Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, xsnailx napisał:

mam zagwozdke - emm vs nagra classic (musze wybrac co odsluchac bo na oba bedzie ciezko z czasem) 

Mam wrażenie, że miotasz się z wyborem podobnie jak ja jakiś czas temu. Mi pomógł @piotrek7 piszac:

"Chcesz się bawić, przetestuj zmiany jakie wnosi przeskok z Sabre na R2R a potem na AK."

Kolejność jest tu przypadkowa. Dzięki temu sprecyzowałem swoje preferencje. I nie szukałem już dac'a za określoną kwotę lecz wiedziałem jakiego typu.

Moim zdaniem dac'i to dobrze działające urządzenie i bardzo małe różnice są miedzy nimi. Dlatego każda firma wmawia klientom, że ma wyjątkową konstrukcje.

Jaki masz wzmacniacz i kolumny?

Edytowane przez Ma_ki
1 minutę temu, Ma_ki napisał:

Mam wrażenie, że miotasz się z wyborem podobnie jak ja jakiś czas temu. Mi pomógł @piotrek7 piszac:

"Chcesz się bawić, przetestuj zmiany jakie wnosi przeskok z Sabre na R2R a potem na AK."

Kolejność jest tu przypadkowa. Dzięki temu sprecyzowałem swoje preferencje. I nie szukałem już dac'a za określoną kwotę lecz wiedziałem jakiego typu.

Moim zdaniem dac'i to dobrze działające urządzenie i bardzo małe różnice są miedzy nimi. Dlatego każda firma wmawia klientom, że ma wyjątkową konstrukcje.

Jaki masz wzmacniacz i kolumny?

W tym systemie do którego szukam daca jest preamp denafrips athena + końcówka denafrips apollo +kolumny avalon audio opus ceramique. 

Mam w drugim systemie denafrips Ares. Kiedyś też na moment był w tym systemie i generalnie było ok ale to też nie ma gwarancji że on gra tak samo jak terminator. 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

13 godzin temu, S0nic napisał:

2 boxy + 2 kolumny, 4 kable zasilające, 2 sygnałowe, 1 cyfrowy i gotowe 🙂

Ależ tak powinno być ... po co mnożyć byty ponad konieczność? Wzmacniacz plus dac z podpiętymi transportami (cd, streamer, komputer, oczywiście zakładając, że słuchamy tylko cyfry) oraz kolumny. W zupełności wystarczy

W sumie troche spozniona  recenzja Muzga w moim systemie - ale juz nadrabiam 🙂  

Zacznę od tego ze ten dac wydaje mi sie mocno niedoceniany (w sensie  jakosciowym oczywiscie), Zrobiony generalnie jak czolg - nie mozna sie doczepic. bardzo fajnie zrealizowane regulacje podswietlenia przycisku zasilania i wyswietlacza . Co trzeba zaliczyc mocno na plus to to zed                                                                               o kazdego zlacza mozna 

Jeśli miał bym określić ten dac w  polaczeniu z denafripsem apollo to na pewno dokładność plus  świetna dynamika, radzi sobie z każdym materiałem (co w sumie nie powinno dziwić)  nie czuć nalotu ess-a ale jest minimalnie chłodniej niz np marantz na-11s1. Bas dobrze kontrolowany i jest dokladnie na miejscu. Góra bardzo detaliczna ale nie jest sucha czy ostra. Dynamika moim zdaniem analogiczna jak w spl-u, jednoczesnie nie ma nic wspolnego z  suchotnikiem ostrym o co bywa oskarzany ess (nawet w bezposrednim polaczeniu z purifi).  Nie brakuje nic w zadnym zakresie pasma. Jesli mial bym z czyms go porownac to moim zdaniem brzmienie w strone nagry i spl-a.

Moim zdanie to urzadzenie jesli chodzi o jakosc brzmienia (nie charakter bo ten idzie bardziej w strone nagry/spl) moze stawac spokojnie w szranki z np avm-em zreszta oba maja wspolny mianownik ess-a i dobra sekcje analogowa. 

napewno jest to zawodnik warty sprawdzenia w systemie i moze byc endgame dacem..

Porowanalem go tez z aresem 2 z drugiego systemu, ale to wiadomo nie ta polka jakosciowa i wiadomo z gory jaki byl tego wynik..

Dac ten Bedzie jeszcze przez moment u mnie, a ze idzie denafrips terminator plus do testu to zapowiada sie ciekawe porownanie (zalatwilem ale z poza polski) 

Udalo mi sie najprawdopodoniej tez ogarnac do odsluchu esoterica 🙂

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

17 minut temu, xsnailx napisał:

idzie denafrips terminator plus

Upewnij się, czy będzie miał zaktualizowane oprogramowanie. Na przykładzie mojego Pontusa II mogę stwierdzić, że zmiana jest bardzo wyraźna i bardzo pozytywna 

W dniu 19.04.2023 o 07:38, Ma_ki napisał:

Dobrze, że napisałeś twoim zdaniem. Ja mam inne. Różnice między przetwornikami, nawet w tej samej technologii, potrafią być bardzo duże. Jesteśmy w zakładce hiend, a piszesz jakbyś wyskoczył z zakładki start. Bez urazy. 

Rodzaj zastosowanej wtyczki na kablu, z czego jest zrobiona i czym pokryta ma znaczenie, a co dopiero różnice w dacach. 

56 minut temu, piotrek7 napisał:

Upewnij się, czy będzie miał zaktualizowane oprogramowanie. Na przykładzie mojego Pontusa II mogę stwierdzić, że zmiana jest bardzo wyraźna i bardzo pozytywna 

Zgoda. Jeżeli kolega wypożycza z tego salonu o którym myślę, to uslyszy że jest najnowszy soft, niezależnie jaki tam będzie wgrany. W wypożyczonym urządzeniu nie odważyłbym się samemu zmieniać firmware, jak się nie uda to mogą w salonie powiedzieć, że grzebał i obciążyć kosztami. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

7 godzin temu, xsnailx napisał:

Co trzeba zaliczyc mocno na plus to to zed                                                                               o kazdego zlacza mozna 

Mialo byc: 

Co trzeba zaliczyc mocno na plus to to ze do kazdego zlacza mozna przypisac odrebne nastawy  filtra FIR

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ma byc najnowsze tzn wersja 12th ktora dla terminatorow ma wyjsc 2-3 maja

6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Zgoda. Jeżeli kolega wypożycza z tego salonu o którym myślę, to uslyszy że jest najnowszy soft, niezależnie jaki tam będzie wgrany. W wypożyczonym urządzeniu nie odważyłbym się samemu zmieniać firmware, jak się nie uda to mogą w salonie powiedzieć, że grzebał i obciążyć kosztami. 

Jesli masz na mysli polski salon to nie ten, ale i tak nie bede grzebal w wypozyczonym za kaucje sprzecie.

Edytowane przez xsnailx

Wyszedl nastepny ciekawy produkt z dzialki Pro (podobny do tego poczatkowego SPLa). Niestety troche za tani jak na oczekiwania (50k) ale moze dobry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5426.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Wyszedl nastepny ciekawy produkt z dzialki Pro (podobny do tego poczatkowego SPLa). Niestety troche za tani jak na oczekiwania (50k) ale moze dobry

O dzięki, obadam sobie 🙂

2 godziny temu, xsnailx napisał:

Jesli masz na mysli polski salon to nie ten, ale i tak nie bede grzebal w wypozyczonym za kaucje sprzecie.

👌👌👌

Dzień bez muzyki dniem straconym.

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Dobrze, że napisałeś twoim zdaniem. Ja mam inne. Różnice między przetwornikami, nawet w tej samej technologii, potrafią być bardzo duże. Jesteśmy w zakładce hiend, a piszesz jakbyś wyskoczył z zakładki start. Bez urazy. 

Rodzaj zastosowanej wtyczki na kablu, z czego jest zrobiona i czym pokryta ma znaczenie, a co dopiero różnice w dacach. 

🙂 Chciałbym zobaczyć jak ktoś rozpoznaje wtyczki po odsłuchu. W pewnym momencie zaczyna sprzęt audio być biżuterią.

Ale ciekawy jestem  na co padnie wybór.

13 minut temu, Ma_ki napisał:

🙂 Chciałbym zobaczyć jak ktoś rozpoznaje wtyczki po odsłuchu. W pewnym momencie zaczyna sprzęt audio być biżuterią.

Ale ciekawy jestem  na co padnie wybór.

Mam parę różnych producentów przejściówek słuchawkowych z dużego 6,35mm na mini jack i nie tylko ja ale domownicy wyraźnie słyszą różnicę

W czym masz problem jakie zachamowania żeby samemu na czymś sensownym potestować?

W dniu 19.04.2023 o 07:38, Ma_ki napisał:

Nie mogę czytać takich herezji...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

11 hours ago, ASURA said:

Mam parę różnych producentów przejściówek słuchawkowych z dużego 6,35mm na mini jack i nie tylko ja ale domownicy wyraźnie słyszą różnicę

Czego to człowiek nie napisze, by utwierdzić się w swojej malignie 😄

Tylko kto w to uwierzy ........

8 minut temu, bum1234 napisał:

Tylko kto w to uwierzy ........

Napisze może kto w to na pewno nie uwierzy 😁

1) przygłuchy 

2) posiadacz sprzętu który niczego nie różnicuje 

3) czytelnik ASR 

Każda z powyższych przypadłości może oczywiście wystąpić jednocześnie z pozostałymi 👍 tak też bywa... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, bum1234 napisał:

Dowodzi wybitnego poziomu kutury technicznej autora.

Kutura techniczna autora taka, że w sumie dalej gra z interfejsu muzycznego, bo nawet bardzo przyzwoicie grający Qutest jednak w pewnych aspektach nie dał mu rady... 

Ale że niestety słyszę kable i zasilanie jakie używam to dla Ciebie jestem już propagatorem voodoo 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Kutura techniczna autora taka, że w sumie dalej gra z interfejsu muzycznego, bo nawet bardzo przyzwoicie grający Qutest jednak w pewnych aspektach nie dał mu rady... 

Ale że niestety słyszę kable i zasilanie jakie używam to dla Ciebie jestem już propagatorem voodoo 😉

Jeżeli słyszysz kable to znaczy, że jesteś niekulturalny 😉

Technicznie z pewnością.

Ale do tego trzeba dojrzeć i wyzbyć się merkantylizmu, który kieruje znaczna częścią osób, wyznających wiarę kablową i inne tego typu bzdury 😄

W dniu 5.02.2023 o 13:31, Seyv napisał:

Stąd też cena na tyle niska, że bez żalu oddałbym go na elektrozłom lub sprzedał za 10% nowego - pewnie ktoś by się skusił.

Piszesz o DACu Muzga ?

• Moderatorzy
16 minut temu, kolmen napisał:

Piszesz o DACu Muzga ?

Ogólnie o sprzęcie z nie wyrobioną / nie znaną marką.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 1.03.2023 o 19:45, .:Gerard:. napisał:
W dniu 1.03.2023 o 18:10, S0nic napisał:

To jest dla mnie plus że jest jedna mała lampka 🙂 idealny układ. Pogra 5000h i zmieniasz, nawet licznik jest, przebieg całkowity i lampy do żerowania. Super sprawa. 

Zasilanie albo ich dedykowane osobny moduł albo dwa biedniejsze zasilacze.

Ale czemu jedna ?

Do podświetlenia i nastroju wystarczy 🙂

W dniu 26.04.2023 o 20:12, bum1234 napisał:

Czego to człowiek nie napisze, by utwierdzić się w swojej malignie 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
13 minut temu, marcinmarcin napisał:

@xsnailx jak poszukiwania?

pomału ... dac Muzga mam jeszcze u siebie i czekam aż dotrze terminator + :-)  mowiłem ze w sezonie rowerowym tempo bedzie powolne -;)

W dniu 9.05.2023 o 21:42, Ma_ki napisał:

jak posłuchasz opisz swoje wrażenia

Pewnie 🙂 terminator ma być po weekendzie. a w weekend będzie powtórka z rozrywki :

spacer.png

A no i pryszly mi nowe graty do audiopc - bede eksperymentowal z softem z sotm-a na zwyklym pc. Na 99% bedzie to dzialac jak mysle

9 hours ago, xsnailx said:

Pewnie 🙂 terminator ma być po weekendzie. a w weekend będzie powtórka z rozrywki :

Ukryta Zawartość

Scott TT  ,carbon?? Ile waży?

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Scott TT  ,carbon?? Ile waży?

A nie ważyłem 🙂 tu się aero liczy głównie. Jestem teraz w drugim lokum i tu wagi wiszącej nie mam....

Ale za to jest Ares, amplifon i horny opera consonance 🙂

Wrzucę jakieś foto tego systemu ale ciut później 

10 godzin temu, xsnailx napisał:

Wrzucę jakieś foto tego systemu ale ciut później 

spacer.png

• Pokaż nowe odpowiedzi