Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Fr@ntz napisał:

Nieśmiało się wtrącę, bo na co dzień używam właśnie 600-ek (niedrogie (około 400PLN)  Quadralite VideoLED 600) i jakoś nie zauważyłem, żeby zauważalnie wpływały na temperaturę w pomieszczeniu, tym bardziej, że nie zawsze potrzeba max. ich mocy.

Dlatego mówiłem o metrażu. 
Do tego, jak daleko lampa jest. 
Co prawda temperatura i tak wzrośnie, nie ważne jak duże pomieszczenie jest, kwestia tego jak bardzo. 
Bo 600W to 600W energii, a to sporo. Czyli w pomieszczeniu rozpraszane jest 600W. 
No na tych 20-30m2 było naprawdę ciężko. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, xetras napisał:

Skoro  @#Szakovsky szykuje na przyszły rok wspaniałe (potencjalnie) wideo prezentacje to życzę mu powodzenia i serdecznych ekspertów. To byłby wielki pożytek dla publiki.

w sumie temat kanału na YT ja zacząłem  :) ale nie spodziewałem się tak gorącej dyskusji na ten temat

imponuje mi rezolutność Szakovsky'ego ale obawiam się , że na zapowiedziach się skończy :) 

10 minut temu, Fr@ntz napisał:

Nieśmiało się wtrącę, bo na co dzień używam właśnie 600-ek (niedrogie (około 400PLN)  Quadralite VideoLED 600) i jakoś nie zauważyłem, żeby wpływały na temperaturę w pomieszczeniu, tym bardziej, że nie zawsze potrzeba max. ich mocy.

No to elegancko bo potrzebuje coś o większej mocy niż 300W pod duży soft box.

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, xetras napisał:

Błagam o używanie polskiej mowy.

masz rację , czasem przeginam ale to dlatego , że moje skróty myślowe wyprzedzają znacznie możliwości manualne

zdarza się , to wtedy gdy chcę dużo treści zamieścić w krótkiej wypowiedzi

ale potrafię pisać tak by mnie rozumiano i obiecuję poprawę

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

w sumie temat kanału na YT ja zacząłem  🙂 ale nie spodziewałem się tak gorącej dyskusji na ten temat

imponuje mi rezolutność Szakovsky'ego ale obawiam się , że na zapowiedziach się skończy 🙂

To zależy czy ktoś byłby chętny do współpracy, więc zapraszam. 
Możliwe, że po nowym roku zacznę nowy wątek tu i na forum DIY. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

To zależy czy ktoś byłby chętny do współpracy, więc zapraszam. 
Możliwe, że po nowym roku zacznę nowy wątek tu i na forum DIY. 

zostawiam temat mlodszemu pokoleniu , mogę coś zaopiniować ale nie warto liczyć na moj udział z wielu względów

piszę to od razu by nie było niedomówień :)

• Moderatorzy
12 minut temu, #Szakovsky napisał:

Zobacz sobie ile wyświetleń robią filmy o DIY po angielsku

Myślę, że zasięgi takich filmów są bez porównania większe niż w języku polskim bo i odbiorców o wiele więcej.

Np. kanał RS ma oglądalność gdyż duża część porusza tematy ogólno techniczne i to w sposób łatwy do zrozumienia, filmy pojawiają się regularnie co też jest bardzo ważne. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Teraz, Seyv napisał:

Myślę, że zasięgi takich filmów są bez porównania większe niż w języku polskim bo i odbiorców o wiele więcej.

Np. kanał RS ma oglądalność gdyż duża część porusza tematy ogólno techniczne i to w sposób łatwy do zrozumienia, filmy pojawiają się regularnie co też jest bardzo ważne. 

Dlatego warto np. urozmaicić temat o pomiary gotowych konstrukcji, tych sklepowych. 
Ja bez większego problemu myślę, że byłbym w stanie to zorganizować i pomierzyć. 
A to raz, ze zwiększy publikę, to jeszcze będzie interesujące na widza np. anglojęzycznego. 

Projekt mógłby być fajny i pokazywać, że można nie robić fuszery za 15-25k. 
Może w końcu byłby kanał który nie promuje fuszery i sr**-fi. 

Konkurencja nie jest ciężka, bo jednym z popularniejszych kanałów audio-diy jest:

I wilk ofc. 

16 minut temu, slawek.xm napisał:

masz rację , czasem przeginam ale to dlatego , że moje skróty myślowe wyprzedzają znacznie możliwości manualne

zdarza się , to wtedy gdy chcę dużo treści zamieścić w krótkiej wypowiedzi

ale potrafię pisać tak by mnie rozumiano i obiecuję poprawę

Oj tam, lepiej custom niż po naszemu koszmarek "dedykowane dla"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 minut temu, slawek.xm napisał:

w sumie temat kanału na YT ja zacząłem  🙂

Weźmy się i zróbcie 😉

23 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Bo 600W to 600W energii, a to sporo

Nie sądzę, żeby w amatorskim użyciu były 600W ledy albo świetlówki 😉

nagrywamy.com

9 minut temu, #Szakovsky napisał:

Dlatego warto np. urozmaicić temat o pomiary gotowych konstrukcji, tych sklepowych. 
Ja bez większego problemu myślę, że byłbym w stanie to zorganizować i pomierzyć. 
A to raz, ze zwiększy publikę, to jeszcze będzie interesujące na widza np. anglojęzycznego. 

Angielskie napisy to konieczność, bo polska mowa jest mocno giętka i bywa nieogarnialna dla postronnego widza i słuchacza.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Moderatorzy
10 minut temu, #Szakovsky napisał:

Konkurencja nie jest ciężka, bo jednym z popularniejszych kanałów audio-diy jest:

Ten film ma niecałe 400 wyświetleń, to już na swoim "kanale" mam więcej pod niektórymi więc rzeczywiście konkurencja nie duża ale z drugiej strony odbiorców też niewielu. 

14 minut temu, #Szakovsky napisał:

Tylko to trzeba robić umiejętnie. Myślę, że duży dystrybutor czy producent nie pozwoli sobie na zbytnią krytykę.

4 minuty temu, xetras napisał:

Angielskie napisy to konieczność

Mało kto będzie oglądał filmy z napisami. Więc albo dobry lektor albo będzie po andrzejowemu...

6 minut temu, ASURA napisał:

Oj tam, lepiej custom niż po naszemu koszmarek "dedykowane dla"

Znaczenie jest powszechne, ale polskie zamienniki znacznie przyjemniejsze. Przymiotnik 'customowy' też powstał i to dopiero jest zgroza. Już na razie nie wtrącam się, ale na przyszłe filmy o grającym rzemiośle czekam z apetytem.

5 minut temu, xetras napisał:

Angielskie napisy to konieczność, bo polska mowa jest mocno giętka i bywa nieogarnialna dla postronnego widza i słuchacza.

Napisy musowo. 

Kiedyś narzeczony bliskiej znajomej, który był Włochem powiedział, że nasz język jest bardzo trudny i bardzo śmieszny, bo jest strasznie szeleszczący i wszystkie ż ź ć cz sz są dla Włochów bardzo zabawne.

P.S. Wiadomo czy Riczi wrócił już od mecenasa ? 

• Moderatorzy
1 minutę temu, robert19091990 napisał:

Wiadomo czy Riczi wrócił już od mecenasa ?

Nie wywołuj wilka z lasu.

6 minut temu, Seyv napisał:

Mało kto będzie oglądał filmy z napisami. Więc albo dobry lektor albo będzie po andrzejowemu...

Myślałem o dodatkowych napisach do wypowiedzi głosem, może taki zabieg zapewni zwiększenie zasięgu.

2 minuty temu, xetras napisał:

Myślałem o dodatkowych napisach do wypowiedzi głosem, może taki zabieg zapewni zwiększenie zasięgu.

Paszczą? 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, przemak napisał:

Weźmy się i zróbcie 😉

nie znam waszych celów biznesowych twoich i S0nica ale podoba mi się to co do tej pory powstało i jakoś nie widzę na razie nikogo kto mógłby lepiej

a poddawanie pomysłów rozwoju to jedna z moich specjalności :) :) :) 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

W tym wątku pokazała się reklama remontu łazienek, przypadek?

Pokazała się bo widocznie tego szukałeś wcześniej w Google tak to działa ja widzę inne reklamy: p

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie znam waszych celów biznesowych twoich i S0nica ale podoba mi się to co do tej pory powstało i jakoś nie widzę na razie nikogo kto mógłby lepiej

a poddawanie pomysłów rozwoju to jedna z moich specjalności 🙂 🙂 🙂

Kto powiedział że są jakieś cele biznesowe 🙂 ?

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, S0nic napisał:

Kto powiedział że są jakieś cele biznesowe 🙂 ?

myślę , że jeśli jeszcze nie ma to w miarę rozwoju kanału powinny się znaleźć.... chyba warto połączyć przyjemne z pożytecznym...

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

myślę , że jeśli jeszcze nie ma to w miarę rozwoju kanału powinny się znaleźć.... chyba warto połączyć przyjemne z pożytecznym...

Nie, nie ja w życiu tylko przyjemnie 🙂 nie lubiem się naciągać 😉

obiektywnie o audio

16 minut temu, slawek.xm napisał:

W tym przedsięwzięciu moich celów nie ma żadnych, robię to pro publico bono 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, przemak napisał:

W tym przedsięwzięciu moich celów nie ma żadnych, robię to pro publico bono 😉

i ku chwale Audio zapewne

naprawdę podziwiam szanuję i popieram bo naprawdę rzadko już można znaleźć tak altruistyczne postawy 

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

i ku chwale Audio zapewne

naprawdę podziwiam szanuję i popieram bo naprawdę rzadko już można znaleźć tak altruistyczne postawy 

My tak z Przemkiem mamy, nie tylko pieniądze i pieniądze...

obiektywnie o audio

37 minut temu, slawek.xm napisał:

wydajecie 🙂

Żeby jasność była, ja tylko dźwięk poprawiam, nie uczestniczę w żaden inny sposób.

nagrywamy.com

Pomysł na kanał o DIY "How to?" jest fajny. Sam jakiś czas temu szukałem informacji nie mając znajomych okutych w temacie. Niestety po polsku nie ma. Na forum porady są na zasadzie "naucz się tego programu i kup taki mikrofon" to będzie OK.  Znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i zainteresowany wykupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dzisiaj kurs projektowania zwrotnic czy pomiarów metodą quasibezechową wisi za 35 zł. Warto.

Nie wiem jako laik czy metoda pomiaru offsetu przetworników prezentowana przez Mariusza, który używa Umika jest OK ale idąc za jego wskazówkami w pomiarach nullrevers wychodzi elegancki i zgodny z tym co zaprojektowałem. 

Mimo, że operuje on na prostym Xsimie posługując się Umikiem to dla początkujących i nie planujących dłuższej przygody z diy to wystarczy wg mnie. 

Jest nisza dotycząca bardziej precyzyjnych metod więc jak jest pomysł to zachęcam. Może gdyby kilku doświadczonych kolegów uczestniczących w grillowaniu Wilka wysiliło się na pomysł kursów takich jak zalinkowane to pierwszy ustawiam się w kolejkę po zakup. Kto wie, może i Wilk by się skusił  😉 

Nikt nie oczekuje drenowania waszego doświadczenia za darmo. Za darmo są porady na forum. Kanał i kursy to dobry kierunek dla doświadczonych konstruktorów i chętnych na przygodę z DIY. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
Gość

(Konto usunięte)

ok Panowie

kilka faktów z opisem

jak ktos czegos nie zrozumie prosze pytać

pierwsze zestawienie to widok charakterystyki z pdfa producenta woofera i pokazany pomiar woofera w filmie RS

jak widac charka została prawie idealnie skopiowana bez pomiaru głośnika w obudowie o czym dalej

image.thumb.png.ae45e4a001d5d5dce1280ff7340042ca.png

pytam jako laik ... jeśli dobrze zrozumiałem to głośnik wsadzony do jakiejś obudowy już nie zachowuje się wg charakterystyki podanej przez producenta w karcie katalogowej ???

Edytowane przez Elbing
  • Pokaż nowe odpowiedzi