Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, jar1 napisał:

Na AS chodziłem od wielu lat i w sumie muszę stwierdzić, że, niestety, staje się on ogólnie coraz gorszy. 

Tylko ceny rosną 😉

No nie, gorszy nie jest, jest coś jak skok w bok po prostu inaczej a nie lepiej

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

największa kicha wystawy

dla mnie Audio Note

kolumny ustawione w kącie dosłownie pustego pokoju rzępoliły strasznie

Miało być jak najtaniej, szkłem....

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

np bas z  Everestów jbl ciągnął się za mną na drugi koniec korytarza jak ogon , no kurna tak spierdzielić prezentację fajnych kolumn ... straszne

One co AVS miały być fajne...

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

jednak porownując pokaz trzy lata temu  było lepiej

Cztery lata temu było najfajniej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, ASURA napisał:

One co AVS miały być fajne...

ale melodyjne dynamiczne i nie drażniące są tylko trzeba system odpowiednio zlożyć

6 minut temu, slawek.xm napisał:

ale melodyjne dynamiczne i nie drażniące są tylko trzeba system odpowiednio zlożyć

Tak można do każdego wystawcy się przyczepić...

13 minut temu, slawek.xm napisał:

Każde takie są . Zależy tylko kto składa system . 

Teraz, ASURA napisał:

Tak można do każdego wystawcy się przyczepić...

najlepszy byl ten od prezentacji estelonów

'Nautilis" z Wejcherowa

graly z elektroniką Accuphace'a

przemawiał cieszyl się jak dziecko , że nie ma adaptacji klaskał w ręce a trzepoczące echo odpowiadało

pierwszy kawalek myślę sobie  accu ma dobry wplyw na ceramiczne Accutony

ale jak na trzecim kawałku basik podbił mody to już nie dałem rady i wyszedłem w trakcie

nawet zdjęcia nie wyszly z tej prezentacji 🙂

image.thumb.png.818c09a7d76f41fab686d8338cd415a1.png

image.thumb.png.ce335b0871ae6139b493b1e6de2265fa.png

image.thumb.png.c834ef67eb5db3a84a8f12ef95dfa947.png

image.thumb.png.9febd18088f267d40a6c5f70fed593f4.png

3 hours ago, slawek.xm said:

,muszę ochłonąc i coś napiszę więcej

a Tobie co się podobalo tylko nie pisz , że Arka kolumny z Lampizatorem bo siedziałem tam dwie godziny i wszystko wiem 🙂

np bas z  Everestów jbl ciągnął się za mną na drugi koniec korytarza jak ogon , no kurna tak spierdzielić prezentację fajnych kolumn ... straszne

Mnie sie podobał Lampizator ze Svedą.

Pierwsze podejscie miałem ok. 11. Nie podobało mi się. Było za głośno. Bas sie rozłaził. Średnica była krzykliwa. Realizm, w rozumieniu ze instrumenty są prawdziwe a wokalista w pomieszczeniu, mi sie podobał. Mimo to byłem rozczarowany i poszedłem  dalej. Ale równocześnie postanowiłem wszystkim systemom dać ulgę z zakresie basu.

Wróciłem do Lampizatora o 17 po zwiedzeniu wybranych pokoi w Sobieskim i na SN. Spędziłem godzinę. Bardzo mi sie podobało. Muzyka grała. To był dla mnie system, jeden z pięciu najlepszych, które dziś słyszałem (midbas i bas dostał ulgę jak i wszystkie systemy tego dnia; musiałbym utworzyć oddzielna kategorię dla systemów z dobrym basem). Była muzyka. bardzo dobre zszycie średnicy z wysokimi i wyższym basem. Średnica bardzo dobra, taka jak lubie. Żywa (jako przeciwieństwo do zmulonej, którą miało wiele odsłuchanych, dużych systemów). Bardzo realistyczne. Do czego sie mogę przyczepić (poza basem), to kompletny brak precyzyjnej sceny. Właściwie to żadnej sceny nie było z mojego miejsca odsłuchu. To wciąż było duże rozczarowanie. Myślałem, ze dobre obrazowanie (jak się to po polsku nazywa??) to obowiazkowa cecha monitorów studyjnych? Dlaczego wieczorem mi sie podobało? Nie wiem, sprzęt sie rozgrzał?

Tak, to moja opinia. Lubie granie "live". Takie jak granie Lampiego i Svedy od 17 do 18. Choć wogóle nie takie jakie usłyszałem z JBL Everestów (za surowe, przede wszystkim), czy Blumenhoferów (za krzykliwe, bas niespójny z reszta).

Edytowane przez maxijazz
Edit: wieczorem wciąż było za głośno, ale chyba w ciągu dnia przyzwyczaiłem sie do hałasu i zbyt głośnej muzyki
9 minut temu, slawek.xm napisał:

'Nautilis" z Wejcherowa

przemawiał cieszyl się jak dziecko , że nie ma adaptacji klaskał w ręce a trzepoczące echo odpowiadało

ale jak na trzecim kawałku basik podbił mody to już nie dałem rady i wyszedłem w trakcie

image.thumb.png.818c09a7d76f41fab686d8338cd415a1.png

Ale Legend i Ayon w pokoju obok dały radę .

3 minuty temu, maxijazz napisał:

Lampizator ze Svedą

Pięknie to grało . Tylko kto ma salę kościelną aby te "kolumienki" wstawić.

Teraz, Riczi75 napisał:

Ale Legend i Ayon w pokoju obok dały radę .

jak się lepiej poczuję to może jutro

tyle razy byłem na prezentacjach Ayona i zawsze nagrania były typowo audiofilskie z najlepszych tłoczni dlatego zawsze dawał radę a przynajmniej nie bardzo odstawal od czołówki 🙂

1 minute ago, Riczi75 said:

Pięknie to grało . Tylko kto ma salę kościelną aby te "kolumienki" wstawić.

Wizualnie Svedy są obrzydliwe. Olbrzymie prostopadłościenne kloce.

24 minuty temu, maxijazz napisał:

Dokładnie 👍.

Jak dla mnie jakość dźwięku zestawu Sveda , Lampizator była, jest jedną z najlepszych na AVS . Problem w tym, że zwykłego śmiertelnika na to nie stać . Nie sztuką jest, zbudować system za miliony który "zagra" , choć większość sprzętów z wysokich pułapów cenowych nie podołała . Sztuką jest zbudować coś w niskim budżecie co przykłuje uwagę .

Edytowane przez Riczi75
27 minut temu, slawek.xm napisał:

jak się lepiej poczuję to może jutro

tyle razy byłem na prezentacjach Ayona i zawsze nagrania były typowo audiofilskie z najlepszych tłoczni dlatego zawsze dawał radę a przynajmniej nie bardzo odstawal od czołówki 🙂

Mnie Ayon nie zawsze leżał.

Jednak to co dzisiaj z Legendami zaprezentował to było piękne granie . Kilaka pokoi wcześniej Jadis z kolumnami Serblin też grało zacnie . Trzeba sobie jasno powiedzieć że większość zestawów które grały tak że chciało się tego słuchać posiadała w swoim torze lampki. 

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

'Nautilis" z Wejcherowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie podobało mi się w tym pokoju 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Jak dotąd zaliczyłem Narodowy. Jak co roku, najbardziej podobały mi się zestawy z kolumnami Rockporta napędzanymi VTL i McIntoshem. Dobrze wypadły ceramiczne głośniki Martena. Duże pozytywne zaskoczenie w pokoju Audio Group Denmark - pierwszy kontakt z tymi sprzętami. Bardzo dobrze grały Magico. Przyjemnie było też w pokojach T+A i polskiej firmy Horn Acoustic.

Wilson Audio i Focal to nie mój styl grania. Jeśli już, to bardziej przypadły mi do gustu mniejsze Wilsony z Audio Research. Blumenhofer zdecydowanie nie. Nowe Bowersy też mnie nie zachwyciły.

Z niższych przedziałów cenowych przyjemnie zagrały Harbethy, Audio Physic, Gato Audio i ESY. Chyba najlepszy stosunek jakości do ceny pokazał kompletny system Emotivy. 

6 godzin temu, Riczi75 napisał:

Dokładnie 👍.

Jak dla mnie jakość dźwięku zestawu Sveda , Lampizator była, jest jedną z najlepszych na AVS . Problem w tym, że zwykłego śmiertelnika na to nie stać . Nie sztuką jest, zbudować system za miliony który "zagra" , choć większość sprzętów z wysokich pułapów cenowych nie podołała . Sztuką jest zbudować coś w niskim budżecie co przykłuje uwagę .

Jak masz mały pokój (do 30m) to możesz kupić blipo home, cena bardziej niż rozsądną, brzmienie ciekawe 🙂

obiektywnie o audio

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

'Nautilis" z Wejcherowa

Ukryta Zawartość

Robert tuż przed wystawą chwalił sobie swojego sprzedawce i mówił że nikomu go nie sprzeda a Ty Sławek Estelonów chciałeś posłuchać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, kret napisał:

Najlepszy dźwięk Focal Utopia - może dałoby się połączyć je lepiej z innym wzmocnieniem - ale i tak rewelacja. Potęga, analityczność, zejście i kontrola basu. Budżet niestety oczywiście poza zakresem. Pochwały także dla Pana z pokoju z Focalami, byliśmy tam łącznie ze 3h i zwróciłem uwagę że większość utworów była ucinana i szedł kolejny - idealnie ponieważ każdy ma inny gust i nie można zanudzać słuchacza, różnorodny repertuar, wielki plus za prowadzenie prezentacji.

Prezentacja spoko, ale Focale do dupy. Zwłaszcza w porównaniu do tego co prezentowało Dynaudio czy ATC. Nawet Jade grały dużo lepiej niż te Utopie. Nie wiem tylko, po co Pylon się upiera przy wspólnej prezentacji z zamulającym i zabijającym dynamikę Fezzem?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

6 godzin temu, Riczi75 napisał:

Mnie Ayon nie zawsze leżał.

Jednak to co dzisiaj z Legendami zaprezentował to było piękne granie . Kilaka pokoi wcześniej Jadis z kolumnami Serblin też grało zacnie . Trzeba sobie jasno powiedzieć że większość zestawów które grały tak że chciało się tego słuchać posiadała w swoim torze lampki. 

Nawet świeczki-święto zmarłych idzie 🤪

7 godzin temu, maxijazz napisał:

Obraz sobie do pokoju kup 🤫

Udało mi się wczoraj odwiedzić wszystkie 3 miejsca. Niestety większości zestawów za zawrotne kwoty nie dało się po prostu słuchać. Problem ten sam - bas, a raczej dudnienie bo ciężko to nazwać basem. Tam gdzie grało jakieś plumkanie akustyczne + wokal na średnicy i wysokich słuchało się super, przestrzeń lokalizacja źródeł pozornych, ale jak tylko dochodził bas... dramat. Na palcach jednej ręki można by policzyć zestawy kolumn podłogowych które faktycznie grały rewelacyjnie. Ja zapamiętałem chyba głównie Magico z PGE. Za to muzyki można było posłuchać na małych zestawach, i co ciekawe w większości przypadków w basie nie brakowało niczego. 

Tam gdzie grała muzyka według mnie:

-Lucarto Audio. Pierwszy pokój od parteru w Sobieskim w którym zaczęło grać. Dźwięk wciągał, była przestrzeń, ciepłe ale i dynamiczne granie. Bardzo ładnie kontrolowany bas, dobre zejście, w końcu zaczęło grać pomiędzy kolumnami. Grały podstawkowe Ferri FR100 napędzane Integrą Ferro IA40 ze streamerem i kondycjonerem Songolo. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.thumb.jpg.e1b25204d58252e0efa4dcb538de13fe.jpg

AVcorp i magnetostaty Diptyque DP107 (29tys zł) z niekosztującą fortuny elekroniką Kinki studio EX-P7 + EX-B7 + kondycjoner GigaWatt. Niestety dac już do tanich nie należał Aqua Acoustic LaScala mkII - 33tys zł. Potężna przestrzeń, ustawione przy samych bocznych ścianach, ale wypełniały niesamowicie pokój. Zaskoczył mnie również bas, nisko schodzący, niby do 40hz schodzą, miałem wrażenie że było nawet niżej, zero dudnienia. 

-1.thumb.jpg.dfee0f1f8947aebf41faa5d71dcb479c.jpg

Pokój z malutkimi Falcon Acoustic M10 Mini Monitor, które grały napędzane integrą BAT VK-3000 SE i gramofonem Mofi. Bardzo dobre granie, nie brakowało niczego. Była dynamika, był bas!, wokal po środku, była przestrzeń oraz muzykalność. Jeden z nielicznych pokoi który mnie zatrzymał na dłużej i po raz kolejny uświadomił że małe kolumienki potrafią grać w pełnym zakresie. Jedynym ograniczeniem była skala dźwięku, jednak to nie przeszkadzało aby cieszyć się muzyką.

6.thumb.jpg.168f527923ded80825bffd84f7a4080f.jpg

Na Narodowym super grał zestaw z kolumnami Harbeth SHL5 napędzany integrą Vincent SV-737, streamemer Cary Audio DMS-650 + kondycjoner PS audio. Grała muzyka, dynamika, niski kontrolowany bas, świetna średnica, gęste przyjemne granie na dłuższe odsłuchy. 

3.thumb.jpg.d98923d023d91578a40593161fd0cfc2.jpg

Bardzo dobrze zagrały również tanie pomarańcowe kolumienki Gato. Może troche za głośno ale nawet się nie gubiły. Jednak elektronika nie była już tania.

Tam skąd uciekałem:

Electa Amator III napędzana McIntoshem - byłem ich mega ciekawy, jednak nie zagrało jak dla mnie.

Grandinote - może muzyka nie podpasowała ale również szybko uciekłem.

Raidho z Primare - niby dynamicznie super, ale jakoś nie wciągało

Dynaudio z Accuphase - Pan prezentujący cały zestaw nawet mnie wciągnął opowieściami o 200 letnim drewnie z którego użyto do wkładki gramofonowej, oraz szczotce do czyszczenia vinyli z tworzywa z kosmosu, niestety zmarnowałem 20 minut na te opowieści bo wystarczyło 10 sekund żeby z stamtąd wyjść. Powód oczywiście dudnienie.

Pojechałem na wystawę z myślą że coś mnie zainspiruje do zmiany, jednak uważam że Devialet 120 + Atohm GT1 oba z drugiej ręki za mniej niż połowę ceny + malina, to były najlepiej wydane pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez michalczar

Dla mnie Dynaudio na spółę z ATC to dźwięk wystawy. Może o innym pokoju z Dynaudio piszemy, bo ja wszędzie nie wchodziłem. Bo w tym nic nie dudniło, a z powodu dudnienia z wielu sal ewakuowałem się szybciej niż do nich na dobre wszedłem.

Jedno wiem na pewno. Najgorszy dźwięk wystawy z tego co słuchałem i bez podziału na słuchawki-kolumny to słuchawki T+A za jedyne ponad 20 koła. Dramat.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

z tego co czytam.to muzyki na AVS  nie bylo.

byli za to sprzedawcy magicy.jak z bajki Andersena o nagim królu.

na ktorych ''lep'' nikt sie nie nabierał.

Niestety tak mniej więcej jest na każdej takiej wystawie. Duże drogie systemy grają słabiej niż małe, tańsze. Ale należy uważać, by nie wpaść w pułapkę błędnych wniosków, bo nie jest tak, że te małe kolumny są lepsze. Nie są. Problem leży w warunkach w jakich to wszystko musi grać. To są pokoje wystawowe lub hotelowe. One nie nadają się do audio. Nie tylko chodzi o to, że brakuje tam adaptacji akustyki, ale już same w sobie te pokoje nie nadają się do prezentacji systemów audio. Do tego dochodzi przypadkowość konfiguracji, pośpiech, często niewygrzanie sprzętu, nadmiar ludzi w dużych pokojach, gdzie stoją duże systemy, źle dobrany repertuar itd.

To po prostu nie może dobrze zagrać ale bardziej te problemy słychać w dużych systemach niż na małych. Duże kolumny zwykle pokazuje całe spektrum dźwięku, w tym niski bas, a małe mają pasmo przenoszenia wykastrowane i pewnych kwestii nie pokazują w ogóle. A skoro nie pokazują wcale, to nie generują problemów, a duże kolumny generują częstotliwości, które kotłują się w złym akustycznie pokoju i mamy gwarantowaną klęske. Duży system z dużymi kolumnami wymaga więcej uwagi, poświęcenia więcej czasu, środków itd. Muszą mieć odpowiednie warunki, by pokazać swoją klasę. Takie systemy konfiguruje się i stroi często po kilka lat. A na takim show, to jest byle jak, byle gdzie i kicha. 

....przez wiele lat rok w rok byłem na AS - żałuję że teraz  nie dałem rady przyjechać....dlatego zapytam....jak i co gra w Grobel Audio? 

18 minut temu, sly30 napisał:

Niestety tak mniej więcej jest na każdej takiej wystawie. Duże drogie systemy grają słabiej niż małe, tańsze. Ale należy uważać, by nie wpaść w pułapkę błędnych wniosków, bo nie jest tak, że te małe kolumny są lepsze. Nie są. Problem leży w warunkach w jakich to wszystko musi grać. To są pokoje wystawowe lub hotelowe. One nie nadają się do audio. Nie tylko chodzi o to, że brakuje tam adaptacji akustyki, ale już same w sobie te pokoje nie nadają się do prezentacji systemów audio. Do tego dochodzi przypadkowość konfiguracji, pośpiech, często niewygrzanie sprzętu, nadmiar ludzi w dużych pokojach, gdzie stoją duże systemy, źle dobrany repertuar itd.

To po prostu nie może dobrze zagrać ale bardziej te problemy słychać w dużych systemach niż na małych. Duże kolumny zwykle pokazuje całe spektrum dźwięku, w tym niski bas, a małe mają pasmo przenoszenia wykastrowane i pewnych kwestii nie pokazują w ogóle. A skoro nie pokazują wcale, to nie generują problemów, a duże kolumny generują częstotliwości, które kotłują się w złym akustycznie pokoju i mamy gwarantowaną klęske. Duży system z dużymi kolumnami wymaga więcej uwagi, poświęcenia więcej czasu, środków itd. Muszą mieć odpowiednie warunki, by pokazać swoją klasę. Takie systemy konfiguruje się i stroi często po kilka lat. A na takim show, to jest byle jak, byle gdzie i kicha. 

Pewnie masz rację, ale - źle dobrany repertuar? Nie bardzo rozumiem.

Zawsze się o tym mowi, ale są też plusy. Dla normalnego słuchacza z przeciętnym portfelem to wręcz sytuacja idealna, gdy szuka stereo do salonu czy sypialni i słyszy, że monitorki za rozsądne pieniądze wygrywają w normalnym pokoju z wielkimi kolumnami za chore pieniądze. 

Dla nielicznego grona milionerów to faktycznie problem i brak sensu bo stać go na zaadaptowany akustycznie pokój i hi end. 

A temat mocno subiektywny, dla mnie np bowersy 800tki roznosiły ten pokój I huczały buczały....Dla innych to dźwięk idealny także i tak to wszystko czysty subiektywizm i podniecanie się szukaniem najlepszego dźwięku ma słaby sens....

Źle dobrany był w pokoju DIY, zabili na wejściu jakimś hałaśliwym rockiem, a miałem nic nie pisać...

Dzięki Elb za organizację. W tym roku wróciłem do domu z podwiniętym ogonem, bo wiele systemów zagrało świetnym czy wręcz magicznym dźwiękiem, którego nie mam szansy uzyskać we własnym domu. Żona zasugerowała wybudowanie kolejnego 🙂

Numerem jeden były dla mnie Utopie, świetnie zagrały Magico, JBL Everest, Estelon czy Avantgarde. Doceniam ich możliwości i swobodę w kreowaniu przedstawienia. 

Jak dla mnie, można spokojnie "zakazać" produkcji głośników wstęgowych i pochodnych. Zestawy oparte na tych przetwornikach sypią i szeleszczą. 

Porażką numer jeden były jednak AudioSolutions Vantage. Barwa, rozciągnięcie i zniekształcenie są akceptowalne, ale one nie grają muzyki. Wchodziłem tam trzy razy dla pewności i wychodziłem w zdumieniu, bo za każdym razem, każdy z instrumentów grał z przesunięciem w czasie. Nie wiem kto to stroił i jak to w ogóle możliwie, ale moja dęta, wiejska orkiestra jest lepiej zgrana. To kolumny bez timingu, werwy, zgrania fazowego i czasowego. Podczas prezentacji można było usłyszeć k... ch.. i kilka innych, wulgarnych, wypowiedzianych w bardzo protekcjonalnym tonie - słów jako komentarz do słuchanej w innych miejscach muzyki. To było żenujące doświadczenie. 

4 minuty temu, Adi777 napisał:

Pewnie masz rację, ale - źle dobrany repertuar? Nie bardzo rozumiem.

Np ciężkie granie czy hard rock na dużym systemie w złym pokoju. To jeszcze większa masakra. 

6 minut temu, Ajothe napisał:

stereo do salonu czy sypialni

Dutch & Dutch 8C do sypialni fajne by były. 

@Elberoth wyrazy uznania za umiejętność zorganizowania takiej imprezy!  Teraz do mnie to dopiero dotarło 😁

Jeśli mam dac jakiś feedback to jedynie dla mało rozgarniętego i pochłoniętego sprzętem gościa, zabrakło trochę oznakowania, ale to może byłem zakręcony, bo jak wszystko zobaczyłem to sobie myślałem no to teraz druga strona stadionu...I wróciłem się do miejsca w którym byłem idac przez garaż....🤣

@Adi777hehe nawet tak zażartowałem na pokazie, ze do sypialni idealne z takim basem 🤣

Edytowane przez Ajothe
  • Pokaż nowe odpowiedzi