Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Seyv napisał:

Nie jestem jakim ekspertem ale czasem lepsze efekty można uzyskać z kilku mniejszych rozstawionych w różnych miejscach. Mnie znacznie lepiej było pracować z dwoma niż jednym.

Niekoniecznie. 
Ilość źródeł światła powinna być skończona, a najlepiej jak są 3. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Więc aby mieć fajny kontrast to przydatna jest mocniejsza lampa. 
Ale z drugiej strony, mocne lampy to wróg każdego filmowca który pracuje w przestrzeni zamkniętej. 
Godzina nagrywek z lampą 600W i masz saunę. 
Lepiej już mieć jaśniejszy obiektyw lub np. speed booster. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Seyv napisał:

Nie jestem jakim ekspertem ale czasem lepsze efekty można uzyskać z kilku mniejszych rozstawionych w różnych miejscach. Mnie znacznie lepiej było pracować z dwoma niż jednym.

Mi są potrzebne 3, duża z softoboxem jako key light i 2 małe, żeby doświetlić tył, jakiś detal, żeby ładnie wyglądało.

Teraz, #Szakovsky napisał:

Niekoniecznie. 

Ukryta Zawartość

Ale z drugiej strony, mocne lampy to wróg każdego filmowca który pracuje w przestrzeni zamkniętej. 

Wezmę to pod uwagę z tą lampą 600W, dzieki za spostrzeżenie - jeszcze nie kupiłem. Pamiętajcie, nie jestem zawodowcem, nie róbcie tak jak ja 😄

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

5 minut temu, S0nic napisał:

Nie umiem robić na pół gwizdka 🙂

Slider jest kluczowy i to najlepiej z napędem, potrzebuje ładne przejazdy potem, żeby sprzęt zaprezentować.

Można ewentualnie użyć deskorolki i trochę wprawy. 
I nie mówię tutaj o robieniu na pół gwizdka, tylko o przeinwestowywaniu. 
Czasami nie ma sensu. Różnica której nikt nie będzie świadom może kosztować sporą kasę. 

4 minuty temu, S0nic napisał:

Mi są potrzebne 3, duża z softoboxem jako key light i 2 małe, żeby doświetlić tył, jakiś detal, żeby ładnie wyglądało.

Wezmę to pod uwagę z tą lampą 600W, dzieki za spostrzeżenie - jeszcze nie kupiłem. Pamiętajcie, nie jestem zawodowcem, nie róbcie tak jak ja 😄

U mnie 3x150W i 3 osoby w pomieszczeniu 20-30m2 to po godzinie dosłownie była sauna. 
A uchylanie okna etc, to instant szumy i dziwne dźwięki w tle. 
A lepiej już mieć ciut ciemniejszy obraz niż popsute audio. 

Edytowane przez #Szakovsky
  • Moderatorzy
4 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Nie słyszałem też nigdy komentarza pt. "nie biorę tej kolumny, bo ma falowód, a on brzydko wygląda"

A ja tak.

5 minut temu, #Szakovsky napisał:

Zrobić EQ też nie można?

Czasami można czasami nie. Wg mnie to "nie koszerne" ale to nie rozmowa w tym temacie. Na pewno są audiofile, którzy tego nigdy nie zrobią.

10 minut temu, #Szakovsky napisał:

Mowa o zupełnie darmowych projektach.

Zrozumiałem, że chodzi o komercyjną działalności.

Tak czy inaczej zawsze dobrze jest określić grupę docelową.

Slider jest kluczowy i to najlepiej z napędem

No to i gimbal by się przydał.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

6 minut temu, #Szakovsky napisał:

Można ewentualnie użyć deskorolki i trochę wprawy. 
I nie mówię tutaj o robieniu na pół gwizdka, tylko o przeinwestowywaniu. 
Czasami nie ma sensu. Różnica której nikt nie będzie świadom może kosztować sporą kasę. 

Ja będę świadom, mi to się ma podobać 🙂

Porównywałem dźwięk z krawatówki z tymi moimi, wole NTG 4 🙂

Już widzę jak jeździsz deskorolką u kogoś w salonie/pokoju odsłuchowym 🙂

No to i gimbal by się przydał.

Mi się fajnie pracuje z tym sliderem. Gimbal wiadomo, zwłaszcza na targi by się przydał ale budżet się skończył.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

5 minut temu, Seyv napisał:
17 minut temu, #Szakovsky napisał:

Nie słyszałem też nigdy komentarza pt. "nie biorę tej kolumny, bo ma falowód, a on brzydko wygląda"

A ja tak.

Są ładne falowody np. w kolumnach @meloV8 

Tzn. mnie się podobają i przypuszczam jakie są zalety eliptycznego falowodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, przemak napisał:

I tak robisz w 1080, nakręć w 4k i zrób szwenk programowo.

Ostatni nagrywałem w 4k i jest elegancko, mój błąd w przeszłości.

obiektywnie o audio

Ja będę świadom, mi to się ma podobać 🙂

Porównywałem dźwięk z krawatówki z tymi moimi, wole NTG 4 🙂

Przy krawatowych nie łapiesz akustyki pomieszczenia, a przynajmniej w nieporównywalnie mniejszym stopniu.
A dzięki temu możesz dać np. cichą muzykę w tle, gdzie w takiej opcji nakładała by się na echo i nie brzmiało bo to za dobrze.
A muzyka, nawet bardzo cicha, mocno uatrakcyjnia przekaz. 

7 minut temu, S0nic napisał:

Już widzę jak jeździsz deskorolką u kogoś w salonie/pokoju odsłuchowym 🙂

Jak coś wydaje się głupie ale działa, to nie jest głupie. 
A jak jest tanie, to już wgl, petarda. 

Z mojego doświadczenia radzę nie przeinwestowywać, skupić się na kluczowych elementach i wraz z napływem środków z prowadzenia działalności dokopiowywać rzeczy. 
Bo jak nie zajmujesz się tym na co dzień, to do niczego ci się to nie przyda. A jak się skończy wena na filmy, to zostajesz ze sprzętem za sporą gotówkę który będzie zbierał kurz (bo się nie sprzeda, bo wena wróci etc. Wiem jak to jest). 

Ostatni nagrywałem w 4k i jest elegancko, mój błąd w przeszłości.

To i tak rób szwenk softwarowo, nikt nie zauważy 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

Przy krawatowych nie łapiesz akustyki pomieszczenia, a przynajmniej w nieporównywalnie mniejszym stopniu.
A dzięki temu możesz dać np. cichą muzykę w tle, gdzie w takiej opcji nakładała by się na echo i nie brzmiało bo to za dobrze.
A muzyka, nawet bardzo cicha, mocno uatrakcyjnia przekaz. 

Jak coś wydaje się głupie ale działa, to nie jest głupie. 
A jak jest tanie, to już wgl, petarda. 

Z mojego doświadczenia radzę nie przeinwestowywać, skupić się na kluczowych elementach i wraz z napływem środków z prowadzenia działalności dokopiowywać rzeczy. 
Bo jak nie zajmujesz się tym na co dzień, to do niczego ci się to nie przyda. A jak się skończy wena na filmy, to zostajesz ze sprzętem za sporą gotówkę który będzie zbierał kurz (bo się nie sprzeda, bo wena wróci etc. Wiem jak to jest). 

Jak wszystko dobrze pójdzie to moje decyzje zakupowe odnośnie mikrofonów będą lepsze niż te które proponujesz. Nie będzie problemów z akustyką 🙂

5 minut temu, przemak napisał:

To i tak rób szwenk softwarowo, nikt nie zauważy 😉

tzn?

obiektywnie o audio

• Moderatorzy
6 minut temu, robert19091990 napisał:

Są ładne falowody

Tylko taki falowód nie działa w zakresie średnich tonów gdzie problemy są drugie w kolejności zaraz po basie.

7 minut temu, robert19091990 napisał:

Tzn. mnie się podobają

To zawsze kwestia gustu. Jedni lubią akcenty motoryzacyjne inni nigdy by nie wstawili felgi od samochodu do kolumny stojącej w salonie.

Kiedyś poprosiłem 7 osób by wskazała jaki kolor forniru im najbardziej się podoba. Do wyboru było 8 rodzai forniru. I tylko jeden raz się powtórzył. Jak widać ile osób tyle gustów.

28 minut temu, #Szakovsky napisał:

zmiany balansu bieli da się poprawić względnie w postprodukcji.

Czasem warto zrobić kolorkorekcję i specjalnie nadać ton obrazowi.

11 minut temu, #Szakovsky napisał:

np. cichą muzykę w tle

To najlepiej dołożyć w produkcji.

Jak wszystko dobrze pójdzie to moje decyzje zakupowe odnośnie mikrofonów będą lepsze niż te które proponujesz. Nie będzie problemów z akustyką 🙂

Laryngofon? 😉

tzn?

Jak zrobisz zoom niewielki, parę procent, i przejedziesz, to nie będzie mocnego pogorszenia obrazu, zwłaszcza na jutubie, a efekt jest.

Jak widać, temat skręca z "fuszera" na "my pokażemy, jak to zrobić lepiej". Tak powinno być od początku, ale jak widać już są problemy - pokażemy tych, ale tego nie, bo ten nie, i trzeba światła i mikrofonów i czasu i kto to zrobi... A Wilk robi swoje 😉 

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Laryngofon? 😉

Chodzi o środowisko w jakim to będzie nagrywane 🙂 Jeszcze będziesz zadowolony z dźwięku źródłowego, zobaczysz 😉

obiektywnie o audio

• Moderatorzy
16 minut temu, przemak napisał:

Tak powinno być od początku, ale jak widać już są problemy - pokażemy tych, ale tego nie, bo ten nie, i trzeba światła i mikrofonów i czasu i kto to zrobi

No niestety jak się chce pokazać profesjonalizm to trzeba to wszystko ogarnąć bo inaczej będzie na zasadzie "miało być wspaniałe a wyszło jak zawsze".

Kanal YT to fajny pomysl, ale chyba kluczem jest tutaj tresc tego kanalu. Moim zdaniem proba pokazania jak pracuja rozne firmy nie do konca bedzie wartosciowa. Mysle, ze jednak warto by bylo trzymac sie idei Diy, ktora bedzie zachecac ludzi do dlubania w zaciszu wlasnego domu. Tylko jak w pierwszym odcinku widz dowie sie, ze musi sobie kupic Clio do pomiarow i wynajac komore bezechowa na dwa dni, to sukcesu nie wroze 🙂

Jesli ktos ma chec na przekazywanie wiedzy przez YT, to nie musza to byc od razu super produkcje w 4K. Do omowienia podstawowego sprzetu pomiarowego, niezbednych programow oraz samego sposobu wykonywania pomiarow chyba  styknie telefon, mikrofon, pare slajdow i grabowany pulpit komputera.

12 minut temu, meloV8 napisał:

Kanal YT to fajny pomysl, ale chyba kluczem jest tutaj tresc tego kanalu. Moim zdaniem proba pokazania jak pracuja rozne firmy nie do konca bedzie wartosciowa. Mysle, ze jednak warto by bylo trzymac sie idei Diy, ktora bedzie zachecac ludzi do dlubania w zaciszu wlasnego domu. Tylko jak w pierwszym odcinku widz dowie sie, ze musi sobie kupic Clio do pomiarow i wynajac komore bezechowa na dwa dni, to sukcesu nie wroze 🙂

Jesli ktos ma chec na przekazywanie wiedzy przez YT, to nie musza to byc od razu super produkcje w 4K. Do omowienia podstawowego sprzetu pomiarowego, niezbednych programow oraz samego sposobu wykonywania pomiarow chyba  styknie telefon, mikrofon, pare slajdow i grabowany pulpit komputera.

Nie trzeba Clio 12 i QTC50... Chociaż pomiary z tego to kosa. 
Można użyć dużo skromniejszych opcji, jak ktoś potrafi dłubać to nawet sam sobie może mikrofon za dosłownie grosze złożyć. Można też np. w formie monetyzacji kanału (np. na finansowanie projektów DIY) wynajmować CLIO Pocket z kaucją. Można to rozwiązać w małych pieniądzach. 

Z resztą, można w formie jeszcze innej monetyzacji sprzedawać już zmierzone głośniki w danej obudowie pasującej do projektu. 15 min roboty i np. 50-100zł. To wciąż jest dill dla kupującego, że nie musi kupować sprzętu pomiarowego, a jednocześnie może wpływać na rozwój kanału. A jak projekt przejdzie w EOL to można taką kolumnę sprzedać. 

Obraz może być nawet kręcony w FHD, ale YT daje większy bitrate dla wyższych rozdzielczości, więc warto nawet zrobić upscaling. Przy np. projekcie zwrotnicy w soundeasy czy vituixie będzie lepiej widać wartości etc. Akurat 4K warto. 
I oczywiście, nie warto nie wiadomo na jakie bananowce się wdrapywać, wydawać ostrą kabzę, przynajmniej na start. 
Jedyne co musi koniecznie być, to dobry dźwięk, to jest podstawa podstaw filmów na YT. Obraz może być bajeczny, ale bez dobrego dźwięku, nikt tego oglądać nie będzie. 

• Moderatorzy
7 minut temu, #Szakovsky napisał:

już zmierzone głośniki w danej obudowie pasującej do projektu. 15 min roboty i np. 50-100zł.

Ale w necie można już znaleźć dużo pomierzonych projektów chociażby wspomnę o Troelsie. 

10 minut temu, #Szakovsky napisał:

Można użyć dużo skromniejszych opcji, jak ktoś potrafi dłubać to nawet sam sobie może mikrofon za dosłownie grosze złożyć.

Pomiary to jedno dla wielu bardziej problematyczne jest wykonanie stolarki. Wielu dysponuje co najwyżej wiertarką. Oczywiście można podkręcać na wkręty - znam kilka takich przypadków ale czy w przypadku takiej obudowy dokładne pomiary są aż tak potrzebne ?

Weźmy pod uwagę projekty RSa. Jeden okazał się klapą przy drugim już pracują specjaliści ale też nie za darmo. Samemu ciężko wszystko ogarnąć.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Seyv napisał:

A ja tak.

jeden z klientów zdecydował się na projekt na ellipticorach tylko dlatego , że mają maskownice zewnętrzne i nie widać wkrętów mocujących głośnik :)

Walory estetyczne są równie ważne co dźwięk a czasami zdecydowanie ważniejsze

Ale w necie można już znaleźć dużo pomierzonych projektów chociażby wspomnę o Troelsie. 

Pomiary to jedno dla wielu bardziej problematyczne jest wykonanie stolarki. Wielu dysponuje co najwyżej wiertarką. Oczywiście można podkręcać na wkręty - znam kilka takich przypadków ale czy w przypadku takiej obudowy dokładne pomiary są aż tak potrzebne ?

Weźmy pod uwagę projekty RSa. Jeden okazał się klapą przy drugim już pracują specjaliści ale też nie za darmo. Samemu ciężko wszystko ogarnąć.

Ale każdy głośnik jest inny. Nawet w parze czasami się trochę różnią. 
Np. mój kolega kupił Seasa W26, nówkę z polinku. Okazało się, że leżała bodaj 12 lat na magazynie. Taki głośnik będzie inaczej się mierzył niż taki co wyszedł z fabryki wczoraj. A nie wiesz co kupujesz. 

Stolarz zawsze się jakiś znajdzie, czy kolega z warsztatem. Dlatego warto pod taki projekt robić obudowę względnie proste, które można wykonać "chałupniczo" przy wykorzystaniu popularnych narzędzi, co jest oczywiście do zrobienia. 
"specjaliści ale też nie za darmo", przy projekcie RS ludzie którzy pomagają, robią to za reklamę. 
Jeden znajomy który współpracował przy "wzmacniaczu marzeń" w "zamian" ma od groma zamówień do tego projektu. 
To jest kwestia wynagrodzenia. Potężna reklama. 

5 minut temu, slawek.xm napisał:

maskownice zewnętrzne i nie widać wkrętów mocujących głośnik 🙂

I można je mieć w różnych kolorach 😃

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Seyv napisał:

Ale w necie można już znaleźć dużo pomierzonych projektów chociażby wspomnę o Troelsie

Problemem nie tyle są same pomiary a ich interpretacja, można pokazywać pomiary w różny sposób manipulować nimi wygładzać itd .... wszystko po to by było "zajebiście"

i naprawdę niewielu amatorów jest w stanie zinterpretować to co widzi

np ilu kolegów po obejrzeniu impedancji głośnika w br jest w stanie określić czy aplikacja jest prawidłowa czy powiedzieć coś więcej poza określeniem częstotliwości strojenia portu , czy wiedzieć iż patrzą na głośnik niefiltrowany czy z filtrem ?

5 minut temu, NRK napisał:

I można je mieć w różnych kolorach 😃

yes sir!

• Moderatorzy

Mnie zastanawia tylko kto bez wiedzy i narzędzi podejmie się wydania 7000 tyś (plus narzędzia więc w sumie może wyjść więcej) na coś czego osobiście nie słyszał i czego efekt będzie jednak niepewny a w przypadku braku powodzenia pieniądze te są niemal nie do odzyskania.

W tej kwocie można szukać już kolumn używanych, które też odsprzeda się bez większych strat.

Od lat zauważam coraz mniejsze zainteresowanie dziedzina DIY jeśli chodzi o audio.

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

W tym wątku pokazała się reklama remontu łazienek, przypadek?

A jak byś chciał kolumny do łazienki obłożone kafelkami ? ,nie musisz szukać 

• Moderatorzy
6 minut temu, MarcinStereo napisał:

W tym wątku pokazała się reklama remontu łazienek, przypadek?

Reklamy pokazują się po plikach cookies 

1 minutę temu, Seyv napisał:

Mnie zastanawia tylko kto bez wiedzy i narzędzi podejmie się wydania 7000 tyś (plus narzędzia więc w sumie może wyjść więcej) na coś czego osobiście nie słyszał i czego efekt będzie jednak niepewny a w przypadku braku powodzenia pieniądze te są niemal nie do odzyskania.

W tej kwocie można szukać już kolumn używanych, które też odsprzeda się bez większych strat.

Od lat zauważam coraz mniejsze zainteresowanie dziedzina DIY jeśli chodzi o audio.

Audio DIY traci na popularności, oczywiście. 
Ale jest ogólna moda na DIY. 
I myślę, że wynika to z bardzo złym dostępem do wiedzy, a w języku polskim to wgl jest tragedia. 
Zobacz sobie ile wyświetleń robią filmy o DIY po angielsku. 
Od kilku do kilkudziesięciu tysięcy wyświetleń. 
GR który jest takim DIY plus, czyli DIY w wersji komersyjnej. Sam sprzedaje KITy, a niezbyt same kolumny. A to nic innego jak uproszczone DIY. A wyświetleń jest kilkadziesiąt tysięcy pod każdym filmem. A przecież chłop ma konkurencję. 
A z tłumaczeniem filmów na j.ang nie byłby większy problem. 

• Redaktorzy
2 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Niekoniecznie. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, S0nic napisał:

Nieśmiało się wtrącę, bo na co dzień używam właśnie 600-ek (niedrogie (około 400PLN)  Quadralite VideoLED 600) i jakoś nie zauważyłem, żeby wpływały na temperaturę w pomieszczeniu, tym bardziej, że nie zawsze potrzeba max. ich mocy.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

mozna nagrać kilka odcinków u tych kolegów porównac metody a im myslę ,że taka reklama pomogłaby w biznesie a zwykłemu uzytkownikowi pozwolilaby bez wiekszego wysiłku zrozumiec podstawowe zaleznosci i ocenić potencjał lub wybrac konstruktora dla projektu custom na wstepnym etapie

Błagam o używanie polskiej mowy.

Dla mnie - byłoby to "szycie na miarę" albo "indywidualnie na życzenie klienta", czyli niestandardowo.

Miałem nie pisać, bo tu za dużo było osobistych wzajemnych pogróżek między piszącymi będacych kompletnie  poza tematem, ale...

Skoro  @#Szakovsky szykuje na przyszły rok wspaniałe (potencjalnie) wideo prezentacje to życzę mu powodzenia i serdecznych ekspertów. To byłby wielki pożytek dla publiki.

Wybacz przesadne czepialstwo z mojej strony odnośnie szczegółów, pozdrawiam!

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi