Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, recognizer napisał:

Proponuję taki eksperyment. W trakcie słuchania Tidala, czy też jakiegoś innego streamingu, proszę wyciągnąć kabelek ethernetowy z urządzenia i zobaczyć co się stanie i potem trochę pomyśleć. Okaże się wtedy, że wykonywanie jakichś porównań skrętek jest bez sensu ....

Wiem, będzie jeszcze grało przez jakiś czas, z bufora jakiegoś, tak? No, ale do bufora weszło przez kabel, a co weszło i w jakim ubraniu? nie wiemy 😉Nie, no nie znam się, wolę posłuchać.

Godzinę temu, msankowski napisał:

Zaznaczyłeś jedyny na płycie głównej oscylator kwarcowy. Jeśli dobrze odczytuję to SCTF 11.2896 MHz - do zastosowań audio.

Ten drugi jest na dołączonej do płytki głównej, płytce LinkPlaya, u góry w lewym rogu zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Ale ta płytka to jest tylko Wireless Smart Audio Module (A31), więc pewnie ten pierwszy wykonuje pracę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie, no nie znam się, wolę posłuchać.

Oczywiście, ale jakiego kabla brzmienie będziesz oceniał, jak rozłączysz połączenie?

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Oczywiście, ale jakiego kabla brzmienie będziesz oceniał, jak rozłączysz połączenie?

No tego, którego wtyczkę wyciągnąłem, a który "wpuścił" sygnał

14 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Ale ta płytka to jest tylko Wireless Smart Audio Module (A31), więc pewnie ten pierwszy wykonuje pracę

Ukryta Zawartość

Bzdury gadam, ten moduł się tylko tak nazywa, a jak wczytałem się w datasheet z linku, to wynika, że obsluguje też wejście ethernet po kablu, także wejście USB - więc jednak chyba ten oscylator z płytki LinkPlaya obsługuje takty Spdif (spekuluję).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Ale w sumie nie wiem - bo przecież z tej płytki sygnał może iść w stronę daca i do tego oscylatora (klasy audio) przy ES9023 i stamtąd dopiero do wyjścia spdif. Anyway - ten co ma taktować - taktuje. A wiem już z odpowiedzi, że w tym przypadku, to od tego "zegara" w streamerze zależy jakość na wyjściu spdif (i na wejściu zewnętrznego przetwornika DA). 

25 minut temu, przemak napisał:

ale jakiego kabla brzmienie będziesz oceniał

Panowie, nie uprzedzajmy faktów - może w tym przypadku (kabli ethernet) rzeczywiście nie usłyszę różnicy (bo jej nie będzie). Na ten moment nie wiem, na pewno uczciwie poinformuję.

Edytowane przez (nie)przecietniak

3 godziny temu, msankowski napisał:

Jeśli dobrze odczytuję to SCTF 11.2896 MHz - do zastosowań audio.

Tak, dobrze odczytujesz, no ale powiedzmy, że do zastosowań audio (musiałem sprawdzić), producent tak tego nie definiuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  chyba, że masz inne źródło.

Ukryta Zawartość

8 hours ago, msankowski said:

Ja bym się tutaj raczej skupiał niż rozpraszał. Rozmawiamy przecież o transferze w sieci lokalnej: komputer, switch, streamer. Nic po świecie, jedna trasa, żadnego routingu, warstwa 3 modelu ISO/OSI

No nie do końca się z kolegą zgodzę. Mowa o transporcie sieciowym. Usługi streamingowe, radia to raczej lokalnie się nie znajduje. Należy też pamiętać że przykładowo RTP to jednak warstwa aplikacji wg OSI.

Tak, dobrze odczytujesz, no ale powiedzmy, że do zastosowań audio (musiałem sprawdzić), producent tak tego nie definiuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  chyba, że masz inne źródło.
11.2896 MHz / 256 = 44.1 kHz

Poszukaj w tabelce poniżej:

Ukryta Zawartość

No nie do końca się z kolegą zgodzę. Mowa o transporcie sieciowym. Usługi streamingowe, radia to raczej lokalnie się nie znajduje. Należy też pamiętać że przykładowo RTP to jednak warstwa aplikacji wg OSI.
Napisałem tak ponieważ Kolega następująco zdefiniował planowany eksperyment.

Zamierzam to potestować pod kątem jakości dźwięku z CD, a to w porównaniu do transportu CD Audiolaba: z obecną konfiguracją tj. kartą sieciową Wi-fi (na szybko samo działanie już dzisiaj rano sprawdziłem - działa bez problemu), oraz z wbudowaną w płytę główną kartą sieciową podłączoną do routera przez kabel.
Ciekawi mnie jak duże różnice w jakości dźwięku będą (i czy będą) pomiędzy dźwiękiem CD z transportu dedykowanego połączonego bezpośrednio z daciem, a z napędu CD z komputera z wykorzystaniem do przesyłu sygnału cyfrowego sieci: komputera z napędem CD->karty sieciowej->routera->streamera->daca->....
Ale "zabawa" .........

Co do streamingu internetowego oczywiście masz słuszność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, msankowski napisał:

11.2896 MHz / 256 = 44.1 kHz

W tym sensie to tak, do audio.

-----------------

Piękny, "audiofilski" kabelek ethernet z pozłacanymi wtykami cat. 8, a drogi...., chyba z torbami pójdę 😉 

Ukryta Zawartość

Podjąłem decyzję o podłączeniu

c8.thumb.jpg.0774290e795bca431d6ec620ba97a814.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale tam napisali że on jest z przewodu UTP, czyli nieekranowanego. To jakieś nie do końca Cat 8, a na pewno nie audiofilski.

Czy się mylę?

Powtórzę się. Dawno temu napisałem tu o kablu USB.

Otóż mój były szef, którego sam wprowadzałem w tajniki audiofilskie tak zasmakował, że począł inwestować w zacne klocki. 

Któregoś dnia przyszedł do pracy z pełnymi szczęścia, świetlistymi oczyma. Zakupił kabel USB do DAC`a. 

Jakość skoczyła o klasę wyżej!

Kabel jak zdołałem dociec kosztował coś około 5000PLN.

A facet szefował w branży informatycznej... 

7 minut temu, msankowski napisał:

Ale tam napisali że on jest z przewodu UTP, czyli nieekranowanego. To jakieś nie do końca Cat 8, a na pewno nie audiofilski.

Czy się mylę?

Cyba s m 😉

"S/FTP
Kabel ekranowany całościowo siatką z ekranowanymi parami przewodów (FTP). Kabel pod osłoną jest ekranowany całościowo siatką, a każda para przewodów jest dodatkowo ekranowana folią. Dodatkowa folia na poszczególnych parach ma na celu zmniejszenie przesłuchów między nimi. Kable S/FTP bardzo często są klasyfikowane do kategorii 7 (Cat.7), jak również do kategorii wysoko giętkich kabli przemysłowych."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ja nie czytałem "gdzieś tak ogólnie", tylko opis z linku do Twojego pomarańczowego z Allegro. Tam stoi UTP. Ale na zdjęciu jest faktycznie S/FTP.

8 minut temu, msankowski napisał:

Ale na zdjęciu jest faktycznie S/FTP.

🙂

spacer.pngspacer.png

W dniu 30.03.2022 o 20:15, Grzegorz7 napisał:

Zaczynamy zmierzać do zagadnień dotyczących kabli...?

Tylko że kabli nikt normalny nie neguje. Jeśli masz podle dobrane/wykonane urządzenia, to niestety zaczyna być wrażliwe na kable. Podle ekranowany IC będzie słychać przy wysokiej impedancji, SPDiF czy usb bez bufora też będzie trzaskać jeśli zapniesz go podłym kabelkiem. 

To w kontekście tanich daców głównie piszę. Albo sporej części wydumanych audiofilskich wytworów. 

W dniu 30.03.2022 o 21:02, (nie)przecietniak napisał:

iedziana skrętka wydaje mi się jakaś taka bardziej audiofilska niż aluminiowa trzykrotnie tańsza

Ty idź do marketu budowlanego, znajdź najtańszą skrętkę i zobacz z czego jest zrobiona... 

W dniu 30.03.2022 o 22:04, (nie)przecietniak napisał:

ponoć są tacy co się znają:

Ukryta Zawartość

Przeczytałem. W tym zacisnąłem zęby i odpowiedź Pacuły też. Ja prd... "Jestem z wykształcenia naukowcem" kurła... zapomniał że polonistą. Tam gdzie kończy się fizyka, zaczyna się paculstwo... Następny kwiatek:"zero niekoniecznie jest zerem". 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micwoj
Gość

(Konto usunięte)

Przeczytałem. W tym zacisnąłem zęby i odpowiedź Pacuły też. Ja prd... "Jestem z wykształcenia naukowcem" kurła... zapomniał że polonistą. Tam gdzie kończy się fizyka, zaczyna się paculstwo... Następny kwiatek:"zero niekoniecznie jest zerem". 

Czepiasz się, przecież ma doktorat z wodolejstwa ;)

8633e31671874fe66566885d693a5538.jpg
3 godziny temu, recognizer napisał:

"Mój mąż z zawodu jest dyrektorem!"

Pamiętacie skąd to?

"Poszukiwany, poszukiwana". Doskonała polska komedia 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Moim zdaniem nie wypada się naśmiewać, bądź co bądź, z osoby doświadczonej odsłuchowo, przez której ręce przeszły pewnie setki (tysiące?) sprzętu audio i galanterii z tym związanej.

5 godzin temu, micwoj napisał:
W dniu 30.03.2022 o 21:02, (nie)przecietniak napisał:

Miedziana skrętka wydaje mi się jakaś taka bardziej audiofilska niż aluminiowa trzykrotnie tańsza

Ty idź do marketu budowlanego, znajdź najtańszą skrętkę i zobacz z czego jest zrobiona... 

Bez  "Ty" na początku, zdanie brzmiało by kulturalniej - moim zdaniem.

A może to jednak Ty się wybierzesz do marketu budowlanego i zobaczysz ... Od razu będziesz mógł kupić do swojego połączenia routera ze streamerem taki najtańszy kabelek aluminiowy: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Moim zdaniem nie wypada się naśmiewać, bądź co bądź, z osoby doświadczonej odsłuchowo, przez której ręce przeszły pewnie setki (tysiące?) sprzętu audio i galanterii z tym związanej.

Też przeczytałem. Żadne to doświadczenie odsłuchowe ino biznes. Panu się nie powiodło "w wyuczonym zawodzie" i zajął się czymś, czego się w szkole nie nauczył, nie przestrzegając w tym dyscypliny intelektualnej.

Może gdyby wcześniej studiował jakąś "science" a nie "artes liberales" to wiedziałby, że jego podejście i argumentacja nie ma z naukami ścisłymi nic wspólnego. A to, że słuchamy dziś w domu muzyki bez konieczności zapraszania muzyków, to zasługa właśnie nauk ścisłych.
49 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

routera ze streamerem taki najtańszy kabelek aluminiowy:

Zwracam honor, jestem zaskoczony. Jeszcze po 3zł... Chodzę do castoramy 😛

Poza tym mówiłem, najtańszy 😉 

Ukryta Zawartość

A serio, to szczerze mówiąc,  nie sądziłem że ktoś 0,5mm2 robi z aluminium. Od wielu lat dla 230V jest zakaz małych średnic alu. Ja nie położyłbym takiego kabla, nawet na stałe w ścianie. Skrętka alu ma jakieś zalety dla których można by ją zastosować? Ktoś, coś?

49 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Moim zdaniem nie wypada się naśmiewać

Nie, z "nie wypada" wyrosłem i uważam że takie "autorytety" typu Pacuły naprawdę trzeba piętnować. Im starszy się robię, tym mocniej utwierdzam się w przekonaniu, że nadmiar  tolerancji dla patologii jest społecznie szkodliwe. I niektóre rzeczy trzeba sformułować wprost: niechże on zostanie przy tym na czym się zna. Jego wypowiedzi w pozowaniu na "eksperta" są nie dość że głupie, to jeszcze szkodliwe. Wsio w temacie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micwoj

Generalnie, wg moich uszu:

- dźwięk z transportu cd, porównaniu do napędu komputerowego po sieci lokalnej jest: "czystszy", masywniejszy, bezpośredniejszy, z lepszą przestrzenią i stereofonią - nie są to różnice "kosmiczne" jednak łatwe do uchwycenia. Jestem mimo wszystko zaskoczony - myślałem (błędnie), że różnice będą bardziej spektakularne. Nie wiem na czym polega dowcip, ale różnice jednak są na korzyść transpotu stacjonarnego.

- kabelek ethernet pomiędzy routerem a streamerem - zwykły cat. 5 bez ekranowania (choć miedziany) powodował szklistość i metaliczność wysokich (przede wszystkim blach), przy cat. 8 cecha ta zanikła.

- połączenie komputera z routerem przez kabel cat. 7 a połączenie przez kartę sieciową wi-fi - różnic praktycznie nie usłyszałem, ale gdybym musiał wybrać - wskazałbym Wi-fi.

1 hour ago, (nie)przecietniak said:

- kabelek ethernet pomiędzy routerem a streamerem - zwykły cat. 5 bez ekranowania (choć miedziany) powodował szklistość i metaliczność wysokich (przede wszystkim blach), przy cat. 8 cecha ta zanikła.

- połączenie komputera z routerem przez kabel cat. 7 a połączenie przez kartę sieciową wi-fi - różnic praktycznie nie usłyszałem, ale gdybym musiał wybrać - wskazałbym Wi-fi.

Gdyby ktoś zmieniał ci te kabelkitak, żebyś nie wiedział, który w danym momencie jest podłączony, to napisałbyś co innego.

Generalnie, wg moich uszu:

- dźwięk z transportu cd, porównaniu do napędu komputerowego po sieci lokalnej jest: "czystszy", masywniejszy, bezpośredniejszy, z lepszą przestrzenią i stereofonią - nie są to różnice "kosmiczne" jednak łatwe do uchwycenia. Jestem mimo wszystko zaskoczony - myślałem (błędnie), że różnice będą bardziej spektakularne. Nie wiem na czym polega dowcip, ale różnice jednak są na korzyść transpotu stacjonarnego.

j.w.

Oczywiście w grę mogą wchodzić jakieś zakłócenia wpływające na brzmienie, ale jest to niezwykle mało prawdopodobne.

57 minut temu, recognizer napisał:

Gdyby ktoś zmieniał ci te kabelkitak, żebyś nie wiedział, który w danym momencie jest podłączony, to napisałbyś co innego.

Skąd wiesz?

39 minut temu, msankowski napisał:

Czy możesz przypomnieć z jakich elementów składają się tory: od streamera do DAC i od CDka do DAC.

Transport - szkło-dac

Streamer - Podejrzewasz ten konwerter cyfrowy  z OPT na COAX? Też tak myślałem - testowałem przez konwerter i bezpośrednio po szkle - praktycznie to samo (przede wszystkim wkurzająco o wiele węższa scena)

Moim zdaniem - albo streamer ma gorszą (cokolwiek miałoby to znaczyć) sekcję cyfrową od transpotu Audiolaba, albo co mniej prawdopodobne moim zdaniem (co zapewne wg niektórych nie powinno mieć znaczenia) - sygnał wifi/pole elektromagnetyczne (którego nie mogę wyłączyć) w głównym modemie/reuterze wpływa na elektronikę tegoż modemu/routera w taki sposób, że przy audio akurat ma to jakieś znaczenie. Naprawdę nie wiem.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Skąd wiesz?

Sam sprawdź 🙂

Robiłem to wielokrotnie. Oczywiście nie z kablami RJ-45, ale jeśli ktoś ma ochotę, może próbować. Rezultat jest znany z góry.

Transport - szkło-dac
Streamer - Podejrzewasz ten konwerter cyfrowy  z OPT na COAX? Też tak myślałem - testowałem przez konwerter i bezpośrednio po szkle - praktycznie to samo (przede wszystkim wkurzająco o wiele węższa scena)

W sprawie wpływu kabli RJ45 i WiFi napisałem, i inni koledzy też, jak to działa i nie ma sensu nad tym dywagować.

Jeśli zaś chodzi o CDk vs streaming z LAN to jedynym sensownym wyjaśnieniem może być, moim zdaniem, kiepski DAC bez własnego stabilnego zegara. To może powodować wrażliwość na taktowanie danych po SPDIF bo odtwarza zegar z sygnału wejściowego.

Twój Audiolab to sprzęt z dwie półki lepszy od streamera i pewnie ma lepszy zegar taktujący dane SPDIF.
Należałoby taki eksperyment zrobić z dobrym DAC, nie powinno być różnicy.

Mógłbyś też zrobić inny eksperyment: posłuchać ze streamera z jego DAC i z zewnętrznego DAC.
  • Pokaż nowe odpowiedzi