Skocz do zawartości
IGNORED

Rewolucja w dziedzinie wzmacniaczy z średniej półki - ciąg dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawnego czasu obserwuję rozwój zastosowań rynkowych w miarę nowej koncepcji połączenia dla sygnałów cyfrowych funkcji wzmacniania i  przetwarzania cyfrowo - analogowego. Zastosowano ją m. innymi w czipach we wzmacniaczu Sabaj A30a

Uważam, że to wprowadza rewolucyjne rozwiązania w zakresie efektywności energetycznej i jakości przetwarzania sygnału z źródeł cyfrowych. Tworzy ją firma Axign.

Wzrost efektywności energetycznej:

spacer.png

Axign zademonstrował rozwiązanie 2x 250W ( 4Ω BTL ) MOSFET dla aplikacji zoptymalizowanych pod względem kosztów, które zapewniają wiodącą w swojej klasie wydajność audio przy 95% wydajności przy 250 W w 4Ω, i zużycie energii na biegu jałowym poniżej 1,5 W. Te produkty referencyjne w pełni wykorzystują informacje zwrotne firmy po filtrze, oraz nowatorskie topologie przełączania “ Zero Common Mode ”, aby umożliwić pracę bez pochłaniania ciepła, jednocześnie osiągając zakres dynamiczny > 110 dB-A i < 0,01% THD + N.

Jestem pod osobistym wrażeniem tej technologii.

Technologia cyfrowej pętli sprzężenia zwrotnego firmy Axign to pierwsza w swojej klasie technologia z pętlą sprzężenia zwrotnego o pełnej szerokości pasma audio, pobieraną zza filtrów wyjściowych i przetwarzaną z ultrawysokimi prędkościami. Rozwiązuje wszystkie problemy związane z wydajnością dźwięku z tradycyjnych wzmacniaczy klasy D i wprowadza na rynek produkt, który umożliwia większości głośników najlepsze działanie i umożliwia odtwarzanie oryginalnego nagrania na nowy poziom wzorcowy dla konsumenckich wzmacniaczy audio.

spacer.png

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

6 minut temu, piramidon napisał:

Jestem pod osobistym wrażeniem tej technologii

Trafiło Ci w gust brzmienie za stosunkowo nieduże pieniądze, a czy to zasługa technologii? Szczerze wątpię. O ile sie nie mylę Sabaj nie jest pierwszym wzmacniaczem na rynku w tej technologii, poprzednie jakoś rynku nie zawojowały. A Sabaj wojuje bo nie płacisz za reklamę, dystrybucję, serwis itd, itp.

Brzmisz trochę jakbys czytał ulotkę reklamową ale co tam, zasadniczo tresć się liczy nie forma.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Trafiło Ci w gust brzmienie za stosunkowo nieduże pieniądze,

Argumentum Ad presonam. Nie merytoryczny, nie na temat!

Jesteś prymitywnym prowokatorem nabijającym posty.

W powyższej notce są wkompilowane treści z internetu. Aby nie wprowadzić w błąd czytelników.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Widać wyraźnie, że nastąpiło wzmożenie marketingowe.

O sabaju jeden topic już jest. Kolejny - sponsorowany ???

7 minut temu, argus napisał:

Nie!...

To topic wynikający z rozgoryczenia spowodowanego niewielkim postępem w technologii wzmacniaczy i łupienia Nas - Konsumentów przez branżę sprzedającą nowe opakowania ze starą technologią za coraz większe pieniądze.

To informacja dla Kolegów: nie dajcie się nacinać...jest coś innego!

1 godzinę temu, piramidon napisał:

To topic wynikający z rozgoryczenia spowodowanego niewielkim postępem w technologii wzmacniaczy i łupienia Nas - Konsumentów przez branżę sprzedającą nowe opakowania ze starą technologią za coraz większe pieniądze.

Jak za klasę D wezmą się producenci z tradycjami, to zapłacisz za reklamę, dystrybucję, serwis i marżę, a wtedy przepaść pomiędzy wzmacniaczami w różnych technologiach drastycznie zmaleje.

-----

Argumentum Ad presonam.

Polecam zapoznać się ze znaczeniem określenia zanim go użyjesz. 

Edytowane przez szymon1977

Argumentum ad personam (łac. „argument wymierzony w osobę”) – pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant porzuca właściwy spór i zaczyna opisywać faktyczne lub rzekome cechy swego przeciwnika bądź jego dokonania.

..."Trafiło Ci w gust brzmienie za stosunkowo nieduże pieniądze"...

W ten sposób unika stwierdzenia, że jego racjonalne argumenty zostały wyczerpane, a jednocześnie sugeruje audytorium, że poglądy oponenta są fałszywe. Dodatkowo obrażanie oponenta ma na celu wyprowadzenie go z równowagi, tak by utrudnić mu adekwatne reagowanie na przedstawiane argumenty.

Źródło: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

Przeciez to jest typowa, podstawowa taktyka dyskretacji stosowana na tym forum.
Jesli ktos krytycznie kwestjonuje okreslone zjawiska/efekty, to zamiast rzeczowej odpowiedzi, wytlumaczenia tego, jak i dlaczego one dzialaja, jest konfrontowany z zarzutami, ze jest za glupi, aby je pojac, jest za gluchy, by je uslyszec, nigdy nie slyszal dobrego zestawu audio i samemu ma za tani, za dupiaty sprzet, by te efekty odtworzyc

21 godzin temu, argus napisał:

Widać wyraźnie, że nastąpiło wzmożenie marketingowe.

No właśnie chodzi o to żeby sprzedawać to chińskie gufno . 

Bez urazy dla autora tego wątku ale przytoczył marketingowy bełkot. Żaden wzmacniacz cyfrowy nigdy mnie pozytywnie nie zaskoczył i zawsze czegoś brakowało w dźwięku.  . .naturalności

44 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Żaden wzmacniacz cyfrowy nigdy mnie pozytywnie nie zaskoczył i zawsze czegoś brakowało w dźwięku.  . .naturalności

Ja słyszę swój tinnitus , inni słyszą swoje kable. Łączę się z nimi w bólu!

Ja słyszę swój tinnitus

To jest jedyne w co wierze, jesli twierdzisz ze ty to slyszysz a ja nie slysze (twojego )
3 godziny temu, piramidon napisał:

Argumentum ad personam (łac. „argument wymierzony w osobę”) – pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant porzuca właściwy spór i zaczyna opisywać faktyczne lub rzekome cechy swego przeciwnika bądź jego dokonania.

Sam to zrobiłeś nazyeając mnie "prymitywnym prowokatorem" za nakreślenie sytuacji. A teraz znajdź to w moim poście, bo chyba nie uważasz, ze stwierdzenie faktu jest dla Ciebie obraźliwe?

3 godziny temu, piramidon napisał:

...racjonalne argumenty zostały wyczerpane...

Jak widać czytanie mojego wpisu zakończyłeś po znalezieniu pretekstu by się przyczepić. Ale do rzeczy!

Ktoś kupił A za 2000 i jest szczęśliwy bo gra jak B za 6000. Gdyby za A zapłacił 6000 a B kosztowałoby 2000 to byłby nieszczęsliwy. Proste? Proste. To teraz dlaczego A kosztuje 2000? Pisałem juz o tym, bo w cenie nie płacisz za reklamę, sieć sprzedaży, sieć serwisową, może się udać oszukać na cle i podatku... Bez wątpienia Sabaj jest produktem atrakcyjnym, ale zrozum, to nie zastosowana technogia czyni ten produkt atrakcyjnym tylko sposób sprzedaży.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ktoś kupił A za 2000 i jest szczęśliwy bo gra jak B za 6000. Gdyby za A zapłacił 6000 a B kosztowałoby 2000 to byłby nieszczęsliwy. Proste? Proste.

Naturalnie!

I ci nieszczęśliwcy w swojej niedoli atakują- nie dystrybutorów - lecz mnie, bo pośrednio im mówię : DAJECIE SIĘ DOIĆ, tę jakość można mieć taniej!

Edytowane przez piramidon

jeżeli ktoś daje się doić , a może nawet tego chce to po co zabraniać? przecież to jego sprawa... może tak lubi?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Naturalnie!

No właśnie. Może i Sabaj jest w nowoczesnej technogii, ale moim zdaniem to nie nowoczesna technologia czyni jego atrakcyjność na rynku.

A z tym atakiem personalnym... to nic złego kupić fajne granie w dobrej cenie - wprost przeciwnie, mógłbym nawet napisać, że Ci zazdroszczę, ale nie mogę, bo sam fajne granie w dobrej cenie kupiłem 🙂

54 minuty temu, slaaawek napisał:

jeżeli ktoś daje się doić , a może nawet tego chce to po co zabraniać? przecież to jego sprawa... może tak lubi?

Niektórzy kilka razy przejechali się próbując oszczedzić kasę zakupem chińczyka.

Godzinę temu, slaaawek napisał:

Nikt nie zabrania...gdzieś jest takie choćby lekkie wrażenie? 

To jest moja idea:

W dniu 19.01.2023 o 16:43, piramidon napisał:

To informacja dla Kolegów: nie dajcie się nacinać...jest coś innego!

Żadna to rewolucja, takie rozwiązanie przetwarzania sygnały cyfrowego Lyngdorf stosuje od dawna i sam je rozwija, nie musi posiłkować się cudzymi rozwiązaniami jak to jest w przypadku chińskich wzmaków.

"1999
Pierwszy prawdziwy wzmacniacz cyfrowy

Peter Lyngdorf finansuje rozwój technologii Equibit™, która może przekształcić ścieżkę PCM na płycie CD bezpośrednio w sygnał sterujący PWM we wzmacniaczu klasy D."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z ciekawostek:

"2006
Pierwszy prawdziwy system korekcji pomieszczenia

Opracowanie pierwszego rzeczywistego systemu korekcji pomieszczenia, RoomPerfect™ – jednego z największych patentów w branży audio z 55 roszczeniami dotyczącymi nowych technologii. Porzucając ideę prostego korektora cyfrowego, RoomPerfect™ to jedyny system korekcji, który w inteligentny sposób usuwa negatywne skutki akustyki pomieszczenia z dźwięku Twoich głośników."

Ogólnie bardzo kreatywna firma, wdrażająca sama do swoich wzmaków nowe pomysły i rozwiązania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
48 minut temu, Prewwit napisał:

Żadna to rewolucja, takie rozwiązanie przetwarzania sygnały cyfrowego Lyngdorf stosuje od dawna i sam je rozwija...

No i czy dzięki tej "rewolucji" Lyngdorf zdominował rynek bo brzmieniem zmiażdżył konkurencję? Chyba nie i obstawiam, że opinie są różne.

Jedyna rewolucja Sabaj-a to forma zaistnienia na rynku: brak sieci serwisów i sprzedaży, zamiast reklamy filmiki na YT. Koniec końców kupujemy go za 1/3 ceny (podobno gra jak 3x droższe), za to ja się 3x na oszczędzaniu kasy wyborem chińczyka przejechałem.

Takie produkty lubią szybko się pojawiać i równie szybko znikać, a po kilku lat ich szczęśliwi posiadacze okazują się używać markowych. Ale może akurat Sabaj przetrwa podobnie jak SNSL?

40 minut temu, Prewwit napisał:

Żadna to rewolucja, takie rozwiązanie przetwarzania sygnały cyfrowego Lyngdorf stosuje od dawna i sam je rozwija, nie musi posiłkować się cudzymi rozwiązaniami jak to jest w przypadku chińskich wzmaków.

Rewolucja o tyle, że nie kosztuje 10K a 2,2K. 

Sabaj A30A czy SMSL VMV A2 to naprawdę wybitne produkty. Ich przetwarzanie cyfrowe kasuje większość DAC poniżej 8K. I tak samo jest ze wzmacniaczami. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Rewolucja o tyle, że nie kosztuje 10K a 2,2K. 

Sabaj A30A czy SMSL VMV A2 to naprawdę wybitne produkty. Ich przetwarzanie cyfrowe kasuje większość DAC poniżej 8K. I tak samo jest ze wzmacniaczami. 

Najpierw to porównaj co ten Lyngdorf za 10k oferuje w stosunku do Twoim wzmaków koszących wszystko do 15k, nie mówiąc już o braku serwisu tych sprzetów w PL, a zobaczymy jak z ich trwałość.

Temat jest o rewolucji w rozwiązaniach technicznych firmy Axign, a nie o rewolucjach cenowych.

44 minuty temu, Piopio napisał:

Rewolucja o tyle, że nie kosztuje 10K a 2,2K

Już nie gra jak 3x droższy a 4,5x droższy - wygrzał się? Im większa liczba tym bardziej to śmieszne.

Wbrew temu co tu zasugerowano, atrakcyjność cenowa nie jest efektem zastosowanej technologii, a brakiem dodatków otrzymywanych z markowym produktem: nie masz możliwości obejrzenia, posłuchania, wypożyczenia, w praktyce brak serwisu gwarancyjnego o pogwarancyjnym nie wspominając, brak wsparcia. Do tego otrzymujesz ogólną badziwnosć chińskich produktów (niektórzy tego nie dostrzegają, dla niektórych to nie do przeskoczenia). A trzeba też zauważyć, że w dzisiejszych czasach hi-fi z będącego w każdym domu urządzenia rtv-agd stało się produktem premium, a tu logo znanej marki z tradycjami ma sporą wartość.

Ps.

2,2k po zapłaceniu cła i podatku, czy zabawa w kotka i myszkę z urzędem jako dodatkowa atrakcja?

-----

36 minut temu, Prewwit napisał:

Temat jest o rewolucji w rozwiązaniach technicznych firmy Axign, a nie o rewolucjach cenowych.

Temat jest bo pierwsze błędnie uznano za przyczynę drugiego.

W dniu 19.01.2023 o 16:01, piramidon napisał:

Jestem pod osobistym wrażeniem tej technologii.

Techniki.

W dniu 19.01.2023 o 16:15, szymon1977 napisał:

a czy to zasługa technologii?

Techniki.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

49 minut temu, Misio38 napisał:

Techniki.

Techniki.

Tak czy siak żadnej rewolucji nie ma.

19 godzin temu, Prewwit napisał:

Temat jest o rewolucji w rozwiązaniach technicznych firmy Axign

👏"technicznych firmy" - chociaż jeden👍

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Mnie zaskoczył jeden wzmacniacz zasilany w klasie d.

Był nim Roksan oxygene.

Grałem na nim kilka miesięcy naprawdę bardzo przyzwoite urządzenie. Co ciekawe nie był to ich produkt a kupiona konstrukcja z pewnymi zmianami w elemencie końcowym z tego co kojarzę.

Cyrus też są w klasie D. Te mnie nie zaskakują bo się już do nich przyzwyczaiłem 

Chyba że mówimy o wzmacniaczach bardziej określanych jako cyfrowe.

Ale faktycznie te chińskie wzmacniacze jakoś specjalnie mi osobiście nie podeszły.

Nie znalazłem w nich muzykalności a jedynie poprawność.

Bardzo dobry dźwięk się wydobywał a jednak mnie nie wciągał.

Jednak kto co woli.

A z drugiej strony mówimy o braku marketingu w przypadku tych chińskich produktów A co rusz wypływa kolejny wątek. Co rusz na różnych grupach jest grono osób które to promują. 

A ostatnio trafiłem też na nowy dla mnie portal z okazjami cenowymi i tam tylko tego typu produkty są promowane.

Marketing działa tylko on jest inny niż ten który znamy.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Cyrus też są w klasie D. Te mnie nie zaskakują bo się już do nich przyzwyczaiłem 

Chyba że mówimy o wzmacniaczach bardziej określanych jako cyfrowe.

Gdzieś tam czytałem, że wzmacniacz cyfrowy i klasa D to nie sa tożsame pojęcia (w szczegóły nie wnikałem, bo dla mnie jako konsumanta to gra fajnie albo nie).

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Gdzieś tam czytałem, że wzmacniacz cyfrowy i klasa D to nie sa tożsame pojęcia (w szczegóły nie wnikałem, bo dla mnie jako konsumanta to gra fajnie albo nie).

Tak dokładnie. to nie są te same urządzenia.

Te pojęcia są bliźniacze i często wymiennie stosowane. 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Słuchałem Primare w klasie D i było kiepsko.

De gustibus non est disputandum

Niedawno miałem SMSL V2 - opisywałem wrażenia, były bardzo pozytywne, jak wielu innych, ale im dłużej słuchałem, tym bardziej zauważałem pewne jednak braki. Jak dla mnie (na b. dobrych Elacach Vela) główną wadą był bas. Niby niezły, ale przy neutralnych ustawieniach wpadał w "pudełkowość", bywał dość jednolity, mało zróżnicowany. Pomagało jego "zdjęcie" w ustawieniach, ale wtedy robił się z kolei chudy  i mało efektowny. Teraz mam Lyngdorfa 1120 i jednak to jest sprzęt znacząco lepszy, pomijam już obecność korekcji RoomPerfect, ale nawet bez niej gra muzykalniej, naturalniej. V2 może miał nieco lepszą dynamikę, ale na niej mi akurat mniej zależy. Może też lepiej kreował efekty przestrzenne, ale było w tym (dla mnie) coś sztucznego. Tak jak czasem zachwycamy się fotografią "stereoskopową" w jakimś binokularze, i niby to ładne ale po chwili zauważamy, że naturalnie widzimy podobny obiekt inaczej, może z mniejszym efektem holografii, ale tak "normalniej". Więc taki Lyngdorf gra dla mnie "normalniej" i nie żałuję, że do niego dopłaciłem. Sądzę natomiast, że dla jakichś małych monitorów V2 (także w wariancie sabajowym) może okazać się wystarczający i optymalny. I w ogóle jest to obiektywnie b. dobry wzmacniacz, jednak nie należy robić z niego ósmego cudu świata, który "zjada na śniadanie" każdy inny wzmacniacz.

16 minut temu, MacP napisał:

I w ogóle jest to obiektywnie b. dobry wzmacniacz, jednak nie należy robić z niego ósmego cudu świata, który "zjada na śniadanie" każdy inny wzmacniacz.

Obiektywnie tak jest 😉 Ale do pewnego poziomu jakościowego. Cenowo to wypada tak ok 10K za sam wzmacniacz.

Ty masz inne preferencje i dla Ciebie SMSL/Sabaj nie jest najlepszym wyborem. Dla mnie bas jest ok a przestrzeń genialna. Taki Michi X3 wcale nie zagrał lepiej pod tym względem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi