Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, PawelP napisał:

A jednocześnie faktem jest, że to jest chyba praktycznie niemożliwe zrobić analogową kolumnę na małych driverach, która będzie mieć wystarczająco dużo niskiego basu. 

Dlaczego niemożliwe? Możliwe, jak najbardziej. Potrzebujesz głośników o odpowiednich parametrach, czyli ciężkie membrany, duży, liniowy skok zawieszenia i odpowiednia dobroć. Całość zapewni niskie strojenie kosztem, niskiej sprawności.

3 godziny temu, meloV8 napisał:

Dlaczego niemożliwe? Możliwe, jak najbardziej. Potrzebujesz głośników o odpowiednich parametrach, czyli ciężkie membrany, duży, liniowy skok zawieszenia i odpowiednia dobroć. Całość zapewni niskie strojenie kosztem, niskiej sprawności.

I jak ten basik zabrzmi? Z tych małych driverów pląsających jak wariaty?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Łatwiej rozpędzić niż zatrzymać, coś jak z moimi 370 KM.

A co to za pojazd? 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

26 minut temu, Tomek1777 napisał:

Przede wszystkim trzeba uściślić, jaki driver to jest mały driver. Dla mnie 18-20 cm woofer nie jest małym głośnikiem, jeśli mówimy o sprzęcie domowym. Wysokiej jakości przetwornik tej wielkości, z doskonałym napędem będzie miał bardzo małe zniekształcenia na basie, nawet jeśli będzie się znacznie wychylać. Samo wychylenie nie stanowi problemu. Problemem jest napęd, którego zadaniem jest kontrola tego wychylenia oraz zawieszenie, które pozwoli na szeroki zakres liniowej pracy.

Jak do tej pory, najlepszy system audio, jaki miałem okazje słyszeć, był oparty o woofery 22 cm, po 4 sztuki na stronę i wg mnie i wielu innych osób, którego go słyszały, bas był absolutnie referencyjny. Przy czym z tego co jest mi wiadome, to te przetworniki nie były absolutnym szczytem możliwości technicznych, jakie można spotkać w innych głośnikach tej wielkości.

12 minut temu, NRK napisał:

Scania R370? 🤣

;))) To łatwiej zatrzymać bo tylko 100 km/h pędzi 

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

12x 18 cm

nie słuchałem ale podobno gra 🙂

Nie wykupiłem jakiegoś abonamentu na śmieszne minki, tak więc tutaj wstawiam ;)))). Buuuahaha

Godzinę temu, muzofan napisał:

A co to za pojazd? 😉

Od tych co się szybko uczą 🙂 . Kia Stinger 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek1777

Gratuluję, sam od 5 lat taką czerwoną mam 😁

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

25 minut temu, muzofan napisał:

Gratuluję, sam od 5 lat taką czerwoną mam 😁

U mnie też 5 latek , 100 tys km na zegarze. Nie przypominam sobie żeby żarówka się spaliła 😉. Moja pastelowa srebrzona  a w środku czerwona. Twoja pewnie w środku czarna - taką jeździłem na testach 😎.

Edytowane przez Tomek1777

Z niwy auto szybko przenosimy się do meritum czyli do audio. I wybaczycie bo jestem po 3 szklankach wiskacza i wiem , wiem że u Sly to gra lepiej, bo musi grać! Ale co u mnie wyprawia Krell z z dwoma 10 calami ( w tle dogrywają się dwie 12 stki) przechodzi ludzkie pojęcie 😜. Melomana bym dzisiaj nie zaprosił a wielbicieli wirtuo masażu na twardo tak 😁 . I przy tym jak to cały czas zachowuje gracje i melodykę , miooodzio !

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

12x 18 cm

nie słuchałem ale podobno gra 🙂

Słuchałem, nie grało fajnie. Tam potrzebne barwne źródło. Byłem nimi mocno zainteresowany swojego czasu ale Svedy dużo, dużo lepiej 😉

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Przede wszystkim trzeba uściślić, jaki driver to jest mały driver. Dla mnie 18-20 cm woofer nie jest małym głośnikiem, jeśli mówimy o sprzęcie domowym. Wysokiej jakości przetwornik tej wielkości, z doskonałym napędem będzie miał bardzo małe zniekształcenia na basie, nawet jeśli będzie się znacznie wychylać. Samo wychylenie nie stanowi problemu. Problemem jest napęd, którego zadaniem jest kontrola tego wychylenia oraz zawieszenie, które pozwoli na szeroki zakres liniowej pracy.

Jak do tej pory, najlepszy system audio, jaki miałem okazje słyszeć, był oparty o woofery 22 cm, po 4 sztuki na stronę i wg mnie i wielu innych osób, którego go słyszały, bas był absolutnie referencyjny. Przy czym z tego co jest mi wiadome, to te przetworniki nie były absolutnym szczytem możliwości technicznych, jakie można spotkać w innych głośnikach tej wielkości.

Jest kilka firm które preferują mniejszej wielkości basowce w większej ilości. Czy to nie jest tak, że z obu wariantów można wycisnąć referencje 🙂 ?

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

13 minut temu, S0nic napisał:

Jest kilka firm które preferują mniejszej wielkości basowce w większej ilości. Czy to nie jest tak, że z obu wariantów można wycisnąć referencje 🙂 ?

Staram się nie stawać po żadnej ze stron, raczej zachęcam do własnych przemyśleń i zastanowienia się, co można osiągnąć, stosując inne rozwiązania. Duże głośniki są oczywiście zajebiste, ale stosowanie mniejszych w większej ilości również ma swoje mocne strony.

W sprzęcie muzycznym jest taka znana marka Phil Jones, produkująca wzmacniacze gitarowe, głośniki i comba. Unikatowa cecha tej marki jest właśnie stosowanie dużej ilości małych głośników, zamiast wielkich wooferów w mniejszej ilości.

Zachęcam do posłuchania Phila, dlaczego stosuje takie właśnie rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Ależ znasz ten dźwięk….mały, ciężki driver, duże wychyły i mała obudowa….to typowy subwoofer. Trzęsie chatą ale nie różnicuje, nie pokazuje faktur basu i nie jest szybki. Ale czym innym jest układ 4x 9 cali na stronę w Gauderach. Ponoć gra to bardzo dobrze, No ale 4x9 cali to już nie jest mało. 

53 minuty temu, meloV8 napisał:

W sprzęcie muzycznym jest taka znana marka Phil Jones

Ale masz na myśli nagłośnienie gitar? Bo to inne wymagania niż system do basu i subbasu. Tu porównania i sugerowanie się sprzętem do nagłaśniania instrumentów mogą być zwodnicze i prowadzić do błędnych wniosków. Gitary czy nawet gitary basowe, nie potrzebują potęgi niskiego basu. Zwykle przy graniu na żywo, muzycy na scenie mają różne nagłośnienie ale cała scena ma też swoje sumaryczne nagłośnienie.

16 minut temu, sly30 napisał:

Ależ znasz ten dźwięk….mały, ciężki driver, duże wychyły i mała obudowa….to typowy subwoofer. Trzęsie chatą ale nie różnicuje, nie pokazuje faktur basu i nie jest szybki. Ale czym innym jest układ 4x 9 cali na stronę w Gauderach. Ponoć gra to bardzo dobrze, No ale 4x9 cali to już nie jest mało. 

Spokojnie 😉. Jest faktura i mnóstwo różnicowania .

11 minut temu, sly30 napisał:

Ale masz na myśli nagłośnienie gitar? Bo to inne wymagania niż system do basu i subbasu. Tu porównania i sugerowanie się sprzętem do nagłaśniania instrumentów mogą być zwodnicze i prowadzić do błędnych wniosków. Gitary czy nawet gitary basowe, nie potrzebują potęgi niskiego basu. Zwykle przy graniu na żywo, muzycy na scenie mają różne nagłośnienie ale cała scena ma też swoje sumaryczne nagłośnienie.

Nagłośnienie gitary basowej to niezwykle trudna sprawa, ponieważ masz bardzo szerokie spektrum częstotliwości, harmocznych, niskich, wolniejszych dźwięków jak i szybkości, artykulacji. 

Nie każdy koncert wymaga amplifikacji basu powyżej dużego comba basowego. Te głośniki i comba to nie jest głośnik do domowego pykania. Do takich zastosowań są znacznie mniejsze rozwiązania. 

Oczywiście należy odróżnic głośniki subbasowe, do zastosowań specjalnych jak i głośniki niskotonowe, zdolne do pokrycia pasma basu i części średnich częstotliwości. W tym drugim przypadku mniejsze głośniki mają bardzo wiele do zaoferowania. Poza tym, mam na myśli systemy audiofilskie do typowych, przeciętnych pomieszczeń, bez popadania w totalne skrajności, bo nie ma takiej granicy, której nie da się przekroczyć jeśli chodzi o rozbudowę systemu audio. 

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Staram się nie stawać po żadnej ze stron, raczej zachęcam do własnych przemyśleń i zastanowienia się, co można osiągnąć, stosując inne rozwiązania. Duże głośniki są oczywiście zajebiste, ale stosowanie mniejszych w większej ilości również ma swoje mocne strony.

W sprzęcie muzycznym jest taka znana marka Phil Jones, produkująca wzmacniacze gitarowe, głośniki i comba. Unikatowa cecha tej marki jest właśnie stosowanie dużej ilości małych głośników, zamiast wielkich wooferów w mniejszej ilości.

Zachęcam do posłuchania Phila, dlaczego stosuje takie właśnie rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ciekawy wykład. Moim zdaniem to duży vs mały (razy kilka sztuk) głośnik basowy to podobny problem co aktywne i pasywne filtrowanie. W obu opcjach mamy plusy i minusy, w obu opcjach obiektywnie można uzyskać fajne brzmienie. Można też spotkać się po środku, 10-12" bas, 2-3 sztuki np. (zamiast 18") i półaktywne filtrować 🙂

Znając i wiedząc jak opanować minusy danego rozwiązania można doprowadzić do fajnego efektu końcowego.

Trza mieć otwarty umysł i w pewnym momencie na coś się zdecydować znając wady i zalety danej koncepcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

10 godzin temu, S0nic napisał:

w obu opcjach obiektywnie można uzyskać fajne brzmienie

Tylko czy cos jest fajne decydujemy subiektywnie. Obiektywne sa tzw suche dane, ani fajne ani nie fajne 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, rafa napisał:

Tylko czy cos jest fajne decydujemy subiektywnie. Obiektywne sa tzw suche dane, ani fajne ani nie fajne 🙂

Trochę masz racji, źle skomponowałem to zdanie 🙂

obiektywnie o audio

12 godzin temu, piano napisał:

Grandinote Mach 8P Lautsprecher

Ukryta Zawartość

042622-Credo-600 (1).jpg

423-EMM_System-600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Ukryta Zawartość

A ciekawe co maja na bokach? 😉

image.thumb.png.b06d8b7fc2677e384e8f4c1e83bc487c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

stawiam, że dla wielu w tym i dla mnie, nie ma to żadnego znaczenia co jest po bokach z tej przyczyny, że jest po bokach, a nie na twarz. 

Nie będę się mądrzył, tylko bym dyskusję pokaleczył, więc ujmę to prosto, jak mi nos podpowiada.

Stawiam, że aby się przekonać o wyższości jednego nad drugim, należałoby uruchomić proces badawczy, next, komisję i obserwatora tejże komisji.

Porównywanie dostępnych, gotowych egzemplarzy różnych firm, modeli,  ma się nijak. 

...

Dlaczego m. in. mz, duży może więcej? 

Bo nos mi podpowiada, ze im mniej elementów drgających, tym lepiej. W ogóle, jestem zdania, że im mniej skomplikowany układ/ tor, tym lepiej. Ma być prosto, ultra zgodnie ze sztuką, jak dziadek z babką kazali. 

W konsekwencji, stawiam na układ 3 way z głośnikami na front/ twarz, z możliwie najlepszą zwrotką, a next zszyciem tego ze środowiskiem pracy. 

To teoria, bo w praktyce tak dobrze nie jest, zazwyczaj rozbija się o zszycie z tym ostatnim, więc leży i kwiczy. 

7 minut temu, piano napisał:

im mniej skomplikowany układ/ tor, tym lepiej.

Jest akurat odwrotnie. Kolejny układ ma kompensować niedostatki poprzedniego. Nic z natury nie jest idealne i tylko wiele etapów poprawiania może zbliżyć do ideału. W audio zasada ta także działa.

Duży głośnik ma większą efektywność (z racji większej powierzchni membrany) i może osiągnąć większą moc (dzięki sile magnesu i lepszej utracie ciepła), a przy odpowiednio silnym magnesie nic nie traci z impulsu (przyspieszenie jest odpowiednie). Jeśli taki duży głośnik poprawiać i poprawiać, i poprawiać. Będzie niedoścignionym ideałem.

W stosunku do mniejszych.

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Jest akurat odwrotnie. Kolejny układ ma kompensować niedostatki poprzedniego.

a następny kompensować niedostatki wcześniejszych? 

Dziękuję, wysiadam. 😉

Ale tak np. doszła do doskonałości przyroda. Miliony lat ewolucji.

W audio to, co proste - jest zawsze kompromisowe.

Nie wysiadaj, tylko poprawiaj.  A przecież chcesz nawet poprawić, co ostatnio nabyłeś sobie... 🙂

Godzinę temu, rafa napisał:

A ciekawe co maja na bokach? 😉

Tak zwane fake woofery, dla ozdoby 😁 Nie można oczekiwać nie wiadomo czego w kolumnach za 200 000$ 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi