Skocz do zawartości
IGNORED

Gęste pliki

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, soundchaser napisał:

Oczywiście mówimy tu o różnicach kosmetycznych, ale wyczuwalnych.

Ja takie różnice słyszę...nie wiem jak Wy.

Mam tak samo 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, Allmr napisał:

Jeszcze trochę doświadczenia i przestaniesz wszędzie polecać KEFy i chińskie wzmacniaczyki.

To właśnie wynika z doświadczenia 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

51 minut temu, Piopio napisał:

To właśnie wynika z doświadczenia 😉 

A raczej jego braku

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Allmr napisał:

Jeszcze trochę doświadczenia i przestaniesz wszędzie polecać KEFy i chińskie wzmacniaczyki.

Po ostatnim Audio Show kolega przekwalifikował się na kable zasilające.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Po ostatnim Audio Show kolega przekwalifikował się na kable zasilające.

Jak się dobrze urobi elektorat kablowy to może to być najbardziej dochodowy interes z całego działu audio. Trzeba tylko wyzwolić w elektoracie wiarę w akurat ten (dany) wyrób. Wiara czyni cuda 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, rafa napisał:

Mozesz sobie pomarzyc

Swoje marzenia staram się od razu wprowadzać w życie. Oczywiście nie zawsze się udaje, ale się staram 😉. Niestety niektórych marzeń nie da się wprowadzić w życie nigdy, ale cóż takie jest życie. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Swoje marzenia staram się od razu wprowadzać w życie. Oczywiście nie zawsze się udaje, ale się staram 😉. Niestety niektórych marzeń nie da się wprowadzić w życie nigdy, ale cóż takie jest życie. 

A jakie by było bez marzeń?

2 godziny temu, Adasza napisał:

Zapomniałeś dodać "izolatorem galwanicznym", który w rzeczywistości takowym nie jest 🙂 

Topping twierdzo co innego 😉 

4 godziny temu, Adasza napisał:

Zależy który, ten w Ameryce twierdzi, że nie jest.

Jeden twierdzi to, drugi twierdzi tamto, a @Piopiosłyszy, że dźwięk jest wyizolowany galwanicznie.

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

A jakie by było bez marzeń?

Nieciekawe, nudne itp.

12 godzin temu, Adasza napisał:

chodziło chyba, że flac 16/44.1 jest bezstratny do WAV/CD 16/44.1. W stosunku do 24/xxx już tak, bo z 16 już nie wrócisz powrotem na 24. 

To wyżej to prawda, ale jak to rozważyć w funkcji możliwości ludzkiego słuchu, nawet takiego najwybitniejszego to 16/44,1 jak i wszystkie wyższe są formatami bezstratnymi. W funkcji słuchu już nie do rozpoznania co potwierdził test Kolegów z forum z przetwornikiem RME. W końcu jest duża grupa wychwalające formaty analogowe które nie osiągają więcej bez wsparcia kompanderów niż 8-12 bit rozdzielczości pionowej. Z pasmem w tych źródłach też nie jest wspaniale bo zależy od wielu czynników.

5 godzin temu, Adasza napisał:

Zależy który, ten w Ameryce twierdzi, że nie jest.

I bardziej trzeba ufać opiniom i danym z USA. Kary zasądzane od firm które okłamują klientów są ogromne. Całkowite przeciwieństwo to nasza Europa gdzie ludziom można wcisnąć dosłownie wszystko. USA, afera z Volkswagenem, ostatnio żądanie milionowego  odszkodowania za to że w zajawce występowała aktorka którą w filmie wycięto.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

W funkcji słuchu już nie do rozpoznania co potwierdził test Kolegów z forum z przetwornikiem RME

Nic ten test kolegów nie potwierdził ani nie wniósł. Miałem rok Rme Adi 2FS i mi się podobał, ale tańszy od niego interfejs AD-DA Focusrite (w reszcie toru Usbridge signature Hypex Nc252 i Audium Comp 5.2) gra tak że kapcie spadają i nie dał najmniejszych szans Adiemu.

A możesz wierzyć lub nie wierzyć ale mój stosunek emocjonalny do niego był na starcie oziębły - brak pilota, brak DSP, zeby uruchomić optyka zamiast Usb trzeba się powysilać. 

Nie wyobrażam sobie mając teraz porównanie jak duże są w moim systemie między nimi różnice, żeby dac za kilkadziesiat tysięcy grał identycznie jak Rme...

Na dodatek wiele osób ma podobne odczucia jak moje... 

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Miałem rok Rme Adi 2FS

Rme Adi 2FS? 
Proszę podawać dokładne nazwy bo w przypadku RME może dojść do nieporozumień.
RME ADI-2 FS to zupełnie inne narzędzie niż RME ADI-2 DAC FS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rme-adi-2-dac-fs-with-remote.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

57 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie wyobrażam sobie mając teraz porównanie jak duże są w moim systemie między nimi różnice, żeby dac za kilkadziesiat tysięcy grał identycznie jak Rme...

RME nie mam i raczej nie będę miał bo mi potrzebne są trzy przetworniki dwukanałowe. Wiem tylko co może przetwornik o takich parametrach jak RME i potwierdzają te możliwości testy porównawcze robione przez osoby wiedzące jak zrobić taki test w zgodzie z techniką. Kolegom testującym RME wierzę bo z opisu wynikało że zrobili porównanie właśnie w zgodzie z zasadami obowiązującymi przy tego rodzaju eksperymentach. W testach porównawczych wyobraźni powinno się używać przed przystąpieniem do testu potem ona jest zbędna a nawet mocno przeszkadza 😉.

51 minut temu, yayacek napisał:

Masz rację - miałem Rme Adi-2 DAC FS w wersji 2 na AKM 4493 👍

32 minuty temu, Adasza napisał:
54 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zgadza się 

Ten?

Mam dokładnie Clarett 2 pre Usb - z wyglądu taki czerwony jak na foto. 

Są 3 wersje - pierwsza ma tylko interfejs Thunderbolt, druga (moja) ma USB i chip AKM. Trzecia aktualnie jest na Cirrus logic i ma dopisek +

Edytowane przez marcinmarcin

46 minut temu, yayacek napisał:

Rme Adi 2FS? 
Proszę podawać dokładne nazwy bo w przypadku RME może dojść do nieporozumień.

Ukryta Zawartość

rme-adi-2-dac-fs-with-remote.jpg

Faktycznie, możliwe że Koledzy piszą o zupełnie innym urządzeniu. Ja pisząc o RME zawsze mam na myśli to które było opisane i dyskutowane w wątku Hi-End. To był przetwornik odczytujący i rejestrujący RME-ADI-2 PRO, czyli taki z gniazdami XLR wejściowymi z tyłu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Lech36 napisał:

Wiem tylko co może przetwornik o takich parametrach jak RME i potwierdzają te możliwości testy porównawcze

Może dużo, ale jakość dźwięku jest zwyczajnie przyzwoita. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Ja pisząc o RME zawsze mam na myśli to które było opisane i dyskutowane w wątku Hi-End. To był przetwornik odczytujący i rejestrujący RME-ADI-2 PRO, czyli taki z gniazdami XLR wejściowymi z tyłu. 

Miałem wersję DAC czyli bez konwersji AD

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Miałem wersję DAC czyli bez konwersji AD

Nie powinna się różnić w odczycie od wersji PRO, chyba że ktoś gmerał w EQ i zapomniał go wyłączyć.

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Może dużo, ale jakość dźwięku jest zwyczajnie przyzwoita. 

Cóż więcej potrzeba do szczęścia? Jeszcze dobry audiofilski plik z muzyką, dobry aktywny ZG i pełnia szczęścia gwarantowana, chyba że ktoś ma nietypowy gust jeżeli chodzi o muzykę odtwarzaną w domu 😉.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Nie powinna się różnić w odczycie od wersji PRO, chyba że ktoś gmerał w EQ i zapomniał go wyłączyć

Gmeralem przynajmniej kilkadziesiąt różnych opcji filtrów, wielokrotnie go również resetowalem do wartości fabrycznych, więc wiem jak grał z DSP i bez. Był też na bieżąco aktualizowany i grał z 2 różnymi zasilaczami do porównania - firmowym i liniowym 😉

A z źródeł grał z maliną, PC, Chromecast Audio i TV 

6 minut temu, Lech36 napisał:

Cóż więcej potrzeba do szczęścia? Jeszcze dobry audiofilski plik z muzyką, dobry aktywny ZG i pełnia szczęścia gwarantowana, chyba że ktoś ma nietypowy gust jeżeli chodzi o muzykę odtwarzaną w domu 😉.

Mi właśnie brakowało takiego dźwięku jak z Clarett - ta zabawka przebiła wszystkie moje oczekiwania co do jakości dźwięku. Działa jako Dac i pre do Hypexa i robi to w taki sposób że od 2 miesięcy nie mogę się doczekać momentu kiedy wreszcie muzykę puszczę 😉

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Gmeralem przynajmniej kilkadziesiąt różnych opcji filtrów, wielokrotnie go również resetowalem do wartości fabrycznych, więc wiem jak grał z DSP i bez. Był też na bieżąco aktualizowany i grał z 2 różnymi zasilaczami do porównania - firmowym i liniowym 😉

A z źródeł grał z maliną, PC, Chromecast Audio i TV 

Mój wniosek to taki że Tobie ten przetwornik nie odpowiada, musisz używać innych modeli z innych firm. To taki mój wniosek podsumowywujący 😉. Pewnie masz rację, to dosyć drogi przetwornik i używanie go tylko do odczytu to przerost formy nad treścią. Dedykowany pewnie będzie dla osób często digitalizujących materiał zgromadzony na nośnikach analogowych. W najnowszej wersji ma chyba nawet wejście przystosowane do bezpośredniej obsługi gramofonów analogowych. 

17 minut temu, Lech36 napisał:

Mój wniosek to taki że Tobie ten przetwornik nie odpowiada

Dokładnie tak 🙂 Wesołych Świąt! 

26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dokładnie tak 🙂 Wesołych Świąt! 

Dzięki, wzajemnie 🙂.

20 godzin temu, Lech36 napisał:

Pewnie masz rację, to dosyć drogi przetwornik i używanie go tylko do odczytu to przerost formy nad treścią.

Proszę, wymień inny(aktualnie dostępny), znany Ci przetwornik - tańszy i zbliżony formą do treści.

To będzie taki prezencik świąteczny dla mnie i paru innych Kolegów.

PS. Jestem pod wrażeniem Twojego spokoju i kompetencji w tym temacie , gdzie Koledzy -zapaleńcy potrafią wzburzyć krew.

Miałem to pisać na priv.  Ale Ty, @przemak, @msankowski, @yayacek w sposób budzący podziw przekazujecie wiedzę w tym zwariowanym, naszym hobby .

Życzę zdrowia i wytrwałości.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Pokaż nowe odpowiedzi