Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniać kable RCA w gramofonie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w moim gramofonie PIONEER PL-707 postanowiłem  wymienić kabel orginalny RCA na -Supra Biline Phono 2 RCA-SC , zalega mi od jakiegoś czsu i pojawił się pomysł by go zamieścić w Pioneerze .Co panie i panowie sądzą o tkim zabiugu. I czy ktoś zna kogoś ze Szczecina lub okolic znająego się naprwach itp oczywiście gramofonów 

https://www.audiostereo.pl/topic/160104-wymienia%C4%87-kable-rca-w-gramofonie/
33 minuty temu, Rader napisał:

Witam w moim gramofonie PIONEER PL-707 postanowiłem  wymienić kabel orginalny RCA na -Supra Biline Phono 2 RCA-SC , zalega mi od jakiegoś czsu i pojawił się pomysł by go zamieścić w Pioneerze .Co panie i panowie sądzą o tkim zabiugu. I czy ktoś zna kogoś ze Szczecina lub okolic znająego się naprwach itp oczywiście gramofonów 

wymienić możesz, choćby dla zaspokojenia swojej ciekawości. Czy coś da? A na co liczysz? 

29 minut temu, GhostR1 napisał:

wymienić możesz, choćby dla zaspokojenia swojej ciekawości. Czy coś da? A na co liczysz? 

Ten ofginalny to strasznie cienki i swoje lata już ma za sobą  , nie budzi zaufania a -Supra Biline Phono 2 RCA-SC to kabel bardzo chwalony warty około 600 zł  więć po co mazalać 

Jeśli to SC jak sugeruje nazwa, to można liczyć na wyższą jakość góry

pasma, bo opisy tego kabla wskazują na konstrukcję typu Litz.

Ale jeśli tylko ciekawość ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

Jeśli to SC jak sugeruje nazwa, to można liczyć na wyższą jakość góry

pasma, bo opisy tego kabla wskazują na konstrukcję typu Litz.

Ale jeśli tylko ciekawość ...

Poprawa góry to dobra wiadomośc  dla mnie ,dziękuje za odpowiedz 

@Rader

Ale te nadzieje są rozbudzone domysłami, a nie rzetelnym obejrzeniem budowy

samego kabla, bo tego producenci strzegą jak Fortu Knox 😉 

Masz je gotowe, czy z metra, bo może i takie były ? można by podejrzeć ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Marcinus zmienił(a) tytuł na Wymieniać kable RCA w gramofonie?
8 godzin temu, Rader napisał:

Ten ofginalny to strasznie cienki i swoje lata już ma za sobą  , nie budzi zaufania

He , jak włożysz trochę grosza i zaczniesz sobie w brodę pluć , będzie za póżno .

Na czym grasz od A do Z ?

Ja u siebie wymieniłem , bo stary był jeszcze z wtyczką DIN i co najważniejsze powodował brum . Zamówiłem , jakiś trochę lepszy przewód ze złoconymi wtykami RCA , dobrze ekranowany , obciąłem po jednej stronie wtyczki i wlutowałem na miejsce starego.  Teraz cisza absolutna i fabrycznie zamontowane wtyczki , na czym mi zależało. Te odcięte też mi się przydały , do grajka na działce 😉

A ja w swoim Lenco nie wymieniałem. Okazało się, że przewód ma odpowiednie parametry, jest całkiem ok, a wtyki, pomimo taniego wyglądu mają styki zee srebrzanki. Czasem warto się dokładnie przyjrzeć szczegółom, by nie działać na palę i niepotrzebnie nie marnować środków.

18 godzin temu, porlick napisał:

A ja w swoim Lenco nie wymieniałem. Okazało się, że przewód ma odpowiednie parametry, jest całkiem ok, a wtyki, pomimo taniego wyglądu mają styki zee srebrzanki. Czasem warto się dokładnie przyjrzeć szczegółom, by nie działać na palę i niepotrzebnie nie marnować środków.

Te z Lenco też uważam za dobre nawet jedne xlr-y zrobiłem na nich .

wymiana kabla na pałe to głupota , czym kabel grubszy tym zazwyczaj ma większą pojemność.

a pojemność jest bardzo ważna dla wkładek mm , zamiast większej góry może w ogóle jej nie być.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, bolo_senor napisał:

zazwyczaj , to nie zawsze.

pewnie że nie jest to regułą 

Jeżeli różnią się tylko izolacją zewnętrzną, to mają podobną pojemność, jeżeli różnią się izolacja wewnętrzną, to grubsza izolacja oznacza mniejszą pojemność. Sugerujesz, że regułą jest grubszy kabel, który jednak jest cieńszy? 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Sugerujesz, że regułą jest grubszy kabel, który jednak jest cieńszy? 😉

nie kombinuj 😛

wiesz , że chodzi mi o różnice w budowie.

w każdym razie lepiej wybierać te z niższą pojemnością

Teraz, bolo_senor napisał:

nie kombinuj 😛

wiesz , że chodzi mi o różnice w budowie.

w każdym razie lepiej wybierać te z niższą pojemnością

Czyli generalnie grubsze. 

nagrywamy.com

W dniu 10.11.2022 o 23:31, KALIBER napisał:

He , jak włożysz trochę grosza i zaczniesz sobie w brodę pluć , będzie za póżno .

Grmofon PIONEER PL-707. Wkładka gramofonowa  Yamaha MC 505,.Wzmacniacz  Yaqin-MS 90b po upgradzie ,lampy steruące Psvane ART- Przedwzmacniacz gramofonowy -iFi Audio ZEN Phono. Kolumny Wharfedale Linton 85th-, Kble Van den Hul CS - 122 HYBRID. Razem to istny miód na uszy nic nie męczy , długie godziny słuchania i chce się więcej .

W dniu 10.11.2022 o 23:31, KALIBER napisał:

3 minuty temu, Rader napisał:

Grmofon PIONEER PL-707. Wkładka gramofonowa  Yamaha MC 505,.Wzmacniacz  Yaqin-MS 90b po upgradzie ,lampy steruące Psvane ART- Przedwzmacniacz gramofonowy -iFi Audio ZEN Phono. Kolumny Wharfedale Linton 85th-, Kble Van den Hul CS - 122 HYBRID. Razem to istny miód na uszy nic nie męczy , długie godziny słuchania i chce się więcej .

Z tą wymianą to oczywiście  żaden mus ,zakładając wątek chcę się dowiedzieć  jakie inni mają doświadczenia z tego typu wymianą .Miłego wieczoru

3 godziny temu, Rader napisał:

Z tą wymianą to oczywiście  żaden mus ,zakładając wątek chcę się dowiedzieć  jakie inni mają doświadczenia z tego typu wymianą .Miłego wieczoru

Fajny zestaw , miłego słuchania .

3 godziny temu, Rader napisał: