Skocz do zawartości
IGNORED

40 lat CD, 40 lat cyfry

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Wuelem napisał:

Tu jest o kupowaniu muzyki. Nie o jakości, z jaką ja odtwarzasz.

Słuchajmy z YT jeżeli jakość odtwarzania nie ma znaczenia, tam jest za darmo ... po co kupować ... ? 

O, i tu masz rację.

Wiele osób wybiera YouTube jako źródło słuchania muzyki.

To też przyczynek do odchodzenia CD.

Dlaczego tak jest, że ludziom nie zależy na jakości czy własnych zbiorach na półce? Mnie nie pytaj...

Ja YouTube nie słucham - nie zarabia artysta (większość to pirackie materiały) i nie ma żadnej gwarancji, że jutro "filmik" też będzie. Ale to mój wybór, inni w dużej przewadze wybierają inaczej.

Edytowane przez Wuelem
17 minut temu, Wuelem napisał:

Wiele osób wybiera YouTube jako źródło słuchania muzyki.

To też przyczynek do odchodzenia CD.

Dlaczego tak jest, że ludziom nie zależy na jakości czy własnych zbiorach na półce? Mnie nie pytaj...

Jeśli ktoś nie jest na tyle pozytywnie zakręcony, żeby kupić najprostsze nawet hifi, to filmik zmiażdżony kompresją YT może mu dać "lepszą" jakość niż hires.

17 minut temu, Wuelem napisał:

Ja YouTube nie słucham - nie zarabia artysta (większość to pirackie materiały) i nie ma żadnej gwarancji, że jutro "filmik" też będzie.

Wyszykiwarka promuje kanały oficjalne, piratów ubywa.

-----

11 minut temu, audiofon napisał:

Prekognicja? Dlaczego mnie nie dziwi, że Ty nawet parapsychologiczną wiedzę posiadasz

Poniosła Cię fantazja kolego. No bo jakie masz przesłanki, że jeszcze za naszego życia gutunek ludzki tak bardzo przestanie interesować się muzyką, że znikną z rynku nagrania muzyczne i sprzęt do ich odtwarzania? 

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Wyszykiwarka promuje kanały oficjalne, piratów ubywa.

Nie wiedziałem, dzięki.

Ale to może oznaczać, że liczba nagrań zmaleje. Oficjalni tylko single z wideoklipem zaproponują.

Nie martwi mnie to (nawet BARDZO dobrze), ale to by znaczyło, że... zyska streaming.

* A może sprzedaż płyt CD skoczy gwałtownie - kto to wie...

* oznacza ŻART

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Poza słownictwem rynsztokowym masz jakieś asy w rękawie?

Może i mam, tylko po co mam odkrywać je przed Tobą, jeśli Ty i tak nie dopuszczasz żadnych faktów przemawiających za przewagą jednego nad drugim. Żyjesz w swojej bańce skompresowanych plików ze spotifaja i świata poza tym nie widzisz. Jeśli ktoś chwali swój zestaw za kilkanaście, kilkadziesiąt tysi, serwis z plikami 16/44.1, płytę CD czy winyl, dla Ciebie to kasa w błoto. 

18 minut temu, audiofon napisał:

Jeśli ktoś chwali swój zestaw za kilkanaście, kilkadziesiąt tysi, serwis z plikami 16/44.1, płytę CD czy winyl, dla Ciebie to kasa w błoto.

Zacytuj albo przeproś, bo ja do bzdur, które Ty sam wymyślasz się nie poczuwam.

-----

20 minut temu, Wuelem napisał:

Nie wiedziałem, dzięki.

Oczywiście piratów na YT nadal jest mnóstwo, ale widać zmiany.

20 minut temu, Wuelem napisał:

Ale to może oznaczać, że liczba nagrań zmaleje. Oficjalni tylko single z wideoklipem zaproponują.

Koncertów sporo na oficjalnych kanałach.

9 godzin temu, pantagruel napisał:
W dniu 26.09.2022 o 14:06, Wuelem napisał:

KING CRIMSON jest dokładnie taką przemysłówką.

Chyba oszalałeś, albo nie wiesz zupełnie o czym piszesz - w sumie na jedno wychodzi - całkowita głupota.

Zadanie domowe, z tych obowiązkowych:

Zobaczyć film "ELVIS".

Żyjesz w swojej jaźni, daleko od świata rzeczywistego. Tam - przy odrobinie uważności - poznasz prawdziwe reguły...

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zacytuj albo przeproś, bo ja do bzdur, które Ty sam wymyślasz się nie poczuwam.

Przepraszam Szymon. Nie wiem dlaczego tak lubię się z Tobą ścierać. Może dlatego, że Cię lubię 🙂 Piszę poważnie. Jesteś OK. Tu już jednak mi się to znudziło. Może w innym wątku 😉 Jeszcze jedno. Jak już napisałem, szanuje Cię i kiedyś napiszę Ci dlaczego 🙂

Godzinę temu, audiofon napisał:

Przepraszam Szymon. Nie wiem dlaczego tak lubię się z Tobą ścierać. Może dlatego, że Cię lubię 🙂 Piszę poważnie. Jesteś OK.

Spoko. Bo fajniej jest wymieniać odmienne poglądy, niż włazić sobie nawzajem do d... z kolesiami o takim samym spojrzeniu na sprawę. Ale jednego nie lubię, gdy ktoś sam bzdury wypisuje i twierdzi, że to ja jestem ich autorem.

Godzinę temu, audiofon napisał:

Jeszcze jedno. Jak już napisałem, szanuje Cię i kiedyś napiszę Ci dlaczego 🙂

Nie mogę się doczekać 🙂

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, Wuelem napisał:

Zadanie domowe, z tych obowiązkowych:

Zobaczyć film "ELVIS".

Żyjesz w swojej jaźni, daleko od świata rzeczywistego. Tam - przy odrobinie uważności - poznasz prawdziwe reguły...

Widziałem, a co to ma do King Crimson? Może ich posłuchaj, co? In the court... jest jedną z najważniejszych płyt w historii muzyki rockowej, niezależnie od tego, co tam sobie myślisz i bajdurzysz. Dla mnie ta płyta i Dark side - to dwie najważniejsze. Straszne głupoty wypisujesz Wuelem, także to, że jakoby ludzie słuchają muzyki z youtube. No i co z tego? Dlatego przestają kupować CD? Kiedy byłem młody, rodzice mieli setki nagrań na pocztówkach dźwiękowych, ja ich namówiłem, żeby mi kupili Damę Pik no i patefon, chyba Bernard był (już nie pamiętam). Jakoś nie przekonałem się do pocztówek (chociaż z nich po raz pierwszy usłyszałem na bambino Beatlesów). I co ten youtube ma zabić jakość CD? A pocztówki nie zabiły taśmy, odeszły w niebyt. Hehe...

27 minut temu, pantagruel napisał:

Kiedy byłem młody, rodzice mieli setki nagrań na pocztówkach dźwiękowych, ja ich namówiłem, żeby mi kupili Damę Pik no i patefon, chyba Bernard był (już nie pamiętam). Jakoś nie przekonałem się do pocztówek (chociaż z nich po raz pierwszy usłyszałem na bambino Beatlesów).

Następny co o sobie lubi poopowiadać, zamiast w temacie.

King Crimson to staroć i dziś nikt nie szuka (nie chce...) takiej muzyki.

Jest dużo lepszej. Dla wielu lepszej. I moje zdanie (czy kogokolwiek) nie ma tu żadnego znaczenia.

Stacje radiowe grają King Crimson? Nie, NIE, N I E_możliwe!!! Ciekawe dlaczego : -)

• Redaktorzy
16 minut temu, Wuelem napisał:

Stacje radiowe grają King Crimson? Nie, NIE, N I E_możliwe!!! Ciekawe dlaczego : -)

Żaden ze znanych mi POWAŻNYCH melomanów / audio hobbystów Z POWAŻNYM sprzętem nie słucha radia. I wszyscy mają bardzo dużo płyt. Streaming mają żeby "se" odtworzyć...

Taki "In the Court...", "Discipline" czy "Beat" Crimsonów to dla mnie równoważnik 100 000 pierwszych lepszych plików ze "spotyfaja" czy "tajdala". 

Zmieniłeś się Wuelem. Jakieś 5 lat temu byłeś sympatyczny gość. Teraz jesteś takim trochę "trucicielem".

K... ludzie, co się z Wami dzieje? Ocipieliście? Stacje radiowe wyznacznikiem czegokolwiek?

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

14 minut temu, Wuelem napisał:

Dlatego, że nikt od nich tego nie wymaga ... ? Dlatego, że stacje radiowe grają to za co mają płacone? ... a płaci się za to co się aktualnie promuje, czyli głównie nowości ... 

Edytowane przez szpakowski
48 minut temu, kangie napisał:

Żaden ze znanych mi POWAŻNYCH melomanów / audio hobbystów Z POWAŻNYM sprzętem nie słucha radia

A ja znam kogoś takiego i jeszcze ze się podnieca, że gra zajebiście.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

44 minuty temu, kangie napisał:

Zmieniłeś się Wuelem. Jakieś 5 lat temu byłeś sympatyczny gość.

Dziękuję, miło mi to słyszeć. Nie, nie zmieniłem się. Piszę - jak zawsze - konkretnie i prawdziwie.

Stare zgredy nie zauważyły, że to co kiedyś trzeba było zdobywać i sprowadzać dziwnymi kanałami albo dawkować sobie z przymusu - dziś jest dostępne w postaci milionów propozycji muzycznych na platformach z muzyką. Z MUZYKĄ.

Wystarczy nie być zamkniętym na kilka bandów z czasów CD, żeby sięgnąć o niebo lepszych i bardziej wartościowych artystycznie nagrań.

Tak, na pewno, paru kolesi z King Crimson zabrali talent tysiącom innych twórcom i pasjonatom muzycznym. Gdyby Nirvana nie wydała płyty w znanej wytwórni, to ci młodzi ludzie nie potrafiliby grać, nie umieli sklecić piosenki i nie mieli nic do powiedzenia.

Dziś, NARESZCIE, wielu może się wypowiedzieć. Bez oglądania się na kontrakt i pieniądze. Oczywiście, chcą być zauważeni i chcą zarobić - ale piszą muzykę i ją udostępniają.

I to jestem ja, piszę z perspektywy obiektywnego obserwatora, a nie zramolawaciałego ramola 🙂

• Redaktorzy

Masz trochę racji. Między wierszami chyba rozumiem o co Ci chodzi.

Ale tak jest wszędzie. W rajdach samochodowych tak było, w biurach konstrukcyjnych FSO czy Skoda Motorsport. Miejsca pozajmowane przez kasiastych rajdowców, przeciętnych konstruktorów. Ilu zdolnych ludzi nie wiedziało że ma talent i z braku pieniędzy nie pokazało go światu??? Realizowali się ci - którzy mieli szczęście i odwagę, a w drogich rajdach - pieniądze albo "układy".

Takie jest życie.

I co z tego, że miliony nowych wykonawców? Wszystkich i tak nie wysłucham. Poza tym połowa jest pewnie wtórna, bo wszystko, co piękne, zostało już dawno zagrane. A mądre teksty? Kto dzisiaj pisze mądre teksty pokroju Kofty, Młynarskiego, Kaczmarskiego, Gintrowskiego czy Osieckiej? K... kto??!? Się pytam!!! 😄

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Czyli się rozumiemy. Fajnie.

Serio, uważam że dostępna dziś muzyka jest dużo cenniejsza niż kiedyś.

Pisałem wcześniej o katalogach krajowych. To jakby powiedzieć, że ponieważ w Wielkiej Brytanii nie znają naszej muzyki (nie było tam polskich płyt CD w dystrybucji), to nic wartościowego nasi krajowi twórcy nie wydali.

I tak w każdym kraju. Super utalentowani muzycy - byli, są i będą. Dziś można poznać, co stworzyli.

Kiedyś - nie można było!

Dziwię się, że to nie dla wszystkich jest oczywiste.

Czyli jestem rzecznikiem MUZYKI. A to każdy powinien pochwalić. A nie durnowate uwagi o King Crimson...

• Redaktorzy
12 minut temu, Wuelem napisał:

Nie, nie zmieniłem się. Piszę - jak zawsze - konkretnie i prawdziwie.

Wybacz, ale to zawsze podlega "naszej" ocenie. 😉

Pamiętam jak pojechałeś po pokoju Rafała. Jaja miałeś! 😉

Edytowane przez kangie
Literówka

• Redaktorzy
1 minutę temu, Wuelem napisał:

Czyli jestem rzecznikiem MUZYKI. A to każdy powinien pochwalić.

Pochwalam.

Pamiętajmy, że muzyka dzieli się na dobrą i złą. A ja muzykę lubię tylko tę, którą już kiedyś słyszałem i dodatkowo - którą zaakceptowałem!

Dobra, bo już jaja se chyba robię! 😉

Odezwała się we mnie nostalgia. W 1986 roku znajomek kupił "wieżę" Technicsa. Cena za komplet była równowartością mojego ówczesnego 10 letniego wynagrodzenia, co miało się szybko zmienić.

Pierwszy raz usłyszałem wtedy dźwięk dobiegający z ciszy. Porzuciłem wkrótce po tym spotkaniu LP i wątpię, abym kiedykolwiek do nich wrócił. Porzuciłem również CD, DVD i BR. Po co to drapać, po szarpać? 🙂 

Godzinę temu, kangie napisał:

Żaden ze znanych mi POWAŻNYCH melomanów / audio hobbystów Z POWAŻNYM sprzętem nie słucha radia.

Serio żaden? Bez jaj!

-----

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Stacje radiowe grają King Crimson?

Tak, ale musisz przełączyć na stację radiową z klasyką rocka lub rock progresywnym, a nie z aktualnym popem.

W dniu 28.09.2022 o 00:38, kangie napisał:

BTW, słyszałeś M.Jacksona "Bad" z dobrego szpulaka??? Wiesz, że mosznę wraz z fjutem urywa???

Współczuję małżonce 😆

W dniu 28.09.2022 o 00:38, kangie napisał:

BTW, słyszałeś M.Jacksona "Bad" z dobrego szpulaka??? Wiesz, że mosznę wraz z fjutem urywa???

Współczuję małżonce 😆

• Redaktorzy
32 minuty temu, Adi777 napisał:

Współczuję małżonce 😆

To nie mnie urwało! Kumplowi! 😄

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak, ale musisz przełączyć na stację radiową z klasyką rocka lub rock progresywnym, a nie z aktualnym popem.

A jaka jest nazwa takiej stacji?

Oczywiście mówimy o FM w Polsce. Prawdziwej stacji radiowej...

Radio jest w porządku. Pozwala poznać muzykę. Słuchać muzykę można na różne sposoby. Ostatecznie i z CD...

• Pokaż nowe odpowiedzi