Skocz do zawartości
IGNORED

czy wasze zestawy stero służą wam do oglądania TV ?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, luczim2439 napisał:

Na Youtube jest wszystko (polecam "Kanał Zero" "namzalezy.pl" "Konfolityka" "Sławomir Mentzen" "Rafał Ziemkiewicz" itp.)

Hehehehe, te same kanały oglądamy! Polecam jeszcze Otwarta Konserwa i Układ Otwarty.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

41 minut temu, il Dottore napisał:

Marantz NR1605

Jak oceniasz? Nie chodzi i rozczulanie się nad szczegółami, a jakieś istotne wady ewentualnie zalety.

Słuchałeś na nim muzyki z jakimiś zwyczajnymi kolumnami 2.0?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 minuty temu, il Dottore napisał:

Hehehehe, te same kanały oglądamy! Polecam jeszcze Otwarta Konserwa i Układ Otwarty.

"Otwarta Konserwa" - znam. Jest tego znacznie więcej oczywiście, lubię też "Wolność w remoncie" i parę innych.

Oprócz tego często zaglądam na kanały biznesowe: "Biznes misja" "Biznes od początku" czy "Przygody przedsiębiorców"

Lubię też wywiady Grzegorza Kusz - mają rozmowy niemal na każdy temat, dosłownie o wszystkim, fajnych gości zwykle ma u siebie. Warto subskrybować.

W temacie zdrowia, bardziej precyzyjnie diety keto oglądam "Bracia Rodzeń" i "Marek Skoczylas".

Youtube to fantastyczny portal!

21 godzin temu, luczim2439 napisał:

Ja już TV prawie nie oglądam (jedynie TV Trwam i TV Republika, reszty się nie da), jak chce się dowiedzieć co naprawdę dzieje się w Polsce czy na świecie, to odpalam Youtube na tablecie.

TV stoi prawie nie włączany, gra częściej audio - ale to dwa oddzielne systemy.

Dwa dni na forum i takie wyznanie wiary 🙂

A ja, jak to mawiał Wyspiański , "pod spód więcej nic nie wdziewam, od razu się lepiej miewam"

Tak a propos , naganianie polityczne to na Bocznicy. 

Edytowane przez jar1
45 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak oceniasz? Nie chodzi i rozczulanie się nad szczegółami, a jakieś istotne wady ewentualnie zalety.

Powtórzę - nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów. 🙂 To nie jest urządzenie do słuchania muzyki. Nawet nigdy nie podłączyłem do niego normalnych kolumn. Na tych malutkich Waflach Moviestar, co mam do KD, puszczałem sobie z niego jakieś radia internetowe ze skutkiem... lekkopółśrednim. No coś tam było słychać. Być może, gdybym podłączył PMC, to by było fajnie, ale nigdy nie próbowałem.

Generalnie jak chcesz słuchać na tym stereło to kup Marantza kobyłę a nie slimline. Nie dośc, że mocniejszy to jeszcze wygląda prestiżowo. A jeszcze lepiej Anthema. Nie wiem, jak w UK ale my tu w Irlandii mamy teraz raj bo każdy sklep audio sprzedaje na raty. 🙂 Tylko, że mi lepszego amplitunera nie trzeba bo w KD działa naprawdę zaskakująco dobrze i jedyne co bym chętnie wymienił to subwoofer, któremu by się przydało lepsze pie*dolnięcie. Natomiast nie potrzebuję nowego ampli z Atmosem, bo przecież nie mam odpowiednich kolumn.

23 minuty temu, jar1 napisał:

naganianie polityczne to na Bocznicy

@luczim2439 - nie przejmuj się tym osobnikiem. On ma ból 4 liter, bo oglądasz nieprawomyślne telewizje, zamiast czerpać Czystą Wodę z prymitywnej propagandy TVP1 (w upadłości) czy Tusk Vision Network.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jeszcze meczysz bule w temacie ampli? Juz bys trzy razy kupil i sprawdzil trzy rozne ampli w tym czasie.

W dniu 12.10.2024 o 10:13, Ajothe napisał:

Można, ale w tej osobiście wolę mieć lepsze fronty i wzmak stereo 😋

Nic nie stoi na przeszkodze zeby byly po prostu czescia systemu KD.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ile żeś dał za to cudo? Kurcze na zdjęciu ładnie to wygląda. A akurat nie zależy mi na 4k więc mógłbym taki dla testów przyjąć. 

A te chińskie opery to dobry krok. Skończy się monopol i rozwiąże ceny też LG czy Samsunga 

W dniu 12.10.2024 o 13:17, NRK napisał:

Jak "Rudy" jebnie, to mało sufit na głowę nie spadnie 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dawno się nie ubawiłem tak na tym forum jak po przeczytaniu twojego posta. Kulam..:)

W dniu 9.04.2023 o 22:20, Drizzt napisał:

Miałem w salonie dwa oddzielne zestawy do kina domowego i stereo. Za dużo zachodu. Teraz słucham muzyki i oglądam filmy z jednego zestawu stereo. NAD M10 wszystko ogarnia, ma wejście HDMI i automatycznie przełącza się na źródło, na którym jest sygnał. Wygoda i dobra jakość dźwięku. Do zestawu 5.1 już raczej nie wrócę.

Dla mnie to jednak dwa światy nie do pogodzenia, kino tylko wielokanałowo. Muzyka przede wszystkim stereo.

Ukryta Zawartość

W dniu 10.04.2023 o 09:22, MarkM napisał:

Odkąd kupiłem telewizor Sony z Acoustic Surface, emitujący mocny, bogaty dźwięk o wysokiej jakości wprost z ekranu, przestałem myśleć o kinie domowym i ewentualnie soundbarze.

Mam takie same zdaniem. Też mam taki telewizor. Super sprawa

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ile żeś dał za to cudo?

Na znanym irlandzkim portalu aukcyjnym. 600€ - w zafoliowanym pudełku. Od jakiegoś Ormiaszki. 🙂 

Patrz na Amazonie, Nebula często daje promocje, kupony... Zwykły model Laser od Laser Transformers różni się tylko obudową która jest jednolicie czarna. Nic poza tym.

Można też brać bezpośrednio w Nebula Europe. Ceny bardzo spadły - z kuponem już poniżej 600€. Jak ja brałem to chyba 750€ kosztował oficjalnie.

Ukryta Zawartość

Ale naprawdę polecam, jeśli ktoś szuka malutkiego projektora. Kupa radochy i zero problemów.

g2.jpg

g3.jpg

g4.jpg

g5.jpg

g6.jpg

g8.jpg

g9.jpg

g92.jpg

g95.jpg

A nie, czekaj! Kolejna wada - pilot nie jest podświetlany. A w projektorze powinien. To wkurza! 😞

Z plusów - automatyczna ostrość i korekcja trapezowa. Polskie menu, bo to Android.

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ile żeś dał za to cudo? Kurcze na zdjęciu ładnie to wygląda. A akurat nie zależy mi na 4k więc mógłbym taki dla testów przyjąć. 

A te chińskie opery to dobry krok. Skończy się monopol i rozwiąże ceny też LG czy Samsunga 

LG Electronics HU710PB CineBeam obecnie za 799€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W dniu 9.04.2023 o 20:59, bar72 napisał:

wiadomo koncerty zawsze przez stereo

Front z centralki*

Pierwsze stereo kinowe było trzykanałowe, to tak dla przypomnienia.

*choćby w tym celu, żeby cokolwiek z wokalu słyszeć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 16.04.2023 o 19:32, ferszcik napisał:

Gdy w tle leci sobie jakaś telewizja śniadaniowa czy wiadomości to nie opalam stereo bo nie warto. 

Nie lepiej jakąś muzykę zapodać?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

12 godzin temu, Al3x napisał:

Dla mnie to jednak dwa światy nie do pogodzenia, kino tylko wielokanałowo. Muzyka przede wszystkim stereo

Kto skosztuje obu to będzie miał takie samo zdanie. Jeśli nie ma znaczy nie skosztował.

11 godzin temu, il Dottore napisał:

Można też brać bezpośrednio w Nebula Europe. Ceny bardzo spadły - z kuponem już poniżej 600€. Jak ja brałem to chyba 750€ kosztował oficjalnie.

Ukryta Zawartość

Ale naprawdę polecam, jeśli ktoś szuka malutkiego projektora. Kupa radochy i zero problemów.

g2.jpg

g3.jpg

g4.jpg

g5.jpg

g6.jpg

g8.jpg

g9.jpg

g92.jpg

g95.jpg

A nie, czekaj! Kolejna wada - pilot nie jest podświetlany. A w projektorze powinien. To wkurza! 😞

Z plusów - automatyczna ostrość i korekcja trapezowa. Polskie menu, bo to Android.

Kurde no chyba mi go sprzedałeś!

5 godzin temu, kichanadeta napisał:

LG Electronics HU710PB CineBeam obecnie za 799€

Ukryta Zawartość

Masz z tym jakieś doświadczenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Kto skosztuje obu to będzie miał takie samo zdanie. Jeśli nie ma znaczy nie skosztował

Dlaczego to na mnie nie podziałało? 

Pewnie wielu za stereo nie miało okazji gościć u siebie amplitunera nastawionego glownie na muzykę w stereo i porównania ze swoim wzmacniaczem... Ale od razu "tylko stereo" 😁

Trzeba też mieć na uwadze wtedy, że amplituner musi być co najmniej dwa razy droższy (odpowiednik). 

Jakby nie patrzeć dwa razy i pół więcej elektroniki i głośników to trzeba mieć odpowiednie podejście 

Edytowane przez raiwan
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Masz z tym jakieś doświadczenie?

Żadnego. Ale na moje potrzeby za duży ( a i tak słaby, bo co to jest 500 ANSI?) poza tym nie ma gwintu pod statyw.

Ja "puszkę" montuję na statywie. Takim zwykłym od aparatu foto. Daje mi to dużą elastyczność w ustawianiu.

Bo pamiętaj, że te małe projektorki nie mają zooma i wielkość rzutowanego obrazu jest w nich funkcją odległości od ściany/ekranu.

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Kurde no chyba mi go sprzedałeś!

Będzie Pan zadowolony! 🙂 

To taka bardziej zabawka niż prawdziwy projektor ale mi styka. Żałuję że jeszcze nie mam wnuków to byśmy sobie razem oglądali. 🙂 Dla dzieciaka to musi być odlot. 🙂 

F0z-Lt-QXWYAAJ3ii.jpg

F0z-Mp-MIWAAU3-GIl.jpg

F0z-NFI-Xs-AAkwix.jpg

IMG20230710223004.jpg

7 godzin temu, raiwan napisał:

Dlaczego to na mnie nie podziałało? 

Pewnie wielu za stereo nie miało okazji gościć u siebie amplitunera nastawionego glownie na muzykę w stereo i porównania ze swoim wzmacniaczem... Ale od razu "tylko stereo" 😁

Trzeba też mieć na uwadze wtedy, że amplituner musi być co najmniej dwa razy droższy (odpowiednik). 

Jakby nie patrzeć dwa razy i pół więcej elektroniki i głośników to trzeba mieć odpowiednie podejście 

Nie segregował bym amplitunerów do wzmacniaczy w kwestii ceny. 

Dlaczego nie podziałało? Nie wiem. 

Oczekiwania? Konkretne sprzęty?

Na mnie zdecydowanie podziałało. 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Żadnego. Ale na moje potrzeby za duży ( a i tak słaby, bo co to jest 500 ANSI?) poza tym nie ma gwintu pod statyw.

Ja "puszkę" montuję na statywie. Takim zwykłym od aparatu foto. Daje mi to dużą elastyczność w ustawianiu.

Bo pamiętaj, że te małe projektorki nie mają zooma i wielkość rzutowanego obrazu jest w nich funkcją odległości od ściany/ekranu.

Tak rozumiem. Dziękuję za doprecyzowanie i zaczynam to sobie układać w głowie.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Będzie Pan zadowolony

Realnie ile cali jesteś w stanie uzyskać przy ładnym obrazie?

Jaka to wtedy odległość projektora od ekranu?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Realnie ile cali jesteś w stanie uzyskać przy ładnym obrazie?

Ładny obraz jest cały czas, niezależnie od przekątnej. 🙂 

Ale pamiętaj, że to tylko 1080p więc 100 cali to jest granica przyzwoitości, żeby było w miarę ostro.

Mam ekran 96 cali to akurat.

W dniu 15.10.2024 o 17:16, il Dottore napisał:

Ładny obraz jest cały czas, niezależnie od przekątnej. 🙂 

Ale pamiętaj, że to tylko 1080p więc 100 cali to jest granica przyzwoitości, żeby było w miarę ostro.

Mam ekran 96 cali to akurat.

To mi pasuje biorąc pod uwagę jego cenę funkcjonalność kompatybilny rozmiar.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To mi pasuje biorąc pod uwagę jego cenę funkcjonalność kompatybilny rozmiar.

No to będzie Pan zadowolony. 🙂 

proje.jpg

proje1.jpg

proje2.jpg

proje3.jpg

Niby zabawka chińska a naprawdę fajne są wrażenia.

IMG20240423220611.jpg

IMG20240423220726.jpg

IMG20240423224814.jpg

IMG20240423224955.jpg

IMG20240423232517.jpg

IMG20240423225452.jpg

IMG20240423233118.jpg

IMG20240423233432.jpg

IMG20240423234815.jpg

W dniu 15.10.2024 o 14:33, Piotr Sonido napisał:

Jaka to wtedy odległość projektora od ekranu?

2,5m odległości to już duży obraz jest.

W dniu 15.10.2024 o 08:21, raiwan napisał:

Miejsce na kilka rzędów kina, to trzeba przede wszystkim mieć, przy okazji lubić bitwę o Midway (1976) z efektami kinowymi.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 14.10.2024 o 09:20, luczim2439 napisał:

mój Philips ma znakomity obraz, super kolory, ale audio w TV jest do bani

Mój LG OLED też nie jest królem audio. Np dziś na Netflix oglądałem polski film "Napad" i (jak to zwykle w polskich filmach) inżynier dźwięku dostał dyplom za masło i jajka. Dialogi absolutnie niezrozumiałe.

Więc musiałem odpalić moje skromniutkie KD, żeby słyszeć cokolwiek i nawet taki budżetowy zestaw bił telewizor na łeb jakością. No po prostu nagle z lekkiego przymuła zrobiło się czysto i (w miarę) zrozumiale.

Wzmacniacz nie da nigdy tego "pałeru" w filmach co amplituner. Może jakiś za miliony... Nawet ten z półki podstawowej np. marantza będzie lepszy od wzmacniacza nie za miliony. Miałem wzmacniacz i amplituner razem połączone. Wzmacniacz nigdy, choć był o wiele mocniejszy od ampli nie powodował przytykania uszu od ciśnienia na filmach. Od razu mówię, że nie miałem subwofera wystarczyły 2 kolumny.

Wzmacniacz też miał fajny bas ale inny, bez tego wykopu.

Tv nie podłączam do stereo szkoda prądu...

I nie wyobrażam sobie jak nagle w stereo wrzucają nagle głośne głupie reklamy.....

Edytowane przez MusicManiacX
W dniu 16.10.2024 o 21:58, il Dottore napisał:

2,5m odległości to już duży obraz jest.

Zbadam na spokojnie u siebie gdzie by to wylądowało.

Jeszcze nie ma planu zagospodarowania tego salonu 

Mój LG OLED też nie jest królem audio. Np dziś na Netflix oglądałem polski film "Napad" i (jak to zwykle w polskich filmach) inżynier dźwięku dostał dyplom za masło i jajka. Dialogi absolutnie niezrozumiałe.
Więc musiałem odpalić moje skromniutkie KD, żeby słyszeć cokolwiek i nawet taki budżetowy zestaw bił telewizor na łeb jakością. No po prostu nagle z lekkiego przymuła zrobiło się czysto i (w miarę) zrozumiale.

Nie będę się wypowiadał kto "dostał dyplom za masło i jajka", panie doktorze, ale akurat dźwięk w tym filmie jest ok - dialogi są zrozumiałe.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Zaraz, zaraz.... hmmmm.... jak na zestawie stereo można OGLĄDAĆ TV ?????? 

🤣🤣🤣🤣

mam w upie

• Pokaż nowe odpowiedzi