow.

Żarówek nie naprawiam, ale ostatnio jedna wysiadła mi zdecydowanie za szybko w stosunku do deklaracji producenta co mnie trochę poirytowało. Nie to że wysiadła tylko to że trzeba było wsiąść do samochodu i pojechać kupić nową, stąd moje zainteresowanie tym tematem. Niemniej uwzględniając lenistwo jakie ogarnia człowieka żarówek LED raczej nie będę naprawiał.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Uzasadnienie:

1. Sprawność

2. Stałość strumienia świetlnego

Ad1. Przetworniczka stabilizuje prąd płynący przez diodę/diody. Niezależnie od napięcia sieciowego (to może się w tym wypadku zmieniać typowo od 90-270V) na wyjściu jest stały prąd. Nie ma spadków napięcia na rezystorze określającym prąd diody (taki jest rozwiązaniu zasilanym z napięcia). Moc tracona jest miej więcej stała w całym zakresie napięć sieci. 

Ad.2. Stabilizowanie prądu powoduje stałość strumienia niezależnie od wahań napięcia.

Rezystor w rozwiązaniach bez przetwornicy powoduje zdecydowane pogorszenie sprawności. 

Oczywiście zaletą rozwiązań z "rezystorem" jest łatwa możliwość regulacji jasności. Wystarczy zwykły regulator triakowy.

Rozwiązania z przetworniczką wymagają specjalnej konstrukcji przetwornicy i specjalistycznego regulatora.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

pokazano że takiego zasilacza nie ma.

Przecież nie rezystor tylko pwm synchronizowane z siecią, tyrystor czy klucz jakiś na przykład. To jest jakaś forma regulatora impulsowego. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Przecież nie rezystor tylko pwm synchronizowane z siecią, tyrystor na przykład. To jest jakaś forma regulatora impulsowego. 

Już wróciłem do poprzedniej mojej wiedzy że żarówki LED mają zasilanie impulsowe, domyślam się że nie wszystkie, ale pewnie większość. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Żarówek nie naprawiam, ale ostatnio jedna wysiadła mi zdecydowanie za szybko w stosunku do deklaracji producenta co mnie trochę poirytowało. Nie to że wysiadła tylko to że trzeba było wsiąść do samochodu i pojechać kupić nową, stąd moje zainteresowanie tym tematem. Niemniej uwzględniając lenistwo jakie ogarnia człowieka żarówek LED raczej nie będę naprawiał.

Żarówek nie naprawiam, ale wkurzyła mnie sytuacja z ciągłym zwracaniem na gwarancji. Rozebrałem, wymieniłem parę przypalonych rezystorów, wymieniłem pastę termoprzewodzącą, dołożyłem na kleju termoprzewodzącym parę małych radiatorów i świeci już trzeci rok.

W dniu 16.04.2022 o 19:16, Grzegorz7 napisał:

Większość żarówek ma zasilanie impulsowe. 

To fakt, te prezentowane na filmie to chyba z najniższej półki, bo nawet te z Leroy Merlin, mają zasilacz impulsowy, dorabiam w tzw. pogotowiu lokatorskim, te podobno długowieczne żarówki LED wymieniam często i z ciekawości wiele rozebrałem, trzeba przyznać, ze te z leroja mają całkiem rozbudowana przetwornicę (a i tak się psują)

Co prawda Muratę już mam, ale kryształek mój słabszy, więc, szczerze - usłyszałbyś (usłyszelibyście)  różnicę pomiędzy 0.1ppm a 25ppm (czym się objawia)?

Okazuje się, że byli tacy, którzy wpływ jittera w linii S/PDIF na odtworzenie sygnału audio w DAC przeanalizowali a i odsłuchy przeprowadzili. Dla dociekliwych podaję link do artykułu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, msankowski napisał:

Napisz jakie wrażenia w stosunku do E50.

Absolutnie nie jest źle, jednak moim zdaniem - mniej angażująco, nudnawo troszkę, leciutko mgliście. Jest trzeci na moim trzymiejscowym podium w tych zawodach, w których wystąpiło trzech zawodników:

1. E50 - "magnat"

2. DAC-X3PRO - "szlachcic"

2. Studio 24c - "szlachcic choć ubogi"

9 minut temu, msankowski napisał:

Okazuje się, że byli tacy, którzy wpływ jittera w linii S/PDIF na odtworzenie sygnału audio w DAC przeanalizowali a i odsłuchy przeprowadzili. Dla dociekliwych podaję link do artykułu:

"Chociaż próg słyszalności okazał się stosunkowo wysoki w eksperymentach autorów, efekt wszystkich zniekształceń w łańcuchu dźwięku ma charakter kumulacyjny i rozsądne jest ich zredukowanie do najniższych praktycznych poziomów"

30 minutes ago, (nie)przecietniak said:

"Chociaż próg słyszalności okazał się stosunkowo wysoki w eksperymentach autorów, efekt wszystkich zniekształceń w łańcuchu dźwięku ma charakter kumulacyjny i rozsądne jest ich zredukowanie do najniższych praktycznych poziomów"

Całkowite zniekształcenia w urządzeniach audio nie są prostą sumą składowych powstających z różnych przyczyn, wobec czego powyższe zdanie jest nieprawdziwe.

Edytowane przez recognizer
16 minut temu, recognizer napisał:

powyższe zdanie jest nieprawdziwe.

No co za źródła podaje kol. @msankowski?? Takie rzeczy wypisują....?

Całkowite zniekształcenia w urządzeniach audio nie są prostą sumą składowych powstających z różnych przyczyn, wobec czego powyższe zdanie jest nieprawdziwe.
Cóż to jest ta "prosta suma składowych"?
W cytacie z konkluzji artykułu nic o tym nie było.

Ten artykuł już ktoś przytaczał. Pomijając 10 testowanych osób (żart jakiś, jak takie dane obrobić) to najlepszy z badanych słyszał jitter tak o dwa rzędy wyższy niż np. w urządzeniach RME. 

nagrywamy.com

To i tak niezłe wyniki uzyskali. Poniżej 100ns...

Kiedyś robiłem testy z jitter`em zegara. 

Studenci nie słyszeli 300ns.

Z tym, że wówczas nie zwracałem uwagi na izolację i ślepe testy... W tym czasie zresztą nie było złotouchych a badania robiliśmy w ramach zajęć dodatkowych z laborki metrologii.

Jak nagrywałem kartą zintegrowaną, to próbki mi się rozjeżdżały czasowo i null test nie wychodził, co było też słychać.

W dniu 14.03.2022 o 23:56, Muzg napisał:

Aktualnie jako odskocznia od Referencji 😉 zbudowałem sobie PCM5102A i lepiej nie jest, ale kurde nie spodziewałem się, że będzie tak dobrze. 🙂

W dniu 15.03.2022 o 00:13, Krzych 2 napisał:

Bo to całkiem dobry DAC. Warunek jest jeden. Absolutnie nie sugerować się dataszitem, a piszą tam i na schematach też jest , że z kostki sygnał jest do pobrania bezpośrednio owszem można, ale gra to mocno średnio. Jeśli chce się coś więcej-  stopień analogowy to obowiązek.

PCM5102 to chyba praktycznie to samo co PCM5122 (?). Czy biorąc powyższe wypowiedzi Kolegów i spoglądając na poniższe rozwiązanie do Raspberry Pi - można z jakąś dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że może (albo powinno?) to zagrać dobrze?

spacer.png

Firma Allo stworzyła w swoim czasie na tym przetworniku bardzo ponoć dobrą nakładkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  chwaląc się na swojej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  rozwiązaniami, które zastosowała, w tym w analogu.

spacer.pngspacer.png

Niestety obecnie ta nakładka nie jest dostępna na rynku.

Jest jednak dostępna ta, od której zacząłem swój wpis i co ciekawa, wyczytałem, że przy dodawaniu i konfiguracji w systemie .... trzeba wybrać ją jako Allo Boss

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

PCM5102 to chyba praktycznie to samo co PCM5122 (?). Czy biorąc powyższe wypowiedzi Kolegów i spoglądając na poniższe rozwiązanie do Raspberry Pi - można z jakąś dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że może (albo powinno?) to zagrać dobrze?

Ukryta Zawartość

Firma Allo stworzyła w swoim czasie na tym przetworniku bardzo ponoć dobrą nakładkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  chwaląc się na swojej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  rozwiązaniami, które zastosowała, w tym w analogu.

spacer.pngspacer.png

Niestety obecnie ta nakładka nie jest dostępna na rynku.

Jest jednak dostępna ta, od której zacząłem swój wpis i co ciekawa, wyczytałem, że przy dodawaniu i konfiguracji w systemie .... trzeba wybrać ją jako Allo Boss

Z tego co widzę brak stopnia analogowego. Będzie średnio z PCM5102. Takie granie nijakie. Swoją drogą dziwny dataszit. Oni sklasyfikowali kostkę do średniej półki zresztą to widać po parametrach. Nie zmienia faktu, dobra aplikacja i będzie dobre granie, ale nie w przypadku tej nakładki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzych 2
  • Pokaż nowe odpowiedzi