Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Seyv napisał:

Wysoka cena jest uzasadniona tylko tym, że są ludzie których stać na takie rzeczy i dzięki ich zakupowi będą czuli się wyjątkowi. Zauważ, że te same firmy mają sprzęt za setki tysięcy i jednocześnie modele niższe dziesięciokrotnie tańsze. Najwyższe modele hiendowe to modele luksusowe i ich sprzedaż podlega tym samym zasadom, uzasadnienie techniczno brzmieniowe jest tylko dla picu.  Odnośnie kosztów dystrybucji to oczywiście bywają nie małe i zaryzykuję stwierdzenie, że mogą być nawet większe od kosztów produkcji. Utrzymanie stolarni z lakiernią w Koziej Wólce pod wschodnią granicą będą niższe niż salonu audio w Warszawie.

To moze inaczej. Po jednej stronie masz kawalek kabla z jakiejs mikromanufaktury za 20 tysiecy zl, a po drugiej kolumny wielodrozne za 20 tysiecy. Zastanow sie teraz jaki jest wklad technologiczny, pracy, czesci, wiedzy i tak dalej w oba produkty? Czasami mam wrazenie, ze w tej branzy to tylko chodzi o to, kto kogo wiecej wydyma na kase, a klient jeszcze mlaska z zadowolenia, bo im wiecej wyda, tym lepiej sie poczuje.

• Moderatorzy
33 minuty temu, meloV8 napisał:

Zastanow sie teraz jaki jest wklad technologiczny, pracy, czesci, wiedzy i tak dalej w oba produkty?

Nie muszę się zbytnio zastanawiać - robię i jedno i drugie więc wiem ile pracy i nakładu trzeba włożyć w obie rzeczy. Trzeba jasno podkreślić, że kabel za 20 tysięcy nie jest przeznaczony dla osoby, która wydaje taka sama kwotę na kolumny.

33 minuty temu, meloV8 napisał:

klient jeszcze mlaska z zadowolenia, bo im wiecej wyda, tym lepiej sie poczuje.

Są ludzie dla których wydanie kilkunastu tysięcy to nie jest duży wydatek nad którym trzeba długo się zastanawiać. Więc jeśli dzięki temu lepiej się czują chętnie pieniądze wydają. Gorzej jeśli później przychodzi rozczarowanie.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Nie no, jasne. Jaki audiofil do swojego systemu za 100 tysiecy kupi kabel za 100zl. Przeciez to mezalians. Trzeba windowac ceny, aby kabel byl cena dopasowana do wartosci systemu. W takich biznesach to Wilk wydaje sie zwykla, szara myszka 🙂

W dniu 24.12.2022 o 00:46, hatori77 napisał:

Ale pierdolenie ...to wszystko .

A gdzie tu sama muzyka ...przyjemność jej słuchania.

Po co szambo i frustracje ...cza samemu coś zaprojektować i światu pokazać na co "mnie stać i jaki wiracha jestem"

Sprzętu przewaliłem przez całe obecne życie od...uja.

Były samoróby, były altusy, były Sonusy , Herbatniki, Tannoye ...Pylony tanie , drogie...i w cholere innych. Teraz Audio Nociaki ,Focale...i co ?..ano gówno ...słucham na słuchawkach i szczęśliwy jestem.

Nie macie innych problemów ...naprawdę?

Wesołych Świąt ..Dziki jedne 💪😁

Panowie jedyna sensowna wypowiedź w tym wątku to ta powyżej kolegi @hatori77. Reszta to dla mnie "bełkot" sfrustrowanych wielbicieli awantur i rozlewania szamba - czytaj trollowania bez merytorycznych argumentów. Wielu z wypowiadających się woli wzajemne obrzucanie się błotem i przepychanki postowe na tematy całkowicie odbiegające od istoty całej zabawy z audio, DIY i rynkiem rodzimych manufaktur audio. I szczerze napiszę, że czytając to wszystko tutaj dowiedziałem się o wielu z was więcej niż o niejednym człowieku którego znam osobiście od lat. Taki jad i gnojówka jaka wydobywa się spod waszych palców jak również cyniczne, nonszalanckie i gburowate wypowiedzi świadczą tylko o was samych.

A ja tak zapytam z ciekawości. Ilu z was lub Was tutaj wypowiadających się widziało na żywo produkty firmy Wilk Audio Project? Kto miał okazję oglądnąć je z bliska i ocenić jakość wykonanych prac, pomacać, dotknąć - porównać z innymi znanymi konstrukcjami oferowanymi w salonach audio lub produktami mniejszych manufaktur? I wreszcie ilu z was lub Was miało okazję zobaczyć i posłuchać kolumn (tych dla RS) objechanych przez autora wątku, który na siłę próbuje udowodnić wam i Wam, że to fuszerka i w ogóle nie ma prawa grać bo jakieś wykresiki mu się nie zgadzają. Kolego @#Szakovsky nie wiem jaki masz interes w tym całym zamieszaniu, ale dla mnie to twoje wywlekanie jakichś zdjęć z internetu i pisanie o jakości wykonania lub przedstawianie fotek zwrotnic z zupełnie innych kolumn to jakaś totalna ignorancja i kpina. Co chciałeś udowodnić tym postem(?), że lepiej ogarniasz programy komputerowe do projektowania zwrotnic i dysponujesz lepszym softem na swoim sprzęcie niż zmieszany tutaj z błotem Wilk? A pokaż sam co potrafisz stworzyć, jaką masz wiedzę projektową, stolarską, dźwiękową, a wreszcie jakie zdolności manualne w w/w dziedzinach. Rzucanie bluzgami i maniera wszech-specjalisty i zarozumialca - tak określiłbym osobiście te wypociny.

Kieruję również te same pytania do was koledzy forumowicze w sprawie "wzmacniacza marzeń" RS. Kto z was widział go na żywo?... Ba kto z was miał okazję go posłuchać z jakimiś kolumnami. Nie wspomnę tutaj o secie z kolumnami zrobionymi przez P. Wilka. Kto z was wreszcie miał okazję porównania tego wzmacniacza do oryginału Sansui AU-70 lub innych lampowców o podobnej charakterystyce jak choćby Pioneer SM-83 lub inny dowolny - tak aby konstruktywnie i SUBIEKTYWNIE wedle własnego gustu ocenić i napisać jakąś amatorską ale sensowną recenzję?

Pomijam tutaj wypowiedzi odnośnie cen bo to kwestia indywidualna. Jednego stać, innego nie, więc jeden napisze że to wariactwo, a ktoś inny, że to ma tyle kosztować. Dla mnie ceny sprzętu audio z jakichkolwiek manufaktur to kwestia całkowicie osobna i mocno subiektywna i nie powinna być podejmowana w porównaniu do sprzętów z rynku komercyjnego które mają swoją historię sprzedażową na rynku pierwotnym lub wtórnym. Można by się pokusić o porównanie prac i kosztów produktów manufaktury A i B ale to też będą czysto subiektywne i indywidualne wypowiedzi .

Żal mi was wszystkich bo kiedy czyta się takie "pierdy" jak w tym wątku to kończy się pasja a zaczyna choroba psychiczna. I może zobrazuje to poniższy cytat z tekstu piosenki Organek: "Pogo":

Cyt.

"Polski taniec narodowy – porozbijać sobie głowy
Polski taniec narodowy – pawie pióra i maniura
Miałeś chamie złoty róg, ostał ci się in twój ukochany dimon
Ojczyzny wróg"

Ps. kilkukrotnie użyty prze ze mnie zaimek "was" został napisany z małej litery nie bez powodu.

Mimo wszystko życzę Wam i wam Wesołych Świąt.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, meloV8 napisał:

To ja zapytam z ciekawości. Ile zaprojektowałeś w życiu kolumn głośnikowych? Tak szczerze? Na podstawie symulacji, pomiarów, obliczen itp.

W tym temacie padly konkretne zarzuty po katem Wilka, poniewaz osoby posiadające wiedzę, jak się projektuje kolumny głośnikowe, wskazały błędy, które zostały popełnione w danej konstrukcji.

Wilk nie potrafił się do tego w żaden, merytoryczny sposób odnieść, spychając wszelką konstruktywną krytykę, nazywając ją hejtem, co wtórował mu RS.

Czytając komentarze i te wszystkie ochy i achy w obronie Wilka, mam nieodparte wrażenie, że ich autorzy nie mają zielonego pojęcia o budowaniu zestawów głośnikowych, ale za to mają niespożyte siły na obrzucanie błotem i obelgami każdego, kto nie stoi w kościele Wilka na baczność i ma jeszcze czelność zgłosić pewne wątpliwości tym całym bajzlu.

Mój drogi kolego, powinieneś raczej podziękować tym, którzy wyciągają takie buble i piętnują zachowanie autora, bo dzięki nim ktoś nie wyda swoich ciężko zarobionych pieniędzy na gniota, zrobionego po łepkach, na łapu capu.

A ja jestem wstępnie umówiony na odsłuch "Wzmacniacza marzeń" . Duże prawdopodobieństwo że zagra dobrze . Duże prawdopodobieństwo zakupu.

Poza tym przygotowuję się do wykonania klona kolumn ProAc D80 u WAP z małą zmianą głośników. Zamiast Visatona mają wylądować ATC SM75-150.

Jest to jedyna firma w Polsce do której bym się zwrócił z takim projektem.

16 minut temu, meloV8 napisał:

To ja zapytam z ciekawości. Ile zaprojektowałeś w życiu kolumn głośnikowych? Tak szczerze? Na podstawie symulacji, pomiarów, obliczen 

Ta umiejętność niestety nie daje pewności produkowania dobrego sprzętu.

22 minuty temu, Mariusz Marciniak napisał:

Panowie jedyna sensowna wypowiedź w tym wątku to ta powyżej kolegi @hatori77. Reszta to dla mnie "bełkot" sfrustrowanych wielbicieli awantur i rozlewania szamba - czytaj trollowania bez merytorycznych argumentów. Wielu z wypowiadających się woli wzajemne obrzucanie się błotem i przepychanki postowe na tematy całkowicie odbiegające od istoty całej zabawy z audio, DIY i rynkiem rodzimych manufaktur audio. I szczerze napiszę, że czytając to wszystko tutaj dowiedziałem się o wielu z was więcej niż o niejednym człowieku którego znam osobiście od lat. Taki jad i gnojówka jaka wydobywa się spod waszych palców jak również cyniczne, nonszalanckie i gburowate wypowiedzi świadczą tylko o was samych.

A ja tak zapytam z ciekawości. Ilu z was lub Was tutaj wypowiadających się widziało na żywo produkty firmy Wilk Audio Project? Kto miał okazję oglądnąć je z bliska i ocenić jakość wykonanych prac, pomacać, dotknąć - porównać z innymi znanymi konstrukcjami oferowanymi w salonach audio lub produktami mniejszych manufaktur? I wreszcie ilu z was lub Was miało okazję zobaczyć i posłuchać kolumn (tych dla RS) objechanych przez autora wątku, który na siłę próbuje udowodnić wam i Wam, że to fuszerka i w ogóle nie ma prawa grać bo jakieś wykresiki mu się nie zgadzają. Kolego @#Szakovsky nie wiem jaki masz interes w tym całym zamieszaniu, ale dla mnie to twoje wywlekanie jakichś zdjęć z internetu i pisanie o jakości wykonania lub przedstawianie fotek zwrotnic z zupełnie innych kolumn to jakaś totalna ignorancja i kpina. Co chciałeś udowodnić tym postem(?), że lepiej ogarniasz programy komputerowe do projektowania zwrotnic i dysponujesz lepszym softem na swoim sprzęcie niż zmieszany tutaj z błotem Wilk? A pokaż sam co potrafisz stworzyć, jaką masz wiedzę projektową, stolarską, dźwiękową, a wreszcie jakie zdolności manualne w w/w dziedzinach. Rzucanie bluzgami i maniera wszech-specjalisty i zarozumialca - tak określiłbym osobiście te wypociny.

Kieruję również te same pytania do was koledzy forumowicze w sprawie "wzmacniacza marzeń" RS. Kto z was widział go na żywo?... Ba kto z was miał okazję go posłuchać z jakimiś kolumnami. Nie wspomnę tutaj o secie z kolumnami zrobionymi przez P. Wilka. Kto z was wreszcie miał okazję porównania tego wzmacniacza do oryginału Sansui AU-70 lub innych lampowców o podobnej charakterystyce jak choćby Pioneer SM-83 lub inny dowolny - tak aby konstruktywnie i SUBIEKTYWNIE wedle własnego gustu ocenić i napisać jakąś amatorską ale sensowną recenzję?

Pomijam tutaj wypowiedzi odnośnie cen bo to kwestia indywidualna. Jednego stać, innego nie, więc jeden napisze że to wariactwo, a ktoś inny, że to ma tyle kosztować. Dla mnie ceny sprzętu audio z jakichkolwiek manufaktur to kwestia całkowicie osobna i mocno subiektywna i nie powinna być podejmowana w porównaniu do sprzętów z rynku komercyjnego które mają swoją historię sprzedażową na rynku pierwotnym lub wtórnym. Można by się pokusić o porównanie prac i kosztów produktów manufaktury A i B ale to też będą czysto subiektywne i indywidualne wypowiedzi .

Żal mi was wszystkich bo kiedy czyta się takie "pierdy" jak w tym wątku to kończy się pasja a zaczyna choroba psychiczna. I może zobrazuje to poniższy cytat z tekstu piosenki Organek: "Pogo":

Cyt.

"Polski taniec narodowy – porozbijać sobie głowy
Polski taniec narodowy – pawie pióra i maniura
Miałeś chamie złoty róg, ostał ci się in twój ukochany dimon
Ojczyzny wróg"

Ps. kilkukrotnie użyty prze ze mnie zaimek "was" został napisany z małej litery nie bez powodu.

Mimo wszystko życzę Wam i wam Wesołych Świąt.

Ale bzdury. 

Raz, nie mam żadnego interesu w tym. To ludzka empatia i pogarda dla tych którzy wykorzystują innych. Sam nic nie sprzedaję (nie licząc dokanałówek Buds2 które dostałem do telefonu, zainteresowani priv, hehe). 

Dwa, gdybyś zobaczył film na którym burgery w McDonald robią burgery z psów i nienarodzonych dzieci, do tego właściciel maka, by to potwierdził, to wciąż byś mówił "nooo, jak wam smakuje to gdzie problem, ja z resztą nie wierzę a wy wydaliście osąd, ciekawe ilu z was próbowało burgerów z psów i nienarodzonych dzieci, że możecie porównać do tych z maka". 
Bo na dokładnie to samo wychodzi. 

Wilk sam się przyznał, że robi szajs wciskając niezaznajomionym w temacie, że tak ma być. 
Samochodów, samolotów, statków kosmicznych, czy nawet głupich śrubek nie robi się na oko. Wszystko jest kwestią techniczną, wymagającą pewnych obliczeń, symulacji. Wilk robi rzut kością, albo wyjdzie albo nie wyjdzie. 
I żeruje na tych, którzy mieli straszny szajs, a później proponuje modyfikację w cenie połowy kolumn, gdzie np. z budowy kolumn za 5000zł, to jakieś 1000zł to realny koszt wykonania. No nie dziwne, że gra lepiej od kolumny robionej za totalne minimum. A to, że jakby sprzedali te kolumny za nawet 3-4k, dołożyli by 1-2k to ze spokojem by kupili KEFy LS50 Meta, które rozłożą każdy możliwy wytwór Wilka... Bo są zajebiście zaprojektowane i przemyślane. 
Ale to wciąż absurdalna wycena, bo jest OGROM ludzi którzy to zrobią nieporównywalnie lepiej... W sumie każdy kto siedzi w tym dłużej niż miesiąc zrobi lepiej, bo nie będzie popełniać tak karkołomnych błędów.  

Jakbym sprzedawał kolumny, czyli jakbym miał coś aktualnie do pokazania, to byś napisał, że jestem zawistną branżą próbującą zniszczyć dobre imię wspaniałego konstruktora xD 

Ja po prostu gardzę fuszerką, a tym bardziej gardzę fuszerką za duże pieniądze, pakowaną w umysły osób nieobytych w temacie, a to jest tak zwana "empatia". 
Dodatkowo to po prostu niszczy rynek. 

Skoro takie badziewie sprzedaje Wilk, to oznacza, że każdy może zejść z poziomu i robić coraz gorzej. 
Zgadzając się na coś takiego, sam niszczysz swoje własne hobby. Dymasz samego siebie na pieniądze. 
W dodatku niszczone jest dobre imię całej Polskiej branży. 

Wilk to ta sama demagogia co 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Tylko w 2022 roku. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 minut temu, Riczi75 napisał:

Poza tym przygotowuję się do wykonania klona kolumn ProAc D80 u WAP z małą zmianą głośników. Zamiast Visatona mają wylądować ATC SM75-150.

Ta sa bardzo duze kolumny, ktore wymagaja skomplikowanych metod pomiarowych jak i odpowiedniego sprzetu. Ani jednym, ani drugim Wilk nie dysponuje, bo juz by sie dawno tym pochwalil. Takiego projektu nie da sie pomierzyc w jego kanciapie i przy wykorzystaniu umika usb. ATC to bardzo dobry i drogi przetwornik, ktory potrafi duzo o ile konstruktor mu na to pozwoli.

9 minut temu, Riczi75 napisał:

Jest to jedyna firma w Polsce do której bym się zwrócił z takim projektem.

Napisz, ze to zart.

9 minut temu, Riczi75 napisał:

Ta umiejętność niestety nie daje pewności produkowania dobrego sprzętu.

A umiejetnosc olewania pomiarow i grabowania charakterystyk z zupelnie innych projektow daje pewnosc produkowania dobrego sprzetu?

Zapowiada Ci sie wyrzucenie sporej kasy w bloto. To juz chyba lepiej ja wydac na kolumny uzywane, znanej marki.

8 godzin temu, Seyv napisał:

Problem w tym, że ludzie myślą, że RS wybrał tego a nie innego wykonawcę że względu na wysoką jakość i genialność projektów.

RS wybrał raczej ze względu na to, że Wilk audio też ma kanał na YT i sporo filmów i wyświetleń. Dla mnie kierunek był logiczny. Ja w sumie nie znalazłem na YT nikogo kto by się w tej branży lansował w podobny sposób. 

5 minut temu, Riczi75 napisał:

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Bo "projektując je" nie ma punktu odniesienia? 
Jeżeli bazujesz na bezużytecznym pomiarze, to twoja baza jest bezużyteczna. 
Logiczne. 

Więc kwestia farta, jak bardzo pomiar producenta rozjeżdża się z tym co wilk ma w kolumnie. 

To jakbyś projektował drogi pod ciężarówki Nikola Motors 5 lat do przodu... 
A w międzyczasie się okazało, że Nikola Motors to był fraud a ciężarówki nie istnieją, a tak wgl, to w sumie nie wiadomo jakie były wymagania, bo produkt nigdy nie istniał więc robiłeś na pałe, tak jak ci się zdaje. 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Jeżeli bazujesz na bezużytecznym pomiarze, to twoja baza jest bezużyteczna. 

i to jest clou w wypadku Wilka

niezrozumienie faktu , że tylko opomiarowanie głośnika w gotowej obudowie prowadzi do zaprojektowania poprawnej konstrukcji

dopóki ktoś nie zwróci mu na to uwagi dostatecznie mocno i dobitnie facet nigdy nie nauczy się projektować kolumn

48 minut temu, Riczi75 napisał:

To nie będzie żaden klon lecz Frankenstein.

BTW. Jesteś jakieś 20 lat do tyłu. Wtedy klonowanie ProAc'a było w modzie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Z tego wątku morał jest niestety taki, że Wilk-Audio nie straci na tym biznesie a jeżeli już to nieznacznie.

Prawdopodobny scenariusz jest taki, że nagra odcinek, w którym odniesie się do zarzutów w jakich wykrętny sposób, opowie o tym jak konkurencja próbuje go oczernić i zszargać jego 25 letnie doświadczenie, nadal będzie cenzurował komentarze a wierni widzowie będą uważali, że to zwykła zazdrość tych  którzy chcieliby być jak Wilk-Audio kibicując by robił swoje i nie przejmował się hejtem. 

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, rochu napisał:

To nie będzie żaden klon lecz Frankenstein.

BTW. Jesteś jakieś 20 lat do tyłu. Wtedy klonowanie ProAc'a było w modzie.

Rochu, kto z czym jest do tyłu i ile lat to raczej nie twoja sprawa.

Miałem ostatnio okazję posłuchać takich Frankensteinów i jak do tej pory nic nie grało jak one. 

59 minut temu, meloV8 napisał:

Zapowiada Ci sie wyrzucenie sporej kasy w bloto. To juz chyba lepiej ja wydac na kolumny uzywane, znanej marki.

Mam na stanie siedem zestawów kolumn bardziej i mniej znanych marek. Wzmacniaczy , przedwzmacniaczy i cdeków i przetworników około 20 szt.

Jak wydaję swoje pieniądze to muszę być pewien że tego chcę.

Wzmak od RS chce posłuchać i ewentualnie przytulić . A klony D80 będę robić na pewno, a WAP to jedyna obecnie firma której bym to zlecił i to przede wszystkim dlatego że mają odpowiednie podejście marketingowe . Długie terminy oczekiwania to znak że wielu ludzi chce im zaufać . WAP ma co robić i ocenami "fachowców projektowych" z tego forum nie muszą się przejmować.

Bywam na audio show różnej maści i nauczyło mnie to jednego . Nie wszystko złoto co się świeci.

51 minut temu, #Szakovsky napisał:

Bo "projektując je" nie ma punktu odniesienia? 

Co zaprojektowałeś ?

45 minut temu, slawek.xm napisał:

niezrozumienie faktu , że tylko opomiarowanie głośnika w gotowej obudowie prowadzi do zaprojektowania poprawnej konstrukcji

Jesteś pewien że tego nie robi ?

Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Jakbym sprzedawał kolumny, czyli jakbym miał coś aktualnie do pokazania, to byś napisał, że jestem zawistną branżą próbującą zniszczyć dobre imię wspaniałego konstruktora xD 

A może dlatego jesteś zawistny , bo nie masz nic do pokazania . 

Teraz zadaj sobie pytanie. Komu zawierzyć ?

Tobie czy WAP

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, Riczi75 napisał:

Jesteś pewien że tego nie robi ?

jak dotąd nie znalazłem żadnego dowodu , że ...to robi 🙂

28 minut temu, Riczi75 napisał:

Tobie czy WAP

warto rozsądnie i merytorycznie podchodzić to tematu

a najlepiej samemu poszerzać wiedzę by choć wiedzieć o co konstruktora pytać i rozumieć o czym mówi

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Ale przerabia ''fabryczne''  kolumny  więc coś musi zmierzyć ? ,no bo jak 

Gość

(Konto usunięte)

Ale z całą pewnościà stwierdzasz że tego nie robi ... .

Chyba ta dyskusja nie ma sensu .

Mam wrażenie że to wątek niedocenionych zgorzkniałych konstruktorów którzy mają problem się przebić.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, jarekb napisał:

Ale przerabia ''fabryczne''  kolumny  więc coś musi zmierzyć ? ,no bo jak 

nam przykłady na forum ludzi którzy nie mają pojęcia a również kolumny fabryczne przerabiają i są przeszczęśliwi np lete

Gość

(Konto usunięte)

nam przykłady na forum ludzi którzy nie mają pojęcia a również kolumny fabryczne przerabiają i są przeszczęśliwi np lete

Jeżeli ma słuch . Jeżeli gra to lepiej , inaczej to dlaczego go ganić . Bo mu się udało ?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Riczi75 napisał:

Mam wrażenie że to wątek niedocenionych zgorzkniałych konstruktorów którzy mają problem się przebić.

osobiscie mam to gdzieś co o mnie myslisz

ale moja opinia o kolumnach Wilka nie jest jedyną negatywną  poza tym jest merytorycznie technicznie uargumentowana

komus może się podobać dźwięk ale z technicznego punktu widzenia kolumny są źle projektowane i na pewno potencjał zastosowanych głośników nie jest wykorzystany 

2 minuty temu, Riczi75 napisał:

Jeżeli ma słuch . Jeżeli gra to lepiej , inaczej to dlaczego go ganić . Bo mu się udało ?

psucie kolumn moze dawać radochę i jeśli jemu albo tobie to odpowiada to se tak "modyfikujcie"

ale nie oczekujcie zachwytów na forum

36 minut temu, Riczi75 napisał:

A klony D80 będę robić na pewno, a WAP to jedyna obecnie firma której bym to zlecił i to przede wszystkim dlatego że mają odpowiednie podejście marketingowe . Długie terminy oczekiwania to znak że wielu ludzi chce im zaufać . WAP ma co robić i ocenami "fachowców projektowych" z tego forum nie muszą się przejmować.

Serio to jest powod?

3 minuty temu, Riczi75 napisał:

Masakra, nie wierze, ze mozna wydac takie poeniadze na sprzet robiony na sluch. On ma naprawde genialny marketing. Musi mistrzowsko nawijac makaron na uszy. 

podziwiam odwage, rozumiem ze to juz sprzet na lata, bo kto mialby to odkupic.

dla mnie to brzmi jak sekta.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, meloV8 napisał:

sa bardzo duze kolumny, ktore wymagaja skomplikowanych metod pomiarowych jak i odpowiedniego sprzetu. Ani jednym, ani drugim Wilk nie dysponuje, bo juz by sie dawno tym pochwalil. Takiego projektu nie da sie pomierzyc w jego kanciapie i przy wykorzystaniu umika usb. ATC to bardzo dobry i drogi przetwornik, ktory potrafi duzo o ile konstruktor mu na to pozwoli.

Być może uda się załatwić dokumentację tych klonów. 

Kolumny były robione w kooperacji norwesko-angielskiej i grały znakomicie.

6 minut temu, slawek.xm napisał:

ale moja opinia o kolumnach Wilka nie jest jedyną negatywną  poza tym jest merytorycznie technicznie uargumentowana

Piszesz o merytoryce w przypadku gdy rzarzucasz komuś że nie robi pomiarów ale nie jesteś w stanie tego udowodnić ?

Słabiutkie to 

4 minuty temu, LOBO_M napisał:

dla mnie to brzmi jak sekta.

Dla mnie też, lecz w przeciwnym kierunku

5 minut temu, LOBO_M napisał:

Masakra, nie wierze, ze mozna wydac takie poeniadze na sprzet robiony na sluch. On ma naprawde genialny marketing. Musi mistrzowsko nawijac makaron na uszy. 

Przeczytałeś w ogóle to do czego się odniosłeś ?

2 minuty temu, Riczi75 napisał:

Być może uda się załatwić dokumentację tych klonów. 

Skoro beda zmieniane glosniki sredniotonowe na ATC, to dokumentacja na niewiele sie przyda. Trzeba opomiarowac cale kolumny na nowo i projektowac zwrotnice od zera.

Kluczowa rzecza bedzie dobranie wlasciwiego glosnika wysokotonowego no ale Wilk to specjalista i dla niego to robota na jeden dzien, w calosci na sluch.

7 minut temu, Riczi75 napisał:

Przeczytałeś w ogóle to do czego się odniosłeś ?

Oczywiscie ze tak. Napisales ze glownym powodem dla ktorego wybrales WAP jest ich podejscie marketingowe. Czy nie tak napisales w poscie 136?

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Riczi75 napisał:

Piszesz o merytoryce w przypadku gdy rzarzucasz komuś że nie robi pomiarów ale nie jesteś w stanie tego udowodnić ?

Słabiutkie to 

w filmikach a nawet w tym wątku są dowody na to , że Wilk robi zwrotki na charkach fabrycznych z komór bezechowych a nie na charakterystykach pomierzonych głośników w kolumnie

ani faza ani impedancja ani przebieg spl w funkcji częstotliwości ani baffle step nie pasują do konkretnej aplikacji pokazywanych frontów

jeśli jeszcze masz wątpliwości to proponuję samemu poszerzyć wiedzę by zrozumieć o czym piszę

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Skoro beda zmieniane glosniki sredniotonowe na ATC, to dokumentacja na niewiele sie przyda. Trzeba opomiarowac cale kolumny na nowo i projektowac zwrotnice od zera.

Kluczowa rzecza bedzie dobranie wlasciwiego glosnika wysokotonowego no ale Wilk to specjalista i dla niego to robota na jeden dzien, w calosci na sluch.

Będzie punkt odniesienia.

Ile to zajmie Wilkowi ? Ja nie wiem i Ty również nie wiesz ale jako kolejna osoba wypowiadasz sie z przekonaniem o jego nieprofesjonalnym podejściu . 

5 minut temu, Riczi75 napisał:

Ile to zajmie Wilkowi ? Ja nie wiem i Ty również nie wiesz ale jako kolejna osoba wypowiadasz sie z przekonaniem o jego nieprofesjonalnym podejściu . 

Wypowiadam sie, bo Wilk sam daje do tego swietne materialy na dowod swojego druciarstwa.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Riczi75 napisał:

bzdura kompletna

projektujesz zupełnie inne kolumny z innymi podziałami filtracją z zupełnie innym układem głośników

powierz to komuś kto się na tym zna

Piotr Machnik

Adam Zapotoczny

Witek Albecki

czy piszący w tym wątku meloV8

zapytaj o ceny terminy

a dopiero na końcu wybierz najlepszą ofertę

Wilk nie jest firmą której warto powierzyć głośniki kupione za własne pieniądze

to bardzo obiektywna rada tym bardziej gdy bierze się na warsztat dość trudne w aplikacji głośniki ATC

• Pokaż nowe odpowiedzi