Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pierdziu ale Wy macie problemy .. współczuję milimetrowości i drażliwości.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

36 minut temu, .:Gerard:. napisał:

lampy chińskie

No wlasnie, jak gra DAC z porzadnymi lampami NOS? Bo cisza jak po smierci organisty.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

24 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Ja pierdziu ale Wy macie problemy .. współczuję milimetrowości i drażliwości.

Mi nie trzeba współczuć, wystarczająco w życiu słyszałem i nie mam kompleksów 
Jedynie filozofów nie trawie

34 minuty temu, pmcomp napisał:

No wlasnie, jak gra DAC z porzadnymi lampami NOS? Bo cisza jak po smierci organisty.

Te co mi poleciłeś leżą w szufladzie, Chińskie zostają i już nic nie szukam

25 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jedynie filozofów nie trawie

No to u mnie na filozofię nie licz. Jednego czego muszę się uczyć to pokorą . Wydawała mi się że  mam dobry wygląd w to o co w tym audio chodzi. Teraz jednak widzę że ludzie mają naprawdę skrajne upodobania , ba nawet filozofię do czego samo audio  jako technicznie odtwarzana muzyki ma służyć. To wywołuje wiele nieporouzmień ponieważymy  my ludzie jesteśmy skrajnie różni i jeden będzie szukał w muzyce nirvany , inny smakowała się w detalach, kolejny będzie oczekiwał wyzwań - patrz autor tego wpisu . Potem spory i animozje i próby nawracania na jedyną słuszną wiarę. Gdy tymczasem prawda jest bananalna. Po prostu nie możemy się zgadzać. W końcu ten świat osadzony jest na chaosie. Cholera na koniec wyszło filozoficznie 🤔.

Edytowane przez Tomek1777

• Moderatorzy

Akurat @.:Gerard:.a z tym TV trochę rozumiem. Kiedyś też miałem TV pomiędzy kolumnami (w innym pomieszczeniu) miałem na niego dyfuzory Skyline ze stryroduru i zawsze gdy je zakładałem powodowało to spłycenie sceny i wypchnięcie jej do przodu. Nie bardzo podobało się to zarówno mi jak i moim gościom, których zapraszałem na odsłuch więc przestałem cokolwiek zakładać na TV. Gorzej gdy np. Jest oddalony mocno od ściany a do tego niezbyt symetrycznie postawiony - słuchałem czegoś takiego u kogoś i bardzo psuło to scenę i równomierność przekazu.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

A nie zastanawiacie się ile udziału ma  w tym psychika? Ja np. nigdy nie miałem TV przy sprzęcie audio.  Praktycznie nie ogladam Tv w ogóle . Teraz patrząc  a nie słuchając na mój systemy wyobraziłem sobie wiszący u góry telewizor i od razu mi sie scena dźwiekowa posypała. Mówię poważnie .

Wobec powyższego wygłaszam tezę że jeśli na poważnie HiFi to tylko bez telewizora !

Edytowane przez Tomek1777

19 minut temu, Tomek1777 napisał:

A nie zastanawiacie się ile udziału ma  w tym ma psychika. Ja np. nigdy nie miałem TV przy sprzęcie audio.  Praktycznie nie ogladam Tv w ogóle . Teraz patrząc  a nie słuchając na mój systemy wyobraziłem sobie wiszący u góry telewizor i od razu mi sie scena dźwiekowa posypała. Mówię poważnie .

A ja odpowiadam poważnie, zdjąłem TV i kilka dni dłubałem w gipsie panel na wzór jak w filharmonii w Hamburgu, zamontowałem wzmocnienia na ścianie, dwie osoby potrzebne do montażu, dyble, specjalne kleje, szpachla.
Włączyłem muzykę i przez kilka dni nie spałem, nie będę rozpisywał po raz kolejny, było bardzo zle.
Demontowałem, zrywałem, budowa w mieszkaniu, wyżłobiłem w ścianie i zawiesiłem TV, wszystko wróciło na prawidłowe pozycje
Mailem urządzenia czy kable które potrafiły wypchać scenę, wiec czepianie się TV przez filozofów mierzi mnie i grzeje, a szczególnie ci co pier... mi jak u mnie jest i jak gra, albo co jest prawidłowe a co nie
Juz byl jeden co Trolluje w watko u autach ze Ducato jest lepszy od SUVow, a Porsche które widział na zdjęciach to szrot i wie jak jeździ i w ogóle budowę zna lepiej od inżynierów producentów, tylko ze ja tez mam Ducato i mam porównanie
Trolle pie... z żyłką genu Polaczka  ...

Edytowane przez .:Gerard:.
Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

spory i animozje

Nie ma sporu co do TV pomiędzy kolumnami, czy w pobliżu sprzętu.

Różnimy się wrażliwością, - to co dla kogoś jest niedopuszczalne, dla innego może być chlebem powszednim.

Telewizor reprezentuje sobą sporą "kombinację" materiałów magnetycznych, przewodników elektrycznych, etc.

To wchodzi w nieuniknione interakcje, przede wszystkim z kablami, - trochę wysiłku i każdy może to sprawdzić.

Co można napisać w temacie dotyczącym subiektywnych wrażeń, jak nie tego typu treści ?

Znajomy z powodu braku innych opcji, wstawił TV pomiędzy kolumny  po czym stwierdził, że "zdechł mu cały dźwięk".

Co tu dodać ?

Obrażać się na rzeczywistość ?

Znajomy posiada oddzielną linię 230V do TV.

Edytowane przez 747
33 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

wiec czepianie się TV przez filozofów mierzi mnie

ale czepianie się dużych basowych lekko Ci przychodzi.

2 minuty temu, piano napisał:

ale czepianie się dużych basowych lekko Ci przychodzi.

Jak zwykle przeinaczasz, to Ty wywyższasz wielkie przetworniki
Ja zawsze pisałem ze do wielkich przetworników trzeba "dobrego proporcjonalnego towarzystwa przetworników" aby trzymało spójności, te wariactwa na rynku to przeciwieństwa dobrego grania, pytam o konkretne przykłady abym mógł sprawdzić i ....
Następne to wywyższanie własnego gustu i wiedza o brzmieniu realnych instrumentów oczywiście przy wyborze własnych "zabawek"

Nie wiem coś u siebie wyskrobał jaki system, nie podważam, ale Ty na podstawie zdjęć recenzujesz w sarkastyczny sposób
Zeby wiedzieć jakie jest u mnie centrum trzeba najpierw usłyszeć aby komentować

39 minut temu, .:Gerard:. napisał:

wywyższanie własnego gustu i wiedza o brzmieniu realnych instrumentów

Jak dotąd, nie miałem podobnych uwag od innych. Jesteś pierwszy. 

Jeśli się pojawią, to wezmę na klatę. 

42 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Nie wiem coś u siebie wyskrobał jaki system

Litości, tyle już zdjęć wklejałem...

Czego nie wiesz?

Leciwe składowe, a powiewem nowości są papierzaki '18, którymi zarządza power amp ATC P2. 

Kable z darów. 

Na moje, to co najwyżej Hi Fi, więc możesz spać spokojnie. 😉

Dobranoc, 

17 minut temu, piano napisał:

Jak dotąd, nie miałem podobnych uwag od innych. Jesteś pierwszy. 

Jeśli się pojawią, to wezmę na klatę. 

Nie ma sensu przytaczać

17 minut temu, piano napisał:

Litości, tyle już zdjęć wklejałem...

Czego nie wiesz?

Leciwe składowe, a powiewem nowości są papierzaki '18, którymi zarządza power amp ATC P2. 

Kable z darów. 

Na moje, to co najwyżej Hi Fi, więc możesz spać spokojnie. 😉

Dobranoc, 

Ja sie nie pytałem,
miałem na myśli ze to twoja indywidualna sprawa i nie wtykam nosa

13 godzin temu, 747 napisał:

TV to jest kupa żelastwa, powoduje katastrofalne warunki pracy dla kabli oraz urządzeń.

Masz jeszcze Rubina?

Kupa żelastwa, to przeszłość, teraz jest kupa plastiku. 

Wyjdź czasem z tej jaskini "innowatora" i zobacz jak wygląda nowoczesny tv.

12 godzin temu, 747 napisał:

Rozstaw szeroki - bardzo dobry.

Jakbym czytał "rewelacje" nuworysza hifi, który dostał na komunię pierwsze "stereo".

W zakładce "start" jest Twoje miejsce.

Edytowane przez iro III

Czasem fajnie dać niektórych do ignorowanych żeby nie podnosić sobie niepotrzebnie ciśnienia 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

10 minut temu, muzofan napisał:

Czasem fajnie

oderwać się od monitora.

Dopijam czarną, wskakuje pod prysznic i lecę... Mam spotkanie z dwoma 15 - stami ;-))

Szczęśliwie, wiosna przestała strzelać focha, będzie raźniej. 

Edytowane przez piano
1 minutę temu, piano napisał:

Dopijam czarną, wskakuje pod prysznic i lecę... Mam spotkanie z dwoma 15 - stami ;-))

i prokuratorem 😄

obiektywnie o audio

Myślałem że to o okrągłym kawałku celuluzy było nie o małolatach 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

1 minutę temu, muzofan napisał:

Myślałem że to o okrągłym kawałku celuluzy było nie o małolatach 😉

masz rację, Maciek gustuje już tylko w 18+ 😄

obiektywnie o audio

12 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Jedynie filozofów nie trawie.

Te co mi poleciłeś leżą w szufladzie, Chińskie zostają i już nic nie szukam

No tak … chińskie lepsze od NOSów, telewizor pomiedzy kolumnami … co jeszcze?

11 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Trolle pie... z żyłką genu Polaczka  ...

Oooo … mamy jeszcze … Gerard z Monachium, jakżeby inaczej, rodowity Bawarczyk, a nie jakis tam Polaczek w Ducato.

😉 .

Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, pmcomp napisał:

No tak … chińskie lepsze od NOSów, telewizor pomiedzy kolumnami … co jeszcze?

To moja .... sprawa, nie twoja

29 minut temu, pmcomp napisał:

Oooo … mamy jeszcze … Gerard z Monachium, jakżeby inaczej, rodowity Bawarczyk, a nie jakis tam Polaczek w Ducato.

😉 .

Ty oczywiście przekształciłeś na język Polaczka, ja wie ze wy i Trolle razem sztamę trzymacie, z tego samego świata jesteście

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To moja .... sprawa, nie twoja

Ty oczywiście przekształciłeś na język Polaczka, ja wie ze wy i Trolle razem sztamę trzymacie, z tego samego świata jesteście

Tak sie zastanawiałem, dlaczego nie udzielasz sie na zreszta bardzo dobrych niemieckich forach audio. Tylko co by sie stalo jak by sie wydalo ze ty taki Niemiec jak z koziej dupy trąba? Ducato i Monachium by ci nie pomogły, nawet jak bys bawarskie skorzane portki do piwnego ogrodka zalozyl.

A tutaj mozesz brylować … 🙂 . Gerard jest gość. Co to on nie ma, co to on nie pozycza, co to on nie slucha. A jak przychodzi co do czego to wychodzi sloma w postaci chińskich żarowek czy telewizora.

To jak jest z tobą?

😉 .

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

Tak sie zastanawiałem, dlaczego nie udzielasz sie na zreszta bardzo dobrych niemieckich forach audio. Tylko co by sie stalo jak by sie wydalo ze ty taki Niemiec jak z koziej dupy trąba? Ducato i Monachium by ci nie pomogły, nawet jak bys bawarskie skorzane portki do piwnego ogrodka zalozyl.

A tutaj mozesz brylować … 🙂 . Gerard jest gość. Co to on nie ma, co to on nie pozycza, co to on nie slucha. A jak przychodzi co do czego to wychodzi sloma w postaci chińskich żarowek czy telewizora.

To jak jest z tobą?

😉 .

Moze dlatego ze nie jestem Niemiec ?
Tutaj tylko Polaczki i Trolle brylują, kłamią, przeinaczają, wmawiają itp. Dokładnie jak ty, który nawet mi nieprawidłowe obywatelstwo przypisujesz

Przez takich jak ty mój ojczysty kraj "śmierdzi"

A tutaj mozesz brylować …  . Gerard jest gość. Co to on nie ma, co to on nie pozycza, co to on nie slucha. A jak przychodzi co do czego to wychodzi sloma w postaci chińskich żarowek czy telewizora.
To jak jest z tobą?
 .

Jest taka „wyszukiwarka“ (cos takiego jak google), za pomoca ktorej mozna sprawdzic, na ilu forach sie udzielasz. Kiedys ja wystartowalem i okazalo sie ze w ostatnich 25 latach udzielalem sie na calym swiecie na ponad 130 angielsko-/niemiecko-/polsko-jezycznych forach. Na wszelkie tematy (muzyka, audio, foto, tenis, narty, rowery,…). Ale na ZADNYM z nich nie spotykalem sie z taka iloscia tak prymitywnych watkow, komentarzy, obelg, klotni, nienawisci jak na tutejszym polskim AS.
Na niemieckich forach (tych ktore ja znam i odwiedzam, a jest ich wiele) nikt nikogo o pochodzenie nie pyta, a takich debilnych komentarzy jak powyzej nie spotykam.
Ilosc prymitywnych watkow w przeciagu calego roku jest mniejsza, niz to co tu czytam w ciagu jednego dnia.

Przez te cale 25 lat na innych forach nie doznalem tylu szyderstw, ile utaj w ciagu jednego tygodnia

Tak to jest z niemieckimi i polskimi forami

W Polsce to by jeden drugiego w lyzce wody utopil

Polacy jako naród i spoleczeństwo zapomnieli dwoch prostych slów na literke P:

- przepraszam

- proszę.

I jeszcze jednego: dziękuję.

Odnoszę wrazenie, ze młodych Polakow nikt tych słówek w dzieciństwie nie nauczył. Swiat sie zminił, Polska też, szczególnie przez ostatnie 34 lata.

PS. sa w Polsce fora, na ktorych jest normalnie. Np. samochodowe, turystyczne. Nawet audioforum potrafi być normalne np. audiohobby. Moze dlatego, ze ludzie spotykaja sie tez czesto w realu. Za oslona ekranu komputerowego to kazdy jest kozak, w realu gdy pokazuje sie swoje prawdziwe umiejetnosci, wiedze czy doswiadczenie tak prosto juz nie jest. Wychodzi szydlo z worka.

Wiec to chyba nie tylko nasz polski grajdoł ale … specyfika branży audio, gdzie pomiar nic nie znaczy tylko „długość” uszu. Bo na pomiary to wszyscy sa tacy sami, a na dlugość malego juz nie 😉 . Do tego rynek napedzany i kreowany przez bardzo specyficzną branżę. Komercja rzadzi, pieniadz, a nowe klocki hi-end kosztuja dzisiaj fortunę rządzą. Popatrzcie jak wygląda portal audiostereo.pl … obwieszony marketingiem jak świateczna choinka 🙂 . Stad tak wielkie emocje.

Taki mamy dzisiaj świat.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

Polacy jako naród i spoleczeństwo zapomnieli dwoch prostych slów na literke P:

- przepraszam

- proszę.

I jeszcze jednego: dziękuję.

Odnoszę wrazenie, ze młodych Polakow nikt tych słówek w dzieciństwie nie nauczył. Swiat sie zminił, Polska też, szczególnie przez ostatnie 34 lata.

PS. sa w Polsce fora, na ktorych jest normalnie. Np. samochodowe, turystyczne. Nawet audioforum potrafi być normalne np. audiohobby. Moze dlatego, ze ludzie spotykaja sie tez czesto w realu. Za oslona ekranu komputerowego to kazdy jest kozak, w realu gdy pokazuje sie swoje prawdziwe umiejetnosci, wiedze czy doswiadczenie tak prosto juz nie jest. Wychodzi szydlo z worka.

Wiec to chyba nie tylko nasz polski grajdoł ale … specyfika branży audio, gdzie pomiar nic nie znaczy tylko „długość” uszu. Bo na pomiary to wszyscy sa tacy sami, a na dlugość malego juz nie 😉 . Do tego rynek napedzany i kreowany przez bardzo specyficzną branżę. Komercja rzadzi, pieniadz, a nowe klocki hi-end kosztuja dzisiaj fortunę rządzą. Popatrzcie jak wygląda portal audiostereo.pl … obwieszony marketingiem jak świateczna choinka 🙂 . Stad tak wielkie emocje.

Taki mamy dzisiaj świat.

Podziękuj Lukarowi że oddał forum w ręce komerchy...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Moderatorzy

Z tematami społeczno narodowymi proszę przenieść się na bocznicę. 

Ten wątek jest luźny ale mimo wszystko niech pozostanie przy tematach związanych z audio.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

6 minut temu, ASURA napisał:

Podziękuj Lukarowi że oddał forum w ręce komerchy...

Nie wiem, nie znam historii, malo mnie interesuje.

Ale prawda jest ze kiedyś dawno temu audiostereo bylo hobby, teraz po komercjalizacji jest marketingowym branżowym biznesem. Inni ludzie byli wtedy, inni sa teraz, a część sie zmieniła. Widze tez po sobie niestety.

3 minuty temu, Seyv napisał:

Z tematami społeczno narodowymi proszę przenieść się na bocznicę. 

Ten wątek jest luźny ale mimo wszystko niech pozostanie przy tematach związanych z audio.

To o czym mowimy teraz też jest zwiazane z audio. Niestety prawda czasem boli. Zawsze masz pod palcem czerwony przycisk z napisem CENZURA 😉 .

Edytowane przez pmcomp

11 godzin temu, S0nic napisał:

masz rację, Maciek gustuje już tylko w 18+ 😄

15 - stki też mogą się podobać i dają radę. Nawiasem, te są mi dobrze znane. Dziś słuchałem ich w innym zestawieniu, więc pokazały się od nieco innej strony. Nieco, bo sznyt ten sam, ale wpływ innego zestawienia i środowiska swoje wniósł.  

W sumie, pięknie spędzony dzień, nie tylko od strony audio. Takie i podobne spotkania wydają się najtreściwsze. Poznaje się ludzi, osobowości.., ale ten aspekt, wybaczcie, zostawiam dla siebie. Natomiast, fajnie było się spotkać twarzą w twarz po latach znajomości tylko na forum. Znajomość nabrała innego charakteru. 

Ale to już wiecie, wiec może niepotrzebnie się produkuje 😉

Grunt, ze wiosna nie strzeliła focha i dopisała.

Ja to tylko chciałbym poznać twoich kumpli co u Karola byli ......

Widze ze wystarczy sobie 21 cali zamówić w dechę wpier... i brylować na forum

• Pokaż nowe odpowiedzi