Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, BM napisał:

Propos AVS2022, czy ktoś z Was ma doświadczenie z gramofonami Tentogra (Polska) lub New Horizon GDS (Włochy)?

Gramofon Tentogra grał bardzo przyjemnie z przedwzmacniaczem EAR i resztą toru od T+A.

16 godzin temu, karolkos napisał:

Ludziska.

Wątek ten został założony do tego , żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie naszej obecności na tegorocznym AVS. Ja wybierałem się na wystawę od kilku lat i w końcu udało mi się tam dotrzeć w niedzielę.

Nie byłem na ostatnich trzech piętrach Sobieskiego i na Narodowym. Pojechałem tam nie po to, żeby śledzić nowinki, systemy za milijony ich budowę i takie tam. Pojechałem, żeby móc posłuchać dobrze dobranych systemów, które brzmią świetnie. Nie interesowało mnie co jest jak zbudowane i ile kosztuje, bo jak sami piszecie często systemy za grube pieniądze nie zagrały na oczekiwanym poziomie, a zdaniem wielu niektóre nie zagrały w ogóle. Zwiedzałem według zasady: jak coś co "leci" jest warte zatrzymania się w danym pokoju, siadaliśmy z żoną i słuchaliśmy. I dlatego wspomniałem, że w pokoju MuzgAudio brzmiało świetnie, a nie dlatego że człowieka znam, bo nawet nie wymieniliśmy ani jednej wiadomości na tym, ani na żadnym innym forum. Dlatego rozwala mnie, jak ktoś twierdzi iż to, że uważam że brzmienie było świetne jest wynikiem bezmyślności. manipulacji i innych tego typu pierdół, to mnie trzęsie.

W mojej ocenie wygrał pokój Grobel Audio z połączeniem sprzętu Jadis z kolumnami Accordo Essence, ale oczywiście było sporo pokoi w których brzmienie było równie świetne, jak choćby pokój Fezz. Vintage'owy wygląd kolumn nie do końca w moim guście, ale brzmiało to fantastycznie. Widać po ilości użytych ustrojów akustycznych, że był to bardzo ważny aspekt dla wystawiającego. W pokoju audiostereo również muzyka brzmiała ciekawie, podobnie jak w Lucarto. I oczywiście szanuję Wasze opinie, że chwalicie Focale, Wlsony itd. Nie słyszałem ich, ale na pewno były ciekawe. Do tego służy moim zdaniem ten wątek, a nie do tego, że jeden z rodzimych twórców audio chce za swój sprzęt kilkadziesiąt tysięcy i niektórzy twierdzą że jest to rozbój w biały dzień. Po prostu rynek zweryfikuje.

Swego czasu był tutaj na forum pewien jegomość trudniący się produkcją DACów oraz modyfikacjami sprzętów. Też sprawiał wrażenie "najmądrzejszego z całej wsi". Poprawiał ortografię, składnię pisanych tu zdań itd. I co? Taki był mądry,,,,tylko jak się okazuje "wydymał" ludzi na sprzęty i kasę, między innymi jednego z atakujących w tym wątku.

Pokorę w pewnych kwestiach zalecam.

Witam

Przepraszam ale wkleiło mi się więcej niż chciałem. dokładnie to chodziło mi raczej o zdanie "Pojechałem, żeby móc posłuchać dobrze dobranych systemów, które brzmią świetnie."

Czy oby na pewno były one dobrze dobrane?  Wszyscy wystawiają to co mają w swojej ofercie najlepsze z tym co mają od innych producentów ale mogło by się okazać że mieszając te systemy mogło by być lepiej.

Gość

(Konto usunięte)
22 godziny temu, rochu napisał:

Widziałeś takie druciarstwo u Pass'a i Dan D'Agostino?

Z Dana to już nie raz robiono też na tym forum polewkę za montaż chałupniczy, więc...

12 godzin temu, tomek4 napisał:

Jak widać, warunki mało efektywne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie się podoba, wszystko w zasięgu ręki z foteli, na półkach widać porządek, miejsce pracy nie zagracone z miejscowym źródłem światła; jest Ok 

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

wielu wystawców dogrywa systemy u siebie cmokają piszczą z zachwytu a akustyka wystawowych pokoi uczy ich pokory

co ciekawe to praktycznie żaden z nich nie uczy się na własnych błędach bo na jedną ciężarówkę systemu powinni przywozić dwie ustrojów akustycznych i systemy pomiarowe a większość ma to gdzieś bez względu na cenę oferowanego systemu

osobiście nie rozumiem tej filozofii a przecież każdy chciałby zaprezentować swój system z jak najlepszej strony , niech mi ktoś wytłumaczy logikę takiego postępowania

Koszty szanowny kolego koszty

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

dla przykladu "ustroje akustyczne " jednej z firm 🙂

plus aktywny bas .... naprawdę nie dało się słuchać

image.thumb.png.7e04d1fe49eb602a2ab08d898f49a668.png

image.thumb.png.8d155d4c5dabf0a24467845b515b9e96.png

Rozmawialiśmy wiele razy na ten temat, obecnie nie prdukuje się 15-18calowych głośników małych mocy które efektywnie liniowo grały by przy niskim SPL

Za tym żeby te ciekawe kolumny dobrze zagrały to trzeba je wstawić w pomieszczenie 150-200m2 co by grały w optymalnym dla siebie poziomie głośności

Ustroje akustyczne nic tu z basem nie pomogą jak system nie potrafi liniowo grać cicho

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, tomek4 napisał:

Jak widać, warunki mało efektywne.

12b8e3ed54d64437cedc0728bbdc18b9.jpg

Raczej z siebie się naśmiewajcie. Co za zawiść w Was?.. Mogę wstawić fotkę garażu, gdzie powstawał pierwszy aplle i co?... G... nie firma. Wy to przecież wiecie, tylko kurde nie powiedzieliście Jobsowi, hehe 

W dniu 1.11.2022 o 22:29, Muzg napisał:

Na allegro nie wystawiam tych produktów, gdyż byłyby droższe o 5% prowizji.

Przecież to jakiś absurd. 

Jeżeli produkt jest tak skalkulowany, że nie opłaca się go sprzedać z 5% rabatem - wówczas nie wróżę sukcesu... Allegro to największa w Polsce platforma sprzedażowa z gigantycznymi zasięgami. Produkty mogą tam się reklamować (wisieć) właściwie za darmo. Lepiej schować się na własnej stronie i ciułać parę groszy więcej? 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, frank1 napisał:

The Gryphon

Wzmacniacz 

Diablo 120

54 900 zł

Kable głośnikowe

Vanta SPK 2.0m

68 200 zł

🙂

Gryphon Apex mono 942 000 zł para

Kable głośnikowe 68 200 - taniocha

Też mam takie proporcje w swoim zestawie między końcówką a kablami.

Na allegro można wystawić za 26k zamiast 25k i po problemie 😁

1 minutę temu, pantagruel napisał:

Kable głośnikowe 68 200 - taniocha

Też mam takie proporcje w swoim zestawie między końcówką a kablami.

Heheh, sprawdziłem u mnie też hajendowe proporcje 😄

20 godzin temu, rochu napisał:

Poznałem też osobiście sporą część ich "producentów". W sumie to ostatnie doświadczenie, poznania tych ludzi, było jednym z powodów, że kilka lat temu zaprzestałem urządzać u siebie "odsłuchy w Krakowie". Żadna przyjemność gościć ich i ich rozbuchane ego we własnym domu.

Są kosntruktorzy, są i druciarze, sa tacy, od których nie można sie doprosić o sprzęt, który się zamowiło i zapłaciło... Nigdzie nie jest powiedziane, że Nelson Pass, czy inny konstruktor światowej sławy nie raziłby w bezposrednim kontakcie rozdmuchanym ego. Pewnie są tacy i tacy.  Niemniej sprzęt od tych maluczkich cena/jakość zazwyczaj się broni, a paradoks jest taki, ze rynek wtórny nie jest przesadnie nasycony Protagnonistami, czy Lampizatorami - czytaj u kogos to gra i jest zadowolony. 

Ja również wolałbym kupić Audio Note, ale tutaj mamy przeciwny biegun - za metkę płaci się coraz więcej i coraz mniej ma to wspolnego z jakoscią produktu - coraz gorsze podzespoly i coraz wiecej chinsczycny w srodku... a przynajmniej MADE IN CHINA...  Wracamy  wiec do punktu wyjscia - czy DAC handmade in Poland jest po prostu konkurencyjny. Przy czym zakladam, że jeśli wchodzę na rynek z czymś nowym to 

a) albo gra to duzo lepiej niż to co jest na rynku i kosztuje troche więcej
b) albo gra to porównywalnei i kosztuje sporo mniej - wszak odpadają dystrybutorzy, lata inwestowania w reklamę... a jakos musimy się przebić. 

Ja mam poczucie, że takie urzadzenei jeśli nei bedzie szlo przez dystrybucje będzie w PL mialo bardzo ciężko... (a jak ma isc przez distro to będzie pewnie jeszcze drozsze bo dzisiaj nikt nie bedzie sprzedawał DACa za 25 czy 35k z keipską marża, jesli zachodnia marka da np 50% narzutu - patrz Circle Audio, które na dziendobry poszlo do góry prawie 2x)... a sprzedawac za granicą bez dystrybucji to własciwie nierealne. Jak wielu ludzi kupi dac za 25/35k w Polsce nie majac obok sklepu, ktróy fajnie to zaprezentuje ? 

Gość

(Konto usunięte)
Raczej z siebie się naśmiewajcie. Co za zawiść w Was?.. Mogę wstawić fotkę garażu, gdzie powstawał pierwszy aplle i co?... G... nie firma. Wy to przecież wiecie, tylko kurde nie powiedzieliście Jobsowi, hehe 
Jeżeli uważasz, że pierwsze 200 komputerów "Apple I" powstało w tym garażu, to dream on.
2 godziny temu, pantagruel napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, julius-6 napisał:

Jak wielu ludzi kupi dac za 25/35k w Polsce nie majac obok sklepu, ktróy fajnie to zaprezentuje ? 

Chciało by się coś podpowiedzieć, ale pewnie wszystko zostało przemyślane i jest to najlepszy sposób sprzedaży.

10 hours ago, Garfield said:

Gramofon Tentogra grał bardzo przyjemnie z przedwzmacniaczem EAR i resztą toru od T+A.

Ja w takiej konfiguracji słyszałem Tegocogra w tym roku

Speakers: Bellatrix by Divine Acoustic
Amplifier: IDHOS
Turnable: Tentogra

Video poniżej

Ukryta Zawartość

Nie mogę nic znaleźć na tym forum ani o Tentogra, ani o New Horizon GDS. 

tentogra.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

https://highfidelity.pl/@main-4060&lang=

Okres akomodacji głośnika do wzmacniacza: ~48 godzin
Czas wygrzewania kondensatorów: ~500 godzin

95da3bd787e18019d3e0dc7012895417.jpg

Nie mogłem znaleźc wystawcy Monitor Audio - był ktoś?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

3 hours ago, BM said:

Ja w takiej konfiguracji słyszałem Tegocogra w tym roku

Speakers: Bellatrix by Divine Acoustic
Amplifier: IDHOS
Turnable: Tentogra

Video poniżej

Ukryta Zawartość

Nie mogę nic znaleźć na tym forum ani o Tentogra, ani o New Horizon GDS. 

tentogra.jpg

Tu jest akurat fragment z relacji Michaela Fremera 

A tu był  New Horizon GDS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BM
Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, julius-6 napisał:

Są kosntruktorzy, są i druciarze, sa tacy, od których nie można sie doprosić o sprzęt, który się zamowiło i zapłaciło... Nigdzie nie jest powiedziane, że Nelson Pass, czy inny konstruktor światowej sławy nie raziłby w bezposrednim kontakcie rozdmuchanym ego. Pewnie są tacy i tacy.  Niemniej sprzęt od tych maluczkich cena/jakość zazwyczaj się broni, a paradoks jest taki, ze rynek wtórny nie jest przesadnie nasycony Protagnonistami, czy Lampizatorami - czytaj u kogos to gra i jest zadowolony. 

Ja również wolałbym kupić Audio Note, ale tutaj mamy przeciwny biegun - za metkę płaci się coraz więcej i coraz mniej ma to wspolnego z jakoscią produktu - coraz gorsze podzespoly i coraz wiecej chinsczycny w srodku... a przynajmniej MADE IN CHINA...  Wracamy  wiec do punktu wyjscia - czy DAC handmade in Poland jest po prostu konkurencyjny. Przy czym zakladam, że jeśli wchodzę na rynek z czymś nowym to 

a) albo gra to duzo lepiej niż to co jest na rynku i kosztuje troche więcej
b) albo gra to porównywalnei i kosztuje sporo mniej - wszak odpadają dystrybutorzy, lata inwestowania w reklamę... a jakos musimy się przebić. 

Ja mam poczucie, że takie urzadzenei jeśli nei bedzie szlo przez dystrybucje będzie w PL mialo bardzo ciężko... (a jak ma isc przez distro to będzie pewnie jeszcze drozsze bo dzisiaj nikt nie bedzie sprzedawał DACa za 25 czy 35k z keipską marża, jesli zachodnia marka da np 50% narzutu - patrz Circle Audio, które na dziendobry poszlo do góry prawie 2x)... a sprzedawac za granicą bez dystrybucji to własciwie nierealne. Jak wielu ludzi kupi dac za 25/35k w Polsce nie majac obok sklepu, ktróy fajnie to zaprezentuje ? 

No to tak dla porównania . DAC dobrze zbudowany z marżą i w cenie około 23000 zł. 

https://www.premiumsound.pl/denafrips-terminator-dac.html

Którego wybierzesz ?

Edytowane przez Riczi75
57 minut temu, kivlov napisał:

Nie mogłem znaleźc wystawcy Monitor Audio - był ktoś?

Na poziomie +2 na Narodowym 

Wyjaśni mi ktoś na kij tyle kondensatorów?!

Na prąd ;-)

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wystarczy kilka wiekszych? ....wtf.

są różne filozofie konstrukcji

duża ilość mniejszych lub mniejsza większych

kond ma swoją sygnaturę dźwiękową i czasem dobór wynika z konkretnych cech jakie konstruktor potrzebuje do uzyskania brzmienia

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie wystarczy kilka wiekszych? ....wtf.

To pewnie coś jak ubrać 30 par okularów żeby bystrzej widzieć. Niektórzy są tacy maksymalistyczni.

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Wyjaśni mi ktoś na kij tyle kondensatorów?! 😁

Żeby nikt nie powiedział że sprzedają audiofilskie powietrze 🙂

21 godzin temu, ASURA napisał:

Rozmawialiśmy wiele razy na ten temat, obecnie nie prdukuje się 15-18calowych głośników małych mocy które efektywnie liniowo grały by przy niskim SPL

21 godzin temu, ASURA napisał:

Ustroje akustyczne nic tu z basem nie pomogą jak system nie potrafi liniowo grać cicho

Wielokrotnie próbowałem poruszyć i ruszyć na forum temat kolumn głośnikowych o ponadprzeciętnej - dość wysokiej - efektywności i ich dopasowaniu do wzmacniaczy lampowych w celu uzyskania odpowiednie mikrodynamiki i możliwości odsłuchu na wysokim poziomie jakościowym przy niskich - fizjologicznie zdrowych - poziomach głośności.

Zawsze jednak odzew nieumiejących sobie poradzić z tym zagadnieniem konstruktorów był jednoznacznie negujący potrzebę istnienia takich zestawów głośnikowych. Dziwiło mnie to o tyle, że jednak obecność na rynku w aktualnej ofercie sprzedaży ale także ilość będących w użyciu i grających wzmacniaczy lampowych i przecież także tranzystorowych małej mocy grających w klasie A - Accuphase czy Pass - jest chyba spora.

Szkoda, że tak wielu użytkowników wzmacniaczy lampowych używa niedopasowanych do nich głośników i nigdy nawet nie pozna prawdziwych możliwości brzmieniowych ich sprzętu. Próby poprawienia dźwięku wzmacniacza przez wymianę lamp oczywiście mogą przynieść pewne zmiany ale są niczym w porównaniu do efektu uzyskanego przy właściwej synergii wzmacniacza i kolumn głośnikowych.

Dlatego cieszy taka wypowiedź bo to zagadnienie mimo, że IMHO bardzo ważne chyba jednak jest mało znane i poruszane. Życzę każdemu świadomemu użytkownikowi wzmacniaczy lampowych aby mógł zbudować system, w którym w pełni wykorzysta możliwości brzmieniowe swojego wzmacniacza i będzie się cieszył ciepłym, pełnym dźwiękiem z odpowiednią mikro i makrodynamiką, z blaskiem i czernią.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

10 godzin temu, Riczi75 napisał:

No to tak dla porównania . DAC dobrze zbudowany z marżą i w cenie około 23000 zł. 

Ukryta Zawartość

Którego wybierzesz ?

Trzeba by posłuchać. Gdyby nie było wielkiej róznicy oczywiście że Terminatora. 

Ale jeśli Muzg zagrałby dużo lepiej, gdyby bronił się w konfrontacji z DCS itp... 

Ukryta Zawartość

59 minut temu, bluesboss napisał:

Szkoda, że tak wielu użytkowników wzmacniaczy lampowych używa niedopasowanych do nich głośników i nigdy nawet nie pozna prawdziwych możliwości brzmieniowych ich sprzętu. Próby poprawienia dźwięku wzmacniacza przez wymianę lamp oczywiście mogą przynieść pewne zmiany ale są niczym w porównaniu do efektu uzyskanego przy właściwej synergii wzmacniacza i kolumn głośnikowych.

Sam wyszedłem z lamp właśnie z tego powodu. Problem to niszowość takiego rynku. O ile klasyczne push-pull- e na lampach KT dają sobie radę z większością kolumn to zdecydowanie rzadsze lampowe SET-y o mocach kilku Wat z reguły dość drogie a przez to jak wspominałem rzadkie nie gwarantują producentom kolumn zbytu. Dla tego kolumny wysoko skuteczne z dużymi najlepiej papierowymi membranami kosztują krocie. To w zasadzie jak nie jednostkowa to małoseryjna produkcja i często łatwiej wykonać samemu tzw. odgrodę niż szukać na rynku i to najczęściej wtórnym jakiegoś "wynalazku". 

14 godzin temu, tomek4 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) @main-4060&lang=

Okres akomodacji głośnika do wzmacniacza: ~48 godzin
Czas wygrzewania kondensatorów: ~500 godzin

emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png
95da3bd787e18019d3e0dc7012895417.jpg

Jak szybko wszedłem, tak szybko wyszedłem. 

Dźwięk po prostu niemiłosiernie rżnął sybilantami po uszach.

Średnica? Jakby jej nie bylo.

Jedno z większych rozczarowań. A tak zacne przetworniki...

A być może konstruktor się machnął i przyciął nóżki kondensatorów o milimetr za dużo? 

b335bff518ee8b359c5ba347a28f4ec5_1667386880.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robert19091990

bajki,klechdy,ludowe opowiastki,ja w kondensatorach wymieniam nóżki na złote i to bez lutowania ,700 godzin się wygrzewają,bo zabieram je na wakacje😁 najlepsza w tym roku była Tunezja,bo słońce grzało równomiernie...zamontowałem w zwrotnicy i czekam 700 godzin,ale już teraz słychać błysk tunezyjskiego słońca w dzwięku...

Miałem swego czasu platformę  divine acoustics.

O taką:

Ukryta Zawartość

Stał na nim transport CD Audiomeca, który jakoś szczególnie masywny nie był.

Papier, którym oklejono blaty zrył się od razu a po miesiącu sama platforma rozleciała się od samego patrzenia na nią.

Ciężko mi uwierzyć, że ten producent w tzw. międzyczasie zmienił coś w temacie tzw. kontroli jakości.

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

• Pokaż nowe odpowiedzi