Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, slawek.xm napisał:

kanal na YT trzeba jednak zalożyć 🙂

Tak szczerze, to nie chcialoby mi sie siedziec i tracic czasu na edycje, sklejanie, rendering i tak dalej. To juz nie te czasy YT, ze sie komorki nagralo jakies gadanie na setke i siemano.

Myślę w sumie, że dobrym pomysłem byłoby założenie kanału na którym można byłoby pokazywać jak to się robi. 

Bo takiego kanału w PL nie ma, a wertowanie forum przez pół roku nie zachęca.

Może wilk by się czegoś nauczył... 

W razie czego, mogę to przygotować. 

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Myślę w sumie, że dobrym pomysłem byłoby założenie kanału na którym można byłoby pokazywać jak to się robi. 

Dobry pomysł

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kanał by się przydał, prowadzony przez kogoś ogarniętego a kilku takich z tego wątku jest. 

Trzeba mieć jednak na to sporo czasu. YT ( nie sam w sobie a youtuberzy) wyznaczył już pewien standard w montażu takich filmów a to jest czasochłonne. 

Edytowane przez robert19091990
4 godziny temu, Riczi75 napisał:

Ale on ma się na razie dobrze .

na razie - ale nie wykluczone jest , że ktoś po przeczytaniu tego wątku , jednak poprosi wilka o pomiary lub zleci je innej firmie , założy mu sprawę o oszustwo , bo przy tych kwotach usługi i lichwiarskich kosztach elementów nie trzeba super prawnika by to udowodnić.

8 minut temu, #Szakovsky napisał:

a niech się uczy , jak chce zarabiać - trzeba się rozwijać , są książki niech czyta.

Edytowane przez bolo_senor
Godzinę temu, piotr6 napisał:

Panowie, dla mnie to jest żenujące, że nie slyszawszy kolumn je krytykujecie. To jest niezle kuriozum

serio , znowu ?

Nie , nie jest to kuriozum , bo pieniądze nie są małe , a niedociągnięcia konstrukcyjne są widoczne .

Czy jakby było ferrari z kartonu też byś je kupił za normalną cenę by dać mu szanse ?

5 minut temu, #Szakovsky napisał:

Na częściach z tipo.

A to nie jest przypadkiem tak, że nie ważne co było robione, ważne że było robione cokolwiek? 🤔🤔

32 minuty temu, piotr6 napisał:

No właśnie, samochód to wilk by mógł sobie kupić lepszy

Riczi75-nie da rady-to już nie czas,aby się wykręcać
Trzeba w końcu coś zamówić...
Warto,aby piotr6 się dołączył-aby w końcu mieć szansę oceny i nas wyprostować-bo być może wszyscy się czepiamy i mylimy (?)

W ten sposób:

• Wilk będzie miał nowe auto
  • Piotr6 możliwość bezpośredniej oceny przedmiotu rozmowy/wątku oraz nowe kolumny
  • Riczi75 mógłby udowodnić swoją rację i miałby nowe kolumny
  • A my moglibyśmy w końcu przenieść wątek do archiwum i zająć się prawdziwymi sprawami
Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, #Szakovsky napisał:

Na częściach z tipo.

Btw, jak ktoś jest zainteresowany jutubkiem, to proszę priv. 

Zawsze się przyda jak najwięcej poglądów, pomiarów i wiedzy, w szczególności tej ostatniej. Nikt nie jest opus magnum i tym więcej osób byłoby w projekcie, tym szerszy zakres wiedzy. 

Po nowym roku coś się fajnego wymyśli. 

jak poważnie myslisz o kanale to mozesz pogadac z @S0nic

trzydziestoletni chłopak żądny wiedzy i pelen pasji

oraz robi wg mnie bardzo udane filmy .... nie wiem czy bedzie chciał wejśc do takiego projektu ale może warto spytać

jego kanał 

Edytowane przez slawek.xm

mam wrażenia ,że taka współpraca Sveda-Lampizator to trochę inny level niż RS-WAP

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

mam wrażenia ,że taka współpraca Sveda-Lampizator to trochę inny level niż RS-WAP

to nie o to chodzi

chcac przedstawic metody pomiarowe ich wyniki a przede wszystkim mozliwości interpretacyjne warto byłoby przeprowadzic relację z takiego etapu konstruowania u projektantów

np Yoshi z YB

@zapacoustics

szczegolnie bliski mojej filozofii konstruowania bo działa na "żywym organizmie" układu głosników

czy własnie meloV8 wchodzacy na rynek audio a jednoczesnie bardzo dobrze przygotowany merytorycznie tak od strony technicznej jak i potrafiący wytłumaczyc dość przystepnym językiem ....co z czego i dlaczego

mozna nagrać kilka odcinków u tych kolegów porównac metody a im myslę ,że taka reklama pomogłaby w biznesie a zwykłemu uzytkownikowi pozwolilaby bez wiekszego wysiłku zrozumiec podstawowe zaleznosci i ocenić potencjał lub wybrac konstruktora dla projektu custom na wstepnym etapie

oczywiscie to tylko typy wg mojej osobistej oceny kompetencji i mozna rozszerzac listę

o "audiosynergię" , "audiothlon " czy "Akkus"

choć nie wiadomo czy koledzy nie traktuja swego warsztatu jako tajemnicy firmy

ale spróbowac warto i byłoby to naprawdę przedsięwzięcie wysokich lotów 

2 godziny temu, meloV8 napisał:

prawdopodobnie zgrabowano rowniez modul impedancji glosnika - program do symulacji zwrotnicy (VituixCAD) nie posiada przez rzeczywistej informacji o przebiegu impedancji glosnika w obudowie, co uniemozliwia dostrojenie filtrow

Ciężko w to uwierzyć, przecież ma ten system Daytona do pomiarów, to w czym problem, 5 minut roboty... Ale z tego co Sławek zauważył, tak by wynikało. Dziwne. 

2 godziny temu, #Szakovsky napisał:

takiego kanału w PL nie ma, a wertowanie forum przez pół roku nie zachęca.

Przepraszam że post pod postem, ale czytam na raty, za dużo się w wątku dzieje 😉 Trochę jest tak, że za takie szkolenia zawodowe płaci się ciężkie pieniądze. Kolega koledze jeszcze pokaże co z czym. na dwóch takich wydarzeniach miałem wielką przyjemność uczestniczyć, akurat na jednych meloV8 robił nam warsztaty. Ale amator miałby szkolić zawodowca? Albo zawodowiec konkurencję? Za darmo? Trochę byłoby to nielogiczne. 

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Riczi75-nie da rady-to już nie czas,aby się wykręcać
Trzeba w końcu coś zamówić...

przy okazji poprosić o pomiary przed i po modyfikacjach. 🧐

21 minut temu, slawek.xm napisał:

to nie o to chodzi

chcac przedstawic metody pomiarowe ich wyniki a przede wszystkim mozliwości interpretacyjne warto byłoby przeprowadzic relację z takiego etapu konstruowania u projektantów

np Yoshi z YB

@zapacoustics

szczegolnie bliski mojej filozofii konstruowania bo działa na "żywym organizmie" układu głosników

czy własnie meloV8 wchodzacy na rynek audio a jednoczesnie bardzo dobrze przygotowany merytorycznie tak od strony technicznej jak i potrafiący wytłumaczyc dość przystepnym językiem ....co z czego i dlaczego

mozna nagrać kilka odcinków u tych kolegów porównac metody a im myslę ,że taka reklama pomogłaby w biznesie a zwykłemu uzytkownikowi pozwolilaby bez wiekszego wysiłku zrozumiec podstawowe zaleznosci i ocenić potencjał lub wybrac konstruktora dla projektu custom na wstepnym etapie

oczywiscie to tylko typy wg mojej osobistej oceny kompetencji i mozna rozszerzac listę

o "audiosynergię" , "audiothlon " czy "Akkus"

ale spróbowac warto i byłoby to naprawdę przedsięwzięcie wysokich lotów 

Akurat z Audiosynergią to bym nie przesadzał. 

Słuchałem dwóch zestawów, widziałem pomiary innych. 

Ale to już abstrahując. 

Myślę, że tutaj by się przydały głowy które robią kolumny zgodnie ze sztuką, tak jak bozia powiedziała. 

Wykonanie może być różne, ale jak ktoś robi TW 3-6db głośniej, to ze sztuką to dużo wspólnego nie ma. Bo FR powinien wyglądać zawsze tak samo, wykonanie może się różnić. 

Więc bardziej by się przydało takie promowanie dobrego wzorca poparte merytoryką z różnych obozów. 

Godzinę temu, micwoj napisał:

Ciężko w to uwierzyć, przecież ma ten system Daytona do pomiarów, to w czym problem, 5 minut roboty... Ale z tego co Sławek zauważył, tak by wynikało. Dziwne. 

Przepraszam że post pod postem, ale czytam na raty, za dużo się w wątku dzieje 😉 Trochę jest tak, że za takie szkolenia zawodowe płaci się ciężkie pieniądze. Kolega koledze jeszcze pokaże co z czym. na dwóch takich wydarzeniach miałem wielką przyjemność uczestniczyć, akurat na jednych meloV8 robił nam warsztaty. Ale amator miałby szkolić zawodowca? Albo zawodowiec konkurencję? Za darmo? Trochę byłoby to nielogiczne. 

Mówimy tu o wiedzy z zakresu DIY. 

Jak zrobić coś aby grało po ludzku. 

Np. Film o zagadnieniu X, opis problemu, przykłady na których problem występuje, przykładowe rozwiązanie problemu. 

Albo: Projekt np. Troelsa, czy to ten z lepszych czy gorszych (bo różnie to z troelsem bywa) i omówienie za i przeciw, co warto zabrać pod uwagę. 

Czy: tani projekt DIY, omówienie projektu, wymogi i np. linki do firm które mogłyby pomóc przy takim projekcie (np. z wycinaniem obudowy etc). 

Zero podawania na tacy, niech ludzie ruszą głową. Ale też jak ktoś chce zrobić własne kolumny, trochę niższym kosztem, to ma alternatywę. 

Bo za 7000zl można zbudować jako-takie paczki, a w sklepie mamy co najwyżej jakieś kiepskie focale. 

Dobry start w dobry dźwięk. 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, #Szakovsky napisał:

promowanie dobrego wzorca poparte merytoryką z różnych obozów. 

ok, rozumiem filozofię 

tylko ciężko mi trochę wyobrazić sobie Twoje podejście z prostego powodu , że nie znam właściwie żadnego Twojego projektu na podstawie ktorego móglbym wyrobić sobie zdanie

nie ma nic w tym zlego oczywiście tylko musisz mi wybaczyć powściągliwość 

może inni koledzy bardziej znający Twoje dokonania będą w tym temacie bardziej pomocni ode mnie

• Moderatorzy
7 godzin temu, slawek.xm napisał:

Najczęściej lepiej jest gdy warsztat pozostaje tajemnicą bo gdy zaczyna wychodzić na jaw są takie dyskusje jak ta i sypią się bany...

6 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Albo: Projekt np. Troelsa, czy to ten z lepszych czy gorszych (bo różnie to z troelsem bywa) i omówienie za i przeciw, co warto zabrać pod uwagę. 

Czy: tani projekt DIY, omówienie projektu, wymogi i np. linki do firm które mogłyby pomóc przy takim projekcie (np. z wycinaniem obudowy etc). 

Nie wydaje mi się by było możliwe. Kolumny zawsze grają z pomieszczeniem (w 99% bez cienia adaptacji akustycznej) i muszą być strojone pod to pomieszczenie jeśli ktoś chce uzyskać zadowalający poziom dźwięku. Zawsze współpracują z jakąś elektroniką przy tak dużym wyborze każdy chętny będzie miał inną a to zaraz stworzy kolejne problemy. No i na koniec są różne gusta i przyzwyczajenia. To powoduje, że na każdego któremu spodobają się Twoje kolumny przypadnie dwóch którym nie będą się podobały.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

jak poważnie myslisz o kanale to mozesz pogadac z @S0nic

trzydziestoletni chłopak żądny wiedzy i pelen pasji

oraz robi wg mnie bardzo udane filmy .... nie wiem czy bedzie chciał wejśc do takiego projektu ale może warto spytać

jego kanał 

Żeby to zrobić dobrze to trzeba trochę (i to nie jest 5 tys) zainwestować w sprzęt i nauczyć się filmowania. Ja to dopiero z ostatniego filmiku jestem w miarę zadowolony jeżeli chodzi o jakość. Wydaje mi się, że jeżeli to ma być zrobione wg sztuki, na odpowiednim poziomie to osoby które mają zazwyczaj jakiś biznes i do tego walczą z produkcją kolumn będą miały ciężko. Trzeba sporo czasu, żeby "wyprodukować" taki odcinek.

obiektywnie o audio

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

np Yoshi z YB

Nie mam czasu na zabawę w youtubera. To nie jest tak jak się wielu wydaje, że wyciągasz telefon, nawijasz 10min i film gotowy.

Po drugie jakoś nie widzę powodów dla których miałbym to zrobić. 

• Moderatorzy
Godzinę temu, S0nic napisał:

Trzeba sporo czasu, żeby "wyprodukować" taki odcinek.

Kiedyś popełniłem 30 sekundowy filmik, który chciałem by "zalatywał" profesjonalizmem. 3 godziny zbierania ujęć i 4 godziny montażu. Oczywiście przy sprawnym posługiwaniu się narzędziami można by to było zrobić szybciej ale i tak uzmysłowiłem sobie ile czasu zajmuje pokazanie czegoś ciekawego.

47 minut temu, Seyv napisał:

Nie wydaje mi się by było możliwe. Kolumny zawsze grają z pomieszczeniem (w 99% bez cienia adaptacji akustycznej) i muszą być strojone pod to pomieszczenie jeśli ktoś chce uzyskać zadowalający poziom dźwięku.

A w żadnym wypadku. 
To jak kolumna reaguje z pomieszczeniem jest zależne od 2 rzeczy:
Zejścia basu, tym niżej schodzi tym większe prawdopodobieństwo natrafienia na mody pomieszczenia. 
Jak to rozwiązać? 
Na to jest kilka sposobów, można np. przesunąć kanapę. Albo pobawić się z EQ. No i oczywiście adaptacja. 
Kolejna rzecz to kierunkowość głośników. 
Jeżeli mamy pomieszczenie o kiepskiej charakterystyce, albo bardzo nierównej, albo z zbyt niskim tłumieniu, to dobrym rozwiązaniem byłby np. głęboki falowód lub tubka. Tak aby mieć wysoką kierunkowość. 

Ale tak czy siak, faza i FR powinien wyglądać wgzlędnie tak samo. 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, S0nic napisał:

Żeby to zrobić dobrze to trzeba trochę (i to nie jest 5 tys) zainwestować w sprzęt i nauczyć się filmowania. Ja to dopiero z ostatniego filmiku jestem w miarę zadowolony jeżeli chodzi o jakość. Wydaje mi się, że jeżeli to ma być zrobione wg sztuki, na odpowiednim poziomie to osoby które mają zazwyczaj jakiś biznes i do tego walczą z produkcją kolumn będą miały ciężko. Trzeba sporo czasu, żeby "wyprodukować" taki odcinek.

w każdym razie jeśli dalej będziesz się w to bawił to masz dodatkowe pomysły co mogłoby być ciekawe :) 

20 minut temu, Yoshi_80 napisał:

Nie mam czasu na zabawę w youtubera. To nie jest tak jak się wielu wydaje, że wyciągasz telefon, nawijasz 10min i film gotowy.

Po drugie jakoś nie widzę powodów dla których miałbym to zrobić. 

W sensie, to nie jest głupi pomysł. 
I jeżeli taki kanał byłby dobrze prowadzony, to wartość marketingowa mocno przewyższa wartość włożonego czasu. 
Bo jeżeli mowa o tanich kolumnach, to zrobienie w 2022 roku (chociaż to końcówka) kolumn "sklepowych" za 4-5k jest ihmo awykonalne, bez jakiś absurdalnych cięć jakościowych. Bez ogromnego kapitału na park maszyn czy wykonaniu za jednym razem 50-100 par kolumn, nie zrobisz tego aby być jakkolwiek konkurencyjnym. 
A tak to masz możliwość zaprezentować produkt spod swojej ręki, szerokiemu gronu konsumentów, gdzie nie miałbyś możliwości taki produkt sprzedawać. 
Więc wartość marketingowa jest spora... Z resztą jak widać po wątku, nie trzeba nawet robić dobrze, aby to przynosiło marketingowy sukces. 
A same filmy, jak mówiłem mogę przygotowywać sam. Już wcześniej takie komercyjnie robiłem. Potrzebowałbym jedynie dodatkowej merytoryki, bo nigdy do końca nie jest się obiektywnym, jakby się nie starać. A omnibusy są tylko w opowiadaniach. 

1 godzinę temu, S0nic napisał:

Czy ja wiem? 
Dobrze brzmiące tanie mikrofony to jakieś 150-200zł. 
Jako lustrzanki można użyć np. Canona 5D mk3 z Magic Lantern i dwoma obiektywami, 50/80mm do przebitek i 35mm do jakiś reportaży. Nie muszą być jakieś bardzo ostre, ważne aby obrazek był ładny. A to jest może 3000-3500zł za full zestaw. A jak ktoś chce robić lepszą profeskę, to głowica jakiś 1200-1800 z sliderem.  
Oświetlenie za to trochę kosztuje, przynajmniej takie profesjonalne o dobrym balansie bieli. Ale takie podstawowe to może z 5 stów max. 
I do dobrej jakości w 2-4k wystarczy jakieś 4000zł. A jak ktoś się interesuje fotografią i ma np. tripod, kamerę i obiektyw to już wgl, grosze. 
Ja robiłem przebitki na ruskich obiektywach za 200zł, bo obrazek był magicznie plastyczny i z pięknym DOFem. 

A jak mówiłem, dla np. ludzi którzy by chcieli przedstawić swój projekt, to jest świetna reklama. 
Film u takiego Technikarmium kosztuje kilka tysięcy złotych. 

16 minut temu, #Szakovsky napisał:

W sensie, to nie jest głupi pomysł. 
I jeżeli taki kanał byłby dobrze prowadzony, to wartość marketingowa mocno przewyższa wartość włożonego czasu. 
Bo jeżeli mowa o tanich kolumnach, to zrobienie w 2022 roku (chociaż to końcówka) kolumn "sklepowych" za 4-5k jest ihmo awykonalne, bez jakiś absurdalnych cięć jakościowych. Bez ogromnego kapitału na park maszyn czy wykonaniu za jednym razem 50-100 par kolumn, nie zrobisz tego aby być jakkolwiek konkurencyjnym. 
A tak to masz możliwość zaprezentować produkt spod swojej ręki, szerokiemu gronu konsumentów, gdzie nie miałbyś możliwości taki produkt sprzedawać. 
Więc wartość marketingowa jest spora... Z resztą jak widać po wątku, nie trzeba nawet robić dobrze, aby to przynosiło marketingowy sukces. 
A same filmy, jak mówiłem mogę przygotowywać sam. Już wcześniej takie komercyjnie robiłem. Potrzebowałbym jedynie dodatkowej merytoryki, bo nigdy do końca nie jest się obiektywnym, jakby się nie starać. A omnibusy są tylko w opowiadaniach. 

Czy ja wiem? 
Dobrze brzmiące tanie mikrofony to jakieś 150-200zł. 
Jako lustrzanki można użyć np. Canona 5D mk3 z Magic Lantern i dwoma obiektywami, 50/80mm do przebitek i 35mm do jakiś reportaży. Nie muszą być jakieś bardzo ostre, ważne aby obrazek był ładny. A to jest może 3000-3500zł za full zestaw. A jak ktoś chce robić lepszą profeskę, to głowica jakiś 1200-1800 z sliderem.  
Oświetlenie za to trochę kosztuje, przynajmniej takie profesjonalne o dobrym balansie bieli. Ale takie podstawowe to może z 5 stów max. 
I do dobrej jakości w 2-4k wystarczy jakieś 4000zł. A jak ktoś się interesuje fotografią i ma np. tripod, kamerę i obiektyw to już wgl, grosze. 
Ja robiłem przebitki na ruskich obiektywach za 200zł, bo obrazek był magicznie plastyczny i z pięknym DOFem. 

A jak mówiłem, dla np. ludzi którzy by chcieli przedstawić swój projekt, to jest świetna reklama. 
Film u takiego Technikarmium kosztuje kilka tysięcy złotych. 

Troche rzeczy jeszcze brakuje 😉

obiektywnie o audio

• Moderatorzy

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego na rynku jest tyle kolumn i tak skrajne opinie o nich?

44 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Na to jest kilka sposobów, można np. przesunąć kanapę. Albo pobawić się z EQ. No i oczywiście adaptacja. 

Tylko, że 99% osób nie chce lub z różnych względów nie może wykonać żadnej z tych rzeczy. Więc szukają kolumn, które będą spełniały aspekty wizualne i brzmieniowe.

15 minut temu, #Szakovsky napisał:

jeżeli taki kanał byłby dobrze prowadzony, to wartość marketingowa mocno przewyższa wartość włożonego czasu. 

Aby miało to jakąkolwiek marketingową wartości musisz zdefiniować odbiorców i na podstawie tej wiedzy dostosować produkt. Jeśli oczywiście zależy Ci na odniesieniu sukcesu polegającego na czymś innym niż nabiciu kilku baranów w butelkę.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Kiedyś popełniłem 30 sekundowy filmik, który chciałem by "zalatywał" profesjonalizmem. 3 godziny zbierania ujęć i 4 godziny montażu. Oczywiście przy sprawnym posługiwaniu się narzędziami można by to było zrobić szybciej ale i tak uzmysłowiłem sobie ile czasu zajmuje pokazanie czegoś ciekawego.

Wiadomo, że jak ktoś ma większe doświadczenie to szybciej ogarnie  🙂
Generalnie sama trasa do Arka Szwedy to 6h w jedną stronę była z śląska 😉

jak nagrywałem u Zety Zero to tak to wyglądało 😉 Brakuje mi jeszcze takiej 600W lampy z metrowym softboxem i będzie komplet. Oczywiście ze wszystkim można lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

1 minutę temu, Seyv napisał:

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego na rynku jest tyle kolumn i tak skrajne opinie o nich?

Nie słyszałem nigdy skrajnej opinii o obiektywnie, technicznie dobrych kolumnach. Mogły się podobać bardziej lub mniej. 

2 minuty temu, Seyv napisał:

Tylko, że 99% osób nie chce lub z różnych względów nie może wykonać żadnej z tych rzeczy. Więc szukają kolumn, które będą spełniały aspekty wizualne i brzmieniowe.

Nie można wykonać falowodu, albo go zamówić z neta? Zrobić EQ też nie można? 
Mówimy tu o wykonywaniu samemu kolumn, przy tym falowód etc. to pikuś. 
Nie słyszałem też nigdy komentarza pt. "nie biorę tej kolumny, bo ma falowód, a on brzydko wygląda". Nigdy w życiu. 

4 minuty temu, Seyv napisał:

Aby miało to jakąkolwiek marketingową wartości musisz zdefiniować odbiorców i na podstawie tej wiedzy dostosować produkt. Jeśli oczywiście zależy Ci na odniesieniu sukcesu polegającego na czymś innym niż nabiciu kilku baranów w butelkę.

Ale kto tu jest baranem, i w jaką butelkę. 
Mowa o zupełnie darmowych projektach. Więc "klient" nigdzie nie jest nabijany w nic. 
A jeżeli ktoś by zrobił projekt, to od projektu zależy czy przypasuje klienteli. Czy jest np. zbyt złożony, za drogi (lub za tani) etc. 
A jeżeli taki projekt by się sprawdził, film byłby popularny, to "producent" zyskuje bardzo tanią reklamę. 
To jest win-win dla wszystkich. 

• Moderatorzy
2 minuty temu, S0nic napisał:

Brakuje mi jeszcze takiej 600W lampy z metrowym softboxem

Nie jestem jakim ekspertem ale czasem lepsze efekty można uzyskać z kilku mniejszych rozstawionych w różnych miejscach. Mnie znacznie lepiej było pracować z dwoma niż jednym.

2 minuty temu, S0nic napisał:

Wiadomo, że jak ktoś ma większe doświadczenie to szybciej ogarnie  🙂
Generalnie sama trasa do Arka Szwedy to 6h w jedną stronę była z śląska 😉

jak nagrywałem u Zety Zero to tak to wyglądało 😉 Brakuje mi jeszcze takiej 600W lampy z metrowym softboxem i będzie komplet. Oczywiście ze wszystkim można lepiej.

Ukryta Zawartość

Z mikrofonami to trochę przeholowałeś. 
Do wywiadów najlepsze są krawatówki. Mozos miał (nie wiem czy wciąż ma) świetne krawatówki za właśnie 150-200zł, tylko wymagały przyzwoitego wyjścia mikrofonowego w aparacie. 
Slider do wywiadów też nie bywa przydatny, co najwyżej do przebitek. 
Ja używałem tanich softboxów z Allegro, aberracje i dziwne zmiany balansu bieli da się poprawić względnie w postprodukcji. A to nie film w kinie aby wszystko musiało być perfekcyjnie. 
Ja robiłem film w Davinci i taki 10-15 minutowy film to jakieś 3-5h składania. 
Mi to pasuje, bo to fajny punkt do CV w razie czego. 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

Z mikrofonami to trochę przeholowałeś. 
Do wywiadów najlepsze są krawatówki. Mozos miał (nie wiem czy wciąż ma) świetne krawatówki za właśnie 150-200zł, tylko wymagały przyzwoitego wyjścia mikrofonowego w aparacie. 
Slider do wywiadów też nie bywa przydatny, co najwyżej do przebitek. 
Ja używałem tanich softboxów z Allegro, aberracje i dziwne zmiany balansu bieli da się poprawić względnie w postprodukcji. A to nie film w kinie aby wszystko musiało być perfekcyjnie. 
Ja robiłem film w Davinci i taki 10-15 minutowy film to jakieś 3-5h składania. 
Mi to pasuje, bo to fajny punkt do CV w razie czego. 

Nie umiem robić na pół gwizdka 🙂

Slider jest kluczowy i to najlepiej z napędem, potrzebuje ładne przejazdy potem, żeby sprzęt zaprezentować.

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi