Skocz do zawartości
IGNORED

Kochamy streaming, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu wypuszcza na rynek produkt, na który jest zapotrzebowanie i który dobrze się sprzedaje. A że jest to produkt obiektywnie bardzo niskich lotów? Wystarczy rzucić okiem na repertuar kinowy, gdzie wyświetlane są największe hity kasowe. Przecież 98% to szajs, którego po 20 minutach oglądania ma się dość  

3 godziny temu, przmor napisał:

fanem jego nie jestem

Ja też nie. Nie mam ani jednej płyty Zenka w kolekcji.

Ale wk*** mnie jazda po Zenku z fajnopolackich pozycji wyższościowych. Takie ą, ę... "to jest cham z muzyką dla chamów, a ja, panie, KULTURA i słucham Maleńczuka". Całe Jagodno słucha Maleńczuka. I czyta Tokarczuk.

I za wuj nie wie, o co biega... A tymczasem normalni ludzie gibają się przy Zenku. Ja nie podnoszę tu argumentu popularności (wszak miliony much nie mogą się mylić, prawda?). Ja tylko twierdzę, że Zenek jest takim samym artystą, jak Jakub Józef Orliński. OK, działają w różnych gatunkach, ale w gruncie rzeczy robią TO SAMO! Każdy z nich ma swoją publiczność i dla niej stara się jak najlepiej. Każdy z nich kocha muzykę i nie wyobraża sobie bez niej życia.

Jak można takich ludzi wartościować?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 minut temu, il Dottore napisał:

Ja też nie. Nie mam ani jednej płyty Zenka w kolekcji.

Ale wk*** mnie jazda po Zenku z fajnopolackich pozycji wyższościowych. Takie ą, ę... "to jest cham z muzyką dla chamów, a ja, panie, KULTURA i słucham Maleńczuka". Całe Jagodno słucha Maleńczuka. I czyta Tokarczuk.

I za wuj nie wie, o co biega... A tymczasem normalni ludzie gibają się przy Zenku. Ja nie podnoszę tu argumentu popularności (wszak miliony much nie mogą się mylić, prawda?). Ja tylko twierdzę, że Zenek jest takim samym artystą, jak Jakub Józef Orliński. OK, działają w różnych gatunkach, ale w gruncie rzeczy robią TO SAMO! Każdy z nich ma swoją publiczność i dla niej stara się jak najlepiej. Każdy z nich kocha muzykę i nie wyobraża sobie bez niej życia.

Heh IMHO ludziska tak piszą, że to chłam etc. ale na weselach bawią się świetnie w rytm muzyki ala Zenek.. tylko im trochę głupio to przyznać więc jadą po całości

4 godziny temu, przmor napisał:

Śmiejecie się z Zenka, ok fanem jego nie jestem ale obejrzyjcie dekonstrukcję jego hitu. To nie jest prosta rzecz.

Po obejrzeniu tego filmiku można już zostać producentem gówna disco polo. 

Proszę spróbować swoich sił z muzyką metalową, wtedy sie dowiecie ile warte jest to badziewie. 

3 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Heh IMHO ludziska tak piszą, że to chłam etc. ale na weselach bawią się świetnie w rytm muzyki ala Zenek.. tylko im trochę głupio to przyznać więc jadą po całości

To zależy od człowiek, Ja przy tym szmelcu wcale się nie bawię 🙂

34 minuty temu, il Dottore napisał:

Wartościowanie ludzi jest bezsensu jak się ich nie zna, natomiast muzykę jaką tworzą jak najbardziej można wartościować. Myślę, że stawianie wykonawców disco polo na równi z muzykami jest krzywdzące dla tych drugich. 

No to skrzywdziłem Orlińskiego. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

44 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Nic dziwnego że się świetnie na weselach bawią przy takiej muzyce, do tego jest ona stworzona, a nie do odsłuchu przez melomanów czy audiofili. Nie wyobrażam sobie żeby na normalnych weselach cały czas leciał jazz, muzyka poważna czy metal.

Głupio się przyznać-dlaczego? 

Normalnie nie słucham takiej muzyki, ale gdy jestem na weselu to właśnie taka muzyka najbardziej odpowiada mi do zabawy.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

5 godzin temu, il Dottore napisał:

No Zenek to jest akurat muzyka najwyższych lotów i wielki wkład Polski w światową kulturę.

Zenek ze swoją sztuką trafia prosto do serca milionów Polaków, jest autentyczny, robi swoje, nie schlebia muzycznym koniunkturom ani niskim gustom.

To prawdziwie wybitny artysta. I Wam się na to oczy otworzą, gdy jemu się zamkną. Ale biorąc pod uwagę niezbędność Zenka na telewizyjnych Sylwestrach, to dostanie chyba z Ministerstwa Kultury hibernator, jak Ryla Marudowicz. I będzie zeń wypuszczany tylko na rzeczone sylwestry, byśmy z jego sztuką mogli obcować choć ten jeden raz w roku.

Panowie i Panie,

przy tej klasie wykonawcy AI się podda.

Inteligencja bawi się przy Maryli Rodowicz i Ralfie Kamińskim 😁

Ale słyszałem o weselu, na którym leciał punk a goście tańczyli pogo 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Inteligencja bawi się przy Maryli Rodowicz i Ralfie Kamińskim 😁

Ale słyszałem o weselu, na którym leciał punk a goście tańczyli pogo 

Wyjątek potwierdza regułę.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Inteligencja bawi się przy Maryli Rodowicz i Ralfie Kamińskim

Ralf Kamiński to akurat ciekawy i nieszablonowy wykonawca, jeśli pominąć jego odjazdy z ubraniem. Ale fajna muzyka. Maryla też OK, jednak (co zrozumiałe) dużo mniej nowoczesna, niż Ralf. Ale i Kamiński ma odloty w kierunku klasyki. Np Queen ewidentnie pobrzmiewa w jego kawałkach.

28 minut temu, treinerek napisał:

Nic dziwnego że się świetnie na weselach bawią przy takiej muzyce, do tego jest ona stworzona, a nie do odsłuchu przez melomanów czy audiofili. Nie wyobrażam sobie żeby na normalnych weselach cały czas leciał jazz, muzyka poważna czy metal.

To już innych gatunków nie ma? 

Jazz swingowy, big bandowy

Rock and roll

Soul

Funk (!!!)

Czy w końcu normalny pop.

33 minuty temu, treinerek napisał:

Byłem w 2023 na weselu, na które został wybrany przez młodych zespół właśnie dlatego bo miał w kontrakcie zastrzeżone, że ilość disco polo nie może przekroczyć 20% ich repertuaru. Było to najlepsze muzycznie wesele na jakim byłem i nie tylko ja bawiłem się wyśmienicie.

Wesele bez Zenka. Można? Można 🙂

4 minuty temu, spokojnie napisał:

Byłem w 2023 na weselu, na które został wybrany przez młodych zespół właśnie dlatego bo miał w kontrakcie zastrzeżone, że ilość disco polo nie może przekroczyć 20% ich repertuaru. Było to najlepsze muzycznie wesele na jakim byłem i nie tylko ja bawiłem się wyśmienicie.

Wesele bez Zenka. Można? Można 🙂

I znów wyjątek potwierdza regułę.

Są wesela gdzie grają rzadziej spotykaną muzykę, ale to jest mniejsza część.

Na pewnie 80-90% wesel króluje disco polo, dance, polska muzyka popowo rockowa.

Na weselach bawią się normalni ludzie, nie są to imprezy przeznaczone dla melomanów.

Tak jak napisał @iro III jazz swingowy jest świetną alternatywą dla np. takiego Zenka i tym podobnym. Można wystawić wesele z klasą. Jest to wykonalne. Szkoda, że tak mało osób decyduje się na wesele tego typu... osobiście wszystkie wesela na których byłem to wszędobylskie Disco polo... mimo tego, że zwykle bawię się dobrze to osobiście na moim weselu powiedziałbym takiej muzyce NIE.. nie lubię oceniać ludzi i zwykle tego nie robię ale jeśli ktoś preferuje muzykę Disco polo.. hmm....

4 minuty temu, treinerek napisał:

muzyka popowo rockowa

Playlisty nie pamiętam, ale w tym kierunku tam wtedy to szło - od Beatlesów do Poparzonych Kawą Trzy, z Miley Cyrus. T.Love i Stingiem po drodze.

7 minut temu, treinerek napisał:

Na weselach bawią się normalni ludzie, nie są to imprezy przeznaczone dla melomanów.

To oczywiste.

3 minuty temu, Piniu2906 napisał:

jazz swingowy jest świetną alternatywą dla np. takiego Zenka i tym podobnym. Można wystawić wesele z klasą. Jest to wykonalne. Szkoda, że tak mało osób decyduje się na wesele tego typu...

Na takim weselu też byłem. Nie polecam.

Nie słucham Martyniuka ale wydaje mi się, że nagranie hitu czyli chwytliwej, łatwo wpadającej w ucho piosenki - takiej która "odpali" słuchacza już przy pierwszym wysłuchaniu może wcale nie być takie łatwe. Paradoksalnie - trudniej też chyba nawet ukryć brak pomysłów grając trzyminutową piosenkę przed plebejską publiką niż czterdziesto minutowy wypełniony improwizacjami utwór przed widownią złożoną z melomanów.    

Nie pojmuję tej obrony disco-polo jakby to Częstochowa była... odmóżdżająca i ogłupiająca muzyka z rozpustnym, zdrożnym i wyuzdanym przekazem dla nie mniej prostych i sprośnych ludzi, których niestety jest większość, a więc i popularność siłą rzeczy jest ogromna. To zjawisko idealnie potwierdza prawdę o ilości, która nie idzie w parze z jakością. Disco-polo to profanacja muzyki, która nie zasłużyła sobie na taką bezwartościowość i indolencję.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

27 minut temu, Tal napisał:

Nie pojmuję tej obrony disco-polo jakby to Częstochowa była... odmóżdżająca i ogłupiająca muzyka z rozpustnym, zdrożnym i wyuzdanym przekazem dla nie mniej prostych i sprośnych ludzi, których niestety jest większość, a więc i popularność siłą rzeczy jest ogromna. To zjawisko idealnie potwierdza prawdę o ilości, która nie idzie w parze z jakością. Disco-polo to profanacja muzyki, która nie zasłużyła sobie na taką bezwartościowość i indolencję.

Świetnie to ująłeś. Też nie widzę w tej "muzyce" niczego co by mi się podobało.. wręcz mnie odrzuca.. ale o gustach chyba nie ma co dyskutaować

Zenek wybitna postać. 

Twórczość tego typu to dla mnie nie jest muzyka. Ale sam człowiek jednak geniusz. Plus kultura.

Na moim weselu zespół miał zakaz diskopolo. Ciężko było z nimi rozmawiać, ale się udało. 

2009 rok.

Tragedią jest fakt, że o takim zjawisku jak Zenek w ogóle się dyskutuje. I to z taką powagą.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Disco polo za cholere nie da się słuchać ale tańczyć już tak. Jak człowiek przyjmie kilka głębszych to mu muzyka w tańcu nie przeszkadza. Ja jednak wolę żeby na weselu zagrzmiało discopolo. 

Disco-polo wywodzi sie w prostej linii z muzyki ludowej. Jako taka powinna nalezec do (cenionej i obcmokiwanej) kategorii folk. Prosta, skoczna muzyka, proste rymowane teksty o "miłości". Instrumenty troche nowoczesniejsze, na miare rozwoju cywilizacyhnego.

Nie moja bajka, tak samo jak muzyka ludowa (czy folk w ogólności). Ale w czyjs gust trafia. Nie wydaje mi sie zeby to był powód do drwin.

PS. Dodam tylko ze nasmiewanie sie z czyjegos gustu to oznaka prostactwa intelektualnego i/lub słabego charakteru.

Edytowane przez maxijazz
  • Pokaż nowe odpowiedzi