Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2022 - Hi-end crème de la crème

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, pmcomp napisał:

Porównując Everesty i Wilsony chyba zapomniałeś o porównaniu pomieszczeń 🙂 . Ciekawe jak by zagrały po zamianie pomieszczeń? Tak samo? 😉 

myślę , że w pomieszczeniu Wilsonów Everesty zagralyby jeszcze gorzej zdecydowanie

nie wiem co wystawca zrobił by bas się nie ciągnął .... stawiam na wzmak

ale tam były pustki i tafle szkła

image.thumb.png.bacbde0184d203ce92a5b434798baf01.png

Nie myslisz tylko gdybasz.

A ja wiem, ze Everesty graja duzo lepiej w duzym pomieszczeniu, niż w malym. A to w ktorym byly ustawione było dla nich za małe. Wilsony w nim postawione by sie po prostu „udusily”.

Pustki i tafle szkla byly takze w pomieszczeniu Blumenhoferow, co wyraźnie zaznaczylem w pierwszym poscie, a bas był pomimo to referencyjny.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

25 minut temu, slawek.xm napisał:

tylko dla Ciebie 🙂

Obawiam sie, ze co najmniej jeszcze jedna osoba ma takie samo zdanie jak ja.

A to oznacza ni mniej ni wiecej, ze Twoje twierdzenie jest nieprawdziwe. Chyba zbyt duzo zadajesz się ze @sly30, królem takiego postepowania na tym forum albo może wzorem jest dla ciebie rządowy Pinokio.

Już nie wspominam, ze odniosles sie do basu Blumenhoferów zamiast do grania Everestów w duzym pomieszczeniu gdzie takowych nie sluchaleś. A ja mialem ogromna przyjemność i nie były to warunki targowe czy wystawowe.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, Adi777 napisał:

OB jako jedyny typ kolumy może mieć "referencyjny" bas? Czy to tylko takie typowe lanie wody? 

Poza tym czy basowa rederencja to wzorzec metra pod Paryzem? Jeden jedyny … i sluszny? 

Właściwie każdy rodzaj obudowy, czy rozwiązania bez obudowy (OB) mogą oferować referencyjny bas, o ile jest to dobrze zaprojektowane, zestrojone i przede wszystkim pracuje w dobrym akustycznie środowisku.

6 minut temu, meloV8 napisał:

Właściwie każdy rodzaj obudowy, czy rozwiązania bez obudowy (OB) mogą oferować referencyjny bas, o ile jest to dobrze zaprojektowane, zestrojone i przede wszystkim pracuje w dobrym akustycznie środowisku.

A jaka jest definicja referencyjnego basu? Czy to czasem nie tak jak z hi-endem?

Każdy ma chyba własną definicję, choć pewne cechy referencyjnego basu z pewnością można uznać za mierzalne, konkretne technicznie.

Nie można mówić o referencyjnym basie, jeśli dany system nie pokrywa pełnego pasma niskich częstotliwości. Mam na myśli to, że jeśli jakieś kolumny, które oferują świetnej jakości bas (subiektywnie), lecz ten bas kończy się, na powiedzmy 40 Hz, to nie uznałbym za bas referencyjny.

Referencja musi być zdolna do odtworzenia pełnego pasma zapisanego na danym nośniku. Jeśli tego nie robi, to nie jest wg mnie referencją.

Jak czytam, że jakieś tam monitory mają referencyjny bas to sorry, ale to zwykłe fantasmagorie.

Referencyjny bas był z Blumenhofera, oczywiście dla mnie. Wszedłem do pokoju i mnie zamurowało, precyzja, jakość, kontrola. Akurat odtwarzany był utwór nagrywany w kościele czy podobnym miejscu i to można było poczuć. Prawie widziałem dźwięki,  czułem ruch powietrza bez przewalenia basu.

Godzinę temu, tymek napisał:

Referencyjny bas był z Blumenhofera, oczywiście dla mnie. Wszedłem do pokoju i mnie zamurowało, precyzja, jakość, kontrola. Akurat odtwarzany był utwór nagrywany w kościele czy podobnym miejscu i to można było poczuć. Prawie widziałem dźwięki,  czułem ruch powietrza bez przewalenia basu.

Tzn. ze było nas juz co najmniej trzech 🙂 . Upps, zapomnialem o miniabyrze … czterech.

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Każdy ma chyba własną definicję, choć pewne cechy referencyjnego basu z pewnością można uznać za mierzalne, konkretne technicznie.

Nie można mówić o referencyjnym basie, jeśli dany system nie pokrywa pełnego pasma niskich częstotliwości. Mam na myśli to, że jeśli jakieś kolumny, które oferują świetnej jakości bas (subiektywnie), lecz ten bas kończy się, na powiedzmy 40 Hz, to nie uznałbym za bas referencyjny.

Referencja musi być zdolna do odtworzenia pełnego pasma zapisanego na danym nośniku. Jeśli tego nie robi, to nie jest wg mnie referencją.

Jak czytam, że jakieś tam monitory mają referencyjny bas to sorry, ale to zwykłe fantasmagorie.

Tylko kilka kolumn budowanych seryjnie, mozna je policzyc zapewne na palcach dwoch rąk, a moze nawet i jednej, schodzi poniżej 30 Hz. Np. moje JBLe nie schodzą.

Nie wiem jak schodzą kolumny z AVS2022, o ktorych tu rozmawiamy. W dzisiejszych czasach rzadko który producent pokazuje wiarygodne pomiary. Nie wspominajac o warunkach ich dokonania. Bo nasze pomiary w naszych pokojach REWem sa … nieporównywalne, a co za tym idzie moga byc niewiarygodne.

To pokaż mi kolumny ktore robia 20-20.000 +/- 3dB? Na ten wysyp na AVS tez pewnie bedzie ich jak na lekarstwo. A przeciez wszystkie byly hi-endowe.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko kilka kolumn budowanych seryjnie, mozna je policzyc zapewne na palcach dwoch rąk, a moze nawet i jednej, schodzi poniżej 30 Hz. Np. moje JBLe nie schodzą.

Nie wiem jak schodzą kolumny z AVS2022, o ktorych tu rozmawiamy. W dzisiejszych czasach rzadko który producent pokazuje wiarygodne pomiary. Nie wspominajac o warunkach ich dokonania. Bo nasze pomiary w naszych pokojach REWem sa … nieporównywalne, a co za tym idzie moga byc niewiarygodne.

Każde kolumny mogą być wspomagane odpowiednimi subwooferami. Nawet do topowych Wilsonów czy Magico masz jeszcze możliwość dokupienia subów.

Jak miałbyś ochotę kupić sobie referencyjny wyświetlacz/monitor/tv, który jest w stanie wyświetlić całą paletę barw określonego gamutu, to możesz sprawdzić pomiary określonych urządzeń i wybrać te, które te barwy wyświetlą. Z kolumnami jest podobnie. Można je zmierzyć i sprawdzić, czy będą zdolne odtworzyć całe pasmo ze źródła, czy tylko jakaś jego część.

Oczywiście jest to tylko jeden parametr mierzalny, który można przyczepić do metki z napisem Referencyjny Bas, bo jak wiemy, są jeszcze inne aspekty dźwięku i nie każdy tego referencyjnego basu faktycznie potrzebuje. Trzeba tylko mieć świadomość, że dźwięk na trzydziestu kilku hercach się nie kończy.

Każde kolumny mogą być wspomagane odpowiednimi subwooferami. Nawet do topowych Wilsonów czy Magico masz jeszcze możliwość dokupienia subów.

Jak miałbyś ochotę kupić sobie referencyjny wyświetlacz/monitor/tv, który jest w stanie wyświetlić całą paletę barw określonego gamutu, to możesz sprawdzić pomiary określonych urządzeń i wybrać te, które te barwy wyświetlą. Z kolumnami jest podobnie. Można je zmierzyć i sprawdzić, czy będą zdolne odtworzyć całe pasmo ze źródła, czy tylko jakaś jego część.

Oczywiście jest to tylko jeden parametr mierzalny, który można przyczepić do metki z napisem Referencyjny Bas, bo jak wiemy, są jeszcze inne aspekty dźwięku i nie każdy tego referencyjnego basu faktycznie potrzebuje. Trzeba tylko mieć świadomość, że dźwięk na trzydziestu kilku hercach się nie kończy.

To bas referencyjny ma dotyczyć kolumn referencyjnych wspomaganych subwooferem? Zmieniamy hi-end? Piekło zamarza?

1 minutę temu, pmcomp napisał:

To bas referencyjny ma dotyczyć kolumn referencyjnych wspomaganych subwooferem? Zmieniamy hi-end? Piekło zamarza?

A kto Ci wmówił kit, że hiend nie może mieć subwooferów? Nawet powinien mieć, jeśli kolumny mają poważne braki w tym zakresie.

13 minut temu, meloV8 napisał:

A kto Ci wmówił kit, że hiend nie może mieć subwooferów? Nawet powinien mieć, jeśli kolumny mają poważne braki w tym zakresie.

Nawet do głowy by mi nie przyszło żeby dołączać do jakichkolwiek moich kolumn suba na pasmo powiedzmy 20-35 Hz czy 20-40Hz. Do tego przez jakiś DSP czy zwrotnicę cyfrową. Ja jestem analogowiec z krwi i kości i basta. Korzystam ze źródeł cyfrowych wtedy kiedy potrzebuję lub mam ochotę i wystarczy.

Proponuję zakończyć ten wątek poboczny.

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Trzeba tylko mieć świadomość, że dźwięk na trzydziestu kilku hercach się nie kończy.

63422mgyd6a4cmc4i8fco13uy15pvbh.png

Muzyki organowej nie słucham, a brak najniższych rejestrów fortepianu jakoś przeżyję. Moja strata.

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Cóż. Twoja strata.

Czy moge zapytać jakie masz kolumny?

Edytowane przez pmcomp

Teraz, meloV8 napisał:

Możesz. Nie mam żadnych swoich kolumn.

A jakie masz nieswoje kolumny, z których na codzień korzystasz w celu słuchania swojej ulubionej muzyki, w swoim pomieszczeniu odsłuchowym, ze swojego fotela, podłączone do swojego lub nieswojego wzmacniacza i źródła dźwięku?

1 minutę temu, pmcomp napisał:

A jakie masz nieswoje kolumny, z których na codzień korzystasz w celu słuchania swojej ulubionej muzyki, w swoim pomieszczeniu odsłuchowym, ze swojego fotela, podłączone do swojego lub nieswojego wzmacniacza i źródła dźwięku?

Bardzo różne, w zależności, co robię dla swoich klientów. Niestety nie ma czasu na budowę kolumn na własne potrzeby.

Tylko nie bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy odtwarzania niskiego basu w systemach referencyjnych?

7 minut temu, meloV8 napisał:

Bardzo różne, w zależności, co robię dla swoich klientów. Niestety nie ma czasu na budowę kolumn na własne potrzeby.

Tylko nie bardzo rozumiem, co to ma do rzeczy odtwarzania niskiego basu w systemach referencyjnych?

Ano ... te odsłuchy tych superreferencyjnych kolumn jakoś trzeba do czegoś porównywać. Zazwyczaj porównuje się do tego co się ma i czego słucha się na codzień.

Wróć proszę do mnie z tym tematem jak już zbudujesz kolumny na własne potrzeby, zasiądziesz w tym swoim fotelu i zaczniesz się cieszyć muzyką 🙂 .

A tak BTW czy w takim razie nie nalezy cię oznakować jako "branża"?

Dobrej nocy życzę.

Edytowane przez pmcomp

Ano ... te odsłuchy tych superreferencyjnych kolumn jakoś trzeba do czegoś porównywać. Zazwyczaj porównuje się do tego co się ma i czego słucha się na codzień.

O to, do czego porównuję swoje konstrukcje, nie musisz się kłopotać.

Wróć proszę do mnie z tym tematem jak już zbudujesz kolumny na własne potrzeby, zasiądziesz w tym swoim fotelu i zaczniesz się cieszyć muzyką 🙂 .

O niczym innym nawet nie marzę.

7 minut temu, pmcomp napisał:

A tak BTW czy w takim razie nie nalezy cię oznakować jako "branża"?

Nie dbam o to, co i kto mi przykleja.

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Jest więcej takich kolumn.

Moje JBLe między innymi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

To czy bas jest "referencyjny" w mniejszej mierze zależy od kolumny a w większej od pomieszczenia w którym ta kolumna gra. 99% nagrań nie wymaga zejścia poniżej 40 Hz by w pełni nimi się cieszyć a 80% z pewnością zadowoli się i 70 Hz. Na wystawie normą jest, że im kolumny mają mniej dołu tym grają lepiej - nawet jeśli wystawcy przywożą ustroje to takie których działanie zaczyna się od średnich tonów. 

Oczywiście jest ten 1% nagrań gdzie do docenienia pełni nagrania potrzebny jest najniższy bas, to często dźwięki syntetyczne (bo nawet organy czy fortepian ma tak dużą przewagę wyższych harmonicznych, że tego pasma nie potrzebuje) np. pogłos pioruna ale aby w pełni to docenić trzeba mieć przede wszystkim pomieszczenie, bo po co komuś kolumny schodzące równo do 30 Hz kiedy ma "dziurę" w paśmie 25 dB na 35 Hz wywołaną modem pomieszczenia. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

OB jako jedyny typ kolumy może mieć "referencyjny" bas? Czy to tylko takie typowe lanie wody? 

Lanie wody

Dawno temu w slawkowym watku o odgrodach przytaczano swiatowego guru od odgrod (chyba taki z „rosyjskim“ nazwiskiem) i nawet ten pisal, ze jesli chcesz dobry nie skomplikowany bas w odgrodach, to uzupelnij je zamknietymi sublooferami

Zaczalem od zamknietych zestawow. Wraz z zmiana koncepcji przebudowalem wszystko lacznie z najnizszym basem na OB, ale stwierdzilem, ze suby jako OB nie wnosza zadnej poprawy (tylko klopoty), wiec przebudowalem suby spowrotem na OZ.
Podobaja mi sie OB, ale nie jako najnizszy bas.

A piszac o „referencyjnym“ basie polecal bym posluchanie basu z WIELKIEJ tuby albo odpowiednio wielkiego Klipschhorna (jak u kumpla 21“)

To jest inny „referencyjny“ bums, niz wiekszosc slyszala

Wiele drog prowadzi do Rzymu

Ta z OB jest troche kamienista
10 godzin temu, tymek napisał:

Jasne, że dla Ciebie. Te drewniane budki grały dla mnie katastrofalnie. Referencyjny bas w salce Stadionu Narodowego ?

O czym my w ogóle mówimy.

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Najlepszy bas jaki słyszałem był w systemach stereo wspomaganych sub'ami. O ironio losu.

Pmcomp jesteś nadal w audiofilskim żłobku. Zresztą sam to przyznajesz - to uwielbienie analogu.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

1 godzinę temu, Seyv napisał:

bo po co komuś kolumny schodzące równo do 30 Hz kiedy ma "dziurę" w paśmie 25 dB na 35 Hz wywołaną modem pomieszczenia. 

co więcej, Ktosik moze nawet o tym nie wiedzieć. 😉

20 minut temu, piano napisał:

co więcej, Ktosik moze nawet o tym nie wiedzieć. 😉

Kazdy kto nie mierzyl swojego pomieszczenia tylko gdyba o jego referencyjnosci 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A jest taki prosty sposób na referencyjny bas. I nie zalezy on od pomieszczenia. I jest z jednego przetwornika 🙂 .

Nazywa się to to … system sluchawkowy. Przetwornik z membraną o super wielkiej sztywnosci, super niskiej wadze i super malej grubości. Przetworniki takie robi np. Stax. Mozna bylo ich posłuchać na AVS2022.

I nie potrzeba kolumn za ponad milion. Wystarczą sluchawki za niecale 15.000 EUR i do tego wzmak za ok. 3.000 EUR.

Numer jeden nazywa się to Sennheiser HE90.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi