Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, #Szakovsky napisał:

Pomiędzy najtańszym kablem głośnikowym za 2,5zł a najdroższym za ok 300k jest 299997.50zł różnicy. A różnica maksymalnie 10%. 
A dodanie filtra RLC do kolumny, czy zmiana pocięcia to 30-50% różnicy w dźwięku, a koszt pomiędzy 20 a 400zł. 
Więc zostanie nam minimalnie 299600zł, w tej cenie jesteśmy w stanie kupić dosłownie ciężarówkę Accutonów, ewentualnie diamentową średnicę (50mm) i tw (30). I zostanie nam grubo ponad 200k. Możemy za to kupić wiadro wzmacniaczy, każdy pojedynczy monoblok pod każdy głośnik w 4 drożnej kolumnie. 
Matematykę zostawiam wam xD
Kabel głośnikowy do max 7 stów przy najbardziej hiendowym systemie to już ihmo max. 
Przynajmniej logiczny max, jak ktoś operuje na operacjach nielogicznych, to już jego sprawa. 

Także, 5-10% to ihmo wartości wciąż srogo przeholowane, ale nawet jeżeli, to nie warto xD 

Można prosić o jakiś materiał w kwestii filtra RLC? 

Czy da się to ogarnąć bez otwierania kolumny i lutowania czegoś przy zwrotce? 

2 minuty temu, rafa napisał:

Bez sensu te "kalkulacje" bo cena nie oddaje jakosci proporcjonalnie.

No właśnie, dlatego to też nie ma żadnego sensu. 
Za 700zł mamy kabel który może będzie 10% punktów procentowych gorszych od kabla za 70k, a jednocześnie stanowiąc 5% brzmienia zestawu. 
Jest milion sposób aby wydać kasę lepiej niż na kable. 

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

W Accutonie nie ma napylanych głośników. To jest lity diament CVD, ale diament. Tak samo w Seasie, a właściwie to nawet są z dokładnie tej samej fabryki, tylko SEAS ma kopułkę odwrotnie. Accuton z tyłu wygląda tak samo jak Seas od przodu. 
Diament jest dużo sztywniejszy od berylu, a od wstęgi to już wgl. 
Wystarczy spojrzeć na to gdzie diament ma dzwon i na jego kierunkowe. 
Słuchałem berylu Seasa, Scana, Bliesmy (nawet prototypu, pierwszego w PL), SB i jeszcze pewnie by się coś znalazło i żaden nigdy nie był nawet blisko diamentowego Accutona. 

Poczytaj sobie czym się różni diament polikrystaliczny od monokrystalicznego

W CVD nie uzyskasz diamentu monokrystalicznego tylko wiele małych diamentów stykających się z sobą i mechanicznie taka membrana nie jest tak sztywna jak jest sztywny jeden diamentowy kryształ

Na ściskanie są pewne korzyści w stosunku np. do Berylu ale na rozciąganie ma właściwości ceramiki na który został naniesiony diament

Za tym to taki "kawałek pochromowanej miękkiej stalowej blachy" a nie blacha zrobiona z czystego twardego chromu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Można prosić o jakiś materiał w kwestii filtra RLC? 

Czy da się to ogarnąć bez otwierania kolumny i lutowania czegoś przy zwrotce? 

Tak, nie da się. 
Ba, nie da się bez wykonania pomiarów, symulacji i prototypowania. 
Ale kto mówił, że będzie łatwo. Ma być skutecznie. 
Kable marketingowo to trochę takie "jak być bogaty, szybko". 
Obiecuje się kosmiczne efekty, bez jakiejkolwiek pracy, ale musisz za to słono zapłacić. 

2 minuty temu, ASURA napisał:

Poczytaj sobie czym się różni diament polikrystaliczny od monokrystalicznego

W CVD nie uzyskasz diamentu monokrystalicznego tylko wiele małych diamentów stykających się z sobą i mechanicznie taka membrana nie jest tak sztywna jak jest sztywny jeden diamentowy kryształ

Na ściskanie są pewne korzyści w stosunku np. do Berylu ale na rozciąganie ma właściwości ceramiki na który został naniesiony diament

Za tym to taki "kawałek pochromowanej miękkiej stalowej blachy" a nie blacha zrobiona z czystego twardego chromu

Moduł Younga:
CVD: 1050 GPa
naturalny diament: od 1050 do 1210 GPa. 
Więc CVD jest tak samo sztywny, co mało sztywny naturalny diament. 
Różnica jest w procesie wytwarzania CVD a naturalnego diamentu. Ale wciąż to diament. Więc przykład z chromowaną blachą jest błędny. 

A, beryl ma 293-318 GPa 🙂

14 minut temu, Kostucha napisał:

Telefonów do słuchania muzyki nie używam. Do odbierania natrętów od fotowoltaiki jest mi potrzebny 🙂

Z MacBooka na DACa normalnie po USB słucham. Pierwsze słyszę, żeby dźwięk był spartolony. Chyba, że kabel USB nie jest audiofilski. 😉 Korzystam z AM, Qobuza i Tidala. Dwa ostatnie przez Audirvanę. Jeśli z AM ALAC chcesz słuchać gęstych, musisz ustawić i w aplikacji i w MIDI setup. Lepiej uruchomić LosslessSwitcher, będzie dokonywał zmiany rozdzielczości automatycznie. Do streamowania z PC, czy z Maca, żaden wypasiony być nie musi 🙂

Słucham po USB przez Wireworlda Platinium 24/192 sygnał idzie na DAC Esoteric K-01 to już są na prawdę bardzo dobre warunki testowe podobno to już High End? inni ocenią🤭

Testowałem zarówno w streamingu jak i z gęstych plików i dalej podtrzymuję że hardware psuje w Aple dźwięk...

p.s. z IMacem ciężko za kosiarką do trawy chodzić

Teraz, Ajothe napisał:

To raczej za 400zł nie ma szans tego wykonać....

Tyle wychodzi w kosztach za elementy. 
A producenci strasznie oszczędzają na filtracji głośnika. RLC to zmora większości producentów, bo potrzebujesz AŻ 3 ELEMENTÓW!!! do 1 filtra (kto to widział). Ale takie jedno albo dwa RLC i przeważnie da się duużo poprawić w opadaniu głośnika, czy wyrównaniu przed opadaniem. 

1 minutę temu, ASURA napisał:

p.s. z IMacem ciężko za kosiarką do trawy chodzić

Nie tak ciężko. Na wygodnych paskach tylko trzeba umocować za plecami, a nie na sznurku od damskich mikro majtek 🙂

13 minut temu, #Szakovsky napisał:

Moduł Younga:
CVD: 1050 GPa
naturalny diament: od 1050 do 1210 GPa. 
Więc CVD jest tak samo sztywny, co mało sztywny naturalny diament. 
Różnica jest w procesie wytwarzania CVD a naturalnego diamentu. Ale wciąż to diament. Więc przykład z chromowaną blachą jest błędny. 

A, beryl ma 293-318 GPa 🙂

Podałeś mikro twardość a to jest zupełnie inny pomiar którym się mierzy powłoki super cienkie.

Nożem do chleba zeskrobiesz ten diament z ceramiki a z monokryształem taka zabawa by się nie udała

Dalej trzeba u De Beers lub General Electric zastukać..

Teraz, Kostucha napisał:

Nie tak ciężko. Na wygodnych paskach tylko trzeba umocować za plecami, a nie na sznurku od damskich mikro majtek 🙂

W szaleństwie jest metoda co by nie dźwigać,ot można nawet paski do kosiarki przymocować i ciągnąć po trawie, kosiarka jest samobieżna da radę😂

2 minuty temu, ASURA napisał:

Podałeś mikro twardość a to jest zupełnie inny pomiar którym się mierzy powłoki super cienkie.

Nożem do chleba zeskrobiesz ten diament z ceramiki a z monokryształem taka zabawa by się nie udała

Dalej trzeba u De Beers lub General Electric zastukać..

Nie wiem czy otwierałeś diaxa Accutona, bo ja tak. 
Również otwierałem ceramikę. 
I uwaga, poziom dyfuzji światła samej ceramiki jest wyższa niż diaxa. A jeżeli byłby to kompozyt, to byłoby to niemożliwe. 
Nie wiem skąd ci się wzięło, że to kompozyt. 
Kompozyt ma Usher i Bowers, ale Seas i Accuton mają czysty diament. 

12 minut temu, ASURA napisał:

Testowałem zarówno w streamingu jak i z gęstych plików i dalej podtrzymuję że hardware psuje w Aple dźwięk...

Nie mam pojęcia, co Ci hardware psuje, ale OS X był mniej kłopotliwy. Np. nie wymagał driverów USB Audio 2.0. Dla windowsa producent przetwornika musiał dostarczyć driver, a Windows jak to kapryśny Windows. Nie zawsze chciało działać poprawnie.

13 minut temu, #Szakovsky napisał:

Nie wiem czy otwierałeś diaxa Accutona, bo ja tak. 
Również otwierałem ceramikę. 
I uwaga, poziom dyfuzji światła samej ceramiki jest wyższa niż diaxa. A jeżeli byłby to kompozyt, to byłoby to niemożliwe. 
Nie wiem skąd ci się wzięło, że to kompozyt. 
Kompozyt ma Usher i Bowers, ale Seas i Accuton mają czysty diament. 

Czysty monokrystaliczny diament-oglądałem takie narzędzia do obróbki z USA skrzy się niesamowicie pięknym czystym światłem jak najwyższej klasy brylant w pierścionku! Soczewka najwyższej klasy w obiektywie nie ma takiej jasności odbicia

Wybacz jaśniej nie potrafię Ci wytłumaczyć

Edytowane przez ASURA
literówka soczewka

45 minut temu, #Szakovsky napisał:

Za 700zł mamy kabel który może będzie 10% punktów procentowych gorszych od kabla za 70k, a jednocześnie stanowiąc 5% brzmienia zestawu. 

Nie da sie obiektywnie okreslic 10 czy 5%. Za to kazdy okresla waznosc dla siebie subiektywnie. Jesli dla kogos jeden kabel wzgledem drugiego daje +90% jakosci to (jesli go stac) dla niego najlepiej wydana kasa.

I kazdy decyduje z wlasnego portfela.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, Kostucha napisał:

Nie mam pojęcia, co Ci hardware psuje, ale OS X był mniej kłopotliwy. Np. nie wymagał driverów USB Audio 2.0. Dla windowsa producent przetwornika musiał dostarczyć driver, a Windows jak to kapryśny Windows. Nie zawsze chciało działać poprawnie.

Esoteric daje własne oprogramowanie które obsługuje dźwięk zamiast Windowsa na PC, co daje Aple żeby na jego OS X zagrało super?

5 minut temu, ASURA napisał:

Czysty monokrystaliczny diament-oglądałem takie narzędzia do obróbki z USA skrzy się niesamowicie pięknym czystym światłem jak najwyższej klasy brylant w pierścionku! Soczewka najwyższej klasy w obiektywie nie ma takiej jasności odbicia

Wybacz jaśniej nie potrafię Ci wytłumaczyć

Ale to jest IOR, współczynnik załamania światła. 
Szkło też ma różne w zależności od gatunku, ale wciąż to szkło. 
Ale do sztywności ma to się nijak. 
Wyższy od diamentu IOR ma moissanit, ale sztywności nie ma wyższej 😉 
Kwestia też oczywiście obróbki. Ale też są diamenty, które nie są zbytnio błyszczące. 

Bo mają wtrącenia innych pierwiastków a wtedy d... z parametrami ale tragedii nie ma takie daje się np. do tańszych diamentowych tarcz ściernych w budowlance

5 godzin temu, #Szakovsky napisał:

No właśnie, dlatego to też nie ma żadnego sensu. 

No tak tylko że kabel powiedzmy za 2 czy 3 kzł może w danym zestawie zagrać lepiej niż inny za 10 kzł i to jest świetnie wydana kasa. Pamiętajmy że w przypadku kabli rolę odgrywa nie tylko kasa, ale zakładając oczywiście że kabel nie posiada rażących wad konstrukcyjnych to gra spasowanie się kabla z zestawem. Kabel ma swoje parametry i to one powodują wpływ na dźwięk, a nie cena. 

Tym samym śmieszne są wpisy ludzi twierdzących że kable nie grają, że nie słychać różnic między kablami- to fizycznie niemożliwe. Każdy kabel zmienia warunki pracy reszty zestawu i tym samym wpływa na dźwięk, już dawno przerobiliśmy to na naszym Forum.

Kwestia tylko tego na ile jesteśmy w stanie te różnice usłyszeć i na ile sprytnie znajdziemy najlepsze połączenia w danym zestawie za jak najmniejszą kasę.

No prościej już nie można.

9 minut temu, Audroc napisał:

Kabel ma swoje parametry i to one powodują wpływ na dźwięk,

Proszę wymienić te parametry i podać od jakich wartości zaczynają "powodować wpływ na dźwięk".

Pisać w tonie "oczywistości" łatwo, myślę, że gorzej będzie to pisanie uzasadnić konkretnymi liczbami/wielkościami.

(osobiście napisałbym - wywierać, nie powodować... chociaż i to nie, bo bynajmniej nie wywierają)

16 minut temu, Audroc napisał:

Każdy kabel zmienia warunki pracy reszty zestawu

Jeżeli to robi, wielkością swoich parametrów (czekam na konkrety), to bardzo źle świadczy o konstrukcji i parametrach "reszty zestawu".

Taki "zestaw" nie zasługuje nawet na miano skromnego HiFi.

6 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Także, 5-10% to ihmo wartości wciąż srogo przeholowane, ale nawet jeżeli, to nie warto xD

Te 5-10% to wartości wybrane przez większość głosujących w tym także przeze mnie. Możesz się z tym nie zgadzać, ale globalnie ujmując jest to najbardziej prawdopodobny wynik. No chyba że ta większość się myli, ale to już inna bajka, maloprawdopodobna zresztą. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Audroc napisał:

Kabel ma swoje parametry i to one powodują wpływ na dźwięk...

Przedstaw te paramatry i wyjaśnij ich wpływ na dźwięk.

42 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Te 5-10% to wartości wybrane przez większość głosujących w tym także przeze mnie. Możesz się z tym nie zgadzać, ale globalnie ujmując jest to najbardziej prawdopodobny wynik. No chyba że ta większość się myli, ale to już inna bajka, maloprawdopodobna zresztą. 

Obstawiam, że większosć nie wzięła udziału w ankiecie, bo po dobraniu CD/wzmacniacz/kolumny odeszła z Forum.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pewnie tak samo jest z DAC'ami - czy za 60 zł, czy za 60 tysięcy ich pomiary

pokażą to samo, a jednak są tacy ( na pewno chorzy psychicznie 😉 ), którzy

wybierają je w jakiś dziwny i zupełnie niezrozumiały dla wielu sposób ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A wokaliści też dokonują wyboru kabli mikrofonowych, żeby ich głos brzmiał czyściej i barwa się zmieniła? Dla Natalki by się taki przydał, bo mamę próbuje naśladować, ale jej nie wychodzi.

24 minuty temu, audioburak napisał:

na pewno chorzy psychicznie

Skoro tak twierdzisz to kłócić się nie będę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Te 5-10% to wartości wybrane przez większość głosujących w tym także przeze mnie. ...

Prawie 60% głosujących wybrało wartości 10-30%.

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

A wokaliści też dokonują wyboru kabli mikrofonowych, żeby ich głos brzmiał czyściej i barwa się zmieniła? Dla Natalki by się taki przydał, bo mamę próbuje naśladować, ale jej nie wychodzi.

Jakie natężenie prądu występuje w kablu mikrofonowym i jakie impedancje mają wejścia mikrofonowe?

Do tego dochodzi pojemność kabla. Długość i ekran. 

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jakie natężenie prądu występuje w kablu mikrofonowym i jakie impedancje mają wejścia mikrofonowe?

Już nie robię pomiarów, ale wiem coś na temat impotencji 🥴😜

Zenek kupuje kable zamieniające wokal w helowy głos.

Godzinę temu, freepio napisał:

Prawie 60% głosujących wybrało wartości 10-30%

Mi osobiście się wydaje, że koszt kabli w zestawie to będzie do 30%, a ich realny wpływ pewnie do 5%. Ale co ja tam wiem, robie się stary powoli i pewnie za chwilę będę gorzej slyszal.... 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, audioburak napisał:

na pewno chorzy psychicznie

Raczej z wybujałą audio wyobraźnią 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi