Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop do codziennego użytkowania

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, pawlardo napisał:

Trzeba porównać tą samą pamięć, i flagowiec vs flagowiec. 

i niestety dwa razy porażka, snob wersja android .

Godzinę temu, MSki napisał:

Dla biznesu korporacyjnego Apple może być, a nawet jest dobrym rozwiązaniem, dla Kowalskiego jakby mniej.

apple nie ma rozwiązań korporacyjnych

46 minut temu, fetek napisał:

apple nie ma rozwiązań korporacyjnych

Natomiast ma zastosowanie w produkcji muzyki - większość inżynierów nagrań i miksu używa Mac-system.

Parker's Mood

Natomiast ma zastosowanie w produkcji muzyki - większość inżynierów nagrań i miksu używa Mac-system.

A także w grafice. Praktycznie każdy z moich znajomych, który wszedł w Maca nie wrócił już do Windowsa.
6 godzin temu, pawlardo napisał:

Trzeba porównać tą samą pamięć, i flagowiec vs flagowiec. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 82776898_Screenshot2022-07-29at12_10_35.thumb.png.429599c6d836b913f6ddb9d0850e73cf.png

Wypada wziąć pod uwagę i to

Zrzut ekranu 2022-07-29 193952.jpg

Ta cena  to za" bransoletę" własnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Moderatorzy
9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Mac jest jak zegarek ze złota bransoletą. Nie oferuje nic sensownego za swoją cenę, podobnie jak ajfon. Konsumencka biżuteria mająca pokazać status finansowy właściciela.

Jacku, a czy miałeś maca? Bo ja niezupełnie się z Tobą zgodzę. Mam kolejnego i prywatnie uważam, ze nie ma nic lepszego. Firmowo kupiłem Della, tylko dlatego, że moi informatycy mają alergię na Maca. Dell kosztował prawie 10tys. a za Maca z M1 płaciłem chyba niecałe 8tys i ten drugi na pewno o wiele solidniej wykonany. Nie jestem żadnym programistą i może dlatego wolę obsługę macOS. Włączam i działam, a na Windows, to wszystko jakoś muli, wiecznie się coś aktualizuje, bez programów antywirusowych nie ujedziesz...

Ogólnie to jak ze wszystkim, jeden woli brunetki a inny blondynki 🙂 

19 minut temu, Marcinus napisał:

Jacku, a czy miałeś maca? Bo ja niezupełnie się z Tobą zgodzę. Mam kolejnego i prywatnie uważam, ze nie ma nic lepszego. Firmowo kupiłem Della, tylko dlatego, że moi informatycy mają alergię na Maca. Dell kosztował prawie 10tys. a za Maca z M1 płaciłem chyba niecałe 8tys i ten drugi na pewno o wiele solidniej wykonany. Nie jestem żadnym programistą i może dlatego wolę obsługę macOS. Włączam i działam, a na Windows, to wszystko jakoś muli, wiecznie się coś aktualizuje, bez programów antywirusowych nie ujedziesz...

Ogólnie to jak ze wszystkim, jeden woli brunetki a inny blondynki 🙂 

Zależy jak leży 🙂

Mam Della tego, który linkowałem. Do internetu, filmów MS (nawet film na nim edytowałem i rendrenowałem) w ogrodzie i podróży nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Mój ma 32 GB Ram I5 najnowszej generacji i powiem szczerze, ze nie spodziewałem się po nim tego co mam. Zapłaciłem co prawda trochę wiecej, niż za tego podlinkowanego, ale nie żałuję.

Marcin na mac-u nie działa wiele programów, których używam. I sam widzisz cenę 3tysiaki przeciwko 7. 

• Moderatorzy
1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Zależy jak leży 🙂

Mam Della tego, który linkowałem. Do internetu, filmów MS (nawet film na nim edytowałem i rendrenowałem) w ogrodzie i podróży nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Mój ma 32 GB Ram I5 najnowszej generacji i powiem szczerze, ze nie spodziewałem się po nim tego co mam. Zapłaciłem co prawda trochę wiecej, niż za tego podlinkowanego, ale nie żałuję.

Marcin na mac-u nie działa wiele programów, których używam. I sam widzisz cenę 3tysiaki przeciwko 7. 

Podobno nie działa, ale ja ich raczej nie potrzebuję, skoro tego nie odczułem 🙂 .  Poza tym, dla mnie jako informatycznego laika, te ogryzki są bardzo intuicyjne i fajnie współdziałają ze sobą wszystkie produkty.

19 minut temu, Marcinus napisał:

Podobno nie działa, ale ja ich raczej nie potrzebuję, skoro tego nie odczułem 🙂 .  Poza tym, dla mnie jako informatycznego laika, te ogryzki są bardzo intuicyjne i fajnie współdziałają ze sobą wszystkie produkty.

Na co dzień w chałupie mam stacjonarny z windą i np. jakiś projekt, przenoszę przez lan na stacjonarny i tam kończę, z Mac, byłby problem.

Co za bzdura, w środowisku Apple takie rzeczy dzieją się automatycznie.

Edytowane przez fox733

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

5 godzin temu, Chicago napisał:

5 godzin temu, TomekL3 napisał:

A także w grafice. Praktycznie każdy z moich znajomych, który wszedł w Maca nie wrócił już do Windowsa.

na tym koniec ale jak już pisałem to nie jest kwestia jabłuszka a wydawcy softu, który pisał go od zera bez bagażu kompatybilności wstecznej.

Prosto mówiąc adobe na windowsa ssie, na mac wymiata

Godzinę temu, fox733 napisał:

Co za bzdura, w środowisku Apple takie rzeczy dzieją się automatycznie.

mylisz chmurę z środowiskiem lokalnym, takim tokiem myślenia to automatycznie działa wszędzie, no może nie na starej nokii.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

ale on potrzebuje, czego nie rozumiesz ?

• Moderatorzy
1 minutę temu, fetek napisał:

ale on potrzebuje, czego nie rozumiesz ?

Nic takiego nie napisałem, że czegoś nie rozumiem, więc proszę daruj sobie takie komentarze!

15 minut temu, Marcinus napisał:

Nic takiego nie napisałem, że czegoś nie rozumiem, więc proszę daruj sobie takie komentarze!

dla ownerów jabłuszka nie ma litości 😁

W dniu 29.07.2022 o 21:41, Marcinus napisał:

No tak, właśnie o tym pisałem.

Stacjonarny w domu ma windę 🙂

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

A mi każde Lenovo padło.

Mi żaden nigdy nie padł ale wiem, które kupić.

Dla mnie laptopy to i tak zabawki, na tym się nie da pracować.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 29.07.2022 o 17:21, TomekL3 napisał:

Oj chyba żartujesz sobie...

Pracowałem ponad 3 lata na macu i nigdy więcej tego g...na. Nie dość, że awaryjny to praca na dwa razy tańszym pececie trwała 3 razy szybciej... (czy to ilustrator czy photoshop), więc proszę tu bez takich...

Już nie wspomnę o grafice 3D gdzie są totalne problemy... od zarania tego sprzętu.

Niestety snobizm "pseudoartystów" z większych agencji reklamowych robi swoje... i to oni maja parcie na jabłuszko, no bo jak to profesjonalny grafik i nie ma maca? 😉

Fanboje…

Jeśli chodzi o przemysł typu rafinerie zakłady chemiczne elektrownie itp to wszystko stoi na windows

oprogramowanie PLC pracuje na windows

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

32 minuty temu, fox733 napisał:

Fanboje…

Jeśli chodzi o przemysł typu rafinerie zakłady chemiczne elektrownie itp to wszystko stoi na windows

oprogramowanie PLC pracuje na windows

To zależy co. Wewnętrzne systemy dużych firm to za moich czasów chodziły na AS400 np. 

Natomiast cała sić wewnętrza, poczta itd to był Windows.

Nie wiem jak kiedyś ale obecnie oprogramowanie PLC firm Honywell, Simens robione jwst pod Windows. Nawet starsze systemy które migrujemy na nowe były pod Windows.

Bo jest bardziej zawodny i przez to daje utrzymanie rozmaitym tzw. informatykom...

😉

Mój przyjaciel ze studiów od lat zarabia na grzebaniu w jakiejś automatyce... właśnie Siemens`a... ale akurat z Windą ma niewiele wspólnego... chyba. Muszę podpytać...

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Bo jest bardziej zawodny i przez to daje utrzymanie rozmaitym tzw. informatykom...

😉

Mój przyjaciel ze studiów od lat zarabia na grzebaniu w jakiejś automatyce... właśnie Siemens`a... ale akurat z Windą ma niewiele wspólnego... chyba. Muszę podpytać...

Raczej to nie ma wiele wspólnego ze systemem (te klopoty) bo przeważnie to są czujniki, sterownik i element wykonawczy. Chyba, ze jakies bardziej rozbudowane, ale ja miałem do czynienia tylko z takimi, które byłby odseparowane, czyli z zewnątrz nie dało się do nich "wejść" a wszystkie ustawienia były zabezpieczone, tak żeby niepowołana osoba nie mogła nic zmienić.

No tak. Ale obecnie mania "e-globalizacji" dosięgnęła również tego typu urządzenia. Pogoń, czasami z konieczności  za tworzeniem wielkich struktur pcha to wszystko w objęcia systemów typu Windows...

Stąd skuteczne ataki na wielkie korporacje przemysłowe... i to na poziomie również urządzeń z produkcji...

Edytowane przez Grzegorz7

Najważniejsze jest na czym i jak jest baza danych. A te mogą być różne. 

Np. BM DB2 UDB / Oracle Database (w tym RAC i Exadata) / MS SQL Server / IBM Informix Dynamic Server / Teradata / Pivotal Greenplum Database / MaxDB/SAP DB / MySQL / NoSQL i Graph: Neo4j, OrientDB, MongoDB.

SAP HANA obecnie baza danych dla SAP.

Wyżej są serwery aplikacyjne do korzystania z danych i obsługi. 

Edytowane przez jar1
W dniu 1.08.2022 o 22:18, Grzegorz7 napisał:

Pogoń, czasami z konieczności  za tworzeniem wielkich struktur pcha to wszystko w objęcia systemów typu Windows...

Stąd skuteczne ataki na wielkie korporacje przemysłowe... i to na poziomie również urządzeń z produkcji...

bo windows to znacznie większe możliwości niż macOS Server, który z resztą upadł.

Skuteczne ataki masz na wiele platform, nie zawsze system jest problemem, tu najsłabszym ogniwem najczęściej jest człowiek.

Edytowane przez fetek

Nie uzywam windowsa od ok 10 lat i nie tesknie. 

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W dniu 1.08.2022 o 21:57, Grzegorz7 napisał:

😉

Pisząc takie bzdury pokazujesz, że kompletnie nie znasz tematu.

Absolutnie każdy soft do maszyn, czy to Siemens/ TIA, Fanuc, Mitsubishi, soft do paneli, czujników, modułów bezpieczeństwa, HMI, i całej reszty chodzi w 99% pod Windows. Mało tego - nawet same panele mają Windowsa embedded na pokładzie (starsze także Win CE) i to działa. Działało nawet na Windows 98.

Nikt nawet nie myśli o tworzeniu takiego oprogramowania pod iOS, bo jak się skomunikować z maszyną? Kabelkiem od Apple`a? 🙂

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.