Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

I wszyscy ruszyli by takie zestawy sobie sprawić , niesamowita historia 🤨

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, dajrekt napisał:

wydałeś 40 % więcej niż ja :-). "Trochę" drożej, niekoniecznie lepiej o 40 %.

wiimamp znalazłem za 1600 zł,  elaci 6.2 za 1100, czyli za 2700 zł, czyli 50% drożej niż mój zestaw.

daj linki do twoich cen za 2500 zł łącznie, może źle szukam.

Pod pewnymi wzgledami nawet sporo lepiej niz wynikaloby to z roznicy ceny, chocby ze wzgledu na ograniczenia WiiM Mini.

Elace widze po 499 PLN sztuka, Amp faktycznie teraz 1600 PLN.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 21.02.2024 o 13:54, ProjectPi napisał:

Pod pewnymi wzgledami nawet sporo lepiej niz wynikaloby to z roznicy ceny, chocby ze wzgledu na ograniczenia WiiM Mini.

Elace widze po 499 PLN sztuka, Amp faktycznie teraz 1600 PLN.

ogólnie zgadzam się - im droższy sprzęt tym lepszy.

2 godziny temu, dajrekt napisał:

Warunek - wszystko NOWE

Nie tak prędko: biorąc pod uwagę jakość wsparcia i serwisu gwarancyjnego, to zalet zakupu przedmiotu nowego Sabaj nie posiada.

1 godzinę temu, dajrekt napisał:

edit. wiiamp ciężko uznać za "markowy" wzmacniacz. To ta sama najniższa półka klasy D.

Nie bardzo skoro, jest oferowany np w Richersounds (UK).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 21.02.2024 o 15:46, szymon1977 napisał:

Nie tak prędko: biorąc pod uwagę jakość wsparcia i serwisu gwarancyjnego, to zalet zakupu przedmiotu nowego Sabaj nie posiada.

Nie bardzo skoro, jest oferowany np w Richersounds (UK).

coś ty się tak uczepił tego wsparcia i serwisu gwarancyjnego. To, że chińczyk nie ma oficjalnej sprzedaży w PL, jak tysiące innych sprzętów, nie tylko chińskich, ma świadczyć że ten wzmacniacz to szrot?

Jak chcesz mieć pełną gwarancję i to swoje mityczne wsparcie to kupujesz jak biały człowiek sabaja na amazonie, audiophonics.fr czy tam w innym sklepie w UE gdzie sabaj i inne chińczyki są w oficjalnej sprzedaży i masz te swoje wsparcie.  Sęk w tym, że tam trzeba zapłacić te 2700 zł, a przez to takie biedaki jak np. ja postanawiam przyjanuszyć i kupić wprost od chińczyka za 1850 zł, ryzykując że sprzęt mi nie padnie. To moje ryzyko, ty ani nikt inny nie musisz takiego ponosić.

A więc po raz kolejny - przyjmij do wiadomości, że sabaj za 2700 zł, z pełną gwarancją i serwisem jest kilka półek wyżej nad twoim oknyo. Oczywiście jak masz równie marne głośniki jak marny masz wzmacniacz to absolutnie odradzam ci kupno sabaja bo nie odczujesz żadnej różnicy na plus ani na minus. Szkoda twojej kasy.

29 minut temu, dajrekt napisał:

coś ty się tak uczepił tego wsparcia i serwisu gwarancyjnego. To, że chińczyk nie ma oficjalnej sprzedaży w PL, jak tysiące innych sprzętów, nie tylko chińskich, ma świadczyć że ten wzmacniacz to szrot?

Jak chcesz mieć pełną gwarancję i to swoje mityczne wsparcie to kupujesz jak biały człowiek sabaja na amazonie, audiophonics.fr czy tam w innym sklepie w UE gdzie sabaj i inne chińczyki są w oficjalnej sprzedaży i masz te swoje wsparcie.  Sęk w tym, że tam trzeba zapłacić te 2700 zł, a przez to takie biedaki jak np. ja postanawiam przyjanuszyć i kupić wprost od chińczyka za 1850 zł, ryzykując że sprzęt mi nie padnie. To moje ryzyko, ty ani nikt inny nie musisz takiego ponosić.

A więc po raz kolejny - przyjmij do wiadomości, że sabaj za 2700 zł, z pełną gwarancją i serwisem jest kilka półek wyżej nad twoim oknyo. Oczywiście jak masz równie marne głośniki jak marny masz wzmacniacz to absolutnie odradzam ci kupno sabaja bo nie odczujesz żadnej różnicy na plus ani na minus. Szkoda twojej kasy.

Wiem, ze ma z marki B&W. Podstawowe i subwoofer 

Z tego co mi wiadomo grają one V.

Moim zdaniem będzie za ostro i krucho ze średnicą. 

Nie będą pasowały do Sabaja. 

Czekaj.

Przypomniało mi się teraz, że coś kombinował z wysokimi.

Ciekawe czy zniwelował tą ostrość? 

Edytowane przez Bukaj

żeby była jasność - nic mi do tego, że ktoś ma tanie, tańsze, drogie, droższe sprzęty.

A wręcz przeciwnie - potrafię powiedzieć, że np. wzmacniacz sabaj a4 za 322 zł jest wybitny w swojej półce cenowej i nie ma sobie równych wśród tzw. "markowych". w porównywalnej cenie.  Ale nie ma go co porównywać np. z sabajem a30a który jest sześciokrotnie droższy. Tak, a30a jest lepszy od a4, co do tego nie mam żadnych wątpliwości.

Podobnie jak wspomniane przeze mnie wyżej głośniki elac 6.2, które uważam za świetny wybór do 1000 zł.  Czy kupiłbym do nich sabaja? Nie, to by była bez sensu wydana kasa, do tak tanich głośników w zupełności wystarczy tani sabaj a4 czy inny tani wiimamp.

2 minuty temu, dajrekt napisał:

tani sabaj a4 czy inny tani wiimamp.

Wiimamp to 1600zł, a Sabaj a30a bywał po 2200zł, więc coś nie tak 😁

1 godzinę temu, dajrekt napisał:

Podobnie jak wspomniane przeze mnie wyżej głośniki elac 6.2, które uważam za świetny wybór do 1000 zł.  Czy kupiłbym do nich sabaja? Nie, to by była bez sensu wydana kasa, do tak tanich głośników w zupełności wystarczy tani sabaj a4 czy inny tani wiimamp.

Bo tak się właśnie robi (ja zrobiłem)  - Magnaty Monitor Supreme 1002 (podmieniłem 1:1 parę części w zwrotnicy na lepsze), Sabaj A4, chiński DAC do własnego wykończenia R2R 16 bit (kości lata 90-te) - oczywiście wykończyłem, transport CD Audiolab 6000CDT, preampik azjatycki lampowy FX AUDIO TUBE-06 MKII, malina do sieci,  interkonekty analogowe: replika VdH mc silver, QED 40i, cyfrowy (RCA) melodika, optyczny QED Reference, głośnikowe melodika Purple Rain - i codziennie, jak chcę, mam ucztę, swoją, wystarczającą. Ale, Ale.... królik to królik... jedzie do mnie (jadą) daul mono Aiyima A07 Max, porównam do Sabaja A4. Wszystko razem - 5-6 tyś.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Wiimamp to 1600zł, a Sabaj a30a bywał po 2200zł, więc coś nie tak 😁

Czepiasz się ;-).

W wiimampie siedzi wzmacniacz porównywalny z sabajem a4 a nie z a30a, czyli niska półka klasy D, ale to  bardzo dobra jakość jak za te grosze.

Cena 1600 jest wg mnie ok bo  oprócz wzmaka o wartości i jakosci  porównywalnej  z sabajem a4 za 3 stowki dostajemy niezły streamer, akceptowalny dac, słaby blutut, HDMI arc i zajebisty pilot.  I do tego gwarancja i wsparcie :-).  Tanio i dobrze.

No ale trzeba mieć świadomość że w wiimampie siedzi wzmak na czipie tpa3255 czyli to samo co w chińskich aymach, fosi, sabajach itd. o wartości 200-400 zł. To nie może grać jak sabaj za 2700 (z gwarancją i wsparciem) czy inne droższe sprzęty. No po prostu się nie da tak.

to ja pominę porównania Sabaja z ultra low endem i zwrócę się w stronę mid endu😉

W przyszłym tygodniu może uda się zestawić Sabaja z Arcam SA20, który brzmieniowo powianiem być zbliżony do Arcama SA30, jedynie wykastrowany ma stream i directa, które akurat są mi zbędne. Mam Ifi Zen Stream (hula dobrze) i niezłą akustykę. Cenowo SA20 schodzą poniżej 3k więc nabiera to sensu.

Edytowane przez AiM-TV
35 minut temu, AiM-TV napisał:

Arcam SA20, który brzmieniowo powianiem być zbliżony do Arcama SA30, jedynie wykastrowany ma stream i directa,

Różnią się jednak budową. SA20 jest bieda wersją SA30.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Miałem Arcama SA20. Jak dla mnie za mało miał basu. Średnie bardzo dobre, trochę osłodzone. Wysokie wyraźne, ale przyjemne i gładkie. Zupełnie inne granie niż SMSL vmv a2 (Sabaj). Na moje oko takie porównanie nie ma sensu

4 minuty temu, renoxd napisał:

Zupełnie inne granie niż SMSL vmv a2 (Sabaj).

Które preferujesz ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, dajrekt napisał:

Podobnie jak wspomniane przeze mnie wyżej głośniki elac 6.2, które uważam za świetny wybór do 1000 zł. 

Słuchałem ich i największa bolączka dla mnie to były słabej jakości niskie tony, takie pukające bez wypełnienia, średnie też takie wysuszone bez wyrazu. Porównywałem w tym samym czasie z Reference DBR62 i tutaj już nie było tych bolączek, basik ładniej schodził i nie tracił kontroli, średnica dużo bardziej nasycona, dodatkowo bardziej szczegółowa i przestrzenna góra, choć w obu jest ona trochę schowana. Osobiście dozbierałbym grosza do wyższego modelu. W cenie 1,5k miałem kiedyś Edifier S2000pro i bliżej jakością grania było do DBR62 napędzanego amplitunerem Yamaha V4A, ale znowu w Edifierach musiałem zbijać na korektorze dół, którego na mój gust było aż za dużo, choć dużo zależy jak je się ustawi w pokoju.

4 godziny temu, dajrekt napisał:

A wręcz przeciwnie - potrafię powiedzieć, że np. wzmacniacz sabaj a4 za 322 zł jest wybitny w swojej półce cenowej i nie ma sobie równych wśród tzw. "markowych". w porównywalnej cenie. 

Nie znam żadnych nowych wzmacniaczy, uznanych marek w tej cenie. Nie słuchałem, ale wątpię że w tej cenie będzie jakieś jakościowe granie, w ciemno wolałbym już dozbierać do 500zł i np. kupić używane Onkyo A-9030🙂

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Niech jeszcze trochę pochodzą, zobaczymy, czy dożyją wieku Twojego Onkyo😉, które ma też zaletę, że większość serwisów podejmie się jego naprawy, a nie od razu na śmieci.

Edytowane przez Prewwit
5 minut temu, Prewwit napisał:

Nie słuchałem, ale wątpię że w tej cenie będzie jakieś jakościowe granie, w ciemno wolałbym już dozbierać do 500zł i np. kupić używane Onkyo A-9030🙂

Ja w ciemno właśnie wydałem 350 zł. dwa lata temu. Do dzisiaj nie żałuję wydania ani grosza z tej kwoty. Dopiero teraz przyszła mi chęć porównania z TPA3255 i robię to tylko ze zwykłej ciekawości i chęci bycia obytym w pewnych trendach. Będę miał wątpliwości, zostanie to co jest. Generalnie dotarłem już do pewnego wyznaczonejgo sobie punktu z napisem SATYSFAKCJA, coś sobie udowodniłem i nie mam ciągot by zaburzać ten stan.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Różnią się jednak budową. SA20 jest bieda wersją SA30.

1 godzinę temu, renoxd napisał:

Miałem Arcama SA20. Jak dla mnie za mało miał basu. Średnie bardzo dobre, trochę osłodzone. Wysokie wyraźne, ale przyjemne i gładkie. Zupełnie inne granie niż SMSL vmv a2 (Sabaj). Na moje oko takie porównanie nie ma sensu

No to żeście mnie zachęcili do tego SA20🙂

2 godziny temu, AiM-TV napisał:

W przyszłym tygodniu może uda się zestawić Sabaja z Arcam SA20, który brzmieniowo powianiem być zbliżony do Arcama SA30, jedynie wykastrowany ma stream i directa, które akurat są mi zbędne

Ewidentnie jest też inna konstrukcja, skoro SA30 na kanał daje, aż o 40W więcej.

1 godzinę temu, renoxd napisał:

Miałem Arcama SA20. Jak dla mnie za mało miał basu.

Z ciekawości, a jakie kolumny były podpięte?

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Niech jeszcze trochę pochodzą, zobaczymy, czy dożyją wieku Twojego Onkyo😉, które ma też zaletę, że większość serwisów podejmie się jego naprawy, a nie od razu na śmieci.

Najpierw moje małe Onkyo musiało by się sp... puk! puk! w niemalowane, bo w przeciwieństwie do przedmiotu dyskusji faktycznie jest to fenomenalny wzmacniacz, który nie ma na rynku konkurencji.

-----

6 godzin temu, dajrekt napisał:

Oczywiście jak masz równie marne głośniki jak marny masz wzmacniacz to absolutnie odradzam ci kupno sabaja bo nie odczujesz żadnej różnicy na plus ani na minus. Szkoda twojej kasy.

Pudło! Nawet głośniki od mojego mikro pozytywnie zareagowały na podłączenie lepszego wzmacniacza niż moje małe Onkyo.

6 godzin temu, dajrekt napisał:

A więc po raz kolejny - przyjmij do wiadomości, że sabaj za 2700 zł, z pełną gwarancją i serwisem jest kilka półek wyżej nad twoim oknyo.

Nie tak prędko! Podstawowe parametry sprawiają, że Sabaj i moje małe Onkyo nie do końca są konkurencją. Jeśli więc ustawiać na półkach, to raczej na innych. Czy półka Sabaja jest wyższa? Nie powiedział bym, skoro chińska tandetność zdyskwalifikowała go przed rozpoczęciem walki: wydawał się być atrakcyjny, więc zamierzałem wypożyczyć z Amazon na testy, ale wpadki techniczne...

Czy to kogoś dziwi, jeśli Sabaj zagra lepiej malego wzmacniaczyka sprzed 10lat o 4x niższej wartości rynkowej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

32 minutes ago, Prewwit said:

Z ciekawości, a jakie kolumny były podpięte?

Heco 700

2 hours ago, Piopio said:

Które preferujesz ?

Musiałbym posłuchać jeszcze raz. Słuchałem  jakieś 3, 4 lata temu. Jeżeli Arcam SA20 miały więcej dociążonego dźwięku i w ogóle więcej basu to możliwe ze Arcam.

Edytowane przez renoxd
13 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie tak prędko! Podstawowe parametry sprawiają, że Sabaj i moje małe Onkyo nie do końca są konkurencją.

W tym wątku widzę, że użytkownicy tego "fenomenalnego" sprzętu lubią często pisać o graniu kilku klas/półek wyżej, w końcu to prawie prehajend😉 Jak komuś nie zagra, to złe źródło, kabel, kolumny, ogólnie wszystko źle połączone i się nie zna😉 A że wejścia analogowe słabe, wyjście na suba bezużyteczne, w spoczynku za dużo ssie prądu to już pikuś.

13 minut temu, Prewwit napisał:

W tym wątku widzę, że użytkownicy tego "fenomenalnego" sprzętu lubią często pisać o graniu kilku klas/półek wyżej, w końcu to prawie prehajend😉 Jak komuś nie zagra, to złe źródło, kabel, kolumny, ogólnie wszystko źle połączone i się nie zna😉 A że wejścia analogowe słabe, wyjście na suba bezużyteczne, w spoczynku za dużo ssie prądu to już pikuś.

Żeby wyciągnąć max z Sabaj trzeba go odpowiednio potraktować. Wtedy zagra fenomenalnie.

Potraktowany byle jak może rozczarować. 

Taki już jego urok. 

W dniu 18.01.2023 o 11:17, piramidon napisał:

Jest to inna technologia.

Technika.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

No i tylko Ty traktować potrafisz  (posiadles tą tajemną moc 😎)a inni to amatorzy i laicy.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, Prewwit napisał:

W tym wątku widzę, że użytkownicy tego "fenomenalnego" sprzętu lubią często pisać o graniu kilku klas/półek wyżej, w końcu to prawie prehajend😉

Nie wyśmiewaj swoich Kolegów. To niemiłe.

Sam byłem zaskoczony. Używam wejścia USB.  Sprawdzałem ten wzmacniacz we współpracy z wymagającymi, posiadanymi przeze mnie kolumnami firm  T+A, Dynaudio i budowanymi na zamówienie - rzemieślniczymi  z Niemiec  - transmission line.

Tak, posiadam trzy zestawy stereo w trzech pomieszczeniach - w tym w  specjalnie wybudowanym w ogrodzie budynku (właściwie budowli). Jego zdjęcie z satelity kiedyś pokazałem na Forum.

Popisz się podobnymi możliwościami odsłuchowymi.

Nikt tu sroce spod ogona nie wypadł.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Żeby wyciągnąć max z Sabaj trzeba go odpowiednio potraktować. Wtedy zagra fenomenalnie.

Potraktowany byle jak może rozczarować. 

A ten w kółko swoje: moje Onkyo ze źle dobranym źródłem i źle dobranymi kolumnami też zagra źle - z dobranymi "fenomenalnie" też zagra "fenomenalnie". Natomiast kwestia jakości i "wszechstronnego uzdolnienia" Sabaja została już 100x umówiona - chiński bubel, w którym większość funkcji nie działu lub działa nieprawidłowo, więc jest bezużyteczna.

Edytowane przez szymon1977

33 minuty temu, piramidon napisał:

Popisz się podobnymi możliwościami odsłuchowymi.

Edit:

Popisz się podobnymi możliwościami odsłuchowymi stosowanymi przy odsłuchu przedmiotowego w tym temacie wzmacniacza. I wypowiedz się kompetentnie.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Kontrowersyjny ten Sabaj. Testował bym 😄

Ja chętnie razem z Tobą - cenię Twoje wypowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi