Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki streamer (bez DAC), z wyjściem USB do 3 tys zł?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Serio? Puść sobie coś z Tidala Master na Chromecasta.

Przecież to kwestia Chromecast a nie Tidala 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Przecież to kwestia Chromecast a nie Tidala 😉 

Raczej implementacji protokołu Chromecast po stronie Tidala.  Normalnie na Chromecast jak puszczam 96 kHz to działa.

W dniu 6.02.2023 o 19:54, Piotr Sonido napisał:

Zrobienie tego typu aplikacji owszem jest czasochłonne owszem może być też kosztowne ale nie powinno kosztować 65 zł miesięcznie!

Kiedyś rozmawiałem zupełnie prywatnie z przedstawicielem Roona i powiedział mi, że lwią częścią tego kosztu jest utrzymanie baz danych z polecaniem muzyki, opisami, etc. Cała ta bajerancka strona Roona. Nie jest to żadne oficjalne info, ot kiedyś mi tak powiedzieli.

5 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Raczej implementacji protokołu Chromecast po stronie Tidala.  Normalnie na Chromecast jak puszczam 96 kHz to działa.

Napisałeś, że natywnie Tidal odtwarza 48 kHz. To jest bzdura.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, Piopio napisał:

Napisałeś, że natywnie Tidal odtwarza 48 kHz. To jest bzdura.

Bzdury gadasz.. 😉 napisałem coś innego... Dziekuję.. nie to ja dziękuje.. nie nie to ja dziękuję... nie nie nie to ja dziękuję.. 

48 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Bzdury gadasz.. 😉 napisałem coś innego... Dziekuję.. nie to ja dziękuje.. nie nie to ja dziękuję... nie nie nie to ja dziękuję.. 

"bo o ile dobrze wiem Tidal gra natywnie w 48 kHz."

1 godzinę temu, iFi Audio napisał:

Kiedyś rozmawiałem zupełnie prywatnie z przedstawicielem Roona i powiedział mi, że lwią częścią tego kosztu jest utrzymanie baz danych z polecaniem muzyki, opisami, etc. Cała ta bajerancka strona Roona. Nie jest to żadne oficjalne info, ot kiedyś mi tak powiedzieli.

Jakie utrzymanie baz danych skoro roon wszystko zasysa z AllMusic i Rovi?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Zagra na luziku. U mnie zwykły tani mini PC z drugiej ręki (JRMC + Fidelizer) + DAC (szczegóły w "o mnie") zniszczył w bezpośrednim porównaniu Meridiana Signature Reference. Po prostu pozamiatał nim podłogę. I to nie są przechwałki. Kto był u mnie w domu, ten wie, jak u mnie grają pliki.

Opowieści o tym, że Winzgroza nie gra to są bajki z mchu i paproci. Jedyna wada jest taka, że zanim to uruchomisz to możesz sobie jeszcze zaparzyć kawy i iść do kibla na dwójeczkę, bo komp stary i zasyfiony jakimś śmieciem. Ale jak już ruszy to gra świetnie.

Wracając do tematu wątku: też myślę o transporcie bez DAC, nie w celu poprawy jakości dźwięku (bo tu nie mam co poprawiać) a żeby ten śmietnik szybciej startował. I tak chodzi za mną Musical Fidelity MX Stream. W końcu to (jak MF pisze na opakowaniu najtańszej serii) High-End Myślącego Człowieka. 🙂

To proponuję tak dla zabawy zainstaluj sobie zamiast zwykłego Windowsa wersję Windows Serwer 2012 lub nawet 2019 i zainstaluj to samo oprogramowanie co obecnie używasz. Nic więcej tak dla testu.

Bo ja mam kompa z zasilaniem liniowym bez jakich kolwiek wentylatorów zrobionego do zabawy w audio i mimo wszystko słyszę zmiany, a masz fajne klocki i myślę, że też to usłyszysz. A co chodzi o słuchanie na wszystkim się da słuchać zawsze to później kwestia odniesienia do innych klocków. Sam przez 4 lata słuchałem na Windowsie z JR i z audiooptymalizerem i z Jplay.

12 minut temu, RobG1974 napisał:

...zainstaluj sobie zamiast zwykłego Windowsa wersję Windows Serwer 2012 lub nawet 2019 i zainstaluj to samo oprogramowanie co obecnie używasz. Nic więcej tak dla testu.

Bo ja mam kompa z zasilaniem liniowym bez jakich kolwiek wentylatorów zrobionego do zabawy w audio i mimo wszystko słyszę zmiany...

Szczerze współczuję, że przeświadczenie o wpływie Windowsa na brzmienie przeszkadza Ci w czerpaniu radości z tego samego dźwięku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przewaliłem sporo rozwiązań i to IfI wygląda wg mnie obecnie najlepiej, ACZKOLWIEK niestety dla kogoś kto opiera się na serwisach (streamer) nie na plikach to IFI niestety oferuje tego nieszczęsnego Tidala, którego dni mogą być już policzone z tym całym MQA. 

Aktualnie Roon to tragedia, jeśli chodzi o core na Windowsie,  także wszystkie klocki RoonReady raczej odradzam szczerze, tym bardziej, że dodatkowa opłata co miesiąc. W dwa lata uzbiera się na jakieś IFI. 🙂

Amazon Music ma już bardzo dobrą aplikację, Hi-Resy, ZERO MQA, tani jak barszcz i do pełni szczęścia takich jak ja maluczkich oczekujących na ostateczne rozwiązanie 🙂 , brakuje tylko czegoś ala Amazon Connect. Czegoś pozornie banalnego patrząc z perspektywy potencjału tego giganta.

Reasumując jednak nadal nie ma czegoś co podaje hifi sygnał cyfrowy po USB, co powinno kosztować poniżej 3k i obsługiwać prawdziwy streaming hifi 

Edytowane przez m4tech
12 minut temu, m4tech napisał:

Aktualnie Roon to tragedia, jeśli chodzi o core na Windowsie

A próbowałeś bez Windows'a?

5 minut temu, payong napisał:

A próbowałeś bez Windows'a?

Tak kiedyś przez dłuższy czas miałem  Roon Rock postawiony na NUCu, działo jak skała, wówczas nawet na windzie działało, teraz kupa

Edytowane przez m4tech
31 minut temu, m4tech napisał:

Reasumując jednak nadal nie ma czegoś co podaje hifi sygnał cyfrowy po USB, co powinno kosztować poniżej 3k i obsługiwać prawdziwy streaming hifi 

Bluesound Node N130

2 minuty temu, Piopio napisał:

Bluesound Node N130

Jeśli ma Qobuz i dla tych co nie mieszkają w Polsce.

Z tym, że nie każdy potrzebuje i chce płacić za DACa w tym urządzeniu, nie jest to czysty streamer

2 minuty temu, m4tech napisał:

Jeśli ma Qobuz i dla tych co nie mieszkają w Polsce.

Z tym, że nie każdy potrzebuje i chce płacić za DACa w tym urządzeniu, nie jest to czysty streamer

Nie ma innych z wyjściem USB poza iFi Zen Stream, Volumio Primo i ceną poniżej 3K. Może jeszcze SOtM .

po głębszym zapoznaniu się ze specyfikacjami,  i przemyśleniu.... może Amazon Music po AirPlay, lub inny stream, który ma jakość CD ale nie MQA, czyli nie Tidal,

organicznie Airplajem do 44/16 ale jednak hifi...

Edytowane przez m4tech

Powiedzcie wprost: gdzie jest sens wydania 3500 na streamer, skoro można mieć za 350 (Terminal HP i Daphile lub Volumio)? W sumie to założyciel wątku powinien powiedzieć, czego tak na prawdę za te 3500 się spodziewa.

Nikt nikomu nie każe wydawać. Boli Cię że ktoś inny wydaje? Ludzie na głubsze rzeczy wydają pieniądze, z których nic nie ma poza chwilą upojenia.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, m4tech napisał:

Przewaliłem sporo rozwiązań i to IfI wygląda wg mnie obecnie najlepiej, ACZKOLWIEK niestety dla kogoś kto opiera się na serwisach (streamer) nie na plikach to IFI niestety oferuje tego nieszczęsnego Tidala, którego dni mogą być już policzone z tym całym MQA. 

Aktualnie Roon to tragedia, jeśli chodzi o core na Windowsie,  także wszystkie klocki RoonReady raczej odradzam szczerze, tym bardziej, że dodatkowa opłata co miesiąc. W dwa lata uzbiera się na jakieś IFI. 🙂

Amazon Music ma już bardzo dobrą aplikację, Hi-Resy, ZERO MQA, tani jak barszcz i do pełni szczęścia takich jak ja maluczkich oczekujących na ostateczne rozwiązanie 🙂 , brakuje tylko czegoś ala Amazon Connect. Czegoś pozornie banalnego patrząc z perspektywy potencjału tego giganta.

Są streamery np. Wiim, HEOS i inne, które obsługują Amazon Music przez swoją aplikację. Wiim chyba umożliwia też coś w rodzaju Connect (gdy używałem, było dopiero w planach). A jak Linkplay zrobił w Wiimie, to zaraz będzie w większości sprzętu…

31 minut temu, szymon1977 napisał:

W sumie to założyciel wątku powinien powiedzieć, czego tak na prawdę za te 3500 się spodziewa.

Założyciel tematu podszedł do problemu od drugiej strony:

Nie mam specjalnych oczekiwań od streamera, ale liczę(zapewne z innymi) na przekrojowy przegląd dostępnych możliwości w warunkach rozsądnych ograniczeń finansowych. 

Na razie(moim zdaniem) na pudle stoją:

IFI Zen streamer i SOtM

I tu podążam za @Piopio:

56 minut temu, Piopio napisał:

Nie ma innych z wyjściem USB poza iFi Zen Stream, Volumio Primo i ceną poniżej 3K. Może jeszcze SOtM .

Mam DAC-a. Dlatego temat jest taki, a nie inny.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Zadałem pytanie to udziel odpowiedzi albo się od...l - proste?

Szanuj ludzi, bo ludzie przestaną Ciebie szanować.

Do listy transportów usb do 3tys. można dodać I-O Data Soundgenic HDL-RA4TB, fajny odtwarzacz plików, ma również własny dysk tylko wsparcie serwisów streamingowych przez UPnP i DLNA.

Edytowane przez RobG1974
47 minut temu, Klimkr napisał:

Są streamery np. Wiim, HEOS i inne, które obsługują Amazon Music przez swoją aplikację. Wiim chyba umożliwia też coś w rodzaju Connect (gdy używałem, było dopiero w planach). A jak Linkplay zrobił w Wiimie, to zaraz będzie w większości sprzętu…

WIIM miałem i o mało co nie został u mnie na dłużej,  bo jeśli chodzi o obsługę i stabilność pierwsza klasa, jednak ograniczenie do toslink spowodowało, że wrócił do sklepu, i nie chodzi tu o przepustowość tylko o brzmienie, po raz kolejny przekonałem się, że toslinkowi w moich uszach gdzieś brakuje odzyskiwania najdrobniejszych szczegółów z przekazu.

Polecam WIIM absolutnie wszystkim tym, którzy nie słyszą różnicy po toslinkach, lub różnica ta jest dla nich bez znaczenia, genialne urządzenie dla dużego grona użytkowników może być to ostateczne rozwiązanie

po raz kolejny przekonałem się, że toslinkowi w moich uszach gdzieś brakuje odzyskiwania najdrobniejszych szczegółów z przekazu.

Mam zawsze takie samo odczucie. Toslink to najgorsze z połączeń cyfrowych. 

6 godzin temu, Piopio napisał:

To przyjmij do wiadomości, że większość twoich płyt zrealizowano przy użyciu złącza Toslink.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

7 godzin temu, Piopio napisał:

Wprost przeciwnie, tylko trzeba sie wyzbyć audiofilskich uprzedzeń - polecam optyk, a lepszego dźwięku szukać tam, gdzie go można znależć.

Edytowane przez szymon1977

Zgadzam się. Dobrze zrealizowane połączenie Toslink jest skuteczne i nie ma czego się wstydzić.

A taki Van den Hul The Optocoupler to całkiem przyzwoita izolacja galwaniczna 😉🤪

I przy okazji to raczej tania opcja wobec tych wszystkich bzdurnych wynalazków jakimi ostatnimi laty obrosło audio w zakresie tejże izolacji.

Edytowane przez rochu

Też tak chciałem żeby tak było, ale niestety izolacja izolacją a gdzieś ta konwersja sygnału elekrycznego na optyczny i później z optycznego na elektryczny trochę psuje dźwięk. Próbowałam sobie nawet wmawiać, że to właśnie zakłócenia sprawiają, że odbieram brzmienie coax lub usb za przyjemniejsze, niestety wg mnie ta lekka suchość to nie brak zakłóceń tylko brak dynamiki w zakresie szczegółów, tak ja to odbieram

29 minut temu, rochu napisał:

A taki Van den Hul The Optocoupler to całkiem przyzwoita izolacja galwaniczna 😉🤪

Każdy optyk to izolacja galwaniczna idealna, tylko nie pozwala wmawiać innym a przede wszystkim samemu sobie, że moje hifi gra o klasę lepiej niż takie samo u kolegi.

20 minut temu, m4tech napisał:

konwersja sygnału elekrycznego na optyczny i później z optycznego na elektryczny trochę psuje dźwięk.

Jest one bezstratna i dokonywane przez jeden i ten sam układ co w coaxial: to nie jest żadna DODATKOWA konwersja - w spdif dane konwertowane są przez ten sam układ albo do coaxiala albo do optyka, wiec to kinwersja ALTERNATYWNA. A nawet jesli DAC połączymy przez USB, to pliki nie są przetearzana nw sygnał analogowy bezpośtednio tylko gdzieś wenatrz DAC konwertowane są na strumień danych. Więc jesli chodzo o ilość konwersji to jest ona taka sama.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi