Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

A co z szumem przy zmianie stanów logicznych?

Sieć R2R jest podłączona do wyjść cyfrowych, więc przy sygnale powinny być zakłócenia i tak wpada w pomiarach ten przetwornik...przy braku sygnału szum spada.

Wygląda na to, że przejście do D-S było rozsądne tak samo jak stosowanie przetworników o większej rozdzielczości niż sygnał wejściowy np. 44/16 przetwarzane w 192/32.

OS właściwie daje efekt większej rozdzielczości.

Powrót do początków cyfry i dobre brzmienie nie może być prawdą.

3 hours ago, J.Jerry said:

Czemu tych schodków nie jest więcej?

Czemu miałoby być więcej? Wygląda jak 1 kHz przy próbkowaniu 96 kHz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Koledzy tu sobie rozmawiają, teoretyzują, dywagują na bardzo ciekawe tematy związane dalej z dac-ami (ta część toru, jak i wzmacniacz - już nie jest na chwilę obecną dla mnie istotna), a ja już jestem dalej.  Kolumny - dźwięk namacalny, instrumenty i wokale wypełnione, przy zachowaniu rozdzielczości i klarowności podawanej przez elektronikę - to mnie interesuje i tego oczekuję od zamówionych kolumn. Są takie produkty na rynku - że nikt ich nie testuje, nie mówi o nich ani źle ani dobrze - a są w ofercie juz kilka lat i nadal się dobrze sprzedają. "Audiofil" po nie nie sięgnie i od razu je odrzuci nawet nie odsłuchując. Ci co kupują, nie są audiofilami, więc nawet mogą nie zdawać sobie sprawy, jak "dobry" mają produkt, łącząc je zazwyczaj z aplitunerem kina domowego.  I w tym upatruję dla siebie szansy. Nie ukrywam, że jestem podekscytowany tym, co ewentualnie usłyszę. Póki co w sieci jest bardzo mało informacji od użytkowników, ale te, które są, jak np. te poniższe zdjęcia - sprowadzają się do tego, że ktoś pokazuje zdjęcie wnętrza - i jest "zszokowany" tym, jak "niecienkie" okablowanie widzi w środku, albo po prostu pokazuje oryginalną zwrotnicę. No cóż, do tej pory miałem szczęście do "synergii", mam nadzieję, że tak pozostanie, a to okaże się już niedługo, jest szansa, że kolumny trafią do mnie już jutro. Nie wiem czy będę zadowolony, ale próbować trzeba.

spacer.png

spacer.png

"DLA TYCH CO JESZCZE NIE WIEDZĄ I NIE ZNAJĄ"

"Muzyka zespołu Lebowski otwiera drzwi do świata , który został zapomniany ...." 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Skoro już jest mowa o tym konkretnym modelu kolumn, to postanowiłem zamieścić wszystkie istotne informacje na ich temat znalezione w różnych zakamarkach internetu. Poniżej pomiar impedancji (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Wychodzi więc, że to kolumny 4 omowe. Oj, moje wzmacniacze rozwiną skrzydła 🙂

pom1.thumb.jpg.61137849669040a6c90f233e96b2b441.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 hours ago, (nie)przecietniak said:

a ja już jestem dalej

Najlepsze kolumny na świecie nie zagrają w pomieszczeniu bez adaptacji... Moim zdaniem od pomieszczenia i kolumn należy zaczynac. 

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Najlepsze kolumny na świecie nie zagrają w pomieszczeniu bez adaptacji... Moim zdaniem od pomieszczenia i kolumn należy zaczynac. 

Co do pomieszczenia to może być skomplikowane ( w polskich warunkach ) bo mieszkania czy domu nie kupujemy pod kątem audio 😉Oczywiście warto wytłumić ściany i podłogę aby zminimalizować odbicia a także wstawić coś do tłumienia rezonansów na niskich częstotliwościach i solidny stolik . 

Natomiast co do zestawu głośnikowego ( i kabli głośnikowych ) to chyba masz rację - od tego trzeba zacząć . Ostatnio oddałem swojego dac-a w prezencie staremu przyjacielowi . Wpadam ze sprzętem do niego a tam głośniki Grundig z lat 70 minionego wieku . Nie słyszeliśmy różnicy po wpięciu mojego dac-a w stosunku do starego odtwarzacza CD .🤣

...there is no spoon...

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jak słyszę, że ktoś zbudował drabinkę o rozdzielczości 24 bitów to 😄

W metrologii taki pic jak w komercji nie przechodzi. Jak ADC czy DAC ma rozdzielczość 12 bitów to znaczy, że ma mieć taką liniowość i rozdzielczość. A 12 bitów to 4096 kwantów. Rozdzielczość 20 bitów to już milion kwantów! Oznacza to, iż mając nominał na poziomie 2V (typowe dla przetworników), kwant znajdzie się na poziomie 2uV (mikrowoltów). Otóż praktycznie nie ma tak dobrych wzorców napięcia (fluktuacje krótko i długoterminowe). Rezystory zaś musiałyby być dobrane z tolerancją dużo lepszą od 0,0001% (1ppm). Dla dociekliwych podam, że najlepsze rezystory mają dryft temperaturowy powyżej 10ppm/K, przeciętne zaś 100ppm/K... 

Widać z powyższego, że 20 bitów to już wyczyn. Szacuję, że da się osiągnąć rozdzielczość na poziomie 22bitów. 

Dzięki wielkie  za cierpliwość i obszerne wyjaśnienie tematu. Czy mogę rozumieć, że R2R to odgrzewany kotlet vintege - czyli zabieg propagandowo - marketingowy ?

8 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Moim zdaniem od pomieszczenia i kolumn należy zaczynac. 

Jestem zwolennikiem klasyki: od źródła do ujścia. Jak już mam wybrane -  transport, dac i  wzmacniacz (dobre parametry, podoba się dźwięk na przeciętnych (teoretycznie) kolumnach) - to dopiero wybieram kolumny docelowe, w których wiem, że elektronika nie "zabrudzi" sygnału. Akustyka na sam koniec jako ew. szlif. To moje podejście do sprawy. Kolumny dotarły, rozpakuję, ustawię i zapuszczę Vangelisa kilka razy na ich stopniowe początkowe rozruszanie.

20 godzin temu, Elbing napisał:

... są lepsze w jakim zakresie czy znaczeniu jeśli idzie o brzmienie, jakość dźwięku ?

Nie wiem czy są lepsze. Każdy decyduje za siebie. 

2 godziny temu, Elbing napisał:

Dzięki wielkie  za cierpliwość i obszerne wyjaśnienie tematu. Czy mogę rozumieć, że R2R to odgrzewany kotlet vintege - czyli zabieg propagandowo - marketingowy ?

Niekoniecznie. Jak widzisz, większość pozytywnie odbiera przetworniki drabinkowe... 

Wspomniałem wcześniej o testach. One wskazałyby tylko możliwość rozróżnienia poszczególnych technologii czy może nawet modeli w ramach technologii. Natomiast nadal nie wskażą co jest lepsze bo to indywidualna ocena. To tak jak z lampą; ewidentnie wnosi więcej artefaktów do sygnału a jest postrzegana przez wielu jako lepsza. 

Co do tych rozdzielczości. 16 bitów jest spełnialne również przez drabinki i wystarczające. Ustaliła to już dawno temu nauka. Dlatego określono taki standard dla pierwszych powszechnych nośników cyfrowych. Nie wzięto tego z dupy. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to tylko twierdzi. Jednym z efektów które miażdżą takie twierdzenia jest efekt maskowania. Dowody na to, że rozdzielczości w ampltudzie i czasie już od dawna są wystarczające a dominują inne efekty psychoakustyki, to również eksperymenty @bum1234 z ukrywaniem sygnału w próbce. 

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

Akustyka na sam koniec jako ew. szlif.

Akustyka to fundament.  

W dniu 21.03.2022 o 21:46, (nie)przecietniak napisał:

Warto, zgadzam się.

A udowodnić nic nie chcę, chciałbym tylko usłyszeć zdanie innego Forumowicza-posiadacza na temat tego "instrumentu", ale nie jest mi to dane 😞 To może na priva ktoś napisze...

Kupiłem za namową Kolegi.I jest dobrze. Ale ja słucham z Tidala na komputerze przez monitory studyjne. To chyba mocno ' nie teges"

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Akustyka to fundament.  

Chyba w filharmonii 😉 U mnie w pokoju nie jest źle, jak wnoszę po przyjemności z odsłuchów , więc pozostaje ew. szlif.

7 minut temu, bonaventura napisał:

Kupiłem za namową Kolegi.I jest dobrze. Ale ja słucham z Tidala na komputerze przez monitory studyjne. To chyba mocno ' nie teges"

Dziękuję za pierwsze "oficjalne" choć nieśmiałe potwierdzenie mojej opinii o tym dac. Cieszę sie, bo człowiek czasami ma chwile zwątpienia w jakość własnego słuchu. 👍

1 hour ago, (nie)przecietniak said:

Chyba w filharmonii

Wiesz ze akustyka i głośniki to są zniekształcenia rzędu kilku procent każde? Wzmak i dac bez problemu poniżej 0.1. To nie jest prawda że w filharmonii. Po wytłumieniu pomieszczenia dopiero zaczęło się granie. Mowa o głośnym i ciężkim graniu. Bez waty na ścianach o przyjemnym słuchaniu metalu czy ostrego rocka godzinami nie było mowy. 

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Bez waty na ścianach o przyjemnym słuchaniu metalu czy ostrego rocka godzinami nie było mowy. 

Godzinami? Chyba bez waty w uszach? 😉

Edytowane przez jar1

Całe życie miałem monitory. Monitory i monitory. Kolumnuy podłogowe, a w tym przypadku trójdrożne, to zupełnie inny rodzaj prezentacji muzyki. Dźwięk jest wreszcie "pełny" i ma rozmach. Jakby brzmiał "o oktawę niżej". Pokój ~20m2. Tak niskiego basu nie miałem dotąd nigdy i co najważniejsze nie dudni oraz jest zróżnicowany. Nie wiedziałem, że u Vangeslisa na płytach jest b. dużo niskiego basu. Teraz już wiem. Kolumny się "rozkręcaja", więc do tematu jeszcze powrócę, to takie pierwsze impresje.

Gość

(Konto usunięte)
Całe życie miałem monitory. Monitory i monitory. Kolumnuy podłogowe, a w tym przypadku trójdrożne, to zupełnie inny rodzaj prezentacji muzyki. Dźwięk jest wreszcie "pełny" i ma rozmach. Jakby brzmiał "o oktawę niżej". Pokój ~20m2. Tak niskiego basu nie miałem dotąd nigdy i co najważniejsze nie dudni oraz jest zróżnicowany. Nie wiedziałem, że u Vangeslisa na płytach jest b. dużo niskiego basu. Teraz już wiem. Kolumny się "rozkręcaja", więc do tematu jeszcze powrócę, to takie pierwsze impresje.
Które to kolumny, bo nie śledziłem wątku.
6 minut temu, tomek4 napisał:

Które to kolumny

A,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) budżetowe 🙂

Ukryta Zawartość

Zanim podzielę się swoją opinią nt. przedmiotowych kolumn (trwa jeszcze proces ich "układania się", zgodnie ze "sztuką" 🙂 ), to chcę powiedzieć, że w moim przypadku decyzje o zakupie taniego sprzętu wraz z oczekiwaniem b. dobrego dźwięku (nie piszę highendowego !) są i były obarczone sporym ryzykiem nie uzyskania oczekiwanego efektu. Intuicja jednak często mnie nie zawodzi. Kolumny (i nie tylko) te, które należą do najniżej pozycjonowanej linii kolumn podłogowych w katalogu,  produkuje firma, którą raczej można by nazwać bardziej "marketową" niż "audiofilską", ale..... z drugiej strony ta właśnie firma produkująca (i projektująca) sprzęt audio..... posiada własne laboratorium (czyli "zaplecze naukowo-techniczne"), co powoduje, że ryzyko kupienia w ciemno "badziewia" jest już, w mojej ocenie, bardzo małe. Tu się firma chwali swoim "laboratorium":

Ukryta Zawartość

To na razie tyle, tytułem wstępu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

29 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

🙂....ituicja jednak często mnie nie zawodzi.....

A kieruje Tobą (nie)przeciętna naiwność 👏

1 minutę temu, Tomek 1685 napisał:

A kieruje Tobą (nie)przeciętna naiwność 👏

Po czym wnosisz?

Jest taki kanal "cheapaudioman" - twórca owy również zaczynał od tezy ze dobre granie może być śmieszne tanie. Możliwe że taka prawda choć ta poprzeczka się jemu stałe podnosi.

Co do magnata to chyba sprawie wife do salonu te zamknięte 1500tki Transpuls. Bardzo fajnie ze do korzeni ktoś wraca. 

Edytowane przez Daniel_68412
4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Co do magnata to chyba sprawie wife do salonu te zamknięte 1500tki Transpuls. Bardzo fajnie ze do korzeni ktoś wraca. 

Bo to nie jest firma wydmuszka, to jest firma z tradycjaaami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

9 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

dobre granie może być śmieszne tanie

Może tak być ale nie ze sprzętem nowym prosto z sklepu.

W niskiej cenie dobry sprzęt tak często gra jak nie gra. 

Audiofilskie masturbacje grają przyzwoicie a gdy sięgnąć po prawdziwą muzykę nie jest już tak kolorowo. Apetyt został pobudzony i trzeba lepszego, droższego sprzętu by zaczęło grać z gorszymi realizacjami czy bardziej wymagającym gęstym materiałem. 

Acccuphase 

13 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

ryzyko kupienia w ciemno "badziewia" jest już, w mojej ocenie, bardzo małe.

Można jeszcze kupić ciekawe używane zestawy do 1 tys. PLN - np monitory aktywne ( wbudowane wzmacniacze ) Restek na dobrych głośnikach - 

Ukryta Zawartość

Ale trzeba przyznać ,że coraz więcej ,,paździerzy" a coraz mniej porządnie zrobionych kolumn na głośnikach od renomowanych wyspecjalizowanych producentów  .

Chcesz mieć dobre brzmienie -,, zrób se sam " 😉 Ale i tak ceny idą w tysiące .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

11 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Bo to nie jest firma wydmuszka, to jest firma z tradycjaaami:

Ukryta Zawartość

Tonsil też ma tradycje 🙂 🙂 Jak grają ok to ok i do twojego nieprzeciętnego daca się idealnie nadają. 

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

7 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

droższego sprzętu by zaczęło grać z gorszymi realizacjami

Jak realizacja jest gorsza to lepszy sprzęt bardziej to uwypukli...

... a przepraszam; napisałeś "droższym"... no tak...

5 godzin temu, arturp napisał:

Ale i tak ceny idą w tysiące .

Prawda. I w sumie też bez gwarancj z góry - "synergii" z pozostałymi elementami.

No to sprawdźmy na przykładzie mojej pary:

- 2 x gwizdek

- 6 x średnio/niskotonowiec

- 2 x zwrotnica 3 way

- 2 x duże elegancko wykonane obudowy

- 2 x kpl. kolcy

Czyli mamy 14 niezbędnych "elementów" konstrukcji. 77 PLN za "element".

Kto, gdzie i kiedy wykona mi takie nowe kolumny z 2 letnią gwarancją w takich cenach? Nikt. Więc co mam robić, jak zamarzyły mi się podłogówki, a nie mam "pierdylionów"? Sporo osób chyba wie co zrobić. Szczególnie, że nie wiadomo jakie ceny będą "jutro". 

"Gonić króliczka" można całe życie, ale z samego gonienia smacznego "pasztetu" na uczcie nie będzie. Jak ktoś jest wybredny i ma wysublimowane podniebienie, to może mu to i tak nie smakować, będzie więc chodził dalej głodny. Jego sprawa.

P.S. Zapomnialem jeszcze o tym elemencie - maskownice.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Pieniądze wiadomo drażliwy temat. Choć często to bardziej kwestia priorytetów. Dziś ludzie często na telefon średnio dają tysiąc rocznie albo więcej. 

Cały budżet jaki posiadam na audio wynika z rzeczy które były już niepotrzebne w domu i poszły na olx. Po 12latach bytowania rodziny 4osobowej wartość przekroczyła dobrze 10tys. Ostatnio wyjechały dwa wzmaki "kultowe" za które dałem 500pln a poszly za 5tys.

Robie tak dlatego, że mój dobry kumpel dawno odpłynął i w audio utopił już dom na wypasie z dużą działka.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Jak realizacja jest gorsza to lepszy sprzęt bardziej to uwypukli...

... a przepraszam; napisałeś "droższym"... no tak...

Tak droższym, fizyki i marketingu nie oszukasz. 

Za 300zł można kupić już fajny prost, używany wzmacniacz. 

Za 1000zł da radę znaleźć dobrą konstrukcję z porządnym chasis co waży z 15kg.

Za 2500zł kupisz 25kilogramowy piec z transformatorem zalewanym w 5 kilogramowej metalowej puszcze z dodatkowo pogrubionymi połączeniami wysokopradowymi itp. 

Wiecej=drożej =lepiej. 

Acccuphase 

13 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Wiecej=drożej =lepiej. 

Zamiast osobówki, kupię sobie ciężarówkę 😉

3 hours ago, (nie)przecietniak said:

Zamiast osobówki, kupię sobie ciężarówkę 😉

No niestety...  Jak ma być ekstremalnie dobrze i cena nie boli, wzmak spoko osiągnie ca 50kg (Accu np.)

• Pokaż nowe odpowiedzi