Skocz do zawartości
IGNORED

ROSE RA180 RS150B - za co płacimy ? w dzisiejszym sprzęcie wysokiej klasy ( HIGH END )

Rekomendowane odpowiedzi

niestety audiofile nie chca zrozumiec i zaakceptowac tej prawdy anatomicznej, ze najpierw graja im uszy i mozg, a nie sprzet, kable i bezpieczniki 🙂 .

W dniu 28.11.2024 o 20:07, ro35 napisał:

a opis rd160 na tophifi to wysokiej jakości beletrystyka, 😉 ile skrótów , np. architektura Rose CIM - wow, CIM to też "computer-integrated manufacturing" albo "Common Information Model", itd.)

ale jak ladnie brzmi 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, pmcomp napisał:

niestety audiofile nie chca zrozumiec i zaakceptowac tej prawdy anatomicznej, ze najpierw graja im uszy i mozg, a nie sprzet, kable i bezpieczniki 🙂 .

ale jak ladnie brzmi 😉 .

Żeby ,,zagrały uszy i mózg ,, to muzyka  musi przejść przez sprzęt ,kable i bezpieczniki 🤣

57 minut temu, tedi02 napisał:

Żeby ,,zagrały uszy i mózg ,, to muzyka  musi przejść przez sprzęt ,kable i bezpieczniki 🤣

Nie, nie musi. Wystarczy przejść się do porządnej sali koncertowej albo do klubu muzycznego ... w Polsce też, gdzie grają bez prądu. Polecam, perspektywa się zmienia i boli jak wracasz do domu. Nieważne co tam stoi.

Nie musi być od razu NOSPR czy Narodowe Forum Muzyki. Jak jesteś we Wrocku to wystarczy 
Vertigo Jazz Club ... i drinia można chlapnąć.

BTW jak mózg i uszy są do bani to to wcześniej, nawet najlepsze i najdroższe, nie pomoże. I żadna sala koncertowa. Wtedy trzeba pić tam do spodu.

😉

Edytowane przez pmcomp

• 3 tygodnie później...

Następca 150 b

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 2 miesiące później...
W dniu 11.01.2025 o 09:06, lolek126 napisał:

Następca 150 b

Jestem ciekaw jak duża zmiana jest względem 150b czy będzie na tyle zauważalna że będzie można myśleć o zamianie. Na pierwszy rzut oka co mnie cieszy to że przenieśli z boku te dotykowe przyciski na klasyczne do góry obudowy i ekran podnieśli rozdzielczość. 

W ustawieniach Rose (ale w innych streamerach także jest ten feature i daje podobne efekty…) dla output settings jest możliwość zmiany ustawień „DSD Mode”.
Są tam dostępne 3 ustawienia: Native DSD, DSD over PCM, DSD to PCM. Funkcjonalność jest wyjaśniona i logiczna. Niemniej podczas odtwarzania pliku PCM zmiana wyboru tego ustawienia przynosi soniczne zmiany. Skąd ten efekt?

Urządzenie w roli transportu po złączu coax do DAC Chord. 
Wiem, że DAC na architekturze Linux (w tym Chord) nie wspierają DSD po coax. Czy to uwarunkowanie ma znaczenie? Ktoś jest w stanie to rozwinąć i wytłumaczyć?

W dniu 30.09.2022 o 12:19, djedryk napisał:

gdy japońskie marki wyznaczały kierunek

Kierunek - dodajmy - donikąd. To się nawet dobrze mierzyło ale za cholerę nie chciało grać muzyki w porównaniu np. do wzmaków brytyjskich. Pokazujesz tutaj bebechy Marantza. Przecież nawet ich najlepsze wzmacniacze (mimo takich wypasionych bebechów) nie chciały grać na poziomie ich najlepszych CD. Bo w CD Marantz był kiedyś dobry.

Jeśli chodzi o wzmacniacze tranzystorowe z Japonii to brałbym pod uwagę zakup wzmacniacza tylko z dwóch firm: Luxman i Accuphase. I to wyłącznie w Klasie A.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Kierunek - dodajmy - donikąd. To się nawet dobrze mierzyło ale za cholerę nie chciało grać muzyki w porównaniu np. do wzmaków brytyjskich. Pokazujesz tutaj bebechy Marantza. Przecież nawet ich najlepsze wzmacniacze (mimo takich wypasionych bebechów) nie chciały grać na poziomie ich najlepszych CD. Bo w CD Marantz był kiedyś dobry.

Jeśli chodzi o wzmacniacze tranzystorowe z Japonii to brałbym pod uwagę zakup wzmacniacza tylko z dwóch firm: Luxman i Accuphase. I to wyłącznie w Klasie A.

Zdecydowanie się zgadzam ! Miałem okazję posłuchać Marantza teraz nowego flagowego i szczerze wygląda pięknie ale gra kompletnie nie w przedziale cenowym jakim się znajduje ! Naprawdę byłem w szoku jak średnio za te pieniądze to gra, zero podejścia do accu czy pass 

6 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

Miałem okazję posłuchać Marantza teraz nowego flagowego

Czyli jakiego?

4 godziny temu, Mikolaj1212 napisał:

Marantz model 10

Za ta cene chyba tez wolalbym Luxa albo Accu ale wiadomo.... najpierw odsluch.

• 2 tygodnie później...
W dniu 28.03.2025 o 13:56, greg190872 napisał:

Za ta cene chyba tez wolalbym Luxa albo Accu ale wiadomo.... najpierw odsluch.

Oczywiście ze tak, poza walorami estetycznymi marantz nie gra na tyle ile kosztuje, miałem okazję słuchać kilku innych wzmacniaczy w tym przedziale i bym to Pass, Acu i gryphon. Całkowicie nie ta liga na tych samych głośnikach… a szkoda bo wizualnie naprawdę piękny. 

4 minuty temu, Mikolaj1212 napisał:

Oczywiście ze tak, poza walorami estetycznymi marantz nie gra na tyle ile kosztuje, miałem okazję słuchać kilku innych wzmacniaczy w tym przedziale i bym to Pass, Acu i gryphon. Całkowicie nie ta liga na tych samych głośnikach

Accu i Pass na A klasie? W sumie 10 jest chyba na D klasie więc czemu mnie to nie dziwi...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

W sumie 10 jest chyba na D klasie

Nie chyba a na pewno. Porażka. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Accu i Pass na A klasie? W sumie 10 jest chyba na D klasie więc czemu mnie to nie dziwi...

Passy tak klasa A, Acu klasa AB dwa modele e-4000 i e-380. Każda konfiguracja dawała niesamowitą przyjemność ze słuchania dodawała pięknej barwy, Marantz po prostu granie i to dość płaskie momentami przy gorzej nagranej muzyce. Zdecydowanie najlepiej wszystko brzmiało na Pass ale to dzielona klasa A i tam wszystko zawsze pełne piękne vocale. Gdyby tylko była możliwość i miejsce naprawdę bym się nie zastanawiał 

1 minutę temu, Mikolaj1212 napisał:

Gdyby tylko była możliwość i miejsce naprawdę bym się nie zastanawiał 

Posłuchaj Sugdena - mam A21se signature i to niby podobny kierunek... słuchałeś którego Passa?

W sumie jedyny jego większy minus to solidne grzanie - w zeszłym roku zamontowałem klimatyzacje w tym pokoju...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Posłuchaj Sugdena - mam A21se signature i to niby podobny kierunek... słuchałeś którego Passa?

Dwie 60 monobloki i pre. Ale 25 też miałem okazję posłuchać i piękne bajkowe granie. Sugdena a21 miałem okazję słuchać, to jest również bardzo bardzo moje granie. Myślę że powoli zbliża się czas mojej lampy na wymianę tylko muszę z tego typu wzmacniaczami uważać bo Elac jednak lubi przyłożyć Basem 

• 3 tygodnie później...
W dniu 3.10.2022 o 12:12, dzarro napisał:

za to np. w fotografii liczy się wyłącznie Sony.

Popatrz na tony sprzętu, które dźwigają np. fotoreporterzy na plecach podczas meczów piłkarskich. Ja tam widze na literkę C a potem na literkę N.

W dniu 27.03.2025 o 12:42, Mikolaj1212 napisał:

Zdecydowanie się zgadzam ! Miałem okazję posłuchać Marantza teraz nowego flagowego i szczerze wygląda pięknie ale gra kompletnie nie w przedziale cenowym jakim się znajduje ! Naprawdę byłem w szoku jak średnio za te pieniądze to gra, zero podejścia do accu czy pass 

Co to jest za opinia !   Gdzie słuchałes tego Marantza ? Miałeś go przez tydzień w domu ? Jesli tak to co miałeś do porównań ?

Jeśli go słucałeś w sklepie to rozumiem ,że na znanym systemie i w zananych warunlkach lokalowych. Ile czasu go słuchałeś ?

To nowe urządzenie -  Model M10 - był w ogóle wygrzany porządnie. 

No chyba że słuchałeś na YT.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

3 godziny temu, babatular napisał:

Co to jest za opinia !   Gdzie słuchałes tego Marantza ? Miałeś go przez tydzień w domu ? Jesli tak to co miałeś do porównań ?

Szczera 😉 Marantz to klasa D. Sorki ale na poziomie High-End to nie gra ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 godzin temu, Piopio napisał:

Szczera 😉 Marantz to klasa D. Sorki ale na poziomie High-End to nie gra ...

Opowiadaj - gdzie, jak dlugo i w jakich warunkach sluchales tego Marantza oraz oczywiście z czym porównywales. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

3 godziny temu, babatular napisał:

Opowiadaj - gdzie, jak dlugo i w jakich warunkach sluchales tego Marantza oraz oczywiście z czym porównywales. 

Marantza Model 10 osobiście nie słyszałem ale NAD M33 już tak. Oba są oparte na modułach Purifi. Gra to dobrze ale w moim przekonaniu daleko mu do High-End w stylu Accuphase, Gryphon, D'Agostino czy Air Tight. 

• Pokaż nowe odpowiedzi