Skocz do zawartości
IGNORED

4 suby w pomieszczeniu, lek na cale basowe zło ? TESTY PRAKTYCZNE W KONCU :-)

Rekomendowane odpowiedzi

A ja głupi dałem 15tys za dwa subwoofery
A teraz za te same nowe, trzeba dać 23tys.
Więc raczej, nie stracę na tym zakupie.
1 godzinę temu, Vintageaudiofil napisał:

@T ja tylko odniosę się do kosztów! Ty liczysz siebie bo se odliczyłeś od podatku itd bo masz firmę! Postaw się na miejscu Kowalskiego który jest zielony i zaplaci za 4 suby w cenie takiej jak proponuje sprzedawca! SB2000Pro kosztuje 6300 zł a w tej cenie mógłbyś mieć 4 głośniki Scean-Speak 30 cm, obudowy i wzmacniacz z DSP. Teraz cztery suby SB2000Pro to koszt 25 tys. Za polowe możesz mieć 8 subwooferów Peerlees/Scean Speak 30 cm plus wzmacniacze dwa z DSP i jeszcze 10 -12 tys zł w kieszeni! Więc co ty tutaj pitolisz? Gdybyś miał robić tak jak @xajas to za 8 subów byś wydał 10 tys zł gdzie oszczędziłbyś 15 tys zł i szczerze miałbym w nosie w tedy czy mi się uda sprzedać głośniki czy nie! 

Niektórzy niewiedzą że za metkę płacą 30-50% ceny wartości ceny suba!!! Ale co tam, niektórzy wolą dać tyle a tak naprawdę gdyby patrzeć o suba w cenie 1:1 to w cenie np te 6500 za SB2000 Pro mogli by mieć suba za 15 tys zł tylko że DiY! 

+30% czy +50% to małe piwo, tyle to musi mieć odpowiednio sklep i dystrybutor. A producent też musi.zarobić. Są marki bezpośrednio sprzedające jak BK gdzie taki XXLS400 kosztuje 2800, z czego przetwornik Peerless ok 1200zł a za resztę mamy wzmacniacz 400W RMS i mega solidną fornirową budę. Tu by wyszło tylko niewiele taniej w diy, ale to wyjątek. A są takie marki jak WLM (Wuelem) gdzie sub pasywny na 2 tanio wyglądających a'la estradowych 18" głośnikach, wyceniają na ok 20k. Tutaj przebitka co najmniej 4x (zakładając że są tam użyte jednak drogie głośniki). SVS weszło na rynek z mega dobrą ofertą na tle konkurencji, teraz wyceniane są adekwatnie do jakości. 

Edytowane przez don111
4 hours ago, Wuelem said:

PS. Do każdego poważnego projektu należy doliczyć koszt prototypu (a nawet kilku). Nawet genialnym twórcom nic najlepszego nie wyjdzie od razu. Tego trzeba się dopracować. Liczenie kosztu dla jednej finalnej sztuki oznacza WIELKI kompromis.

Też prawda. Pracuję w firmie, gdzie projektujemy sprzedawane urządzenia od podstaw. Prototypy pochłaniają sporo kasy. Czasem trzeba wykonac kilka wersji płytki drukowanej, bo w fazie projekcyjnej testowane są różne komponenty, rozwiązania układowe lub po prostu konstruktorzy popełnią jakiś błąd i trzeba go poprawić zanim wdrozymy produkcję seryjną. Kazda z serii prototypowych to duze wydatki. Trzeba zamawiać nowe PCB, szablony wycinane laserowo do nakładania pasty lutownjczej itp. Samo "przezbrajanie" maszyny pick&place w nowe elementy to kilka godzin pracy. Prototypy później trafiają do różnych działów na których robione są eksperymenty.

Programisci piszą oprogramowanie, trzeba takze wykonać testy na zgodność z przeróżnymi dyrektywami, normami itp. To są urządzenia, które kończą zywot w firmie utylizującej odpady elektroniczne..

Research & Development kosztuje..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, don111 napisał:

+30% czy +50% to małe piwo, tyle to musi mieć odpowiednio sklep i dystrybutor. A producent też musi.zarobić. Są marki bezpośrednio sprzedające jak BK gdzie taki XXLS400 kosztuje 2800, z czego przetwornik Peerless ok 1200zł a za resztę mamy wzmacniacz 400W RMS i mega solidną fornirową budę. Tu by wyszło tylko niewiele taniej w diy, ale to wyjątek. A są takie marki jak WLM (Wuelem) gdzie sub pasywny na 2 tanio wyglądających a'la estradowych 18" głośnikach, wyceniają na ok 20k. Tutaj przebitka co najmniej 4x (zakładając że są tam użyte jednak drogie głośniki). SVS weszło na rynek z mega dobrą ofertą na tle konkurencji, teraz wyceniane są adekwatnie do jakości. 

Dlatego mam SVS-a jedyne dobre suby na rynku ale tylko seria SB absolutnie nie PB no 1 sztuka zamiast 4.

Jak bym chciał kupić 4x SB4000 to w moim przypadku jakieś straszne koszty, a 4x SB1000 albo 2x SB2000 nigdy nie zamienił bym za 1x SB4000, powód wysokie modele SVS-a mają wyświetlacz na przodzie fajnie to wygląda.

Po co nam ta informacja?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

8 godzin temu, Wuelem napisał:

Tym się różnią "metkowce", że tam pracują NAJLEPSI.

Dokładnie, na przykład w Zu Audio, Volti Audio.

Dlaczego "Janusz z garażu" miałby zatrudnić się w jakiejś firmie?

Czy wszyscy DIY-owcy są Januszami z garażu? 

9 godzin temu, T napisał:

No to bieri sie do roboty,

Ja nie.

zmierz i pokaz jak wyszlo 🙂

Na pewno wkleję wyniki pomiarów.

I tu wlasnie rodzi sie problem, jesli chcesz miec niskie zejscie to zamkniete nie zejda Ci zbytnio nisko,

Kwestia przetwornika i litrażu obudowy. Pomijam cenę głośnika. Ja nic nie wspominałem o 10 tysiącach 🙂

@T Wspomniałeś o Rockford. Ich 19 calowy przetwornik mógłby się dobrze sprawdzić. Mam na oku też Ridge Audio, głównie ich. Rozmawiałem z przedstawicielem firmy, która z nich korzysta - Harbottle Audio. Bardzo pozytywny, rzeczowy gościu. Z tańszych między innymi Dayton Ultimax 18 cali, BMS 18 cali.

Edytowane przez Adi777
2 godziny temu, Adi777 napisał:

Ja nic nie wspominałem o 10 tysiącach 🙂

Wspominam o 10k bo za tyle idzie zrobic dobrze uklad Weltiego na gotowcach Klipscha schodzacych do 18Hz, wiec jak DIY wychodzi wiecej, to staje sie juz to nieco sztuka dla sztuki 🙂 Zapomnialem zupelnie ze SVS sprzedaje nadal wersje subow bez PRO, ktore sa nieco tansze 🙂 Na SVSach 2 x PB2000 na przedzie i 2 x SB1000 na tyle mysle ze w 13k by sie zmiescil 🙂

Znalazlem moje notki jak myslalem o DBA, wlasnie Dayton Audio pierwotnie bralem pod uwage, 
Ultimax UM15-22. Do tego 2 x Crown XLS 1002. 4 takie to 8350zl, do tego Crown XLS 2500zl i wychodzi Cie niecale 11k. Pytanie za ile Ci zrobi ten ktos skrzynie 🙂 Jesli w miare solidne, to pewnie w 15k sie zamkniesz, Sound Import sprzedaje widze skrzynie do niego do zlozenia po 1300zl za sztuke 🙂

Czy zagra to dobrze ? Jesli skrzynie beda solidne to mysle ze tak 🙂 Czy lepiej niz otwarte "gotowce" ? Watpie 🙂 Tak jak wspominalem, jak zniwelujesz fale stojace, to cala energia z subow trafia do sluchajacego i okazuje sie ze nie potrzeba jej az tak wiele, jak nie jest "zjadana" przez pomieszczenie 🙂 Niskie zejscie jest wtedy wazniejsze niz sama moc, bo dB osiagniesz bez wiekszego problemu na obu zestawach, natomiast niskie zejscie to jest to co daje ogromna frajde w kinie 🙂 Ten bas ktory czujesz, nie slyszysz 🙂

3 minutes ago, T said:

Na SVSach 2 x PB2000 na przedzie i 2 x SB1000 na tyle

Zaraz, to w konfiguracji Weltiego nie chodzi o 4 jednakowe subwoofery? Myslę, ze 2 pary różnych subów moze nie dac zadowalających efektów, bo jednak charakterystyki przenoszenia będą inne. Nie wiem, nie znam się ale ja bym jednak poszedł w 4 identyczne.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

11 godzin temu, don111 napisał:

A są takie marki jak WLM (Wuelem) gdzie sub pasywny na 2 tanio wyglądających a'la estradowych 18" głośnikach, wyceniają na ok 20k.

Cena sprzed 15 lat - dziś by wycenili taki sub na 2 x więcej. Ale... trzeba go rozpatrywać jako element całego zagadnienie, na który składa się aktywna zwrotnica do "zarządzania" jego dźwiękiem. Tak więc płaci się za EFEKT. Odpowiedniej klasy brzmienie. Tu najlepsze do osiągnięcia.

@brawka87 w poście #333 doskonale wszystko ujął. Jeśli chcemy "wycenić" starania - można liczyć jak niektórzy. Materiał, darmową pracę i losowo uzyskany rezultat. Jeśli jednak ktoś ma wziąć odpowiedzialność za ponoszone koszty - bez prototypów, pierwszych i dalszych testów, poprawek, się nie da.

Czyli można tanio i złożyć rączki do modlitwy, aby los łaskawy okazał się... łaskawy. Jeśli się nie okaże - wszystko do kosza. I zwrot do profesjonalistów. Albo manufaktur, które wcześniej poniosły spore koszty, żeby nie liczyć na przypadek.

Profesjonaliści prezentują swoje urządzenia, dokonania. Jak zapoznać się - wcześniej - z indywidualnym projektem DIY?

Przy całym kibicowaniu DIY... jak ktoś nie potrafi policzyć kosztów, to nie policzy prawidłowo w projekcie, tego co trzeba.
IMO.

4 godziny temu, Adi777 napisał:

Czy wszyscy DIY-owcy są Januszami z garażu? 

Nie, oczywiscie ze sa tez i fachowcy, ALE jak ktos jest fachowcem to nie jest juz tani 🙂 W sensie jak ktos jest na prawde dobry i robi DIY dla siebie, no to jak jak w przypadku xajasa np. nie patrzy na czas i realne koszta, bo to jego hobby i robi dla siebie dla frajdy 🙂 ALE jak wezmiesz kogos dobrego zeby Ci zrobil projekt DIY, to jak dlugo to nie Twoj szwagier/wujek to nie zrobi Ci tego za pare piw, a o to chyba w DIY chodzi, zeby wychodzilo DUZO taniej niz "gotowce" 🙂 Bo jesli nie wyjdzie zbytnio taniej, no to wtedy jest to ino duza strata kasy i jeden wielki bezsens, bo juz albo zostaniesz z tym na wieki albo stracisz sporo kasy 🙂 Wiec ja rozumiem DIY jak ktos robi sam dla siebie i wyjdzie go 1/3 ceny gotowego, bo swojego czasu nie liczy jak robi dla frajdy 🙂 Ale branie fachowca do DIY zeby wyszlo nieco taniej no to bezsens 🙂 Chyba ze sie robi cos gdzie nie ma gotowych rozwiazan, jak DBA np., wtedy inna to sprawa bo nie ma wyjscia 🙂

Wspomne raz jeszcze ze ja sam zajmuje sie DIY zawodowo od lat, z dosc sporym sukcesem, wiec cos tam wiem o temacie 🙂 Ino ja robie rzeczy ktorych nie mozna kupic nigdzie, niektore obiektywy robie jako jedyny na swiecie, wiec jak ktos chce to nie ma wyjscia 🙂 Ale tanim to bym tego nie nazwal 🙂

P.S. wejdz Sobie na strony producentow kolumn ktorzy sprzedaja swoje kolumny w wersjach DIY takze, zobaczysz wtedy ile fachowiec liczy sobie za zlozenie kolumny 🙂 Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
14 minut temu, Wuelem napisał:

Jak zapoznać się - wcześniej

Nie można w trakcie? W trakcie budowy subwoofera, dopasowując go do konkretnego pomieszczenia, robiąc pomiary?

7 minutes ago, T said:

ktos jest na prawde dobry i robi DIY dla siebie

7 minutes ago, T said:

branie fachowca do DIY zeby wyszlo nieco taniej

DIY (Do It Yourself) to z załozenia samodzielna budowa czegokolwiek. Jesli ktos robi "DIY" na zlecenie, hurtowo, to juz nie jest zadne DIY.. 😊

Edytowane przez brewka87

Teraz, brewka87 napisał:

Jesli ktos robi "DIY" na zlecenie, hurtowo, to juz nie jest zadne DIY.. 😊

W sumie tak. Ja akurat nie myślę o potencjalnej odsprzedaży, chcę zrobić raz, a dobrze. Nie mam zamiaru zmieniać klocków w salce, kombinować, tylko czerpać przyjemność z użytkowania.

15 minut temu, brewka87 napisał:

Zaraz, to w konfiguracji Weltiego nie chodzi o 4 jednakowe subwoofery? Myslę, ze 2 pary różnych subów moze nie dac zadowalających efektów, bo jednak charakterystyki przenoszenia będą inne. Nie wiem, nie znam się ale ja bym jednak poszedł w 4 identyczne.

Kurde, piszemy w moim watku w ktorym opisalem wlasnie dokladnie to, widze ze nie przeczytales 😄 Tak, mozna dwie rozne pary jak pokazalem na pomiarach 🙂 Welti zaleca 4 takie same, moja teoria bylo to ze skoro problemy z akustyka objawiaja sie powyzej 30Hz, to sub grajacy dobrze powyzej tej czestotliwosci wystarczy 🙂 Teoria sie sprawdzila w praktyce 🙂 Pomysl o tym tak - para mocnych subow daje zejscie i moc, para slabych koryguje akustyke i niweluje fale stojace 🙂 Oczywiscie jak ma sie duzy budzet to prosciej dac takie same 4, ale ja niestety mialem maly budzet wiec kombinowalem 🙂 No ale tak czy siak, dziala swietnie moja metoda 🙂

18 minut temu, Adi777 napisał:

Nie można w trakcie? W trakcie budowy subwoofera, dopasowując go do konkretnego pomieszczenia, robiąc pomiary?

Pewnie ze mozna, wszystko mozna tak na prawde, tylko sie nie zdziw jak przyjdzie do placenia na koncu 🙂

30 minutes ago, T said:

Kurde, piszemy w moim watku w ktorym opisalem wlasnie dokladnie to, widze ze nie przeczytales 😄 

Czytałem ale ten wątek ma juz 12 stron i zaczął się na początku grudnia 😆 zdązyłem juz zapomniec szczegóły z początku tematu ☺

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Czytałem ale ten wątek ma juz 12 stron i zaczął się na początku grudnia 😆 zdązyłem juz zapomniec szczegóły z początku tematu ☺

hehe, ok 🙂 No wiec mozna, jest tylko nieco wiecej zabawy zeby to zgrac, glownie z ustawieniem glosnosci tyl vs. przod 🙂 Oczywiscie testowalem tez i na 4 takich samych (4 x SB3000) i gdyby nie koszt to no mniej zabawy jest tak, ale w sumie zeszlo mi z pol dnia aby dopiescic rozne suby vs. pare tysiecy wiecej za takie same 🙂 Wiec warto, jesli budzet ciasnym bo zaoszczedzilem w ten sposob ponad 8000zl 🙂

20 minut temu, Wuelem napisał:

Cena sprzed 15 lat - dziś by wycenili taki sub na 2 x więcej. Ale... trzeba go rozpatrywać jako element całego zagadnienie, na który składa się aktywna zwrotnica do "zarządzania" jego dźwiękiem. Tak więc płaci się za EFEKT. Odpowiedniej klasy brzmienie. Tu najlepsze do osiągnięcia

Ale aktywna zwrotnica nie jest chyba częścią tego subwoofera, za który się płaci. Z innymi subwooferami równie dobrze można ją zastosować i osiągnąć super efekt, nie tylko z tym subwooferem. Cudów tam nie ma, taka konstrukcja 'force cancelling" nie jest niczym nowym. Sprawdziłem, tam siedzą 2 tanie drivery Eminence o wartości ok 1500zł sztuka w detalu. Takie bardziej pro audio niż typowo do kina. Zapewne ten WLM gra super, ale bądźmy poważni z tą ceną 🙂 Prosta konstrukcja suba pasywnego. DIY 8x taniej wyszłoby zrobić, skoro mówisz :że to ma kosztować 40k dziś 🙂

SVS SB16-Ultra kosztuje niecałe 15000 zł, choć pewnie można zejść z ceny przy zakupie. Ciekawe, ile jest wart sam przetwornik i jakie ma parametry.

36 minut temu, T napisał:

Pewnie ze mozna, wszystko mozna tak na prawde, tylko sie nie zdziw jak przyjdzie do placenia na koncu 🙂

Dlaczego miałbym być zdziwiony? Kwestie finansowe omawia się na początku.

Teraz, don111 napisał:

Sprawdziłem, tam siedzą 2 tanie drivery Eminence o wartości ok 1500zł sztuka w detalu.

xD 

2 minuty temu, Adi777 napisał:

SVS SB16-Ultra kosztuje niecałe 15000 zł, choć pewnie można zejść z ceny przy zakupie. Ciekawe, ile jest wart sam przetwornik i jakie ma parametry.

Już kiedyś pisałem - to Peerless, model jak niżej lub lekko zmodyfikowany

W dniu 27.12.2020 o 08:42, don111 napisał:

Jakby ktoś był ciekawy co za głośnik siedzi w SVS PB 16 Ultra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, don111 said:

Już kiedyś pisałem - to Peerless, model jak niżej lub lekko zmodyfikowany

Obydwa linki martwe

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Obydwa linki martwe

Ukryta Zawartość

2k to dosyć tanio, zwróćcie uwagę że efektywność jedynie 82dB, w związku z tym moc 3500W nie powinna być niczym szokującym. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111
11 minut temu, Adi777 napisał:

Dlaczego miałbym być zdziwiony? Kwestie finansowe omawia się na początku.

Dobra, to ja juz oficjalnie nic z tego nie rozumiem, w sensie co Ty chcesz zrobic i dla czego 🙂 Myslalem ze chcesz zrobic dobry bas na budzecie i zaoszczedzic robiac DIY, bo wspominales ze nie jestes hobbysta i nie robisz tego sam dla frajdy 🙂 A to co piszesz zaczyna brzmiec kosztownie, wiec juz nie kumam 🙂 No ale pewnie jakis sens to dla Ciebie ma 🙂

12 minutes ago, don111 said:

2k to dosyć tanio

To cena netto ☺

6 minut temu, T napisał:

A to co piszesz zaczyna brzmiec kosztownie, wiec juz nie kumam

Kosztownie, ale mniej kosztownie niż metkowce, a wątpię, że gorzej, słyszalnie gorzej. Zobacz sobie na przykład na subwoofery Harbottle. Mam na myśli wersję L1 18 cali. Jak zobaczysz cenę L3, to spadniesz z krzesła. Jak sprawdzisz, ile trzeba zapłacić za 24 cale L3 dostaniesz zawału 😄

11 minut temu, T napisał:

No ale pewnie jakis sens to dla Ciebie ma 🙂

Moim zdaniem ma. 

6 minutes ago, Adi777 said:

Zobacz sobie na przykład na subwoofery Harbottle. Mam na myśli wersję L1 18 cali. Jak zobaczysz cenę L3, to spadniesz z krzesła. Jak sprawdzisz, ile trzeba zapłacić za 24 cale L3 dostaniesz zawału 😄

Tylko czy aby faktycznie potrzebujesz az tyle do KD? Czy to nie będzie jak to mawiaja Amerykanie overkill? Czyli po polsku przerost formy 😉

33 minuty temu, don111 napisał:

Ale aktywna zwrotnica nie jest chyba częścią tego subwoofera, za który się płaci. Z innymi subwooferami równie dobrze można ją zastosować i osiągnąć super efekt, nie tylko z tym subwooferem.

To producencki komplet. Bez zwrotnicy czy ten subwoofer w innym zastosowaniu - nie ma sensu. Z wielu powodów.

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Czyli po polsku przerost formy 😉

Na pewno lepszy przerost formy, niż jej niedobór 😁

14 minut temu, Adi777 napisał:

Kosztownie, ale mniej kosztownie niż metkowce, a wątpię, że gorzej, słyszalnie gorzej. Zobacz sobie na przykład na subwoofery Harbottle. Mam na myśli wersję L1 18 cali. Jak zobaczysz cenę L3, to spadniesz z krzesła. Jak sprawdzisz, ile trzeba zapłacić za 24 cale L3 dostaniesz zawału 😄

18 cali, 24 cale ? Co Ty masz kino 300m2 ? 🙂 Obawiam sie ze mogl Ci sie zalaczyc typowy meski instynkt gadzeciarza, gdzie czytanie numerkow zaczyna sprawiac realna przyjemnosc a brak doswiadczenbia w temacie przekonuje ze to sluszna droga 🙂 Moim zdaniem to o czym myslisz to bezsens w 20-30m2, no ale to Ty masz byc zadowolony, bo to Twoja kasa 🙂 Tak wiec raz jeszcze, powodzenia z projektem 🙂

Edytowane przez T
  • Pokaż nowe odpowiedzi