Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Ajothe napisał:

Ja byłem i grały z audiophysics. Generalnie dobrze wypadły, jedynie coś na basie mi nie pasowało, a tak to super przestrzeń i brzmienie. 

Bardzo przyzwoite granie. Mnie wszystko pasowało. Ale w większości pokoi mnie wszystko pasowało 😉 

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

jeśli ktoś chce kupić to proponuję najpierw porównać do Violin Karola

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znakomite kolumny a w relacji jakość cena wręcz wybitne

np

Ukryta Zawartość

Mam pytanie:

W jaki sposób są weryfikowane parametry kolumn produkowanych/wytwarzanych przez małych wytwórców?

Rozumiem, że doświadczenie takiego wytwórcy odgrywa niebagatelną rolę i może być bardzo cenne. Tym nie mniej w inżynierii (technice) liczy się rzetelny pomiar, suche liczby, które są bezlitosne bo są obiektywnie. Inżynierowie nie opierają się na na subiektywnych odczuciach, a nawet jeśli, to i tak ostatecznie, musi to znaleźć odzwierciedlenie w pomiarach.

Pytam, bo moje doświadczenia są takie:
1. Mali wytwórcy, male zakłady: sprzęt budowany często na dobrych podzespołach. Po uruchomieniu okazuje się, że nie osiąga parametrów. Przyczyna: zły serwis (złe uruchomienie), błędy w produkcji (brak kontroli jakości, brak nadzoru inżynierskiego, brak odpowiednich urządzeń technologicznych i pomiarowych, niska kultura techniczna osób decyzyjnych /to częste zjawisko w tzw. firmach rodzinnych/). Uwaga ogólna: w 90% przypadków ten sprzęt pracuje przyzwoicie. Wady wychodzą w znacznie rzadszych przypadkach, gdy sprzęt zaczyna pracować na granicach obszaru pracy lub w sytuacjach podkrytycznych. Efekt jest taki, że użytkownik dowiaduje się o tym w najmniej spodziewanym momencie tj. wtedy gdy maszyna ma pełne obłożenie to znaczy jest najbardziej potrzebna. Wtedy okazuje się, że sprzęt nie ma wydajności, traci parametry lub dochodzi do awarii. Gdy sprzęcior się kupuje i odpala wszystko jest zazwyczaj OK.

2. Duże renomowane, firmy: sprzęt na takich samych podzespołach jak u małych wytwórców (czasami nawet i nie). Jedna uwaga: ci duzi często jadą na sterownikach PLC (nie zaś na dedykowanych sterownikach specjalistycznych producentów, z zaszytymi algorytmami dla poszczególnych typów maszyn/podzespołów/urządzeń) z własnym softem, który jest często główną wartością tego sprzętu (algorytmy ulepszane latami na podstawie doświadczeń z setek realizacji).
Sprzęt takich producentów jest stabilny tzn. w obszarze pracy ma parametry za które zapłaciłeś a które znajdują się w karcie katalogowej. Krótko mówiąc: wiesz co kupujesz, biorąc sprzęt od dużej, inżynierskiej firmy.
Czemu mówię o sterownikach? Bo elektronika, nawet z najlepszej maszyny zbudowanej z najlepszych kompenentów może uczynić bezużyteczny złom, gdy dochodzi do awarii, lub maszyna nie dochodzi do parametrów, bo ktoś czegoś nie wiedział programując sterownik, opomiarowanie, lokalizacje czujników, typ i prowadzenie przewodów itd.

Pytam ponieważ:

- duże firmy mają swoje laboratoria, komory akustyczne, kosmicznie drogi sprzęt pomiarowy, inżynierów, którzy naprawdę znają się na swojej robocie, kontrolę jakości + rzetelne, zweryfikowane know-how

- male firmy nie mają dostępu do komór, sprzętu, inżynierów itd

- dobre komponenty wcale nie muszą gwarantować dobrych parametrów

Będąc klientem nie znającym się na tych wszystkich super parametrach, z założenia bardziej ufam rozpoznawalnym firmom i markom niż nieznanym warsztatom oferującym często b. drogi sprzęt.

I, z całym szacunkiem, opinie użytkowników nie są zbyt istotnym kryterium, choćby dlatego że czasami są one krańcowo różne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro969

Małe Gato grały bardzo dziarsko i naprawdę dobrze. One same nie są drogie (przynajmniej w porównaniu z wieloma innymi monitorkami na tej wystawie), lecz należy pamiętać, z jaką amplifikacją one występowały... Nie bez powodu Duńczycy podłączyli je do końcówek o mocy 450W, których cena to 10-krotność ceny tych głośników.  Lubią prąd, dużo prądu. 

I jeszcze, to była nowsza wersja FM-8, szybsza w brzmieniu i bardziej zrównoważona w porównaniu do poprzedniej. Ale grało fajnie, trzeba przyznać, imo w tym pokoju lepiej od większych FM-30. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Ja byłem i grały z audiophysics. Generalnie dobrze wypadły, jedynie coś na basie mi nie pasowało, a tak to super przestrzeń i brzmienie. 

Mnie też ten basik nie leżał, ponoć tak to miało być z uwagi na trudną akustykę - jeśli tak, to w porządku. Lepsze to niż buczenie i dudnienie, które było słychać w wielu innych salach. Można było spokojnie posiedzieć i posłuchać muzyki, bo prezentacja ogólnie była bardzo dobra - zwłaszcza czystość, dynamika i przestrzeń. Jak dla mnie super, i boskie są te nowe Cyrusy z serii XR. 

A czy komuś podobał się pokój z Ansuz / Asvik....na mnie zrobiły duże wrażenie pod względem przestrzeni i bardzo mi się podobały jak grały jazz rock. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Jaro969 napisał:

Mam pytanie:

W jaki sposób są weryfikowane parametry kolumn produkowanych/wytwarzanych przez małych wytwórców?

Rozumiem, że doświadczenie takiego wytwórcy odgrywa niebagatelną rolę i może być bardzo cenne. Tym nie mniej w inżynierii (technice) liczy się rzetelny pomiar, suche liczby, które są bezlitosne bo są obiektywnie. Inżynierowie nie opierają się na na subiektywnych odczuciach, a nawet jeśli, to i tak ostatecznie, musi to znaleźć odzwierciedlenie w pomiarach.

Otóż jesteś w błędzie.

W audiofilii, a przynajmniej w tej wersji jaka obowiązuje na audiostereo.pl, pomiar nie ma znaczenia a liczą się tylko subiektywne odczucia słuchacza. Osoby, które zaprzeczały twierdzeniu, że "liczby nie grają" dawno zostały tutaj spacyfikowane.

Zamiast tego liczy się to jak duży i jak głośny social network potrafi zgromadzić taki producent (albo jego dystrybutor). Jeżeli sieć klakierów jest odpowiednio duża i sprawna, nikt nie śmie zapytać o jakiekolwiek pomiary w obawie przed publicznym linczem na forum.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Godzinę temu, Ajothe napisał:

A czy komuś podobał się pokój z Ansuz / Asvik....na mnie zrobiły duże wrażenie pod względem przestrzeni i bardzo mi się podobały jak grały jazz rock. 

Dobre, drogie granie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Po takich deklaracjach (jaro969) dobrze aby nikt nie wspomniał o błędach projektowych i jakościowych w urządzeniach nieomylnych, dużych renomowanych firm, bo szkoda by było psuć komuś takie piękne samopoczucie i poczucie bagażu wiedzy konsumenckiej.

Edytowane przez Piotr_1
2 godziny temu, rochu napisał:

W audiofilii, a przynajmniej w tej wersji jaka obowiązuje na audiostereo.pl, pomiar nie ma znaczenia a liczą się tylko subiektywne odczucia słuchacza. Osoby, które zaprzeczały twierdzeniu, że "liczby nie grają" dawno zostały tutaj spacyfikowane.

Zamiast tego liczy się to jak duży i jak głośny social network potrafi zgromadzić taki producent (albo jego dystrybutor). Jeżeli sieć klakierów jest odpowiednio duża i sprawna, nikt nie śmie zapytać o jakiekolwiek pomiary w obawie przed publicznym linczem na forum.

Zaufanie do marki buduje się wielowymiarowo, ale podstawą jest informacja o parametrach technicznych maszyn. Jeśli ktoś wystawia DACa za 20 tyś zł i nie daje ci do ręki karty urządzenia, to z całym szacunkiem, ale ktoś kogoś próbuje oszukać. 
Może dla kogoś jeszcze będzie to zaskoczeniem, ale praktycznie każdy produkt, który jest sprzedawany, musi mieć odniesienia do jakichś norm i/lub  musi posiadać deklarację producenta. Jest to wymóg prawny. Jeżeli kupujesz od kogoś DACa to producent musi ci coś takiego zapewnić. Jeśli nie dostajesz czegoś takiego to sam stawiasz się na przegranej pozycji bo kupujesz przysłowiowego kota w worku i nie masz żadnych praw jako konsument/nabywca.

Co do niektórych opinii na temat sprzętu....

Czytałem wiele różnych recenzji i ich kwiecisty język nic mi kompletnie nie mówi. Powiem więcej, dla mnie brzmi to jak typowa ściema, których słyszałem setki.

Uważam również, za nieetyczne gdy ktoś dezaawuje jakiś sprzęt jednocześnie polecając inny, kompletnie nieznany (czytaj: jakiegoś niszowego producenta). Wiarygodność takich recenzentów staje się wówczas bardzo wątpliwa, nie tylko w odniesieniu do zachwalanego sprzętu ale w ogóle. Dlatego napisałem o tym jak ważne są dokumenty odniesienia dla sprzętu. To jest absolutny początek dyskusji i porównań. Czyjeś subiektywne opinie mogą dotyczyć obrazu, rzeźby czy dywanu, które mogą się komuś podobać lub nie, ale nie urządzeń technicznych.

19 minut temu, Jaro969 napisał:

Zaufanie do marki buduje się wielowymiarowo, ale podstawą jest informacja o parametrach technicznych maszyn. Jeśli ktoś wystawia DACa za 20 tyś zł i nie daje ci do ręki karty urządzenia, to z całym szacunkiem, ale ktoś kogoś próbuje oszukać. 
Może dla kogoś jeszcze będzie to zaskoczeniem, ale praktycznie każdy produkt, który jest sprzedawany, musi mieć odniesienia do jakichś norm i/lub  musi posiadać deklarację producenta. Jest to wymóg prawny. Jeżeli kupujesz od kogoś DACa to producent musi ci coś takiego zapewnić. Jeśli nie dostajesz czegoś takiego to sam stawiasz się na przegranej pozycji bo kupujesz przysłowiowego kota w worku i nie masz żadnych praw jako konsument/nabywca.

Co do niektórych opinii na temat sprzętu....

Czytałem wiele różnych recenzji i ich kwiecisty język nic mi kompletnie nie mówi. Powiem więcej, dla mnie brzmi to jak typowa ściema, których słyszałem setki.

Uważam również, za nieetyczne gdy ktoś dezaawuje jakiś sprzęt jednocześnie polecając inny, kompletnie nieznany (czytaj: jakiegoś niszowego producenta). Wiarygodność takich recenzentów staje się wówczas bardzo wątpliwa, nie tylko w odniesieniu do zachwalanego sprzętu ale w ogóle. Dlatego napisałem o tym jak ważne są dokumenty odniesienia dla sprzętu. To jest absolutny początek dyskusji i porównań. Czyjeś subiektywne opinie mogą dotyczyć obrazu, rzeźby czy dywanu, które mogą się komuś podobać lub nie, ale nie urządzeń technicznych.

Brzmi jak jarkowy ład i porządek. W naszej polityce to akurat nie brakuje takich ekspertów od każdej dziedziny. Dac to nie kolanko mosiężne z gwintem 3/4. Standardowe parametry wiele użytkownikowi nie powiedzą o jego jakości, ponieważ do tego trzeba wyższych parametrów, a w dodatku umieć je zinterpretować. Już lepiej kupować uszami, albo polegać na uszach osób doświadczonych ze stażem w dźwięku.

To fakt - ostatnio kupiłem DAC od Pana Waldemara, nie mam pojęcia na jakich komponentach, wysłał mi go na testy i powiem tak - KOPARA opadła. Jest przepięknie wykonany i do tego jak brzmi.

Mój ma rozbudowany zegar, zasilanie oddzielne dla 5V i oddzielne 12V typu shunt i USB X-Mos - tyle o nim wiem 😄

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

31 minut temu, Jaro969 napisał:

Czyjeś subiektywne opinie mogą dotyczyć obrazu, rzeźby czy dywanu, które mogą się komuś podobać lub nie,

Niestety, ale jesteś w zdecydowanej mniejszości z takim myśleniem.

6 minut temu, Piotr_1 napisał:

polegać na uszach osób doświadczonych ze stażem w dźwięku.

Dokładnie tak, tym bardziej, że przykładowo Staszek poleci Accuphase, a Witek stwierdzi, że Accu nie gra, i poleci McIntosha...

Rzeczywiście, ma to sens. To, że ktoś przesłuchał tony sprzętu nie ma żadnego znaczenia. Czego to ma niby dowodzić? Że ta osoba wie, co to jest dobry dźwięk? Często nawet nie wie po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu latach jaki dźwięk woli, lubi, preferuje, a gdzie dalej? To nie ma nic wspólnego z jakością. To jest tylko gust.

Ja juz się przekonałem, że to czysto subiektywny temat, są tacy którym wystarczy, że bas przenosi ściany, a reszta może nie istnieć 😁, są tacy którzy lubią jak od wysokich uszy krwawią.....to wszystko przez uszy, które każdy ma strojone inaczej 😋

4 minuty temu, Adi777 napisał:

Niestety, ale jesteś w zdecydowanej mniejszości z takim myśleniem.

Dokładnie tak, tym bardziej, że przykładowo Staszek poleci Accuphase, a Witek stwierdzi, że Accu nie gra, i poleci McIntosha...

Rzeczywiście, ma to sens. To, że ktoś przesłuchał tony sprzętu nie ma żadnego znaczenia. Czego to ma niby dowodzić? Że ta osoba wie, co to jest dobry dźwięk? Często nawet nie wie po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu latach jaki dźwięk woli, lubi, preferuje, a gdzie dalej? To nie ma nic wspólnego z jakością. To jest tylko gust.

Odrzucenie obiektywizmu w ocenie jakości odtwarzania dźwięku to dopiero polka. Podobnie odrzucenie autorytetów z branży dźwiękowej, albo dobrych nauczycieli techniki.

W dniu 31.10.2022 o 12:40, robert19091990 napisał:

2. Sonus Faber -  Brzmienie szorstkie, męczące na dłuższą metę. Być może wina dobranej elektroniki ale byłem mocno rozczarowany tym co usłyszałem. 
3. Divine Acoustics BELLATRIX  - żeby na takich przetwornikach tak spartolić brzmienie to trzeba się mocno postarać. Nie wierzyłem w to co słyszałem. Ogrom sybilantów, brzmienie ostre jak brzytwa. Wracałem kilka razy do tego pokoju po to by upewnić się, że to nie wina repertuaru. Nie pomyliłem się. Za każdym razem piłowało moje uszy.

Odwiedziłem również pokoje z Sonusami oraz Bellatrixami. 

W życiu nie powiedziałbym, że Sonusy grają szorstko i męcząco. Słyszałem różne modele tej marki i zawsze mi się podobały.

Bellatrixy grają bardzo przyjemnie dla ucha, zero sybilantów. Jest to przeciwieństwo brzmienia ostrego i suchego.
Także opinia o wyżej wymienionych kolumnach jest według mnie kompletnie nieprawdziwa.

Na pewno repertuar puszczany na targach w wielu przypadkach jest niezbyt fajny. Ja rownież często trafiałem w repertuar który mnie męczył, ale to tylko targi. 

Dlatego najlepiej słuchać interesujących nas produktów samemu, a nie wyrabiać sobie opinie na ich temat na podstawie opinii osób trzecich w necie.

Ogólnie uważam, że polscy producenci audio radzą sobie coraz lepiej i mogą być doskonałą alternatywą dla zagranicznych metkowców, których cena w wielu przypadkach jest mocno przeszacowana. Należy jednak słuchać i oceniać własnymi uszami.

Poniżej wklejam opis wrażeń z AVS Kolegi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  z klubu Lector: 

,,Wróciłem z trzydniowej wyprawy z AVS i powiem Wam, bidy u mnie nie ma. Wprawdzie sprzęt po powrocie włączałem z drżeniem ale niepotrzebnie. Owszem trafiały się zestawy, które w pierwszym kontakcie robiły niesamowiete wrażenie ale ilość elementów z których były zbudowane, a co za tym idzie cena i przestrzeń jakiej potrzebują do upchania od razu sprowadzały mnie na ziemię. Sporo natomiast było sprzętów co w odniesieniu do wartości jaką przedstawiały grały poniżej oczekiwań by nie rzec słabo. Wiadomo, trudne warunki pomieszczeń  ich usprawiedliwiały ale jednak...

Bardziej skupiałem się więc na sprzętach zbliżonych do moich możliwości a zwłaszcza na kolumnach. Na plus na pewno polskie firmy. Sporo ich było, prezentują coraz wyższy poziom konstrukcyjny, a w relacji jakość cena biją zachodnią konkurencję. Szczególnie podobały mi się :

Divine Acoustic Bellatrix - klasa granie, wygląd, pietyzm wykonania duży plus - cena nie dla każdego ale adekwatna do produktu

Qualio Speakers - światowa premiera, produkt producentów związanych z Cube Audio, mega bas ale bez utraty szczegółów oraz holografii

Charles Martin - małe monitorki z dużym dźwiękiem

Ancient Audio Vintage Ribbon - te już droższe

Z produktów zagranicznych:

Chario Sonnet

Franco Serblin Accordo - nie tanie

Falcon M10

Sonus Faber Electa Amator - nie tanie

Revival Audio Atlante 5

Harbeth ShL5 ale ze wzmacniaczem za 50 000

Art Loudspeakera Emotion - drogie

oraz Klipsch Heressy 🙂

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Gdzie ten obiektywizm?

Chęć poznania prawdy wymusza na człowieku wytworzenie obiektywnych mechanizmów oceny.

To nie konkurs Chopinowski albo Miss Polonia. Mamy tutaj jednak do czynienia ze zniekształceniami w odtwarzaniu.

7 godzin temu, Tomaszdaniel napisał:

Wybierałem się ale niestety w ostatniej chwili musiałem zmienić plany. Był może ktoś w pokoju Cyrusa ? Podobno mieli pokazać coś nowego. ?

Audio Physic Codex grały w towarzystwie: Cyrus PRE XR + Cyrus mono X300 signature + Cyrus CDt XR + Cyrus phono signature + Cyrus PSU XR (zasilacz).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio
10 minut temu, Piotr_1 napisał:

Chęć poznania prawdy wymusza na człowieku wytworzenie obiektywnych mechanizmów oceny.

To nie konkurs Chopinowski albo Miss Polonia. Mamy tutaj jednak do czynienia ze zniekształceniami w odtwarzaniu.

Wrażenia dźwiękowe są subiektywne. Dlaczego ktoś miałby polegać na opinii innych osób z odsłuchu? Tym bardziej, że widać jak na dłoni, w wątkach o AVS 2022 także, że sporo osób ma całkiem inne zdanie na temat poszczególnych kolumn.

Obiektywne mechanizmy oceny to pomiary i wykresy, czy to się komuś podoba, czy też nie.

Edytowane przez Adi777
W dniu 4.11.2022 o 13:20, rochu napisał:

Miałem swego czasu platformę  divine acoustics.

O taką:

Ukryta Zawartość

Stał na nim transport CD Audiomeca, który jakoś szczególnie masywny nie był.

Papier, którym oklejono blaty zrył się od razu a po miesiącu sama platforma rozleciała się od samego patrzenia na nią.

Ciężko mi uwierzyć, że ten producent w tzw. międzyczasie zmienił coś w temacie tzw. kontroli jakości.

To jest platforma z przed 15 lat.

Obecna platforma to zupełnie inny produkt: 

Ukryta Zawartość

Pomału przymierzam się do zakupu jakiejś platformy i rozważając wszystkie za i przeciw będzie to najprawdopodobniej Gravity. 

Kolega posiada podajże 2 szt. od kilku lat i wyglądają jak nowe. Jakość wykonania na bardzo wysokim poziomie.
Oczywiście jeżeli zdecyduję się na platformę i mi nie przypasuje, odeślę ją do producenta. Zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Wrażenia dźwiękowe są subiektywne. Dlaczego ktoś miałby polegać na opinii innych osób z odsłuchu? Tym bardziej, że widać jak na dłoni, w wątkach o AVS 2022 także, że sporo osób ma całkiem inne zdanie na temat poszczególnych kolumn.

Obiektywne mechanizmy oceny to pomiary i wykresy.

Jeżeli uznamy że nauka o mózgu i psychologi słyszenia też są naukami, tzn. zajmują się faktycznymi prawidłowościami u ludzi, dowiedzionymi na drodze badań statystycznych, to możemy to połączyć z wiedzą o elektronice. I tutaj się robi ciekawiej. Które zniekształcenia wyłapujemy, które nie, które bardziej tolerujemy, które mniej. Skoro urządzenia elektroniczne są kompromisem (np. rozmiar, cena, czas produkcji, awaryjność), to możemy wypracować kompromis który będzie przyjazny użytkownikowi. Ogólnie nie ma problemu żeby odrzucić w testach urządzenia słabe czy średnie. Oczywiście będzie tam jakieś 10% osób które wybiorą słabe dziwactwo, ale te 10% to nie jest dowód na brak obiektywizmu u ludzi. Wyższe schody zaczynają się kiedy mamy wybierać między urządzeniami które już są dosć dobre.

36 minut temu, Piotr_1 napisał:

Brzmi jak jarkowy ład i porządek. W naszej polityce to akurat nie brakuje takich ekspertów od każdej dziedziny. Dac to nie kolanko mosiężne z gwintem 3/4. Standardowe parametry wiele użytkownikowi nie powiedzą o jego jakości, ponieważ do tego trzeba wyższych parametrów, a w dodatku umieć je zinterpretować. Już lepiej kupować uszami, albo polegać na uszach osób doświadczonych ze stażem w dźwięku.

To nie jest moje widzimisie. Sprzedajesz towar dajesz do niego kartę urządzenia/Deklarację zgodności/Certyfikat CE. Jeśli użytkownik nic z tego nie rozumie, to jego sprawa, ciebie to w ogóle nie interesuje. Twój obowiazek to taki dokument dostarczyc.
Swoją drogą, dokumentacja taka to żadne rocket science. Producenci szamb pod Radomiem, i nie tylko,  produkują takie dokumenty masowo (na szamba) i niczemu się nie dziwią, ani ich nie kwestionują.

Jak chcesz wybierać, skoro dochodzi jeszcze element ulubionych gatunków muzycznych, czy wręcz utworów i każdy z nich będzie grany inaczej przez dany sprzęt...

3 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Wyższe schody zaczynają się kiedy mamy wybierać między urządzeniami które już są dosć dobre.

Wyższe, ale nie muszą być wysokie i nie do pokonania. Wtedy patrzeć na wygląd, jakość wykonania, ewentualnie cenę, także gwarancję.

28 minut temu, Ajothe napisał:

Jak chcesz wybierać, skoro dochodzi jeszcze element ulubionych gatunków muzycznych, czy wręcz utworów i każdy z nich będzie grany inaczej przez dany sprzęt...

Ludzie o różnej wrażliwości muzycznej wybierają różne urządzenia, jednak ci bardziej wyrobieni wybiorą lepiej, ogólnie lepszy sprzęt jest bardziej uniwersalny i nie robi już ograniczeń co do gatunku muzyki. W pismach się tego nie pisze. Zawsze jest takie koło ratunkowe, żeby nie skrytykować za mocno pisze się "będzie świetny do rocka i popularnej muzyki rozrywkowej", albo jeszcze gorzej: "nie pogardzą nim fani muzyki elektronicznej i techno". To drugie na pierwszy rzut oka nie jest inwektywą, a tamto pierwsze wyraźną dezaprobatą (na pierwszy rzut oka).

Edytowane przez Piotr_1

Mnie to nie dotyczy, bo słucham bardzo szeroko, ale zdaje sobie sprawę, że nie istnieje coś takiego jak obiektywnie najlepszy system audio, bo to niemożliwe...

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Mnie to nie dotyczy, bo słucham bardzo szeroko, ale zdaje sobie sprawę, że nie istnieje coś takiego jak obiektywnie najlepszy system audio, bo to niemożliwe...

A ja myślę że najlepszy gdzieś tam istnieje. Takie najlepsze możliwe zestawienie.

2 godziny temu, doktor_mun napisał:

Także opinia o wyżej wymienionych kolumnach jest według mnie kompletnie nieprawdziwa.

Według Ciebie nieprawdziwa. 

Według mnie prawdziwa. 

Kto ma rację? 

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Jaro969 napisał:

Mam pytanie:

Pytam, bo moje doświadczenia są takie:
1. Mali wytwórcy, male zakłady: sprzęt budowany często na dobrych podzespołach. Po uruchomieniu okazuje się, że nie osiąga parametrów. Przyczyna: zły serwis (złe uruchomienie), błędy w produkcji (brak kontroli jakości, brak nadzoru inżynierskiego, brak odpowiednich urządzeń technologicznych i pomiarowych, niska kultura techniczna osób decyzyjnych /to częste zjawisko w tzw. firmach rodzinnych/). Uwaga ogólna: w 90% przypadków ten sprzęt pracuje przyzwoicie. Wady wychodzą w znacznie rzadszych przypadkach, gdy sprzęt zaczyna pracować na granicach obszaru pracy lub w sytuacjach podkrytycznych. Efekt jest taki, że użytkownik dowiaduje się o tym w najmniej spodziewanym momencie tj. wtedy gdy maszyna ma pełne obłożenie to znaczy jest najbardziej potrzebna. Wtedy okazuje się, że sprzęt nie ma wydajności, traci parametry lub dochodzi do awarii. Gdy sprzęcior się kupuje i odpala wszystko jest zazwyczaj OK.

2. Duże renomowane, firmy: sprzęt na takich samych podzespołach jak u małych wytwórców (czasami nawet i nie). Jedna uwaga: ci duzi często jadą na sterownikach PLC (nie zaś na dedykowanych sterownikach specjalistycznych producentów, z zaszytymi algorytmami dla poszczególnych typów maszyn/podzespołów/urządzeń) z własnym softem, który jest często główną wartością tego sprzętu (algorytmy ulepszane latami na podstawie doświadczeń z setek realizacji).
Sprzęt takich producentów jest stabilny tzn. w obszarze pracy ma parametry za które zapłaciłeś a które znajdują się w karcie katalogowej. Krótko mówiąc: wiesz co kupujesz, biorąc sprzęt od dużej, inżynierskiej firmy.
Czemu mówię o sterownikach? Bo elektronika, nawet z najlepszej maszyny zbudowanej z najlepszych kompenentów może uczynić bezużyteczny złom, gdy dochodzi do awarii, lub maszyna nie dochodzi do parametrów, bo ktoś czegoś nie wiedział programując sterownik, opomiarowanie, lokalizacje czujników, typ i prowadzenie przewodów itd.

Pytam ponieważ:

- duże firmy mają swoje laboratoria, komory akustyczne, kosmicznie drogi sprzęt pomiarowy, inżynierów, którzy naprawdę znają się na swojej robocie, kontrolę jakości + rzetelne, zweryfikowane know-how

- male firmy nie mają dostępu do komór, sprzętu, inżynierów itd

- dobre komponenty wcale nie muszą gwarantować dobrych parametrów

Będąc klientem nie znającym się na tych wszystkich super parametrach, z założenia bardziej ufam rozpoznawalnym firmom i markom niż nieznanym warsztatom oferującym często b. drogi sprzęt.

I, z całym szacunkiem, opinie użytkowników nie są zbyt istotnym kryterium, choćby dlatego że czasami są one krańcowo różne.

myślę , że nie sposob na wystawie oceniać dżwięku inaczej niż tylko na słuch

ale swoje pytania odnośnie pomiarów i innych kwestii technicznych najlepiej kierować do Twórcy
@AudioPhase na pewno odpowie na Twoje pytania

to bardzo miły kompetentny i rzetelny konstruktor ,mający w swym dorobku kilka projektów nieprzeciętnych

poza tym w prasie fachowej możesz poszukać recenzji jego kolumn

Duże firmy stopniując ofertę często kłamią co do pasma ,impedancji a pomiary wygładzają tak , że nie jesteś wstanie zweryfikować parametrów zawartych w opisie

poza tym bas każdych kolumn zależy najczęściej i w największym stopniu  od akustyki pomieszczenia

10 minut temu, slawek.xm napisał:

poza tym bas każdych kolumn zależy najczęściej i w największym stopniu  od akustyki pomieszczenia

Nie.
Kolumna ma taki bas, jak pokazują pomiary i/lub jego odsłuch we właściwych warunkach.

Czynnik użytkownika konstruktor może brać pod uwagę (np. wiekowa grupa docelowa), ale to nie ma nic wspólnego z konstruktorską rzetelnością.

• Pokaż nowe odpowiedzi