Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch heresy III + wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

" Klipsch „zawsze ma 8 omów” – to myślenie życzeniowe, które w rzeczywistości nigdy się nie sprawdza.

Aktualny Klipsch Heresy III Anniversary jest tutaj podany jako przykład, który jest wymieniony jako kolumna głośnikowa 8 omów.

Fakt, że ten głośnik ma maksymalną impedancję na poziomie około 14 omów/1350 Hz, jest tutaj marginalny.

O wiele ważniejsza i warta uwagi przy wyborze wzmacniacza jest jego minimalna impedancja wynosząca 2,8 oma – i to w zakresie częstotliwości ok. 150 Hz!
W tym zakresie częstotliwości w muzyce dziej się bardzo dużo. Podobne minima impedancji znajdziemy również w Klipschornach AK 5, AK 6, w aktualnym Klipsch Cornwall III Anniversary, w Klipsch LaScala, w Klipsch Forte + Heresy, w modelach z serii Reference MKII, MK III, u Palladium i oczywiście również w starszych modelach producenta / RF7-2.7ohm, - a także w wielu innych głośnikach różnych producentów, o których chętnie Państwu opowiemy.

Oto fragment pomiarów z prasy / Stereo 4/2012 / Głośnik tubowy Hifi Exclusiv, Klipsch Heresy III Anniversary, cytat:

"Jednak myli się każdy, kto uważa, że wysoka skuteczność oznacza, że można teraz podłączyć dowolny mały wzmacniacz lampowy, aby obrać kurs w kierunku nieokiełznanej przyjemności dźwiękowej: nominalnie 8-omowy głośnik, pomiar impedancji przy 150 hercach pokazuje minimum 2,8 omów - kryterium nokautu dla prostych wzmacniaczy lampowych.

"Podczas ustawiania zalecany jest niewielki kąt w stosunku do miejsca odsłuchu. Wysoka wydajność. Ze względu na niską impedancję minimalną (2,8 oma) skrzynka niekoniecznie nadaje się do użytku ze wzmacniaczami lampowymi lub wzmacniaczami klasy D.

Stabilny, ciepło brzmiący tranzystor powinien być zwykle pierwszym wyborem”

Koniec cytatu.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Dzięki bluesboss za odpowiedź, ale w szoku jestem! Zwykle każdy poleca lampę do tych kolumn, a sam też słuchałem z tranzystorem, hybrydą i lampą no i zdecydowanie lepiej grały z lampą (słuchałem na KT88, el34). 

Z tego wynika, że taki Fezz Audio Mira Ceti 2A3, który ma 3W odpada, ale znów czytałem, że znakomicie się z herezjami zgrywa (fakt, sam nie słuchałem).

ps. sami konstruktorzy Mira Centi piszą, że zaprojektowali ten wzmak m.in. pod Klipsch z serii Heritage.

Edytowane przez Pitaudio
  • Moderatorzy

Wbrew temu co można sądzić lampa znacznie łatwiej znosi spadki impedancji i jeśli się wtedy przesterowuje to robi to łagodnie o ile nie gra już na granicy swojej mocy. Każda lampa w innym stopniu reaguje na wahania impedancji, jest to zależne od jej rezystancji wewnętrznej i samej konstrukcji wzmacniacza. Niektóre wbrew temu co można by przypuszczać przy spadku impedancji oddają proporcjonalnie mniej mocy. Dlatego zawsze trzeba odsłuchać. Na AVS Haiku swoje wzmacniacze zestawia z heresami (nie pamiętam modelu) i zawsze to u nich fajnie gra. U znajomego słuchaliśmy III z 300B i tak średnio się nam to podobało ale do porównania mielimy wtedy Avangarde Acoustic więc może nie być to obiektywne odczucie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

7 minut temu, Seyv napisał:

Na AVS Haiku swoje wzmacniacze zestawia z heresami (nie pamiętam modelu) i zawsze to u nich fajnie gra. 

W zasadzie Haiku Audio Selene 6550 to też był jeden z moich typów i mógłbym go dodać do listy.

Cześć, na ostatnim AS z kolumnami Klipsch Heresy (chyba to były III) Haiku wystawił wzmacniacz SE na lampach 211. I grało to bardzo przyzwoicie, z tego, co pamiętam 👍

19 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Cześć, na ostatnim AS z kolumnami Klipsch Heresy (chyba to były III) Haiku wystawił wzmacniacz SE na lampach 211. I grało to bardzo przyzwoicie, z tego, co pamiętam 👍

Ale puszczali bardzo "bezpieczne" kawałki. Dla mnie taka prezentacja jest nic nie warta. Nie da się w ten sposób ocenić czy wzmacniacz pasuje do kolumn i na podstawie doświadczeń z prezentacji wystawowych polecić dane zestawienie.

Sluszna racja, nie da się ocenić rzetelnie sprzętu w warunkach wystawy. Dlatego zawsze mówię, że jest tylko jeden właściwy sposób - trza wziąć do domu i posłuchać na spokojnie, najlepiej kilka dni. Nie ma dróg na skróty. 

• 2 tygodnie później...

Jestem po odsłuchach moich Heresy 3 ze wzmacniaczami m.in. Fezz mira ceti 2a3, Haiku SEnsei 211. 

SEnsei jak wiadomo to już początek hi-end i tak też gra, chociaż momentami staje się trochę monotonny, jakby zmulony z herezjami (choć detali nie brakuje).

Natomiast Mira Ceti 2a3 pomimo swoich 3W dobrze "dogaduje" się z heresy 3. Niezła dynamika, przestrzenność, ale dźwięk bywa wrzaskliwy, zbyt ostry stąd pytanie: czy będę w stanie zniwelować wrzaskliwość wzmacniacza przez lampy? Czy ma na to wpływ mała moc wzmacniacza?

Obecnie lampy mocy to: 2a3 Sovtek; sterujące to: 6SN7 electro-harmonix

• Moderatorzy
46 minut temu, Pitaudio napisał:

2a3 Sovtek; sterujące to: 6SN7 electro-harmonix

To lampy raczej ostro grające. Wymiana na inne powinna złagodzić brzmienie. Rozejrzyj się jeszcze za czymś z zasilaniem lampowym, z dobrą lampą zasilającą zachowasz dynamikę a nie będziesz miał śladu ostrości.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Można to zmienić bez żonglowania lampami i inwestycją w lampowy prostownik. Wystarczy przylutować kondensator wysokonapięciowy (1kV) z przedziału 470pF - 2,2nF (im wyższa pojemność, tym większe obcięcie pasma) równolegle do uzwojenia anodowego transformatora głośnikowego i przestanie być wrzaskliwy. Konstruktorzy specjalnie go nie dodają by popisywać się szerokim pasmem przenoszenia górnych częstotliwości nawet do 70kHz i więcej, których już nie słyszymy.

Edytowane przez ampman
22 minuty temu, ampman napisał:

Wystarczy przylutować kondensator wysokonapięciowy (1kV) z przedziału 470pF - 2,2nF

Chętnie bym się pobawił w modyfikację i myślę, że z czasem do tego dojdzie, ale wzmacniacz jest nowy i szkoda gwarancji. Opcja bardzo ciekawa.

PS. W SEnseiu na trafach Leszka Ogonowskiego nie ma śladu zbyt ostrego grania, a detale są.

Bo pewnie lepiej dobrali sprzężenie zwrotne (rezystor - wpływa na wzmocnienie) i tam też jest kondensator, który wpływa na pasmo przenoszenia i zniekształcenia (dodatkowo tłumi oscylacje). Na co dzień operuję oscyloskopem i generatorem i widzę takie rzeczy i co ma na co wpływ.

Edytowane przez ampman
19 godzin temu, Pitaudio napisał:

czy będę w stanie zniwelować wrzaskliwość wzmacniacza przez lampy?

Lepiej przez wybór innego wzmacniacza. Takiego, który na starcie jako nowy nie gra jazgotliwie tylko tak, jak powinien. Ten Haiku to koszt ponad 20 tys? Sam szukając czegoś w tym budżecie posłuchałbym AN Cobra 

• 2 tygodnie później...

Ja mam Haiku Origami EL34 i tez w sumie się zastanawiam nad Heresy....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu