Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny monitor vs podłoga

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, sly30 napisał:

Jakoś nie zostałeś z tą firm, a przecież mogłeś wymienić na wyższy model. Skoro takie dobre, to…why not?

to logiczne i konsekwentne, ale.., warto pamiętać o jeszcze jednym, na moje, ważnym.

To hobby, a nie żeniaczka do grobowej dechy.

mniemam, ze sprzedał nie z powodów czysto sonicznych, raczej chciał posmakować innego dania. 

Ja też ciągle coś kupuje i sprzedaje. 

nie sprzedaje z powodów sonicznych, bo jest ZŁE i trzeba upchnąć, ale z chęci dalszej zabawy. 

Tez chcę posmakować innego dania, a dań całe menu. 

Kiedy mam się bawić jak nie teraz? 

Na poparcie, chyba nie uwierzysz w to, ze jako sympatyk stylistyki m. in. MBLa wyższych serii, sprzedałem dzielonkę Ref z powodów sonicznych 😉

Pewnie się domyślasz, że z zupełnie innych. 

ps. wielu z nas trochę już gratów przerzuciło i z grubsza już wie co kupić, a z pewnością co omijać.

A zmierzam do tego, że z czasem popełniamy coraz mniej błędów przy zakupie. Stąd wiosek, że raczej, podkreślam raczej, nie sprzedajemy, bo wtopiliśmy, ino dla dalszej zabawy. 

53 minuty temu, sly30 napisał:

Jakoś nie zostałeś z tą firm, a przecież mogłeś wymienić na wyższy model. Skoro takie dobre, to…why not? Moja ocena zbyt surowa? Jak rozumiem, Twoja jest mniej surowa, ale jednak…surowa….No właśnie… 🙂

1 minutę temu, ciszyn11 napisał:
55 minut temu, sly30 napisał:

Jakoś nie zostałeś z tą firm, a przecież mogłeś wymienić na wyższy model. Skoro takie dobre, to…why not? Moja ocena zbyt surowa? Jak rozumiem, Twoja jest mniej surowa, ale jednak…surowa….No właśnie… 🙂

Powód? Doszedłem do wniosku, że chcę spróbować innego pomysłu na dźwięk oraz kolumn 3 drożnych, bo nigdy takich nie miałem. Ale niewykluczone, że zostawię sobie Devony jako zapasowe, bo w pewnych aspektach trudno je pobić

52 minutes ago, sly30 said:

Jakoś nie zostałeś z tą firm, a przecież mogłeś wymienić na wyższy model. Skoro takie dobre, 

Ja z miłą chęcią zamienil bym moje  tannoy z 10" na wyższy model z 12" ale nie stać mnie  wyłożyć 50kzl za używke.Dlatego nie wykluczam że kiedyś będę musiał zastąpić  Tannoy tańszymi  np. Spendor classic 100.

Moim zdaniem mało jest w Polsce osób, które wymieniają sprzęt na zasadzie kaprysu. Zdecydowana większość wymienia na coś, co uważa za wyraźnie lepsze. Bywa, że przejściowe problemy finansowe, a np COVID temu sprzyjał, zmuszają niektóre osoby do czasowego downgrade systemu, ale gdy kondycja finansowa powróci i dalej kocha się muzykę i audio, to ludzie kupują lepsze dla siebie systemy. 

Moim zdaniem mało jest w Polsce osób, które wymieniają sprzęt na zasadzie kaprysu. Zdecydowana większość wymienia na coś, co uważa za wyraźnie lepsze.. 

I jesli wymienia, to w wiekszosci przypadkow argument mozliwosci ponownej sprzedazy odgrywa olbrzymia role. Nie znam kraju/forum, w ktorym mozliwosc ponownej sprzedazy (nie tylko Audio, to samo jest Autami itp.) jest w takim stopnu rozwazane juz w trakcie kupna nowego produktu.
Polska to kraj „uzywek“
8 godzin temu, sly30 napisał:

Moim zdaniem mało jest w Polsce osób, które wymieniają sprzęt na zasadzie kaprysu. Zdecydowana większość wymienia na coś, co uważa za wyraźnie lepsze.

zgoda w ujęciu subiektywnym. Twoim, moim czy innym już nie bardzo. Trudno o wzorzec 1 m w audio i stąd dyskusje, spory. 

choćby przesiadka z trana na lampę. To lepszość, inność czy gorszość?

Walka trwa do dziś - tran vs lampa. Strony bronią swych racji jak Częstochowę i młotkiem nie przekonasz. 

Mnie się zdaje, ze na określonym poziomie, to poprzez zmiany w klockach audio, otrzymujemy bardziej inność niż ewidentną lepszosć. 

Obiektywnie i z grubsza, zyskujemy lampowy czar, a tracimy np. na reprod. basu.

Można ksiażkę napisać. ..

Dla Ciebie czy innego, przesiadka na Tannoye, to zawsze gorszość, ale dla zmieniającego już niekoniecznie.

Od dekady trąbisz, ze Tannoy to lipa, a mimo tego znajdują nabywców.

Ludzie zmieniają z różnych powodów w tym i z sentymentu, szkoły brzmienia. Możliwości i powodów od metra. 

ja w sporej mierze dla zabawy coś w rodzaju -raz dziewczynka raz chłopaczek 😉

Edytowane przez piano
9 godzin temu, arturpj napisał:

Panowie, a z innej beczki, jaki powinien być poziom na wyjściu xlr w preampie żeby dobrze wysterować końcówkę taka jak Parasound A21+ albo Atc P2?

Nikt nie pomoże?

27 minut temu, piano napisał:

Od dekady trąbisz, ze Tannoy to lipa, a mimo tego znajdują nabywców.

Bo taki jest świat. Od dawna trąbi się, że fast foody są niezdrowe, a jakoś prosperują. Fiatów też sprzedaje się więcej niż Mercedesów. Co nie znaczy iż trzeba chować głowę w piasek i unikać własnych opinii. Szczególnie, że w przypadku sprzętów audio, różnice w cenach nie zawsze są tak duże jak między Fiatem, a Mercem. Od tego są fora audio żeby wyrażać tam swoje opinie. Miłośnik kotów poprosił o poradę i ludzie podają swoje opcje.

Padła też opcja Tannoy, a je z sympatii do sympatyka kotów mówię…uważaj, posłuchaj, bo moim zdaniem to jest dziadostwo, które leci na historycznym micie, bo tylko to zostało. Dobrego dźwięku tam nie ma. Ale jak piszesz, dla niektórych ważniejszy od dźwięku, jest sentyment za przeszłością i wtedy być może jest to jakaś opcja. 

18 minutes ago, sly30 said:

dla niektórych ważniejszy od dźwięku, jest sentyment za przeszłością i wtedy być może jest to jakaś opcja. 

Mysle, ze tu sie troche mylisz. Bardziej pewnie chodzi o rozne gusta nabywcow, to na co klada naciska w dzwieku, to z czym porownuja I co jest dla nich wyznacznikiem dobrego dzwieku. 

Prawda jest tez taka, ze kazda kolumna potrafi zagrac lepiej lub gorzej w zaleznosci od akustyki, reszty toru itp. Czasem mozna sie zdziwic jak ten sam zestaw czy tez jeden komponent potrafi inaczej zagrac w innym zestawie. 

Za Twoimi opiniami przemawia to, ze masz pewnie lepsze warunki do odsluchow niz wiekszosc tu piszacych, ale czesc problemu polega na tym, ze jak ktos ma nienajlepsze warunki to "uposledzone" kolumny moga zagrac tam lepiej niz cos dobrego. To taki paradoks audio. 

Mojej opinii o Tannoy to nie zmienia, ale mysle, ze firma ma swoich zwolennikow rowniez ze wzgledu na dzwiek a nie tylko historie. 

Jesli sie poslucha I gra dla nas dobrze (lepiej niz inne w tej cenie) to czemu tego nie kupic. 

Wieza STEREO Technics :)

31 minut temu, Huberto1984 napisał:

Bardziej pewnie chodzi o rozne gusta nabywcow, to na co klada naciska w dzwieku, to z czym porownuja I co jest dla nich wyznacznikiem dobrego dzwieku. 

Wcale nie jest tak, że wszyscy mają wyrobiony gust i konkretne oczekiwania. Ludzie szukają, bo nie do końca wiedzą czego chcą. Sam też szukałem i uczyłem się. Myśle też, że większość jest podatna na różne sugestie i naciski otoczenia oraz mediów.

Jeśli początkujący adept tego hobby, w swoim otoczeniu będzie miał kilku fanów np starych kolumn vintage, to on też pójdzie tą samą drogą, nawet nie sprawdzając innych opcji. Ulegnie sugestiom kolegów i też kupi takie kolumny, nawet jeśli nie będą mu się podobały. Nie będzie chciał robić afrontu kumplom i nie będzie chciał być wykluczony z swojego środowiska. Z czasem wmówi sobie, że to najlepszy dźwięk i będzie w tym tkwił latami, nie mając nawet pojęcia co traci i jak bardzo ślepa jest uliczka w którą zabrnął.

Na forach będzie pisał, że jest doświadczony, bo w końcu słucha już 20 lat, ale tak na prawdę, jego doświadczenie będzie prawie zerowe. Tu na forum nawet jest taki koleś.  Bo jakież można mieć doświadczenie kulinarne, skoro od 30 lat jada się tylko parówki? Odważnych i mocno asertywnych nie jest tak wielu jak byśmy chcieli. 

Prawda jest tez taka, ze kazda kolumna potrafi zagrac lepiej lub gorzej w zaleznosci od akustyki, reszty toru itp. Czasem mozna sie zdziwic jak ten sam zestaw czy tez jeden komponent potrafi inaczej zagrac w innym zestawie. 

To prawda. Każdy system można różnie dostroić i przesuwać jego tonalność w każdą ze stron, ale wszystko do pewnych granic. Nie przeskoczymy pewnych ograniczeń wynikających z natury driverów, czy technicznych możliwości danego sprzętu. 

Za Twoimi opiniami przemawia to, ze masz pewnie lepsze warunki do odsluchow niz wiekszosc tu piszacych, ale czesc problemu polega na tym, ze jak ktos ma nienajlepsze warunki to "uposledzone" kolumny moga zagrac tam lepiej niz cos dobrego. To taki paradoks audio. 

Ale akurat Tannoy-i nie słuchałem u siebie, tylko w przeciętnych warunkach. Ale masz racje w tym twierdzeniu. 

mysle, ze firma ma swoich zwolennikow rowniez ze wzgledu na dzwiek

Oczywiście że ma, ale przyczyn może być wiele również poza dźwiękowych, bo np…kupił to wiele lat temu i chętnie by już zmienił ale, żona nie zgadza się na zmianę kolumn, albo środków brakuje, albo miejsca nie ma, albo nawet nie ma świadomości, że coś innego może zagrać dużo lepiej, albo miło jest wierzyć w legendę sprzed lat itd….itp. Czasem trudno się otworzyć i nabrać dystansu do własnych wyborów sprzed lat. Ale okazuje się, że można. Lutek przez lata dałby się pociąć za Tannoye. Ale teraz już nie. Już ma odgrody. Pożegnał tannoya. Mirek kochał Harbethy i też po latach zmienił na odgrody. Jednak można. 

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)

Tannoy,
...
moim zdaniem to jest dziadostwo, które leci na historycznym micie, bo tylko to zostało. Dobrego dźwięku tam nie ma.

Jak wiadomo, dobry dźwięk jest wyłącznie w DIY, wydłubanym w garażu, w jednym egzemplarzu :D
29 minut temu, kaviter napisał:

Jeżeli to pytanie czy DAC Matrixa może zastąpić preamp to nie może.

Bo? Jakie wartości o tym przesadzają? Na co patrzeć? 

Taki preamp bardzo chwalony, denafrips athena ma na wyjściu 4Vrms a matrix 4.5Vrms. na co więc patrzyć?

Edytowane przez arturpj
22 minuty temu, tomek4 napisał:

Jak wiadomo, dobry dźwięk jest wyłącznie w DIY, wydłubanym w garażu, w jednym egzemplarzu 😄

Tego nie wiem, bo nie znam kolumn wydłubanych w garażu, ale na pewno najlepszy dźwięk, jest z kolumn custom made, projektowanych i wykonanych przez zawodowców(CAD/CAM,CNC), na bazie najlepszych materiałów i podzespołów, driverów i elementów zwrotnic. Tak samo jak lepszy jest garnitur szyty na miarę u dobrego krawca, z najlepszego materiału, niż gotowiec z chińskiej sieciówki. Lepsze są potrawy regionalnego mistrza kuchni, przygotowywane z najlepszych, świeżych produktów niż parówki z Lidla, fasty z McDonalda czy leniwe z osiedlowego baru mlecznego… :-))

10 minut temu, Ronaldo9 napisał:

To co polecisz do 20kzl??oczywiście second hand 

Ja bym szukał używanych kolumn, zbudowanych przez którąś z polskich manufaktur, ale mądrze zbudowanych, 3-way, z użyciem dobrych driverów i przyzwoitej zwrotnicy, z relatywnie dużym basowcem i wszystkimi driverami na przedniej ściance. 

Edytowane przez sly30
8 minutes ago, sly30 said:

Ja bym szukał używanych kolumn, zbudowanych przez którąś z polskich manufaktur, ale mądrze zbudowanych, 3-way, z użyciem dobrych driverów i przyzwoitej zwrotnicy, z relatywnie dużym basowcem i wszystkimi driverami na przedniej ściance. 

Ja akurat mieszkam w UK.Jak jest z odsprzedażą takich kolumn???A tak poza polskimi to nie ma już nic innego???

Edytowane przez Ronaldo9
43 minuty temu, tomek4 napisał:

Jak wiadomo, dobry dźwięk jest wyłącznie w DIY, wydłubanym w garażu, w jednym egzemplarzu 😄

Kiedyś takie unikatowe rozwiazanie wykonane przez Szymona mial Stary Audiofil. Sluchalem u niego, doopy mi nie urwalo, duzo bardziej podobal mi sie dzwiek z gramofonu na pieterku, nie pamietam jakie kolumny.

Z moich doswiadczeń wynika, ze kolumny robione lub modyfikowane pod kogoś, pod czyjes gusta bardzo rzadko trafiaja w gusta kogoś kto jest osłuchany i tez ma wlasne, zazwyczaj inne wyobrazenie o „swoim dźwięku”. Ale bardzo czesto takie kolumny podobaja się nieobytemu słuchaczowiponieważ oferującos innegoczego nie daje normalna, seryjna kolumna. To może być niuans, ktory na tle przekrojowego grania bardzo wysokiej jakości robi własnie to dobre wrażenie, które osłuchane,u może sie nie podobac czy nawet przeszkadzać.

Przykladem jestem chociazny ja ze swoimi JBLami z systememanalogowej lampowej zwrotnicy aktywnej oraz kilku kolegów z Warszawy z ich Electrovoice Delta. Modyfikacja zwrotnic w tych kolumnach moze spowodować, ze sa sety, z ktorych dźwiek mi sie nie podoba i cos mnie w nich drażni. A własciciel pieje z zachwytu bo to jest jego Sw. Gral, ktorego słuchał. W przypadku Electrovoice łatwo to porownać pownieważ kolumny i przetworniki sa takie same, róznia je jedynie elementy zwrotnicy. I trudno o kimkolwiek z kolegów powiedziec, ze jest nieosłuchany i nie ma doswiadczenia. Mają ogromne. Kazdy z nich przebył długą droge budowy swojego systemu i wymiany ilus tam par kolumn wczesniej w przeszłosci.Oczywiscie ma tu tez znaczenie pomieszczenie i reszta sprzętu. Jak mawiał wspomniany Stary Audiofil gra cały system.

A co do jakosci 40-o czy 50-o letnich przetworników @sly30moim zdaniem pisze bzdury zaslyszane od konstruktora jego kolumn czy wyczytane w necie. O tym jak zbudowane sa i jak graja stare przetworniki wystarczy poczytać tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wielka róznicę robi nie materiał membrany tylko materiał z ktoregowykonano magnes. Alnico, to jest slowo klucz. Sluchalem wieluprzetworników JBL, Tannoy, Altec, Western Electric, Electrovoice, Jansen, Goodmans. Wtedy na niskich i srednicy krolowal papier. Wysokotonowce róznych konstrukcji.

Najlepszym przykladem choc juz z poczatku lat osiemdziesiatych jest Dynaudio Consequence produkowany do dnia dzisiejszego. Konstrukcja bezsprzecznie hi-endowa, z racji samej budowy, jakosci wykonania, dbania o szczególy i … ceny.

Tu zdjecie w pokoju @umka’i:

image.thumb.jpeg.d4044330b6a0b18c9e08ffd02dcc7a6c.jpeg

Czy konstrukctor, ktory je projektowałbyłna bani? Czy znacie inna konstrukcje kolumn gdzie wysokotonowce sa na wysokosci psa? Przeciez to nie ma prawa grać.

A jednak gra. Jacek wymienił je na Gaudery i moze wreszcie przynajmniej w kolumnach zlapał kroliczka. Wymienił bo Dynaudio zle grały? Nie. To tak jakby ktoś inny w swoich Electrovoice wymienił jeden kondensator ijenda cewkę na inne. Jedni wymieniaja elementy zwrotnicy, inni cale kolumny. Można?

Ja miałem przyjemność sluchania tych kolumn u kogos innego, napedzanych koncówkami d’Agostino. Zrodlo to dCS Rossini i magnetofon studer A807 MkII.

Dzwięk bajka.

Mozna? A takie stare konstrukcje.

Wiecej luzu zyczę i … wiecej słuchac, sluchac, sluchać, a mniej czytać, czytać, czytać.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

19 minut temu, arturpj napisał:

Bo? Jakie wartości o tym przesadzają? Na co patrzeć? 

Nie wiem czy przesądzają o tym parametry. Jak podłączyliśmy tego Matrixa którego miałem bezpośrednio do końcówki to był dramat.

27 minut temu, sly30 napisał:

Tego nie wiem, bo nie znam kolumn wydłubanych w garażu

Ależ wiesz, ależ masz … twoje własne. To się nazywa właśnie garażowa produkcja 🙂 . Do tego jednostkowa.

I nie wstydź sie tego bo to pewnie jest najlepszy ruch w audio jaki zrobiłeś.

Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, kaviter napisał:

Nie wiem czy przesądzają o tym parametry. Jak podłączyliśmy tego Matrixa którego miałem bezpośrednio do końcówki to był dramat.

Czy z tego można wyciągnąć wniosek że pełnoprawny pre (urządzenie, które jest tylko preampem) też może nie dać rady a inny pre już tak? 

1 godzinę temu, sly30 napisał:

odgrody

Będę musiał posłuchać. Niestety moje pomieszczenie nie spełnia warunków tj min 1,5m przestrzeni z tyłu i odpowiedniej odległość od kolumn, więc chyba nie miałoby to szansy zagrać jak trzeba 

Godzinę temu, sly30 napisał:

Tego nie wiem, bo nie znam kolumn wydłubanych w garażu, ale na pewno najlepszy dźwięk, jest z kolumn custom made, projektowanych i wykonanych przez zawodowców(CAD/CAM,CNC), na bazie najlepszych materiałów i podzespołów, driverów i elementów zwrotnic. Tak samo jak lepszy jest garnitur szyty na miarę u dobrego krawca, z najlepszego materiału, niż gotowiec z chińskiej sieciówki. Lepsze są potrawy regionalnego mistrza kuchni, przygotowywane z najlepszych, świeżych produktów niż parówki z Lidla, fasty z McDonalda czy leniwe z osiedlowego baru mlecznego… :-))

porażająca jest pycha.którą tu prezentujesz.

22 minuty temu, arturpj napisał:

Czy z tego można wyciągnąć wniosek że pełnoprawny pre (urządzenie, które jest tylko preampem) też może nie dać rady a inny pre już tak? 

No jasne. Wiem że trudno to wartościować ale w skali całego systemu pre to jedna z najważniejszych rzeczy wg mnie.

58 minut temu, arturpj napisał:

Tak. Slowem klucz jest … impedancja. W uproszczeniu wyjsciowa im mniej tym lepiej, wejsciowa im więcej tym lepiej. To jest zasada przy laczeniu wszelkich urzadzen elektronicznych ze sobą. Minimum rzad wielkości róznicy, najlepiej dwa, pomiedzy impedancja wejsciową i wyjsciowa dwoch łączonych klocków.

Podobnie jak w koncówkach mocy słowem klucz nie jest moc (którą sie pięknie manipuluje) tylko zapomniane slowo „amperaż” czyli ile amperówjest w stanie wydać z siebie końcówka w sposób ciagly, a ile w szczycie.

Przy podłaczaniu wzmaka czy koncowek do kolumn wazny jest takze damipng factor, im więcej tym lepiej.

Używa sie na tym forum pojecia, ze albo coś się ze sobą zgrywa albo nie. To zgrywanie sie to wynik tych trzech, a własciwie dwóch parametrów elektronicznych powyżej, a nie jakiejś tajemnej wiedzyi doswiadczenia. I na podstawie tych parametrow mozna z duzą doza prawdopodobieństwa określić czy jakiś tam złozony system zagra dobrze czy raczej słabo.  Niestety producenci coraz rzadziej podaja takie parametry.

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Czy znacie inna konstrukcje kolumn gdzie wysokotonowce sa na wysokosci psa? Przeciez to nie ma prawa grać.

Ma prawo, ma i do tego "bezczelnie" zajebiście dobrze gra.

Inne podobne "odwrotne" konstrukcje to np. Trzy flagowe modele Quadrala serii Phonologue - Montan, Vulcan, Titan w wersji TL.

W tych przypadkach takie rozplanowanie niejako wymuszała bezkompromisowa długość tunelu linii, ponad 2,5 m.

Edytowane przez iro III
1 godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Ja akurat mieszkam w UK.Jak jest z odsprzedażą takich kolumn???A tak poza polskimi to nie ma już nic innego???

Nie wiedziałem. To zmienia postać rzeczy. Musisz mieć jednak świadomość, że znana metka w kolumnach, to często 70% ich ceny. Mając budżet 20 tys.pln, chcąc mieć znaną markę, na to co decyduje o dźwięku, niewiele zostaje. Czasem trzeba iść na kompromisy. Albo dobra obudowa, zwrotnica i drivery, albo znana metka. 

1 godzinę temu, sly30 napisał:

Pokaz mi takie. Nie ma.

Nie przypominam sobie zadnej polskiej konstrukcji z basowym glosnikiem 15” czy nawet 12”.

7 minut temu, tomek7776 napisał:

kartogen cos probowal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prob to było i więcej. Chyba nawet ktos dla Fikusa na jednym AVS coś wystrugał. Tylko to wszystko to sa produkcje garazowe tak kochane przez sly’a. On to teraz ladnie nazywa … manufaktura, he, he, he.

Nawet znane na swiecie produkty Dubiela czy Fikusa to … produkty garażowe. Pierwszorzędnie grające.

Manufakturą to można nazwać kolumny ESA oferowane przez Kisiela. No, moze nawet i Studio 16Hz z obudowami robionymi we wspomnianej Świdnicy.

Manufaktura to dalej taki większy garaż, które z produkcją wielkoseryjną, komercyjną  nie maja nic wspólnego.

BTW kiedyś duzo europejskich, dobrych i fajnych kolumn robiło się w ten sposob.

A fabryka to jest np. … Tonsil.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Czy konstrukctor, ktory je projektowałbyłna bani?

Kompletnie chybiony przykład, świadczący o braku pojęcia o audio i zupełnym nierozumieniu symetrycznych porównań. Te Dynaudio, to bardzo dobre kolumny. Wyprzedzały czasy w których powstały. Zastosowano rozwiązania współczesne, nowoczesne, a nie starocie. W tych kolumnach jest bardzo dobra obudowa, grube ścianki i odpowiednie usztywnienia w środku. Do tego użyto soczyście, gęsto grające drivery bez papieru. Tam są tzw.miękkie kopułki i membrany polipropylenowe. Jest też bardzo zaawansowana zwrotnica. Ponadto zastosowano wymyślny i dość skomplikowany system basowy zwany Isobaric, gdzie zewnętrzny 12 calowy driver basowy, jest wspomagany takim samym wewnątrz kolumny, ale pracujący w komorze o określonej pojemności. Te wszystkie rozwiązania to był szczyt technologii i wiedzy i tymi kolumnami Dynaudio pokazało klasę i przewagę nad wieloma innymi, które były budowane wg.założeń z lat 40-60 tych. To zupełnie różne światy. 

Jacek wymienił je na Gaudery i moze wreszcie przynajmniej w kolumnach zlapał kroliczka.

Pewnie nie, bo przed zakupem nie przeczytał twoich kompromitujących opinii, że kolumny ze zwrotnicami wysokiego rzędu, a takie są w tych Gauderach, nie mogą grać dobrze, ani muzykalnie…:-)) 

• Pokaż nowe odpowiedzi